Jag är generellt en stark förespråkare för att lagra geuze, det är en ölstil som ofta får väldigt fin utveckling. Som med alla regler finns det undantag även med detta. Oud Beersels Oude Geuze Vieille är trevlig som ung men visade sig vara just ett sådant undantag, trots att den inte hade de för andra öl typiska ålderskrämporna såsom "dammiga" och oxiderade smaker.
Oud Beersel är en lambicproducent med anor från 1800-talet som både var först med att släppa sötad och pastöriserad kriek och sedan tidiga med att överge sötad lambic. På 80-talet började man ta hjälp av Boon för buteljering och sedermera började Boon också brygga åt dem. Efter en tid utan intresse att driva Oud Beersel vidare blåstes det nytt liv i företaget 2005 då de nuvarande ägarna tog över.
Det är fortfarande Boon som brygger och buteljerar åt Oud Beersel, men bryggningen görs enligt ett gammalt recept från Oud Beersel och all lagring sköter de själva. Receptet är lite speciellt och Frank Boon omnämner det som en "green lambic" och det sägs att det görs med "nästan färsk" humle snarare än lagrad.
Efter omstarten 2005 har de vunnit flera medaljörer i stora internationella tävlingar och jag har själv tyckt om deras Oude Geuze när den varit färsk, men det var också rätt längesen jag provade den så. Jag minns dock att den hade en smak som stack ut lite från andra geuze. Nåväl, någon gång i början av mitt öllagrande, när den fortfarande fanns i Systembolagets fasta sortiment, köpte jag en ensam flaska av den. Den har hängt med genom åren, fram tills nu.
Tyvärr visade det sig inte vara en lambic som vinner på så lång lagring. Den kändes egentligen inte gammal, på så vis att den inte alls hade några oxiderade smaker och det var ordentligt med kolsyra. Däremot hade bretten tagit över lite väl mycket med en djup jordig ton samtidigt som det fanns en lite kantig förnimmelse av beska. Fullt drickbar och fortfarande god, men inte alls med samma elegans som en del andra geuze uppnår med sådan ålder och framförallt vill jag minnas att den var ännu bättre som någorlunda färsk.
I det här fallet var jag ändå glad över att jag inte hade flera flaskor i källaren. Däremot blev jag sugen på att få tag på den färsk igen.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar