Häromveckan skrev jag om mitt besök på Brauerei Heller, eller Schlenkerla som de nog är mer kända som. Ikväll har jag satt mig ner för att sida vid sida prova mig igenom fem av deras sju olika öl. Med tanke på att det bland dessa finns en öl som är gjord utan rökmalt, en öl som till skillnad från de andra är överjäst och en som är gjord med ekvedsrökt malt är det inte så konstigt att det finns ganska stora skillnader mellan ölen.
Lustigt nog saknar jag deras flaggskepp, Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, eftersom den avlistades från Systembolagets ordinarie sortiment i september ifjol. I övrigt har jag sida vid sida provat alla deras öl som görs året runt eller säsongsvis, förutom Kräusen som inte släpps på flaska och som bara serveras på sommaren. Det blir ändå inte så många, Schlenkerla är ett traditionellt tyskt bryggeri och öser därmed inte ut nya öl på löpande band. Tre öl görs året om och fyra öl görs säsongsvis, mer än så är det inte.
Den enda ölen från Schlenkerla som inte bryggs med rökmalt heter Helles Schlenkerla Lagerbier och jag tar och börjar i den änden. Den har dock en liten, liten rökton som kommer av att den är utjäst med jäst som skördats från jästankar med deras rököl i. Jag har upplevt att den har varierat lite i sin rökighet genom de gånger jag har druckit den här ölen. Ibland är rökigheten det första jag har känt och ibland, som nu, är den väldigt tillbakadragen. Om man ser förbi rökigheten och ser på den som den helles det ändå är så är det en mycket välgjord sådan. Kanske inte bland de allra allra bästa ljusa lagerölen från Franken, men anmärkningsvärt god med behaglig humlearom och fin brödighet.
Bland de övriga ölen som finns på flaska är Weizen den lättaste, vilket inte är så konstigt eftersom det endast är kornmalten som är rökt. Rökigheten blir ändå tydlig, just för att ölen är lite lättare, och till det kommer lätt karamelliga toner och så de typiska veteölstonerna med drag av banan. I min bok är det här bryggeriets minst goda öl. Det är för övrigt också deras enda överjästa öl.
Egentligen är det först från Askonsdagen, som i år infaller nästa vecka, som Fastenbier serveras men vi har fått fuska lite i Sverige för den släpptes ju redan i förra veckan. Som en öl som serveras under fastan är det förstås en öl med fin fyllighet, det är nästan så man känner på smaken att det är välgörande. Det passar väldigt bra med rökigheten, som här är väl tilltagen, och med den fina beskan. Vid sidan av rökigheten hittar man rostat bröd och karamell tillsammans med lättare toner av frukt, mjölkchoklad och trä, som allesamman samspelar väldigt fint. Den här fylliga skönheten hör till mina favoriter i deras lilla sortiment.
Urbock är i jämförelse mer inriktad på rökigheten och tonerna av charkuterier som följer med den. Som deras Märzen på steroider, vilket det i mångt och mycket förstås också är. Även tonerna av karamell och rostat bröd går här mer på djupet, med färre andra nyanser. Den här ölen släpps på hösten efter flera månaders lagring på tank på bryggeriet och kan med fördel sparas ytterligare lite till för att plockas fram till det svenska julbordet. Det här är också min andra favorit i deras sortiment.
Bryggeriets starkaste öl är förstås en doppelbock där man istället för den bokvedsrökta malten som används till deras övriga rököl har rökt malten över ekved. Medan Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock är starkare och kraftigare i grunden så är rökigheten klart mildare än i Urbock. Förutom att rökigheten är mildare har den också en helt annan karaktär och känner man igen smaken av ek från diverse ekfatslagrade drycker så märks det faktiskt tydligt på smaken att det är just ekvedsrökt malt som har använts. Jag skulle vilja kalla den här ölen för lite mer elegant då smakbalanserna är mer finstämda och då rökigheten är mildare. Fast jag gillar ju den mer burdusa Urbock något bättre.
Det är intressant att prova uppställningen så här sida vid sida, då det lyfter fram såväl skillnader som likheter mellan ölen. Det kan vara lite svårt att få till med färska öl i Sverige men får man möjlighet rekommenderar jag att ta den. Jag vet inte om någon tror att all rököl smakar likadant, men tror man det blir man snabbt motbevisad av en sådan här provning.
Och i vanliga fall är etiketten på Eiche inte vänd upp-och-ner...
0 kommentarer:
Skicka en kommentar