De närmaste dagarna kommer det två nya IPA från Oppigårds. Det är årets sommar-IPA och en ny NEIPA med enbart ekologisk humle. Dessutom har en återkomst av deras belgiska blonde som förut hette 1200 Meter Djupt och som nu går under namnet Deep nyligen dykt upp i beställningssortimentet. Jag har fått tillfälle att prova hela trion och det blev två träff och en bom.
Låt oss börja med Deep som har plockats in i Oppigårds standardportfölj och släpptes i beställningssortimentet häromveckan. Inspirationen till receptet kommer från en tågluff som Björn och Sylvia gjorde i början av 90-talet. Under resan stannade de till i Nijmegen i Nederländerna där de bland annat besökte bryggeripuben De Hemel. Där smakade de bland annat på en öl i belgisk blonde-stil och som var smaksatt med apelsinskal. Minnena av det ölet har Oppigårds nu kombinerat med ölet 1200 Meter Djupt som de gjorde som en engångsbrygd 2013, och resultatet är Deep som är en vidareutveckling på receptet från 2013 som man nu bland annat lagt till apelsinskal till.
Jag gillade 1200 Meter Djupt på sin tid och med lite hjälp av min egen artikel från när den kom har jag friskat upp minnet på hur den smakade. Det är tydligt att man fortsatt i samma anda med Deep, men kanske minskat ner lite på humlen och istället ersatt det med apelsinskal som integrerar mer med de fruktiga estrarna från jäsningen. Faktum är att trots att det finns mycket citrustoner är det väldigt svårt att urskilja just apelsinskalen. Det ger ett mer enhetligt intryck, samtidigt som det fortfarande är en blonde med fin fräschör vilket jag tycker är viktigt i en blonde. Det är lätt att öl i stilen fastnar lite i estrarna och enligt min smak gäller det att få till en frisk avslutning för att lyfta ölet, något som Deep lyckats med.
Sen var det två nya IPA, där den ena släpps imorgon tisdag och den andra på onsdag. Eko Hazy IPA är först ut och kom till då Oppigårds ansåg att den senaste skörden av ekologisk humle var så bra att de kunde ge sig på att göra en helt ekologisk IPA i New England-stil. Humlesorterna är Mandarina Bavaria och Hallertauer Cascade. Det finns ett fåtal andra ekologiska NEIPA på den svenska marknaden, men jag är inte säker på om någon av dem är brygd med ekologisk humle. Nåväl, New England-karaktären är tydlig med den typiska runda munkänslan. Däremot lämnar humlen ett lite jolmigt intryck och når inte alls de där kraftigt fruktiga tonerna för att stilen ska fungera. Jag tror helt enkelt att det inte var rätt kaliber på den här humlen för att funka i en NEIPA.
Slutligen har vi Sommar IPA som släpps på onsdag. IPA i old school västkuststil på halvlitersflaska hör inte till vanligheterna längre, men jag gillar det verkligen. Här har man blandat de nyare humlesorterna Cashmere och Equanot med de amerikanska klassikerna Columbus och Simcoe. Frisk med lagom tyngd i smaken, bra beska och klara fruktiga humletoner. Klockren IPA, perfekt till sommarens grillmiddagar. Har en given plats i min ölkyl i sommar!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar