Allt fler bryggerier i både Sverige och övriga världen skaffar sig möjlighet att förpacka sina öl på burk. Allt fler kunder efterfrågar öl på burk (skulle jag tro i alla fall). Burkens många fördelar över flaskan är vid det här laget välkända i ölvärlden. Kommer vi då få ännu fler burköl på Systembolaget? Förhoppningsvis, och en väg dit är faktiskt för bryggerierna som redan har flasköl i sortimentet att byta dessa mot burköl.
Framöver kommer det bli färre lanseringar på Systembolaget där flaska är ett krav. Vi kommer därför troligen få se allt fler burköl bland nylanseringarna på Systembolaget, men med bara fyra lanseringar per år är det en långsam process.
Det finns dock en till väg för fler burkar på Systembolagets hyllor. För den som har en flasköl i fast sortiment på Systembolaget går det nämligen fint att byta ut den mot samma öl på burk. Ett undantag för detta är flasköl som nyligen vunnit en offertförfrågan där det var krav på flaska, men sådana krav kommer alltså bli allt ovanligare framöver.
För både ljus och mörk lager samt för all ale upp till 5,9 % är de segment som Systembolaget använder när de jämför produkter med varandra separerade efter förpackning. Exempelvis finns två segment för ale upp till och med 5,9 %, ett för sådana öl på burk och ett för sådana öl på flaska. Ett förpackningsbyte för en öl av någon av dessa typer innebär därför också ett segmentsbyte. Eftersom konkurrenssituationen skiljer sig åt en del mellan segmenten är det en viktig aspekt att överväga för den som vill byta. För övriga typer av öl är inte Systembolagets segment uppdelade efter förpackning.
Trots att lanseringar av burköl i många fall har varit väldigt framgångsrika kan jag på rak arm inte komma på en enda öl i sortimentet där bryggeriet valt att byta från flaska från burk. Visst kan man tänka sig att man ser att många kunder fortfarande vill ha öl på flaska och inte vill riskera att förlora dem, och istället kanske väljer att försöka ha både flaska och burk i sortimentet samtidigt (så som exempelvis gjorts med Brooklyn Lager och Brewdog Punk IPA) vilket dessutom kan ge mer exponering, men jag tror nog att det finns mer att vinna än förlora för många.
Möjligheten att sätta sina öl på burk är förstås ganska ny för de flesta svenska bryggerier och fantombryggerier, så det kanske helt enkelt är lite för tidigt för att se effekterna ännu. I en inte allt för avlägsen framtid kan jag tänka mig att vi ser förpackningsbyten på öl från t ex Omnipollo, Stigbergets och Oppigårds. Det kan också tänkas komma förpackningsbyten på utländska öl i sortimentet. Sierra Nevada Pale Ale, Great Divide Yeti, Fuller's London Pride och Fuller's ESB är några exempel på öl finns på flaska i fasta sortimentet men som också görs på burk.
Själv är jag mycket spänd på att se utfallet av att rakt av byta från flaska till burk för en väletablerad produkt i fasta sortimentet. Frågan är vem som ska våga vara först?
Finns samma öl på burk respektive flaska så väljer jag flaskan. Jag tycker helt enkelt att den är snyggare och passar bättre på bordet.
SvaraRaderaUr hållbarhets synpunkt är burken att föredra.