Bryggeriet Ångkvarn i Uppsala är trots namnet en krog i första hand, som dessutom har ett eget bryggeri. Så har i vart fall en av ägarna uttryckt det i en intervju i lokalpressen nyligen. I deras matkoncept finns vad de kallar för bryggeriets meny, en meny om sju rätter som byts varje månad och som kan fås som tre, fem eller alla sju rätter. Dessutom med ölpaket till! Jag har förstås varit där och provat.
Bryggeriets meny består av två förrätter, två varmrätter, en gomrensare, ost och dessert. Väljer man fem rätter så plockas gomrensaren, typiskt en granité, bort tillsammans med en valfri varmrätt, medan trerätters går att få i två varianter med kombos av en förrätt, en varmrätt och en efterrätt. Man ska komma ihåg att man måste boka menyn i förväg och gärna med några dagars framförhållning eftersom en del råvaror beställs in efter mängden bokningar.
Fem rätter kändes lagom för min och min sambos del och så fick det bli. Det är så fint upplagt att man då inte behöver göra samma val av varmrätt inom sällskapet vilket jag tycker är hedervärt, och vi utnyttjade också den valmöjligheten till att välja olika varmrätter. Förutom ölpaket finns även ett vinpaket till samma pris och även där valde vi ett varsitt.
Som en trevlig överraskning fick vi tillsammans med första drycken in en halstrad pilgrimsmussla med pumpakräm och friterad svartkål som en liten aptitretare innan själva menyn hoppade igång. En enkel men mycket god anrättning som satte en mycket positiv start på kvällen.
Den första förrätten var ett fågelbo av friterad potatis toppad med smetana, rödlök, löjrom och dill. En kul variant på den klassiska rätten på råraka, och ölvalet med Omnipollo Leon var inte alls dumt till med en brytning mot sältan och det feta i rätten.
Till den andra förrätten, en pumpakräm i en pumpakon ovanpå en blandning av spetskål och havskräfta, serverades ett glas med en blandning av två öl, Modernist Ltd Ed #001 Szechuan Wit och Dugges GBG Beer Week Strawberry Sour. Kul tilltag att blanda grejer för att hitta den profil man söker och här funkade mycket av det bra mot rätten men drycken saknade lite sötma för att möta den naturliga sötman i kålen, kräftan och pumpan.
Brygghuset Finn stod för ölen till varmrätten i form av sin rökiga Winter Bock som satt som ett smäck till vildsvinskarré med murkelsås, murklor, rösti, äpple och rökt brysselkål. Möjligen kunde man ha tillagat vildsvinet lite mer varsamt men smakmässigt var rätten väldigt väl komponerad och även om det kanske inte är någon överraskning att rökbock och fläsk går bra ihop måste man framhålla vilken bra matchning det var. Stor sensorisk tillfredsställelse!
Pumpan som varit ett litet tema i menyn återkom även till osten, i form av syltad pumpa till en bockhornsklöverkryddad semihård ost från ett lokalt mejeri. Valet av Brekeriet Purple Rain till detta var lite oväntat, men de jordiga rödbetstonerna i ölet funkade faktiskt bra till osten och pumpan, men jag tycker det kan vara lite klurigt med den typen av suröl till ost.
Avslutningsvis serverades en kardemummabulle toppad med icing på reducerad öl och med kanelglass till. Väldigt gott, och till det kom det en råg-IPA med chinook från det egna bryggeriet, vars kryddighet passade fint till all kanel och kardemumma. Jag hade också sparat lite rökbock i glaset vilket också funkade väldigt bra, på ett annat sätt.
Sammantaget en god, spännande och prisvärd middag med ett kul ölpaket till. Även vinpaket var väl valt rakt igenom, med lite pluspoäng till att man även där vid ett tillfälle blandade två olika sorter i glaset för att få fram rätt smakprofil. Det känns som det är otänkbart på många krogar, men här gör man som man vill. Kul!
Det hade å ena sidan varit kul med fler av bryggeriets egna öl till maten, men å andra sidan ser jag hellre att de plockar det som matchar bäst istället för att klämma in sina egna öl för sakens skull.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar