Jag är generellt en stark förespråkare för att lagra geuze, det är en ölstil som ofta får väldigt fin utveckling. Som med alla regler finns det undantag även med detta. Oud Beersels Oude Geuze Vieille är trevlig som ung men visade sig vara just ett sådant undantag, trots att den inte hade de för andra öl typiska ålderskrämporna såsom "dammiga" och oxiderade smaker.

Oud Beersel är en lambicproducent med anor från 1800-talet som både var först med att släppa sötad och pastöriserad kriek och sedan tidiga med att överge sötad lambic. På 80-talet började man ta hjälp av Boon för buteljering och sedermera började Boon också brygga åt dem. Efter en tid utan intresse att driva Oud Beersel vidare blåstes det nytt liv i företaget 2005 då de nuvarande ägarna tog över.

Det är fortfarande Boon som brygger och buteljerar åt Oud Beersel, men bryggningen görs enligt ett gammalt recept från Oud Beersel och all lagring sköter de själva. Receptet är lite speciellt och Frank Boon omnämner det som en "green lambic" och det sägs att det görs med "nästan färsk" humle snarare än lagrad.

Efter omstarten 2005 har de vunnit flera medaljörer i stora internationella tävlingar och jag har själv tyckt om deras Oude Geuze när den varit färsk, men det var också rätt längesen jag provade den så. Jag minns dock att den hade en smak som stack ut lite från andra geuze. Nåväl, någon gång i början av mitt öllagrande, när den fortfarande fanns i Systembolagets fasta sortiment, köpte jag en ensam flaska av den. Den har hängt med genom åren, fram tills nu.

Tyvärr visade det sig inte vara en lambic som vinner på så lång lagring. Den kändes egentligen inte gammal, på så vis att den inte alls hade några oxiderade smaker och det var ordentligt med kolsyra. Däremot hade bretten tagit över lite väl mycket med en djup jordig ton samtidigt som det fanns en lite kantig förnimmelse av beska. Fullt drickbar och fortfarande god, men inte alls med samma elegans som en del andra geuze uppnår med sådan ålder och framförallt vill jag minnas att den var ännu bättre som någorlunda färsk.

I det här fallet var jag ändå glad över att jag inte hade flera flaskor i källaren. Däremot blev jag sugen på att få tag på den färsk igen.

Kanin är inte särskilt vanligt på svenska middagsbord men det är en desto vanligare råvara på kontinenten. Jag köpte för ett tag sen på mig några kaninskrov för en spottstyver från en lokal uppfödare med tanken att göra buljong men när det så blev dags insåg jag att det var ganska mycket kött kvar på skroven så istället blev det en kaningryta i fransk stil som blev otroligt god. Och vad dricker man då till detta om inte en lambic, och för att knyta ihop lite med vitvinet i grytan föll valet på den härliga Tilquin Oude Pinot Gris som har gott om vitvinstoner. En härlig kombination!

Tanken var som sagt att göra buljong på de fyra skroven som jag köpt på mig för en tia styck för ett tag sedan och som sedan dess väntat i frysen. För att få loss köttet från skroven blev det också ett buljongkok till att börja med, så jag klippte ner skroven lite grovt, brynte på bitarna, täckte med vatten och lät puttra i två timmar. Sedan plockade jag upp dem ur buljongen, lät svalna och sen var det bara att sätta sig och peta loss köttet. Lite pilligt förstås men köttet lossnade lätt och det blev till slut ännu mer kött än jag räknat med.

Själva grytan var sedan mycket lätt. En rejäl klick smör i en stor kastrull, i med en halv citron med snittytan neråt, ett par hackade lökar, ett hekto tärnat rökt sidfläsk och två hekto grovt skuren ostronskivling. Det fick fräsa en stund, sen i med det pillade kaninköttet, ett halvkilo kulpotatis, merparten av en flaska vitt vin och några deciliter av kaninbuljongen. I med salt och peppar och sen fick det puttra under lock i någon timme och sen utan lock i någon timme till. När det blivit lagom reducerat hällde jag i några deciliter grädde samt en massa persilja, kokade upp igen och lätt koka ihop i några minuter. Klart!

Det blev kanske inte så vackert med det urpillade köttet men smakmässigt blev det långt över förväntan. Både rustikt och elegant, både djupt och lätt. S-m-arrigt! Det var också väldigt gott med Oude Pinot Gris till, den gifte sig väl med grytan och det var mycket trevligt med något kolsyrat till som skrubbade undan det gräddiga i munnen mellan tuggorna. Jag kan tänka mig att en geuze funkar precis lika bra också. Det skulle nog gå bra att byta ut vinet i rätten mot geuze också för den delen. På belgiska menyer kan man ibland hitta kanin kokt i geuze.

Man kan förstås göra motsvarande gryta med en hel kanin som man styckar i lagom bitar själv, alternativt köper man en färdigstyckad, och då kan man hoppa över det där med att förkoka och pilla loss köttet.

Under veckan blir det fokus på lambic på bloggen. Jag går ut hårt med en vällagrad geuze från Girardin. Det är ett lambicbryggeri som ibland går lite under radarn då de dels saknar svensk distribution och dels kör på med sin portfölj av öl utan att släppa några nya produkter. Deras gueuze med svart etikett är dock en riktig höjdare. Jag har ett fåtal flaskor i källaren och bestämde mig för att unna mig en halvflaska från 2012.

Girardin ger ut två olika geeuze under samma namn, Gueuze 1882, där den ena har vit och den andra svart etikett. Det är samma öl i båda, men i flaskorna med vit etikett är ölet filtrerat och pastöriserat, medan flaskor med svart etikett innehåller ofiltrerat och opastöriserat öl. Båda Gueuze 1882 är en blandning av lambic som legat 12, 18 och 24 månader på fat. Eftersom den inte innehåller någon 3-årig lambic räknas de alltså inte som oude geuze, men vad gör väl det. Gott är det i alla fall.

Det här är en geuze som är mycket trevlig redan i sin ungdom men dess lagringskapacitet har också ett gott rykte om sig. Det bekräftade jag minst sagt när jag plockade upp en av mina flaskor från källaren. För att förstå åldern på ölet får man kolla på korken, på den finns ett årtal stämplat som anger ett bäst-före-datum som är ett år efter tappning. Om det som i min flaskas fall står H x 2013 på korken så är den tappad under 2012. Nio år gammal alltså vilket jag brukar tycka är en mycket trevlig ålder på geuze.

När jag drog av korken såg jag att en stor flisa glas hade slagits bort från flaskan precis vid mynningen. Eftersom flaskan har varit med om några resor och flyttar var det omöjligt att säga om det skett nyligen eller inte och jag blev lite orolig att det skulle ha lett till gasläckage. Men korken hade ju poppat så jag lugnade mig snabbt.

Ännu lugnare blev jag efter första sippen, inga spår av överdriven oxidation i smaken. Sen var det bara att njuta. Nio års vila har format denna geuze till en extremt elegant pjäs med mjuk syrlighet, polerad funkighet och en lättsam fruktighet som drar åt bokna äpplen. Samtidigt som det är elegant finns också ett stort djup.

Denna njuts fint i eget sällskap men den satt också väldigt fint ihop med lite plockmat i form av bland annat charkuterier, oliver och melon i den varma sommarkvällen.

Det är inte helt lätt att få tag på Girardin Gueuze 1882 Black Label men det finns några webbshoppar som har den. Man får räkna med att betala omkring €5 och uppåt för en halvflaska och omkring €9 och uppåt för en helflaska, inklusive svensk skatt men exklusive frakt. Reser man till Benelux kan man nog fortfarande hittade den på plats till lägre priser än så. Det kanske också kan finnas några flaskor på krogar som satsat på gott sortiment av lambic. Hade jag varit på jakt hade jag börjat leta på Pressklubben och Akkurat.
Bland 127 nya öl i Systembolagets lokala sortiment i augusti finner som vanligt framförallt lageröl, syrliga öl och olika varainter på IPA. Några intressanta öl i samlingen är bland annat svart-IPA från belgobryggeriet Vreta Kloster, bitter från flera väletablerade bryggerier samt kellerbier från såväl Oppigårds som från ett samarbete mellan Hyllie och Mikkeller. Hela listan över släppet har ni här.


Ability Drinks Kall Pilsner, 36379, Malmö, 33 cl, 23,90 kr, 5 % (Pilsner - tysk stil)
Adelsö C'mon People, 36354, Ekerö, 33 cl (burk), 24,50 kr*, 5,3 % (California common)
Ahlafors Tids Nog, 36197, Ale, 33 cl, 21,90 kr, 3,9 % (Session IPA)
Alefarm Brewing Playfair, 36400, Danmark, 44 cl (burk), 52,90 kr*, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
All In Brewing GBG Haze Idaho, 36388, Göteborg, 33 cl (burk), 34,90 kr*, 6,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
All In Brewing PreemYum Pils Hallertau Extra, 36409, Göteborg, 33 cl (burk), 24,90 kr*, 5,6 % (Pilsner - tysk stil)
Alliaria Valkyria, 36391, Västerås, 33 cl, 33,80 kr, 6,5 % (Modern lager/India Pale Lager)
Apex 8:44 IPA, 36450, Nora, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 6,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
Basuun Kohatu throwdown, 36341, Malmö, 33 cl, 29,90 kr, 4,8 % (Gose & lichtenhainer)
Basuun Simcoes komet, 36328, Malmö, 33 cl, 29,90 kr, 5,5 % (Övrig veteöl)
Beerbliotek Sällskaps Dryck, 36385, Göteborg, 33 cl (burk), 25 kr*, 5,5 % (APA)
Benchwarmers Bird Up, 36412, Helsingborg, 44 cl (burk), 34,90 kr*, 4,7 % (Session IPA)
Benchwarmers Italian Pilsner, 36414, Helsingborg, 44 cl (burk), 29,90 kr*, 4,2 % (Pilsner - tysk stil)
Benchwarmers Solokvist, 36415, Helsingborg, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
Bottenvikens Bryggeri Röd, 36125, Luleå, 33 cl (burk), 34,90 kr*, 5 % (Övrig syrlig öl)
Brekeriet Mimosa, 36413, Landskrona, 33 cl, 29,90 kr, 6,5 % (Övrig syrlig öl)
Brekeriet Vild Euroblend 2020, 36419, Landskrona, 37,5 cl, 44 kr, 6 % (Övrig syrlig öl)
Brew sessions Kvaser kveik IPA, 36431, Malmö, 44 cl (burk), 46,90 kr*, 6 % (IPA)
Brewing Költur Golden Hands of Pollen, 36435, Södertälje, 75 cl, 129,90 kr, 5,7 % (Övrig syrlig öl)
Brewski American Pie, 36436, Helsingborg, 33 cl (burk), 48,90 kr*, 4 % (Berliner weisse)
Brewski Killer Magpie, 36441, Helsingborg, 33 cl (burk), 49,90 kr*, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
Brygg3an i Halmstad Belgic Dream, 36258, Halmstad, 33 cl, 24,90 kr, 7 % (Belgisk ljus ale)
Carlstad Briljant, 36370, Karlstad, 33 cl, 20 kr, 4,4 % (Internationell lager)
Carlstad Humlegott, 36368, Karlstad, 33 cl, 39,90 kr, 6,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
Carlstad Sur Passion, 36367, Karlstad, 33 cl, 36,90 kr, 5 % (Övrig syrlig öl)
charlis citrus, 36451, Kristianstad, 33 cl, 23,90 kr, 5 % (Pilsner - tysk stil)
Coppersmith's Britter, 36359, Västerås, 50 cl, 28,90 kr, 3,8 % (Engelsk pale ale & bitter)
Coppersmith's Triple Dry Hopped Misty IPA, 31659, Västerås, 44 cl (burk), 45,90 kr*, 6,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
DuckPond Tropical Tea, 36410, Göteborg, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 4,7 % (Berliner weisse)
Duckpond Hazy Hustler, 36403, Göteborg, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 6,5 % (IPA)
Duckpond Lipizzaner Pilsner, 36404, Göteborg, 44 cl (burk), 34,90 kr*, 5,1 % (Pilsner - tysk stil)
Dugges h Oh So Lavis, 36361, Härryda, 33 cl, 35 kr, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
Electric Nurse Bonecrusher IPA, 36393, Härryda, 33 cl (burk), 30 kr*, 6,1 % (New England IPA/Hazy IPA)
Electric Nurse Tripel, 36395, Härryda, 33 cl (burk), 37,50 kr*, 8 % (Trippel)
Elmeleven Alien Future Molecule, 36445, Malmö, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 7,5 % (Övrig syrlig öl)
Emmaboda Är du sur nu igen?, 36438, Emmaboda, 33 cl, 29,50 kr, 6 % (Gose & lichtenhainer)
Eskilstuna Ölkultur India Lager, 36372, Eskilstuna, 33 cl, 22,60 kr, 5,3 % (Modern lager/India Pale Lager)
Eskilstuna Ölkultur Pilsner, 36260, Eskilstuna, 33 cl, 18,90 kr, 4,6 % (Pilsner - tysk stil)
Fermenterarna Urban IPA, 36373, Strömstad, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 6,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
Fjäderholmarnas Louie Louise, 36424, Stockholm, 44 cl (burk), 48 kr*, 8,5 % (Imperial/Dubbel IPA)
Flying Guru It wasnt always like this, 36443, Landskrona, 33 cl, 38,30 kr, 5,5 % (Övrig syrlig öl)
Friends Double Cherry Coffee Break, 36430, Helsingborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 6 % (Berliner weisse)
Friends Pineapple Passion Sour Gose, 36433, Helsingborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 4,7 % (Gose & lichtenhainer)
Gamma Frond, 36459, Danmark, 44 cl (burk), 57,90 kr*, 6,2 % (Berliner weisse)
Good Guys Brew Peach & Love, 36319, Karlstad, 33 cl (burk), 32,70 kr*, 6 % (IPA)
Halmstad Cassis Kettle Sour, 36269, Halmstad, 33 cl, 32 kr, 4,5 % (Övrig syrlig öl)
Halmstad Sabro Hazy DIPA, 36315, Halmstad, 33 cl, 32 kr, 8,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
Hantverksbryggeriet RIPA, 31796, Västerås, 33 cl, 28 kr, 6 % (IPA)
Helsingborgs Chilipeppar, 31106, Helsingborg, 33 cl, 23,80 kr, 4,8 % (Öl av flera typer/stilar)
Hop Notch Hopseven, 36464, Vaxholm, 44 cl (burk), 44,90 kr*, 6 % (New England IPA/Hazy IPA)
Hopsan Brewing Liljeholmens Pilsner, 31355, Stockholm, 33 cl (burk), 25 kr*, 4,8 % (Internationell lager)
Hyllie Bryggeri Never mind the Bitter, 36444, Malmö, 44 cl (burk), 28 kr*, 4,5 % (Engelsk pale ale & bitter)
Hyllie x Mikkeller Moriskan Kellerpils, 36442, Malmö, 44 cl (burk), 35 kr*, 4,9 % (Zwickel, keller- & landbier)
Hönö Klåva, 36375, Öckerö, 33 cl (burk), 27,90 kr*, 5,3 % (Modern lager/India Pale Lager)
Illbatting Cesarus Cerasus Imperial Sour Cherry Stout, 36453, Gävle, 33 cl, 49,90 kr, 10 % (Imperial porter & stout)
Illbatting Gransour, 36452, Gävle, 33 cl, 32,90 kr, 4,5 % (Övrig syrlig öl)
Johannishus Godsförvaltning Helles, 36472, Ronneby, 33 cl (burk), 25,60 kr*, 4,2 % (Dortmunder & helles)
Leufsta APA, 89307, Tierp, 33 cl (burk), 23,20 kr*, 4,8 % (APA)
Leufsta IPA, 89989, Tierp, 33 cl (burk), 25,40 kr*, 6 % (IPA)
Leufsta Pils, 30809, Tierp, 33 cl (burk), 22,90 kr*, 5 % (Pilsner - tjeckisk stil)
Lindvalls Falu Röd, 36356, Falun, 33 cl, 31,90 kr, 5,3 % (IPA)
Lindvalls Rökbacken Lager, 36390, Falun, 33 cl, 29,90 kr, 5,3 % (Modern lager/India Pale Lager)
Lundabryggeriet Horröds Comet, 36458, Lund, 33 cl, 27,90 kr, 6,5 % (IPA)
Mariatorgets Mikrobryggeri Blend #6, 36363, Stockholm, 33 cl, 99,90 kr, 12,5 % (Strong ale)
Mariatorgets Mikrobryggeri Bourbonfatlagrad Imperial Stout, 36303, Stockholm, 33 cl, 99,90 kr, 13 % (Imperial porter & stout)
Mariatorgets Mikrobryggeri Melera 1, 36301, Stockholm, 33 cl, 49,90 kr, 7 % (Övrig syrlig öl)
Mikkeller Baghaven Feast of Solitude 2020, 36482, Danmark, 75 cl, 199 kr, 6 % (Övrig syrlig öl)
Mohawk ESB, 36418, Göteborg, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 5,7 % (Extra special bitter)
Mohawk Hazy the Elder, 34784, Göteborg, 33 cl (burk), 36,90 kr*, 6,5 % (IPA)
Molecule Elements DDH Lager Idaho 7 Simcoe, 36447, Malmö, 44 cl (burk), 39,90 kr*, 5,7 % (Modern lager/India Pale Lager)
Morgondagens Freezing, 36439, Göteborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 4,5 % (Berliner weisse)
Morgondagens Misshappen, 36425, Göteborg, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 4,5 % (Berliner weisse)
Munklägrets Microbrasserie Bohemia, 36371, Eskilstuna, 33 cl, 23,50 kr, 5,3 % (Pilsner - tjeckisk stil)
Northern Exposure High Coast DIPA, 36477, Ekerö, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
Northern X Brewing Ekerö Brygghus Lager, 36309, Ekerö, 33 cl (burk), 21,50 kr*, 4,8 % (Internationell lager)
Northern X Brewing Graffitisthlm - Kaos #9, 36305, Ekerö, 44 cl (burk), 46,90 kr*, 6,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
Northern X Brewing Graffitisthlm Klive #9, 36377, Ekerö, 44 cl (burk), 46,90 kr*, 6,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
Northern X Brewing Great Southern Land, 36310, Ekerö, 44 cl (burk), 48,90 kr*, 7,2 % (New England IPA/Hazy IPA)
Nya Victoria Fyrvaktaren, 31644, Falköping, 33 cl, 27,90 kr, 4,2 % (Session IPA)
Nya Victoria Mistlur, 36365, Falköping, 33 cl, 32,10 kr, 6,1 % (New England IPA/Hazy IPA)
Nyköping Brewing [Au] Some Ale, 31196, Nyköping, 44 cl (burk), 28,90 kr*, 3,8 % (Golden/Blond ale)
Nyköping Brewing The Artist, 36476, Nyköping, 44 cl (burk), 36,90 kr*, 6,6 % (New England IPA/Hazy IPA)
O/O Bruks Bitter, 31658, Göteborg, 50 cl (burk), 32,90 kr*, 4,2 % (Engelsk pale ale & bitter)
O/O Double Narangi IPA, 31882, Göteborg, 44 cl (burk), 54,90 kr*, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
Oceanbryggeriet Rio Special Pale Ale, 31437, Mölndal, 33 cl, 24,80 kr, 5,8 % (Extra special bitter)
Omnipollo Eliphas Double IPA, 31427, Sundbyberg, 44 cl (burk), 54,90 kr*, 8,1 % (Imperial/Dubbel IPA)
Omnipollo Trismegistus Triple IPA, 31874, Sundbyberg, 44 cl (burk), 70,90 kr*, 10,2 % (Imperial/Dubbel IPA)
Oppigårds Sommar Kellerbier, 36473, Hedemora, 50 cl, 35 kr, 5 % (Zwickel, keller- & landbier)
Perfectly Squared Ridgeline West Coast IPA, 36484, Malmö, 33 cl, 30,90 kr, 6,5 % (IPA)
Potum Brewery Right Here Right Now, 36470, Norrköping, 44 cl (burk), 45 kr*, 8 % (New England IPA/Hazy IPA)
Prophecy Brewing Paradox, 36382, Karlshamn, 44 cl (burk), 46,90 kr*, 7 % (New England IPA/Hazy IPA)
Qvänum Skördeöl, 34921, Vara, 33 cl, 29,90 kr, 4,8 % (Modern lager/India Pale Lager)
Remmarlöv Helles Bock, 36479, Eslöv, 33 cl (burk), 26 kr*, 6,5 % (Ljus bocköl)
Remmarlöv Rauchbier, 36386, Eslöv, 33 cl (burk), 24,80 kr*, 5,2 % (Märzen & wienerlager)
Revsunds Cheese Goggles, 36417, Bräcke, 33 cl, 32,40 kr, 5,6 % (New England IPA/Hazy IPA)
Rocket Parsnip & Shiso, 36483, Malmö, 33 cl, 43,90 kr, 9,5 % (Söt porter & stout)
Skellefteå Moondog Float, 35010, Skellefteå, 44 cl (burk), 49,80 kr*, 7,7 % (New England IPA/Hazy IPA)
Slottskällan Uppsala Bärnsten, 36426, Västerås, 50 cl, 29,90 kr, 5 % (Märzen & wienerlager)
Snörsjö The Gathering, 36282, Markaryd, 33 cl, 22,90 kr, 5 % (Kölsch)
South Plains Funkyland Seofon, 36460, Malmö, 33 cl, 26,80 kr, 4 % (Övrig syrlig öl)
Spike Likwidated, 36257, Göteborg, 44 cl (burk), 42,60 kr*, 6,3 % (IPA)
Spike Lovefever, 36313, Göteborg, 33 cl (burk), 32 kr*, 4,5 % (Övrig syrlig öl)
Stallarholmens Mälarens sommarlager, 36463, Strängnäs, 33 cl, 25 kr, 5,6 % (Internationell lager)
Stigbergets API LAIREPMI, 36369, Göteborg, 33 cl (burk), 36,90 kr*, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
Stigbergets API YZAH, 36364, Göteborg, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 5,9 % (New England IPA/Hazy IPA)
Stigbergets Noémie, 36366, Göteborg, 33 cl (burk), 37,90 kr*, 4,5 % (Gose & lichtenhainer)
Svartbergets Fjällbryggeri Elevated, 36357, Åre, 33 cl (burk), 34,10 kr*, 6,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
Svartbergets Fjällbryggeri Once Upon a Time in Lichtenhain, 36285, Åre, 33 cl (burk), 25,60 kr*, 4 % (Gose & lichtenhainer)
Södra Stockholms Brygghus Modern Lager No2, 31961, Botkyrka, 33 cl, 22,70 kr, 5,2 % (Modern lager/India Pale Lager)
Ten Hands Seaweed, 36468, Kristinehamn, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 6,5 % (New England IPA/Hazy IPA)
Ten Hands Telepathic Rainbow Alligator, 36381, Kristinehamn, 33 cl (burk), 39,90 kr*, 7 % (New England IPA/Hazy IPA)
The Piraya Brewery Piraya Lager Modern Style, 36466, Strömstad, 33 cl, 24,10 kr, 5,4 % (Modern lager/India Pale Lager)
The Uncharted Brewing Company Daring Dragonfly, 36469, Eslöv, 33 cl (burk), 20,10 kr*, 3,9 % (Session IPA)
This Is How to Go From Lazy to Hazy, 36362, Piteå, 33 cl (burk), 34,90 kr*, 6,8 % (New England IPA/Hazy IPA)
This Is How to Tease The Bees, 36480, Piteå, 33 cl, 31,10 kr, 5,9 % (Övrig syrlig öl)
To Øl Whirl Domination, 36494, Danmark, 44 cl (burk), 32,90 kr*, 6,2 % (New England IPA/Hazy IPA)
Torsbo Ale, 36456, Ulricehamn, 33 cl, 26,60 kr, 5,2 % (APA)
Torsbo Lager, 36454, Ulricehamn, 33 cl, 29,60 kr, 5,2 % (Internationell lager)
UPP Dr. Wheat, 36293, Uppsala, 33 cl (burk), 22,90 kr*, 5,6 % (Hefeweizen)
UPP Riff Raff, 36294, Uppsala, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 6 % (IPA)
Vreta kloster Black (k)night IPA, 36485, Linköping, 33 cl, 39,90 kr, 7,2 % (Black IPA)
Åre Bryggcompagni Moon Dance, 36383, Åre, 33 cl, 37,50 kr, 6 % (Övrig syrlig öl)
Ängöl Imperial India Pale Ale, 36465, Kalmar, 33 cl, 33,50 kr, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)
Ölbryggeriet Svensk Sommar IPA, 36402, Mullsjö, 33 cl, 33,90 kr, 6 % (IPA)
Örebro Brygghus The Try Out's Session IPA BRU-1/Citra, 36405, Örebro, 50 cl (burk), 44,90 kr*, 4,5 % (Session IPA)
Örebro Brygghus The Try Out's Session IPA Idaho 7/El Dorado, 36411, Örebro, 50 cl (burk), 44,90 kr*, 4,5 % (Session IPA)
Österlenbryggarna Birra all'Italiana, 36358, Tomelilla, 33 cl, 24 kr, 4,6 % (Internationell lager)

*Exkl pant
Tidigare i veckan kom sista släppet i tillfälligt sortiment inför ett litet sommaruppehåll. Kommande tre veckor släpps inget nytt i tillfälligt sortiment, men sen är det dags igen och i augusti kläms det in fyra släpp. Rodenbach Grand Cru på storflaska, ny trappistripel från Rochefort, podden Ölpölens egna öl från Fantôme och "dubbelalten" Uerige Doppelsticke är några öl som sticker ut. Här är hela listan för släppen i augusti.

10 AUGUSTI TILLFÄLLIGT SORTIMENT
Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, 11116, Tyskland, 50 cl, 26,90 kr, 5,1 % - 40000 st (Övrig öl)
Buxton Trolltunga Gooseberry Sour IPA, 11163, Storbritannien, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 6,3 % - 20000 st (IPA)
Connecticut Valley Fruit Smoothie Orange Pomegranate, 11769, USA, 47,3 cl (burk), 34,90 kr*, 5 % - 35000 st (Öl av flera typer/stilar)
De Cam Rabarber, 11032, Belgien, 75 cl, 292,90 kr, 7,2 % - 200 st (Frukt- & bärlambic)
Eastside Abra Cadabra Session IPA, 11133, Italien, 33 cl, 28,90 kr, 4,5 % - 20000 st (Session IPA)
Haandbryggeriet Mango Hopshake, 11152, Norge, 44 cl (burk), 34,90 kr*, 7 % - 35000 st (New England IPA/Hazy IPA)
Rodenbach Grand Cru, 1270, Belgien, 75 cl, 99 kr, 6 % - 8000 st (Flamländsk röd & brun öl)
Stigbergets Lilla Tunga, 10805, Sverige, 33 cl (burk), 55 kr*, 10 % - 2000 st (Skotsk ale)
Timmermans Faro, 11024, Belgien, 37,5 cl, 42,90 kr, 4 % - 6000 st (Faro)

17 AUGUSTI TILLFÄLLIGT SORTIMENT
Allagash Coolship Resurgam, 11142, USA, 37,5 cl, 117,90 kr, 6,4 % - 672 st (Övrig syrlig öl)
BrewDog Dog J, 10795, Storbritannien, 33 cl, 129,90 kr, 14,1 % - 960 st (Imperial porter & stout)
Hyllie x Nyköping Rauchmärzen is the Coolest German Word Ever, 11188, Sverige, 44 cl (burk), 39,90 kr*, 5 % - 3000 st (Märzen & wienerlager)
New Belgium Sour IPA, 10796, USA, 35,5 cl (burk), 31,90 kr*, 7 % - 5280 st (Övrig syrlig öl)
Old Rasputin XXII Rye Whiskey Barrel Aged, 11104, USA, 50 cl, 175,90 kr, 11,9 % - 1000 st (Imperial porter & stout)
Rochefort Triple Extra, 10808, Belgien, 33 cl, 34,90 kr, 8,1 % - 17400 st (Trippel)
Stigbergets x Pomologik Pearliner, 10807, Sverige, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 4,3 % - 6000 st (Berliner weisse)
Utopian Ten Degrees, 10806, Storbritannien, 44 cl (burk), 29,90 kr*, 3,9 % - 2800 st (Pilsner - tjeckisk stil)
Westmalle Extra, 11467, Belgien, 33 cl, 24,90 kr, 4,8 % - 48000 st (Belgisk ljus ale)

24 AUGUSTI TILLFÄLLIGT SORTIMENT
Brunehaut Blanche, 11591, Belgien, 33 cl, 28,90 kr, 5,5 % - 10000 st (Witbier)
De Cam Malus Domestica, 11175, Belgien, 37,5 cl, 145,90 kr, 7 % - 1400 st (Frukt- & bärlambic)
Fantôme Le Pöl de Öl, 10817, Belgien, 75 cl, 89,90 kr, 7,5 % - 2000 st (Saison)
FrauGruber Heaven Hill Black Barrels Series, 10818, Tyskland, 50 cl, 179 kr, 11,8 % - 1000 st (Imperial porter & stout)
Mariestads Höstbrygd, 11760, Sverige, 50 cl, 21 kr, 5,8 % - 40000 st (Märzen & wienerlager)
Nova Runda Back to Mars, 10824, Kroatien, 50 cl (burk), 55,80 kr*, 7,2 % - 4000 st (New England IPA/Hazy IPA)
Revolution Hazy Hero, 11582, USA, 35,5 cl (burk), 26,90 kr*, 7,5 % - 80000 st (Imperial/Dubbel IPA)
Rudgate Battle Axe, 11676, Storbritannien, 50 cl, 26,50 kr, 4,2 % - 22000 st (Engelsk pale ale & bitter)
Rådanäs IPA Glutenfri, 88112, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 6,6 % - 22000 st (IPA)
Smith Street IPA Olof, 11616, Sverige, 44 cl (burk), 44 kr*, 7 % - 30000 st (IPA)
St Feuillien Saison Farmhouse Ale, 81225, Belgien, 33 cl, 28,90 kr, 6,5 % - 38000 st (Saison)
Stone IPA, 84392, USA, 35,5 cl (burk), 25,90 kr*, 6,9 % - 48000 st (IPA)
Train Station Brewery Jag är inte Bitter, 11296, Sverige, 50 cl, 29,90 kr, 4,1 % - 35000 st (Engelsk pale ale & bitter)
Uerige Doppelsticke, 11177, Tyskland, 33 cl, 46,90 kr, 8,5 % - 1900 st (Altbier)

31 AUGUSTI TILLFÄLLIGT SORTIMENT
Collective Arts Smoothie Sour, 10797, Kanada, 47,3 cl (burk), 34,90 kr*, 5,6 % - 19600 st (Övrig syrlig öl)
Connecticut Valley X3 Wheat Ale, 11794, USA, 47,3 cl (burk), 39,90 kr*, 5 % - 3072 st (Hefeweizen)
De Struise Brouwers Pannepot 2020, 11106, Belgien, 33 cl, 39 kr, 10 % - 3456 st (Belgisk mörk ale)
Heavy Seas TropiCannon, 11359, USA, 35,5 cl (burk), 27,90 kr*, 7,3 % - 35000 st (IPA)
Mikkeller Windy Hill, 10823, USA, 47,3 cl (burk), 64,90 kr*, 7 % - 3504 st (New England IPA/Hazy IPA)
New Belgium La Folie, 11172, USA, 37,5 cl, 109,90 kr, 7 % - 840 st (Flamländsk röd & brun öl)
Oskar Blues Brewery BA21 Volume 5 Barrel-aged Imperial Stout, 10790, USA, 35,5 cl (burk), 71,90 kr*, 13,3 % - 2400 st (Imperial porter & stout)
Uerige Alt, 51835, Tyskland, 33 cl, 38,90 kr, 4,7 % - 10000 st (Altbier)
Williams Brothers Pavlo's Dog, 11040, Storbritannien, 50 cl, 28,90 kr, 4,3 % - 35000 st (Engelsk pale ale & bitter)


*Exkl. pant 


I vanlig ordning kommer listan över det släppet i lokala sortimentet i en separat artikel lite närmare inpå månadsskiftet.

Jämtlands Bryggeri är ett av Sveriges äldsta småbryggerier och firar 25 år in business i år. Många som upptäckte hantverksöl i slutet av 90-talet och början av 00-talet gjorde det genom öl som Hell, Postiljon och Julöl. 10-talet präglades mer av ett tomrum efter Jones och en del kvalitetsproblem men sedan några år är Jones tillbaka och Jämtlands Bryggeri för nu vägen tillbaka med både klassiska och moderna öl.

Knappt någon av den gamla tidens öl finns kvar. Av de som gjordes i brittisk stil är det bara deras Julöl som lever kvar och den då banbrytande serien med Hell, Heaven och Fallen Angel är sedan länge pensionerad. När jag söker efter deras öl i Systembolagets sortiment är det bara Bärnsten och President jag känner igen från forna tider.

Det görs fortfarande en hel del öl i klassiska stilar på Jämtlands Bryggeri, inte minst har de länge stått väldigt stadigt med sin IPA. Det är en öl som går mot alla strömmar och görs i brittisk stil och som alltid gjorts med stor bravur. I min mening hör den till toppskiktet av svensk IPA, den råkar bara vara en helt annan typ av IPA än vad som är trendigt.

När jag provar igenom några nytillskott i sortimentet hittar jag både högt och lite mer medelmåttigt. De har tack och lov hållit sig ifrån de allra trendigaste stilarna för stunden, det hade känts svårt att få ihop med deras image och kanske framförallt med min egen bild av dem som började byggas i förrförra decenniet. 

Det som känns mest modernt är en Mango IPA, vilket kanske också var den av de jag provade som kändes minst lyckad. Det blev lite hembrygd känsla över den. Det ljusa lagerölet 1996, som man av någon anledning valt att brygga till 6 %, kändes inte heller på topp utan blev mer spretigt. 

Bäst i gänget är veteölet President Weiss som görs i tysk stil, Coffee Stout som är kryddad med kaffebönor rostade på lokala Big Lake Roasters, deras Dubbel IPA som är uppfriskande balanserat med ren maltighet och småfruktiga humletoner, knappt så man märker att det är moderna sorter som den humlats med. Allra bäst i gänget är dock ovan nämnda IPA som verkligen skiner. Hur jag än vrider och vänder på det hittar jag inget att anmärka på, det är bara att luta sig tillbaka och njuta.

Vad jag förstår utifrån lite mailväxling med bryggeriets nya marknadsföringsansvarige är att de vill satsa på en portfölj som består av en blandning av traditionella brittiska stilar och mer nymodiga stilar. Det låter vettigt, gör de det bra kan de nog både locka tillbaka oss som minns de gamla glansdagarna och samtidigt hitta nya kunder.

Torrhumlade suröl är ofta både fascinerande och goda men de är inte så vanliga. I maj släpptes ett samarbetsöl mellan Sthlm Brewing och Apex som är just en sådan typ av öl och av någon konstig anledning finns det fortfarande många flaskor kvar på hyllor och i webbsaldot. Jag inleder semesterns andra stugvistelse med detta härliga öl som blir veckans tips.

Torrhumling av suröl brukar ge resultat som inte alls påminner om torrhumling av icke-syrliga öl, med mer vinös och rund fruktighet. Samtidigt brukar intrycket av syran också rundas av lite. Jag är rätt trött på moderna humlesorter men just i suröl tycker jag fortfarande att det ger ett fantastiskt kul resultat. Så också här.

Stockholm Brewing har fått fram ett riktigt intressant surölsprogram och Apex är onekligen bland de hetaste IPA-bryggarna i Sverige just nu. När dessa samarbetar för att göra en torrhumlad suris är det kanske inte förvånande att det blir superbt, men icke desto mindre är det värt att sägas. Det här blev verkligen skitgott.

En mjuk syra tillsammans med en melonaktig fruktighet dominerar detta ljust gula och något disiga öl.  Det finns också inslag av smultron, bröd, ek, en försiktig kryddighet och en liten ton av gurka. En liten ton av brett kanske, men den är väldigt tillbakadraget bakom fruktigheten.

Det hela är i vad jag skulle kalla för en ganska publik stil som för tankarna till vitt vin från nya världen. Det bekräftades lite av att jag bjöd laget runt att smaka och alla ville gärna ha mer.

Det finns flera hundra flaskor kvar runtom i butiker samt flera hundra flaskor kvar i webbsaldot. Man får pröjsa 69 kronor för en flaska om 37,5 centiliter. Lätt värt!