Tore Wretmans fem turer till julbordet står sig fortfarande starka i den svenska julmatstraditionen, men har ni tänkt på att julölen som släpps på Systembolaget egentligen är bäst anpassad till de senare turerna? Om man vill ha öl som passar till var och en av de olika turerna kan man gott kika både i och utanför julölssläppet, så låt oss se vad vi kan hitta till Wretmans turer.
Första turen - Sill
Vid den första turen är det olika varianter på sill som gäller, liksom gubbröra och gärna någon stark hårdost såsom västerbottenost. Ibland med potatis, gräddfil och rödlök till, ibland utan. Här tycker jag att pilsner passar väldigt bra till och jag har också upptäckt att geuze kan vara riktigt gott till sill. Vill man helst ändå ha någon julöl tycker jag man bör sikta på en torrare öl, som till exempel Nils Oscar Kalasjulöl.
Andra turen - Fisk
Här kommer den gravade laxen med hovmästarsås liksom rökt fisk och för den delen skaldjuren för de som har räkor eller kräftor på julbordet. Här kan man med fördel plocka fram veteöl, och för egen del tycker jag nog att den belgiska varianten funkar lite bättre än den tyska, åtminstone till gravlaxen. Den matchningen kan man bygga på ytterligare genom att grava laxen själv och ta med lite kryddning som kompletterar ölet.
Tredje turen - Kallskuret
Det är hög tid för skinka, sylta, fårfiol, olika korvar och annat kött som serveras kallt. Det här är en av de enklare turerna att matcha med öl och det är till dessa godsaker som flera klassiska julöl kommer till sin rätt vid julbordet. Välj en ale med lätt rostade tonerna och inte alltför stor fyllighet, till exempel Oppigårds Winter Ale, för att matcha med julskinkan eller kanske en rökig bock, till exempel Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock eller Brygghuset Finn Winter Bock, om du vill matcha mer mot de lite kraftigare kallskurna bitarna.
Fjärde turen - Småvarmt
Köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, rödkål, revbensspjäll och julkorv. Det varma har fått vänta en stund men nu är det dags, och då passar det bra med lite maltigare ale till. De brittiska sorterna, till exempel Fuller's Old Winter Ale och Shepherd Neame Christmas Ale, är finfina här. Gillar du kryddad ale såsom Mysingen Midvinterbrygd från Nynäshamn eller Anchor Our Special Ale så gör sig de bäst till det småvarma.
Femte turen - Ostar och sött
Är man inte redan proppmätt får man avsluta julbordet med ostar och sötsaker och då är det dags att plocka fram någon av de starkare grejerna från julölssläppet. Gouden Carolus Christmas Ale är väldigt bra i det här läget, liksom Great Divide Hibernation Ale. Vill man lyxa lite extra knäcker man en Samichlaus som man lagrat i några år. Givetvis kan man också välja en icke-julöl även här och även då funkar en stark mörk belgare eller något som drar åt barley wine.
Texten ovan är tänkt som en guide till hur man kan börja tänka lite kring olika ölmatchningar vid julbordet. Alla lägger vi till våra egna specialiteter till julbordet och plockar bort klassiker som vi inte är så förtjusta i, och då kan det ges möjligheter att hitta nya matchningar. Även när man delar upp julbordet i flera turer och flera ölmatchningar kan det bli ganska många olika smaker i vardera omgång och man får helt enkelt välja om man vill satsa på att matcha något som matchar särskilt bra mot en enskild del i en tur eller om man vill göra en mer allmän matchning.
Tar man en öl till varje tur blir det fem bira och det kan vara lite mycket att peta i sig, men det är ju lätt löst genom att dela med någon så är det plötsligt bara två och en halv öl.
Funderade på detta häromdagen och kom fram till Kalasjulöl till sillen och Fuller's Old Winter Ale till det varma, så vi är på samma nivå!
SvaraRaderaSedan blir det en Nils Oscar Celebration Barley Wine till ostbrickan. Mycket bra barley wine men man önskar att de fortfarande bryggde den gamla varianten med brun etikett, den som bara hette Barley Wine. Den var ännu bättre.
Vi dricker alltid Isotonic (gose) till sillen hos oss :)
SvaraRaderaDet kan jag tänka mig också funkar fint :)
Radera