Julölssläppet på Systembolaget är till stora delar uppbyggt av de julöl som sålde bra under fjolåret, men det finns såklart ett gäng nyheter varje år. Istället för att testa alla årets julöl har jag fokuserat på de elva som är nya jämfört med förra året. Bland dessa hittade jag flera godsaker som verkligen kan konkurrera med de återkommande favoriterna.
Vissa julöl har kommit och gått igenom åren, andra har släppts i tillfälligt sortiment eller i det lokala sortimentet. För det här testet har gjort den mycket enkla gränsdragningen att jag inkluderar de öl som finns i årets nationella julölssläpp men inte fanns i fjolårets nationella julölssläpp. Vissa öl är helt nya, andra har synts på Systembolaget förut. Nu kör vi!
Abita Christmas Ale
11816, USA, 35,5 cl, 25,90 kr, 5,8 % (Brown ale)
Mjukt rostad maltighet med toner av kakor, karamell och rostat bröd, toppat med humliga toner som drar åt grapefrukt och tallbarr. Avslutas med mjuk beska. Väl integrerade smaker rakt igenom. Välgjort med typisk amerikansk karaktär.
Ayinger Winter Bock
11824, Tyskland, 50 cl, 29,90 kr, 6,7 % (Dubbelbock)
Det här är Ayinger Celebrator med annan etikett och flaskstorlek. Smaken är len och fyllig med nötiga, nougatliknande smaker, grovt bröd, milt rostade toner och en lätt touch av torkad frukt. En mild chokladton dröjer sig kvar på tungan i flera ögonblick efter att ölet glidit ner för strupen. Djupt, fylligt och med viss sötma men också med en viss fräschör. Toppklass!
Brygghuset Finn Winter Lager
11491, Sverige, 33 cl, 19,80 kr, 4,5 % (Dunkel)
Humlig och rostad doft som ger en stark blandning av friska och dova toner. Den fylliga smaken bjuder på samma möte och lyckas göra det utan konflikt. Murriga, rostat maltiga toner av pumpernickel, bränt socker och riktigt mörk choklad dansar med en friskt örtig humleton. Till sist en markerad beska som sätter effektiv punkt på det hela. Mycket smak inklämt på ganska låg alkoholhalt.
Corsendonk Christmas Ale
10781, Belgien, 33 cl, 24,70 kr, 8,5 % (Belgisk mörk ale)
Livlig kolsyra, pigga estrar, toner av farinsocker, torkad frukt och en lätt kryddig ton. Flera smaker som associeras med sött, men i en öl med väldigt lite faktiskt sötma och med en mild men markerad beska ger ett spännande samspel. Smaskigt!
Craftwerk Holy Winter Cowl
11457, Tyskland, 33 cl, 28,90 kr, 9 % (Trippel)
Något alkoholstinn och estrig doft. Smaken är livlig och börjar fint med pigg estrig fruktighet och toner av sött vetebröd men så kommer en beska och en värmande alkoholton som var för sig är fina och här hemma, men som här inte riktigt drar jämnt med varandra och det blir lite stickigt i slutändan.
Eriksberg Vintersaga
12044, Sverige, 33 cl, 14,90 kr, 4,5 % (Dunkel)
Maltig, lätt rostad doft med inslag av nötter. Smaken går i samma spår och adderar drag av karamell och en hint av rökt kött. Avslutar friskt med en lätt beska. Ett litet spår av alkohol som stör men det här är inte alls dumt.
Goder Afton Julstout
11537, Sverige, 33 cl, 32,90 kr, 8 % (Imperial porter & stout)
Hårt rostad och helt torr smak med toner av bränt socker, choklad med riktigt hög kakaohalt, mörkrostat kaffe och en aning av rökighet som smyger fram i slutet. Bakom det hårt rostade finns en mjuk komponent också men den blir sen överkörd av en rostad beska. (Bryggt på Vega för Wineworld Sweden.)
Remmarlöv The Christmas Lager
10727, Sverige, 33 cl, 19,80 kr, 5,3 % (Mörk lager)
Torr karamell, mjukt rökiga undertoner, rostat bröd med marmelad och rostade nötter i en härlig harmoni med lätt men tydlig beska i avslutningen. Ett givet matöl som skriker efter att matchas med julskinka och köttbullar.
Remmarlöv The Winter Ale Organic
11230, Sverige, 33 cl, 24,50 kr, 5,6 % (Amber ale)
Mjukt rostad smak med toner av karamell och nötter, med skön fyllighet och rundhet i maltigheten. Mycket maltfokuserad med knappt några inslag av humlen, utöver den lätta beskan i slutet som dock hänger kvar länge.
Ridgeway Lump of Coal Dark Holiday Stout Glutenfree
11485, Storbritannien, 33 cl, 24,70 kr, 7,5 % (Torr porter & stout)
Kolsvart, såklart, men smaken är mjuk och inbjudande med toner av mjölkchoklad, lättrostat kaffe, fruktkaka och rågbröd. Mot slutet slår det över till en mer hårdrostat, nästan bränd ton. Helt torrt och med en rostad beska som avslut. Smaken passar med namnet, för utöver färgen så gör eftersmaken att tankarna går till en askig kolbit.
Ängöl Jenny Nyström Julbrygd
11490, Sverige, 33 cl, 19,80 kr, 4,5 % (Amber ale)
Milt rostad maltighet med toner av rostat bröd, höstlöv torr karamell samt en kryddig humleton. Helt torr med lång beska. Brittisk i sin karaktär. Blommar ut när dess temperatur stiger en bit.
Bland årets nya julöl fanns också en ny alkoholfri julöl, Sigtuna Winter N.A.P.A. Mer om vad jag tyckte om den finns i denna artikel där jag testar årets alla alkoholfria julöl: Länk.
Övriga julöl i årets släpp, det vill säga de som även släpptes ifjol, kan man med fördel läsa om i förra årets tester.
Del A-L
Del M-W
0 kommentarer:
Skicka en kommentar