Helsinge Ångbryggeri hör inte till landets mest omtalade småbryggerier, men många ölentusiaster som varit med ett tag lyfter gärna fram dem som en favorit. Bryggeriet släppte sin första öl redan 2004, och ända sedan starten har fokus legat på klassiska stilar och framförallt på lageröl i tysk stilar. De har tre lageröl på Systembolaget just nu och jag provade alla tre.
Helsinge startade i vad jag kallar den tredje vågen av svenska småbryggerier i modern tid, samma våg då bland annat Oppigårds, Närke Kulturbryggeri, Eskilstuna Ölkultur och Hantverksbryggeriet kom igång. Bryggaren Peter är en av, såvitt jag vet, få aktiva inom den svenska småbryggerinäringen som faktiskt har en riktig bryggmästarutbildning, från VLB i Berlin. Med den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att deras ölportfölj har fokus på ölstilar i tysk tradition.
Helsinge Pilsener var den allra första ölen de släppte och är fortfarande bryggeriets flaggskepp. Det är en mycket stiltrogen tysk pils men också med mycket hög kvalitet. Den har en ren och fokuserad smak med fin, torr brödighet och närmast frasig beska. Lite bett i avslutningen vilket bara spär på den törstsläckande känslan. Inte ett spår av rustik känsla, det här är på ett bra sätt närmast kliniskt. Hög kvalitet och uppskattar man den tyska stilen blir man inte besviken.
Deras Schwarzbier följer i precis samma spår men med mörkare maltsorter med i leken. Även här är det rent och fokuserat, men med milt rostade smaker som kompletterar den lite mörkare brödigheten. Inte samma bett i beskan men fortfarande med den där härliga frasigheten. Det här är inte en vanlig stil på Systembolaget, vilket är lite synd, men här är ett utmärkt exempel.
Deras tredje lageröl är en rököl och här kunde jag inte låta bli att göra en direkt jämförelse med Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen som nog är bekant för alla som uppskattar rököl. Nu försöker visserligen inte Helsinge kopiera Schlenkerla i sin rököl, men det fungerar bra som en referenspunkt. Till skillnad från Schlenkerla, som kör på 99 - 100 % rökmalt, så har Helsinge en lite mindre mängd rökmalt och det märks direkt då rökigheten är betydligt mer subtil medan karamelltonerna är mer framträdande. Det är inte heller så torrt som de två ölen ovan utan här upplever man en del sötma, och dessutom är beskan försiktigare än i Pilsener och Schwarzbier. Medan Schlenkerlas rökighet är omfamnande ligger röktonen som en support i Helsinge Rököl. Jag föredrar Schlenkerla men Helsinge har hittat ett intressant uttryck även om det inte riktigt har samma skärpa som deras Pilsener och Schwarzbier.
För att göra någon sorts analogi med bröd skulle jag säga att Helsinge bakar med kärnmjöl snarare än fullkorn. Avskalat och precist, istället för heltäckande och rustikt. Förhoppningsvis är det någon som förstår vad jag försöker få fram. Om inte annat blir det nog ganska tydligt om man väl sätter sig och dricker deras öl.
Det är förresten också tre alldeles utmärkta matöl där särskilt Pilsener och Schwarzbier kan få jobba med en bred repertoar av rätter. Rökölet blir lite mer specialiserat men har mycket att hämta hos grillat och lite murrigare mat.
Har du inte provat de här ölen förut är det dags nu!
Kanon att Johan har hittat min sommarfavoriter. Finns alltid på min hembygds systembolag i Bollnäs (som är mycket välsorterat när det gäller öl). Peter Orest, som en gång i tiden var bryggmästare på Stenbecks Gamal Stans bryggeri, förser även den kulinariska sommarattraktionen Växbo Krog med deras "husöl". Den som påstår att någon annan, inom Sveriges gränser, gör en bättre pilsner tar jag inte riktigt på allvar. Men Johan tycks ha missat Helsinge Porter, även den kniper nog ett SM-guld i sin klass.
SvaraRaderaThomas
Köper dem i Ljusdal varje gång jag passerar på väg till Härjedalen. Mycket trevliga.
SvaraRaderaJörgen
Kan bara instämma i superlativen. Helsinge Ångbryggeri förtjänar verkligen uppmärksamheten, inte minst deras pilsner som kan vara bäst i Sverige i sin genre.
SvaraRaderaInstämmer till fullo! Tillsammans med Skebo Bruksbryggeri så levererar man hög kvalitativ öl under radarn.
SvaraRadera