Öl till ankbröst med björnbärssås

, , Inga kommentarer

Rosa ankbröst med krispigt skinn, len palsternackspuré och syrlig björnbärssås - en riktigt härlig maträtt som varken är svår att tillaga eller som behöver bli särskilt dyr. Upplagt för att lyxa till det utan att behöva göra en alltför stor insats, och upplevelsen förhöjs förstås med något gott att dricka till. Här får ni både recept på maten och test av vilken öl som passar bäst till den.

En syrlig björnbärssås är ett klassiskt tillbehör till ankbröst och för egen del tycker jag att det är mycket gott med en palsternackspuré till som bidrar med en fin sötma till rätten. Lite smörslungade sockerärtor till det också så har man fått ihop en fin tallrik.

Ett gott pinot noir är en klassisk och väl fungerande dryckeskombination, men jag ville förstås prova det här med öl och plockade fram fyra olika öl av varierad stil. En wienerlager i form av Brooklyn Lager, en dubbelbock i form av Grebbestad Lunator, en dubbel i form av La Trappe Dubbel och en kriek i form av Boon Oude Kriek.

De två lagerölen föll lite platt här, då wienerlager var allt för lätt och medan dubbelbockens tyngd och sötma passade fint var den klassiska karaktären från münchnermalten inte något som passade till ankan. En dubbel i belgisk stil funkade däremot fint, med rätt tyngd och en bra karaktär av torkad frukt som passade fint med ankan, men den syrliga såsen var den inte en klockren matchning mot.

Kriek visade sig vara en överlägsen vinnare, som med sin stora bärighet och fylligt syrliga smak speglade såsen och knöt an till rätten på ett väldigt fint vis. Kanske inte så konstigt då det finns vissa likheter med smakprofilen i en typisk pinot noir.


När man tillagar ankbröst på klassiskt vis skårar man ofta skinnsidan först, för att undvika att den drar ihop sig av värmechocken vid stekningen och för att lättare smälta ut fettet. Om man istället tillagar sina ankbröst sous vide innan man steker skinnsidan behöver man inte skåra skinnsidan. Den försiktiga tillagningen gör nämligen att skinnet inte drar ihop sig, och samtidigt bryter det ner de proteiner som orsakar ihopdragningen, vilket gör att man sedan kan steka på skinnet utan ihopdragning. Därmed kan man hoppa över att skåra skinnsidan, och den intakta skinnsidan ger då en bättre värmeisolering mot köttet. Efter att ha tillagat ankbröstet med sous vide är det ju trots allt bara yta man vill åt efteråt medan man inte vill få in mer värme in i köttet. Bättre värmeisolering är alltså en fördel. Tillagningen ger också fettet en behaglig konsistens och man behöver inte bekymra sig för att smälta ut allt fett under stekningen. Det går förstås även fint att tillaga på gammalt hederligt vis om man inte har tillgång till sous vide. Hittar du färska ankbröst är det värt den extra pengen jämfört med att köpa frysta, men det funkar fint även med frysta ankbröst. Sous vide eller klassisk tillagning, liksom fryst eller färskt, är dock inget som påverkar dryckesmatchningen.

Till 3-4 portioner behöver du:
2 ankbröst
500 g palsternacka
2 st medelstora potatisar
7-8 dl mjölk
Smör
1 paket frysta björnbär eller ca 3 dl färska björnbär
1 dl balsamvinäger
2 msk muscovadosocker
2 tsk vatten
1 msk kycklingfond


Använder man sous vide, börja med att sätta cirkulatorn på 57 grader. Salta och peppra ankbrösten och lägg dem i påse. Låt dem ligga i plurret i 2-4 h. Ta upp ur badet och ta ur ankbrösten ur påsen och torka av dem. Spara vätskan som samlats i påsen om du vill använda den i såsen. Sätt en stor stekpanna på medelhög värme och lägg i ankbrösten med skinnsidan neråt. Stek tills du fått fin färg på skinnet, vänd sedan och låta stek en halv till en minut på andra sidan. Lägg upp på skärbräda och låta vila några minuter, tranchera sedan i ca 1,5 cm tjocka skivor.

Använder man inte sous vide funkar den klassiska metoden också fint. Sätt ugnen på 150 grader. Skåra skinnsidan på ankbrösten och salta. Lägg i köttet med skinnsidan nedåt i en kall stekpanna och slå på värmen. När skinnet fått fin färg och önskad mängd av fettet smält ut vänder du köttet och låter steka en halv till en minut på andra sidan. Lägg över i en ugnsfast form, peppra och sätt in i ugnen, låt stå tills de når en innertemperatur på 55-57 grader. Ta ut ur ugnen, låt vila 10 minuter och tranchera sedan i ca 1,5 cm tjocka skivor.

Under tiden som ankbrösten ligger i plurret eller ugnen ordnar du tillbehören. Skala palsternacka och potatis och skär i 1-2 cm stora bitar. Lägg i en kastrull och häll på mjölk så att det täcker. Koka upp och låt sedan koka på medelvärme i ca 15 minuter, tills bitarna är mjuka men inte mosiga. Sila av potatis och palsternacka men spara mjölken. Mixa potatis och palsternacka med lite av mjölken samt en stor klick smör. Det går också att ersätta smöret helt eller delvis med ankfett från stekpannan. Justera konsistensen vid behov med mer mjölk och smör/ankfett. Smaka av med salt och peppar.

Medan potatisen och palsternackan kokar hinner du förbereda såsen. Mät upp vinäger, socker, fond och vatten i en kastrull. Rör ihop under tiden det kokar upp. Tillsätt hälften av björnbären och låt det puttra i 5-10 minuter, rör om emellanåt. Tillsätt sedan resten av björnbären, och vätskan från sous-vide-påsarna om du sparade den till såsen, och låt stå på värmen något minut till.

Blanchera sockerärtorna i en minut i en liten kastrull med kokande, lättsaltat vatten. Häll av vattnet, lägg tillbaka sockerärtorna i kastrullen, läck i en klick smör, håll fast locket och skaka allt ordentligt tills smöret har smält.

Servera!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar