453 svenska bryggerier

, , 1 kommentar
Vid årsskiftet räknade vi in till 453 svenska bryggerier, en ökning med mer än 1000 % på 10 år. Antalet nya bryggerier som startade under 2020 var lite lägre än året innan, vilket är en trend som pågått under några år nu, men ändå startade över 40 bryggerier under fjolåret.

Det är inte helt lätt att hålla koll på alla bryggerier som startar och framförallt inte att hålla koll på om alla fortfarande är aktiva, så det är klart att det finns en osäkerhet i totala antalet. Det som jag räknar är helt enkelt ölproducenter med sitt eget bryggeri, eller i några enstaka fall som delar lokal och en del utrustning med en eller flera andra men också har delvis sin egen utrustning, samt att man säljer sin öl.

Många bryggerier i Sverige heltidsförsörjer varken ägare eller någon anställd och kan ses som hobbyprojekt eller bisysslor för de som driver det. Någon sådan distinktion görs inte här. Har man ett bryggeri och säljer öl räknas man in. Min känsla är att dessa antagligen utgör mer än hälften av bryggerierna, även om en del kanske säger att de har som förhoppning eller ambition att kunna leva på bryggeriet så småningom medan det för andra är mer av en avancerad hobby.

De allra flesta är självständiga, men inte alla. Ett fåtal ägs helt eller delvis av börsnoterade bolag, t ex Kopparbergs som själva är börsnoterade och Carlsberg Sverige som är dotterbolag till danska Carlsberg som är börsnoterat. Andra ägs av större koncerner, exempelvis Sigtuna och S:t Eriks som helägs av Martin & Servera genom dotterbolaget Galatea. Ytterligare några delägs av investmentbolag, exempelvis Oppigårds som majoritetsägs av Röko och Omnipollo där Orkila äger en minoritetsdel. Oavsett om det är självständigt eller inte har ett bryggeri räknats med om det säljer öl. Det blir kluriga gränsdragningar ibland, till exempel Gotlands Bryggeri som är ett bolag i Spendrupskoncernen och som dessutom fått mycket av sin öl brygd av Spendrups stora bryggeri i Grängesberg samtidig som det ju faktiskt också är ett eget bryggeri på Gotland.

Kontraktsbryggerier, fantombryggare eller vad man nu vill kalla det räknas däremot inte in i den här siffran, inte heller rena varumärken oavsett om de bokförs under ett eget bolag eller inte. Till exempel räknas inte Slottskällan in efter att det såldes till Coppersmith, liksom Hopsie Daisy och Jädraås som efter att ha varit egna bryggerier nu bara lever kvar som varumärken ägda av Geflebockens Bryggeri.

Beroende på hur man väljer att göra sina gränsdragningar kan man alltså få lite olika slutsiffra. Man behöver inte hålla med om den slutsiffra som jag kommit fram till, men det rör sig om ganska få fall som ligger i någon form av gråzon om man har utgångspunkten "alla som har ett fysiskt bryggeri och säljer öl".

Sen är det förstås inte helt lätt att ta reda på hur vissa producenter bedriver sin verksamhet eftersom inte alla lämnar helt tydliga spår efter sig. Med över 400 att hålla koll på finns inte tiden att gå till botten med varje fall. Några som jag trott har egna bryggerier kanske i själva verket lejer ut bryggandet och vice versa.

Hursomhelst, det jag kom fram till var att det vid utgången av 2020 fanns 453 aktiva bryggerier i Sverige. Det är alltså ungefär ett bryggeri per 23 000 invånare. Så nog känns det som att varenda håla har sitt eget bryggeri snart.

Den här räkningen utför jag bland annat åt Sveriges Bryggerier och på deras sida kan man kika mer på utveckling, karta och lite annat: Länk.

1 kommentar:

  1. Riktigt kul att det finns så många svenska bryggerier. Man märker av det då det bara blir fler och fler i "korgen" när lokalt och småskaligt släpps varje månad.

    / R

    SvaraRadera