Bourbonfatlagringsfunderingar över en Slumber Jack

, , 2 kommentarer

Har ni tänkt på hur olika bourbonfatlagrad öl kan smaka? Jag satt och funderade på det när jag petade i mig en ny lokal fatlagrad stout. Det är så mycket som spelar roll för hur fatlagringen slår i den färdiga produkten, mer än vad man tänker på sådär på rak arm.

Jag sitter och sippar på en ny bourbonfatlagrad öl, Slumber Jack från Uppsala Brygghus, och klurar på vad min sweet spot är för bourbonfatlagring och kom fram till att det inte går att plocka tid i faten som en enskilt avgörande aspekt. Slumber Jack har fått tio månader i faten, att jämföra med t ex Kaggen som fatlagras i tre månader och Parabola som fatlagras i ett år. Slumber Jack är mycket bra men de andra två är mästerverk.

Olika öl gör sig förstås olika bra med olika långa tider i faten, och den som har provat samma öl lagrad i olika typer av bourbonfat vet att faten i sig också gör skillnad. En faktor som man kanske inte pratar om så mycket men som är mycket viktig är klimatet i utrymmet där faten står. Temperatur, luftfuktighet, luftrörelse och hur dessa faktorer varierar över dygnen och över årstiderna spelar också en viktig roll.

Fatlagring är en process som består av kemiska reaktioner, framförallt mellan öl och trä, och mellan öl och syre. Ett ekfat släpper in syre till ölet, vilket är en av nycklarna till att öl som lagras på en ståltank med bitar av ek tillsatt får en annan karaktär än öl som lagras på ekfat. Hastigheten på de kemiska reaktioner som sker mellan ölet och syret beror bland annat på temperaturen, och precis som när du lagrar en öl på flaska så kommer temperaturen göra skillnad för resultatet. En av hemligheterna bakom Firestone Walkers lyckade fatlagringsprogram är just att faten lagras i temperaturkontrollerade, svala utrymmen.

Är det förresten någon mening med att fortsätta lagra fatlagrade öl när de har tappats på flaska? Jodå, det kan det absolut vara, men man ska komma ihåg att fatlagringen är en process som ger en betydligt större effekt än att lagra på flaska. En fatlagrad öl har alltså "förbrukat" mer av sin lagringsmån än om motsvarande öl hade tappats på flaska direkt och lagrats på flaska motsvarande tid. Så var försiktig med fortsatt lagring av fatlagrade öl. Dessutom kan smakerna från själva fatet dämpas ganska fort. Ett år eller så för att dämpa en spritig ton kan ibland vara fördelaktigt, men mångårig fortsatt lagring av en fatlagrad öl för sällan något gott med sig i min erfarenhet.

Just Slumber Jack tycker jag inte verkar behöva någon tid i flaskan. Bourbontonerna är kraftiga men inte spritiga och de rostade smakerna har mattats av ganska mycket under fatlagringen. Bakom bourbonsmakerna är lagringens effekter på grundölet klart märkbar och så mycket mer av det vill jag inte utsätta det här ölet för.

För min del är det hög tid att inventera lite i ölförrådet och plocka fram lite fatlagrade stouts att dricka upp i vinter, så de inte ligger och förstörs av tidens tand. Sedan Parabola släpptes för två år sen har jag båda mina inköpta flaskor kvar och den blir nog inte bättre av att stå så mycket längre, och jag har nog någon FiftyFifty Eclipse kvar också som borde drickas upp. Tur att de mörkaste och kallaste månaderna, då dessa öl passar som allra bäst, ligger framför oss.

2 kommentarer:

  1. Jag har också en FiftyFifty Eclipse kvar från när de släpptes för ett gäng år sen i sverige. Har den passerat sitt bäst före datum tror du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror i vart fall inte att den vinner något på att lagras ännu längre.

      Radera