Mörk lager var under många år något man kanske främst förknippade med julöl och Falcon Bayersk. Även om det finns många trevliga julöl som är mörka lager förtjänar stilfamiljen att uppmärksammas året om och numera finns också många härliga exempel att få tag på via Systembolaget även bortom november och december. Här tipsar jag om fem mörka lager att prova. Hur många har du hunnit pricka av redan?
Traditionellt har olika stilar av mörk lager huvudsakligen sina ursprung i södra Tyskland och Tjeckien. Dunkel, schwarzbier, dunkler bock och dubbelbock samt tmavý från Tyskland respektive Tjeckien är några av de vanligare stilarna. Beroende på var man drar gränsen för "mörk" kan också kika på exempelvis märzen, wienerlager och polotmavý, men de tar vi en annan gång än denna.
Helsinge Schwarzbier
Jag skrev om Helsinges olika lageröl för inte så längesedan och deras Schwarzbier är ett av Sveriges bästa lageröl om man frågar mig. Milda men fokuserade smaker med toner av mörkt bröd och inte alltför hårt rostade smaker. Samtidigt håller det sig frisk och sådär härligt frasigt.
Upp Düster
Lite från ingenstans dök den upp i fasta sortimentet ifjol, en schwarzbier från ett hyggligt nytt bryggeri i Uppsala. Även Düster lyckas på ett väldigt bra sätt att hålla en bra friskhet och hög drickbarhet samtidigt som man bygger upp en intressant maltprofil med knäckebrödiga toner, rostade nötter och choklad.
Bernard Dark Lager
Kombinera trevligheter som golvmältad malt, dubbeldekoktion, Saaz, jäsning på liggande tankar och ingen pastörisering med jämnheten och kontrollen från ett stort bryggeri så har man många pusselbitar till varför Bernard är så bra. Deras mörka lager är en av deras bästa öl och bjuder på mjuka karamelltoner som samsas med försiktiga drag av choklad och en mild beska som låter en frossa i all härlig maltighet. (Passa också på att läsa mer om mitt besök på Bernard här: Länk.)
Oppigårds Hedemora Dunkel
Vi var många som jublade när Oppigårds breddade portföljen med sin Heritage-serie med mer traditionella stilar. Serien innehåller bland annat denna dunkel som har en härlig karaktär med både friska och lätt rostade toner med fokus på brödighet och mindre inslag av karamell, samt en lätt blommighet. Utmärkt matöl som passar lite robustare mat.
Ayinger Celebrator
Ett öl som jag återkommer till om och om igen. Till mat, till ost och för sig självt. En fyllig, finstämd hyllning till münchnermalten. Fullständigt fantastiskt öl som man bara måste ha provat. Säljs förresten också på halvlitersflaska under namnet Ayinger Winter Bock bland årets julöl på Systembolaget.
Vad tror du om lagringspotentialen på Ayinger Celebrator/Winter Bock?
SvaraRaderaJag skulle inte tro att det ger så mycket, tror den är lite väl klen i alkoholen för att klara lagring men om den gör det är nog max ett år eller två innan man når en topp.
RaderaFinns ingen som har lyckats, max ett par veckor.. Så jävla gott
SvaraRadera