Ölsläppen haglar den här veckan och kröns av en småpartilansering på fredag då det kommer ett koppel surisar, modernt humlad saison i världsklass, frukoststout från ett skånskt samarbete, som för övrigt inte är det enda skånska samarbetet i detta släppa, och en hel del till därutöver. Här är snabbrecensioner på hela släppet.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt - Beställt antal (Stil)]
[Mitt omdöme]


Hanssens Oude Gueuze
11394, Belgien, 37,5 cl, 69 kr, 6 % - 8400 st (Lambic - gueuze)
Kraftig kolsyra som ger en stark mousse i munnen. Pigg syra med drag av såväl äpple och citron som en aning vinäger. Lättare stalltoner och lätta drag av ek, med en lätt vinös ton. Alltför kolsyrad för min smak i sitt nuvarande stadie, men kan man förstås försöka dämpa med lagring.

Alvinne Wild West
11668, Belgien, 33 cl, 49 kr, 6 % - 3024 st (Övrig syrlig öl)
Väldigt syrlig med väldigt mycket ättikssyra som bränner till i svalget. Jag tycker inte det blir särskilt angenämt att dricka.

SKA Sour Apple Gose
11413, USA, 35,5 cl (burk), 29,90 kr*, 5,1 % - 15000 st (Gose & lichtenhainer)
Syrligt med toner av gröna äpplen och äppelskal. En del mineraler, som sig bör. Lite svårplacerad öl, egentligen god men det är svårt att se vilket tillfälle den ska passa in i.

Brekeriet/Brewski Collabski
11200, Sverige, 33 cl, 41,90 kr, 7 % - 5184 st (Berliner weisse)
Lätt syrlig med juicig bärighet och en del funkiga drag, men också en del övermogna toner.

Mikkeller Spontanpassionfruit
11504, Belgien/Danmark, 37,5 cl, 87 kr, 7,7 % - 2028 st (Lambic - frukt & bär)
Trevlig lambic i grunden men det är svårt att urskilja passionsfrukten. Definitivt en tydligt fruktig ton dock. Först i slutet känner jag något som jag med lite vilja kan placera som passionsfrukt. Men som sagt, god lambic.

Blaugies La Vermontoise
96205, Belgien, 75 cl, 74 kr, 6 % - 1980 st (Saison)
Lika bra som alltid med en oerhört snygg kombination av fruktiga estrar och fruktig humle. Väldigt behaglig fruktighet, med mjuka smaker som piffas till av en lätt pepprighet och avslutas med en mild men utdragen beska.

Nils Oscar Granat
11699, Sverige, 33 cl, 23,90 kr, 5,1 % - 20000 st (Polotmavý)
Börjar en aning dovt och med jordiga toner men hittar snabbt fram till en fräschare framtoning med rostat bröd och lite karamell samt en fin örtighet. Snygg tolkning av de mellanmörka tjeckiska lagerölen.

Founder's Azacca IPA
11381, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 7 % - 21600 st (IPA)
Fruktig humle med lite övermogna toner i fruktigheten och lätta trötthetstecken i humlen. Lätt knäckighet i maltsmakerna och en fin beska. En aning "kladdig" maltighet vilket gör den lite "gammeldags" i sin framtoning.

Northern Monk I Like To Moob It Moob It - flyttad till 16/3
11241, Storbritannien, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 8,8 % - 18000 st (Imperial/dubbel IPA)
Kraftigt humlig med söta, juiciga fruktsmaker. Viss lökton i doften som i smaken lyckligtvis  försvinner bakom frukten till stor del. Sockerkakstoner bakom all humle och en ganska snäll beska i jämförelse med sötman.

Remmarlöv/Malmö Brewing The Collaboration Breakfast Stout
94005, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 9 % - 9000 st (Imperial porter & stout)
Söt, rund och lite chokladig med mjuka kaffetoner och lite mjölkiga drag. Väldigt mjuk och len munkänsla som inte gör mycket motstånd i svaljet.

Brewdog Choco Libre
11689, Storbritannien, 33 cl, 34,90 kr, 8,2 % - 14400 st (Imperial porter & stout)
Väldigt kakaobetonad smak med milt rostade toner bakom. Något endimensionellt kanske men ändå inte så pjåkigt.

Poppels/Brewski Passion (D)IPA
11531, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 7,5 % - 25000 st
[Provad inför februarilanseringarna] Mycket fruktig doft och smak med rejält humlepådrag. Passionestonen finns där men flyter ihop med humlens fruktighet, och märks istället bäst på egen hand genom den lilla syrlighet som blir i avslutningen.

Rogue Fresh Roast
11951, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 5,7 % - 19440 st (Brown ale)
[Provad inför februarilanseringarna] Något mjäkiga smaker med lätt jordiga toner, torr karamell, lite lite kaffe och en lätt syrlighet i avslutningen. Det här håller inte 2018.


Följande öl släpps på hyllorna i vinkällarbutikerna men fanns inte med på skribentprovningen:
De Glazen Toren Cuvée Angelique, 11686, Belgien, 75 cl, 87 kr, 8,3 % - 1440 st (Belgisk mörk ale)
Drie Fonteinen Oude Kriek, 11615, Belgien, 75 cl, 169 kr, 4,5 % - 1476 st (Lambic - frukt & bär)
Klostergården Alstadsberger, 11339, Norge, 50 cl, 68,50 kr, 6,5 % - 1000 st - flyttad till 16/3

På Weihenstephan-kullen i Freising strax nordost om München är det statlig verksamhet som gäller. Där ligger nämligen ett universitetskampus och ett bryggeri. Bryggandet på platsen började redan år 1040 och snart tusen år senare är Weihenstephaner ett välrenommerat namn i ölvärlden med en weissbier som för många utgör en måttstock för stilen. Jag besökte deras halva av kullen och spanade in hur den berömda veteölen görs.

När man kör upp för kullen ligger universitetet, där studenter utbildar sig i bryggningens ädla konst och annat som hör ölindustrin till, och till vänster ligger bryggeriet. Bakom sig har man då staden Freising med omkring 50 000 invånare och om man tittar ut över den vidsträckta utsikten på andra sidan kan man, på en klar dag, se både München och Alperna i fjärran.


Det märks direkt att bryggeriet Weihenstephaner har legat här en lång tid och byggts ut i etapper snarare än att ha byggts i ett svep. Gamla byggnader blandas med nya och medan gamla, ärgade plakat sitter på husväggar är all utrustning modern. Det kalciumrika vattnet gjorde platsen passande för den mörka öl som bryggts under en stor del av bryggeriets historia.

Nytt och gammalt blandas även i öltänket. Numera behandlar man såklart det kalciumrika vattnet för att passa deras olika ljusa öl, men de gamla bayerska renhetslagarna håller man hårt på. Vi är ju trots allt mitt i Bayern och till råga på det är ju bryggeriet ägt av den bayerska staten. Man har också bevarat dekoktionsmäskning som metod för all sin öl då man anser att det är viktigt för smaken, särskilt för veteölen. Man är dock inte rädd för att prova nya grepp och många experiment sker ihop med studenterna på universitetet, dit man också levererar en del vört som övningsmaterial.


Bland de senaste nyheterna är samarbetet med Sierra Nevada som går under namnet Braupakt. Det blir, kanske något uppenbart, ett veteöl med amerikansk humle. För Weihenstephaner kretsar nämligen mycket kring veteölen även om de också brygger några olika lageröl. Omkring två tredjedelar av produktionen utgörs av deras Hefe-Weissbier och då har de ju dessutom ytterligare några veteöl i portföljen.

Min guide för dagen har studerat på universitet och gjorde en av sina praktikperioder på just Sierra Nevada. Han menar att deras jäst ger stora möjligheter för bryggaren att justera dess smakbidrag.
-På Sierra Nevada använde vi Weihenstephaners veteölsjäst till en julöl och genom att överpitcha [tillsätta extra mycket] fick vi en smakprofil med tydligt inslag av nejlika men inte alls någon ton av banan eller annan fruktighet, berättar han.

Men att jästen skiftar mycket i sitt uttryck beroende på hur man behandlar den betyder också att man måste vara noggrann för att få ut just den smak man vill. Bland annat blir utformningen av jästankarna viktig för hur jästen presterar, särskilt när man som Weihenstephaner brygger 30 000 liter i taget och fyller upp en jästank med flera brygder. Hos Weihenstephaner är det därför liggande jästankar, vilket krävs för att få ut rätt balans mellan nejlika och banantoner. 


På universitet finns en stor jästbank som såväl Weihenstephaner som många andra bryggerier nyttjar och beställer jäst från. Jästen är inte den enda närodlade råvaran. Humlen tas från odlingarna i Hallertau som bara ligger tio kilometer från bryggeriet.

Totalt brygger Weihenstephaner omkring 40 miljoner liter öl om året och sedan 6-7 år tillbaka säljs mer av det på export än inom Tyskland. USA och Italien är stora importörer, och särskilt vid skidorterna i norra Italien säljs mycket av deras öl. Man kan tycka att 40 miljoner liter låter som ganska mycket men i Tyskland räknas de som ett bryggeri i mediumstorlek. 


Deras weissbier är som sagt produkten som upptar den stora delen av produktionen men de gör också ett gäng andra produkter som är riktigt bra. De har flera olika ljusa lager som alla är kompetenta men stjärnorna i sortimentet är deras två bockar, Vitus och Korbinian. Vitus är en ljus weizenbock som klockar in på 7,7 % och erbjuder allt det goda med deras weissbier men med betydligt mer oumph, utan att det blir karamelligt eller för sött. Korbinian är en doppelbock i klassiskt utförande och ett riktigt bra exempel på stilen med många rostade nyanser, drag av läder och tobak samt en fin karamellton i grunden.

När jag hör mig för med den svenska importören låter det också som att man är på väg att satsa lite mer på Weihenstephaner i Sverige så förhoppningsvis kommer det också bli lättare framöver att få tag på fler av deras öl.


På Uppsala Beer & Whisky Festival har det också varit en domartävling, där man gjort en poäng av att ha lika många kvinnor som män i både juryn för whiskytävlingen och juryn för öltävlingen. Omkring 200 bidrag var med i öltävlingen och det blev storslam för Sälens Fjällbryggeri som tog hem tre olika stilklasser samt klassen Bästa Lokala. Listan över alla vinnare presenteras nedan.

Öl upp till 3,5 % - Sälens Fjällbryggeri Folk IPA

Traditionell lager - Velkopopovický Kozel Premium

Modern Lager - Sälens Fjällbryggeri Gustavs Lager

Mörk & mellanmörk lager - Velkopopovický Kozel Dark

Sessionöl upp till 4,9 % - Sälens Fjällbryggeri Session IPA

Veteöl - Brygghuset Finn Wheat Blanc

Belgisk öl - Bryggeriet Ångkvarn Hallon Saison

Traditionell ale - Fuller's 1845

Modern ale - Bryggeriet Ångkvarn Pale Ale

Traditionell IPA - Coppersmith's Summer IPA

Modern IPA - Mohawk Lushious IPA

Porter & stout - Nordic Kiwi Brewers Just Chill'n

Imperial porter & stout - Reptillian Apokalypse

Övrig specialöl - Verzet Oud Bruin Raspberry

Bästa ekologiska - Brygghuset Finn Wheat Blanc

Bästa lokala - Sälens Fjällbryggeri Gustavs Lager

Mässans bästa - Reptillian Apokalypse


(Jag är inte helt säker på vad definitionen av lokal var för kategorin "Bästa lokala" - Sälen ligger 34 mil från Uppsala.)

Under helgen pågår Uppsala Beer & Whisky Festival och det börjar kännas riktigt trevligt att titta förbi. Jag bor förvisso nära men jag tycker det har blivit så pass bra att det för den ölintresserade är värt resan från Stockholm, Enköping, Gävle eller någon av alla andra ställen som ligger i närheten. Särskilt trevligt är det med alla mindre bryggerier som tar plats på mässan vilket ger stora möjligheter för upptäckande.

Uppsala Beer & Whisky Festival har hittat sin form och allting känns väldigt väloljat och smidigt. Logistiken fungerar bra och man har en bra utställarmix. Imorgon lördag finns även en del ölprovningar att gå på, under ledning av min bloggarkollega Jonas F från pilsner.nu vilket verkar vara en nyhet för i år.

Flera utställare känns igen från de tidigare åren men det finns också mycket nytt. För den som vill spana in det lokala finns Jackdaw och Brasstacks som även ställt ut tidigare, samt Uppsala Brygghus och helt nya Upp som är nya för i år. Jag har inte hunnit med alla men av det jag provat kan jag särskilt rekommendera Uppsala Brygghus DIPA. Bredvid Uppsala Brygghus har också Taps Beer Bar en egen monter där de säljer en hel del kul öl på fat. Väldigt värt att spana in!


De flesta ölutställarna står i den nedre hallen och där hittar man bland andra Sahlins Brygghus som utöver sina öl också har en sorbet gjord på socker, citron och deras Tripel. Jag är normalt inte så förtjust i sorbet utan föredrar alltid glass, men det här var riktigt gott. Kombinationen med just deras Tripel, som är en mycket kompetent öl, är förstås given och sitter riktigt bra.

Det är högst rekommenderat att svänga förbi Constant Companion som har en hel radda roliga öl, särskilt för den som gillar humligt och surt. Jag testade ett par olika öl från North Brewing som alla höll hög klass. Om man tycker det här med lagrad öl är kul kan man också gå tillbaka till den övre hallen och svänga förbi Wicked Wine som har ett par öl ur kvartetten Sierra Nevadas 30th Anniversary i sin monter. De är åtta år nu och visar tydliga lagringssmaker, vilket passar bäst in i deras Grand Cru.


Jag har sprungit runt på mässan i några timmar idag och känner att det finns mycket kvar att upptäcka när jag går dit igen imorogn.

Nästa torsdag är det påfyllning i fasta sortimentet igen och det är framförallt de humliga ölen som visar framfötterna den här gången. Brittisk IPA, en välhumlad saison och så grym amerikansk västkust-IPA som kvalat in från beställningssortimentet. Alla snabbrecensioner på släppet har ni här.


[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt (Stil)]
[Mitt omdöme]


Coors Light
1008, USA, 33 cl, 14,90 kr, 4 % (Internationell lager)
Tunn, något söt smak med ganska trista toner. Ser ingen anledning till att dricka det här.

Mack Arctic Beer
1397, Norge, 50 cl (burk), 13,90 kr*, 4,5 %
Brödig med rena smaker, lätt sötma, en del örtiga humlesmaker. Inte en världsklasslager, men oväntat bra sett till prisbilden.

Dacicky
1009, Tjeckien, 33 cl (burk), 11,90 kr*, 5 % (Pilsner - tjeckisk stil)
Lantligt brödig med tydliga örtiga smaker och en fin beska som trycker till utan att bli alltför kraftig.

Störtebeker Kellerbier 1402 Bio
1010, Tyskland, 33 cl, 16,90 kr, 4,8 % (Zwickel, keller- & landbier)
Något svavlig i doft och smak, brödiga och lätt örtiga smaker, fin beska. Synd på svaveltonerna som stör en del, det kändes annars lovande.

Zoller-Hof Spezial Export
1233, Tyskland, 33 cl, 19,90 kr, 5 % (Dortmunder & helles)
Något mer tyngd i maltigheten jämfört med ovan, brödiga toner givetvis och mild humlearom. Rent och fint, trevlig dortmunder.

S:t Annas Amber
1323, Sverige, 33 cl (burk), 11,90 kr*, 5 % (Märzen & wienerstil)
Rejält med jordiga toner och med viss karamellighet samt lättare humletoner. Drar väl mycket åt det jordiga för min smak.

Vedett Wit
1303, Belgien, 33 cl, 19,90 kr, 4,7 % (Witbier)
Tydligt kryddig men annars lätt i smaken med lätt syrlighet, bubbelgumstoner och en lätt veteton. En aning dova smaker mot slutet, där man snarare önskat ett friskt intryck.

Sigtuna Saison
1274, Sverige, 33 cl, 23,90 kr, 4,9 % (Saison)
Fruktigt humlig doft med aningar av jästdriven fruktighet bakom. I smaken kommer de jästdrivna smakerna fram mer med en stram fruktighet och fin kryddighet med lätt pepprig ton som tillsammans med humlen ger en frisk och fin helhet. Något lätt i smaken, så som kanske bör förväntas för en saison på 4,9 %.

Mikkeller Hôtel Henri
1250, Belgien/Danmark, 33 cl, 24,90 kr, 6,9 % (Saison)
Något estrig smak med lätta drag av rostat bröd och råsocker. Lätt kryddighet men den hamnar långt bakom både fruktigheten och malttonerna. Glutenfri.

La Corne Blonde
13000, Belgien, 33 cl, 21,90 kr, 5,9 % (Belgisk ljus ale)
Brödig och lätt fruktig smak med väldigt gräsiga toner, på gränsen mot att bli klorofyllig. Intrycket blir obalanserat och smaken är så att säga inte behagande.

SKA True Blonde Ale
1237, USA, 35,5 cl (burk), 19,90 kr*, 5,3 % (Golden/Blond ale)
Brödig, något lätt smak med lätt fruktighet från både estrar och humle. Lätt och frisk, men inte alls tunn. Trevlig sommaröl!

St Austell Proper Job
1011, Storbritannien, 50 cl, 28,90 kr, 5,5 % (IPA)
Maris Otter sätter en behaglig maltighet med många små nyanser. Trots att den bara är humlad med amerikanska sorter känns humletonerna nästan mer brittiska än amerikanska, med milt fruktiga drag och lite örtiga toner. Gott är det hursomhelst!

Captain Lawrence Effortless Grapefruit IPA
1210, USA, 35,5 cl (burk), 23,90 kr*, 4,5 % (Session IPA)
Väldigt mycket grapefruktskal i doft och smak, det dominerar smaken nästan helt och hållet. Bakom finns en kakig maltighet och det hela följs av en lång beska som även den går citrusskalets beska.

Följande öl släpps också i fasta sortimentet men var inte med på skribentprovningen:
Salzburger Biermanufaktur Die Bio Weisse Organic Glutenfree, 1902, Österrike, 33 cl, 18,90 kr, 0,4 % (Alkoholfritt)



Följande öl har kvalat in till fasta sortimentet genom god försäljning i beställningssortimentet:
Kronenbourg 1664 Blanc Fruits Rouges
82335, Frankrike, 33 cl, 15,90 kr, 4,5 %
Sötningsmedelssött med bäriga toner och lätta citrusdrag. Som läsk.

Nørrebro Bryghus New York Lager
1599, Danmark, 40 cl, 24,90 kr, 5,2 %
Torra karamelliga toner och lätta citrusdrag. Ganska simpla smaker som inte blir så spännande.

Sierra Nevada Hop Hunter IPA
89141, USA, 35,5 cl, 25,90 kr, 6,2 %
Friskt humlig med fina fruktiga toner och drag av citrus och tallbarr. Rostat bröd och lite kakor bakom, med en behaglig beska i avslutningen som bjuder in till en till klunk. Väldigt bra!

Sierra Nevada Porter
82147, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 5,6 %
Chokladig med lätta drag av knäckebröd, mörk sirap och bränt socker. Smakrik men lättdrucken, nästan så att jag vill kalla den för frisk.

Följande öl har också kvalat in till fasta sortimentet genom god försäljning i beställningssortimentet men fanns inte med på skribentprovningen:
Asahi Super-Dry, 1556, Int. märke, 33 cl, 15,90 kr, 5 %
Beerbliotek A Moment Of Clarity GBG Beer Week 2017, 31715, Sverige, 33 cl (burk), 25,90 kr*, 4,7 %
Brewski Pango IPA, 30993, Sverige, 33 cl 34,70 kr, 5,9 %
Karhu, 1522, Finland, 50 cl, 14,90 kr*, 5,4 %
Störtebeker Roggen-Weizen, 1543, Tyskland, 33 cl, 18,90 kr, 5,4 %

*Inkl pant


När det är dags för släpp i det lokala sortimentet nästa vecka är det en norsk som tar täten, inte bara i släppet utan som en av de bästa öl som jag provat i det lokala sortimentet. Bland favoriterna i släppet finns också ett par riktiga godbitar från Gotlands Bryggeri och ett gäng härliga öl från södra Sverige.

I den lättare änden har vi en kompetent veteöl i tysk stil i form av Dalabryggeri Weisse, som är välgjord i klassiskt utförande. Bland de maltigare skapelserna sticker den härliga Festbock från Brygghus 19 ut, en öl som är ännu bättre än tidigare års utgåvor. Även Klackabacken Dubbel IPA får kanske räknas som en något maltigare skapelse, åtminstone för sin stil, och även den var riktigt god.


Att det är fokus på humlen och görs bra är ingen överraskning när det gäller Brewski, Stigbergets och Good Guys Brew. Det är med andra ord inte helt oväntat att Brewski Mystery Monster, Good Guys Freaky Teeth och Stigbergets Muddle IPA skulle vara så bra. Särskilt inte för den sistnämnda som nog många provade när den kom i ett småpartisläpp för ett tag sedan. 

Allra bäst på den humliga fronten, och bland de bästa jag provat i det lokala sortimentet överhuvudtaget, är dock Amundsen Apocalyptic Thunder Juice NEIPA. Trots att den kommer i en burk där hela locket tas av och hade stått öppen ett tag när jag provade den (eller kanske tack vare?) var den otroligt bra och satte NEIPA-stilen på ett väldigt snyggt sätt. Många försöker men få lyckas så här bra.


I den kraftigaste hörnan visade två öl från Gotlands Bryggeri framfötterna. Både Valkyrians Välkomst och Wisby Barley Blot är nämligen mycket trevliga med djupa, fina smaker. Kristianstads Bryggeri var i farten med sina belgiska öl i SjöCrona-serien igen, den här gången med Trpl som satt som ett smäck. Bland de mörkaste skapelserna dunkade Fireside Brewery in en imperial stout vid namn Eruption Stout som bjöd på härliga toner av kakao och rostad kokos, och så kom Trädskogens Bryggeri med en mer klassisk och väldigt välgjord imperial stout vid namn Corylus.

Alla öl i släppet:
Electric Nurse Raspberry Saison
32717, Göteborg, 33 cl, 29,90 kr, 5,8 % (Saison)

NKB Till The Cows Come Home
32739, Ekerö, 33 cl, 25,90 kr, 5 % (Saison)

Dalabryggeri Weisse
32749, Rättvik, 50 cl, 23,90 kr, 5,2 % (Hefeweizen)

Lundabryggeriet Högtryck
32726, Lund, 33 cl, 22,90 kr, 4,5 % (Modern stil)

Örebro Brygghus Lager
32712, Örebro, 33 cl, 22,90 kr, 5,3 % (Dortmunder & helles)

Beer Studio Replay Hells Lager
32709, Umeå, 33 cl, 20,90 kr, 4,5 % (Dortmunder & helles)

Södra/Fjäderholmarna Ekologisk Pilner
32746, Haninge, 33 cl, 19,90 kr, 4,5 % (Pilsner - tysk stil)

Frequncy Beer Works Akkurat Vienna Amber Lager
32721, Upplands-Bro, 33 cl, 25,20 kr, 5,1 % (Lager Mellanmörk lager)

Gammelbacka Bocköl
32715, Karlskoga, 33 cl, 32,60 kr, 7,4 % (Dubbelbock)

Brygghus 19 Festbock
32738, Karlshamn, 33 cl, 28,90 kr, 7,9 % (Dubbelbock)

Brewski Mystery Monster
32722, Helsingborg, 33 cl, 36,90 kr, 6 % (Imperial pils & india pale lager)

Örebro Brygghus Juicy Jams Session IPA
32713, Örebro, 33 cl, 25,90 kr, 4,2 % (Session IPA)

Jädraöl Spero Pale Ale
32750, Gävle, 33 cl, 19,90 kr, 4,7 % (Amber ale)

SSARK Architecht Pale Ale
32706, Stockholm, 33 cl, 33 kr, 5 % (Amerikansk pale ale (APA))

The Piraya Brewery Strömstad Pale Ale
32680, Strömstad, 33 cl, 27 kr, 5,3 % (Amerikansk pale ale (APA))

The Piraya Brewery Strömstad IPA
32678, Strömstad, 33 cl, 27 kr, 5,8 % (India pale ale (IPA))

Amundsen Apocalyptic Thunder Juice NEIPA
32684, Norge, 33 cl (burk), 26,90 kr*, 6,5 % (India pale ale (IPA))

Frequency Beer Works Brews Are Burning
32723, Upplands-Bro, 33 cl, 26 kr, 6,6 % (Amerikansk pale ale (APA))

Stigbergets Muddle IPA
32727, Göteborg, 33 cl, 34,90 kr, 7 % (India pale ale (IPA))

Vega May Day DIPA
32707, Göteborg, 33 cl, 35,80 kr, 7,7 % (Imperial/Dubbel IPA)

Klackabacken Dubbel IPA
32735, Kristianstad, 33 cl, 29,40 kr, 8,2 % (Imperial/Dubbel IPA)

Good Guys Brew Freaky Teeth
32704, Karlstad, 33 cl, 37,90 kr, 8 % (Imperial/Dubbel IPA)

Brasstacks Bottle Royale Black IPA
32719, Uppsala, 33 cl, 29,30 kr, 6,8 % (Black IPA)

Möllys Doom Warrior
32741, Eskilstuna, 33 cl, 33,90 kr, 8,8 % (Black IPA)

Gammelbacka Brown Ale
32714, Karlskoga, 33 cl, 26,70 kr, 4,6 % (Brown ale)

Train Station Brewery Dark Side Imperial Ale 
31535, Knivsta, 33 cl, 34,90 kr, 9 % (Strong ale)

Södra Barley Wine
32724, Haninge, 33 cl, 29,90 kr, 9,8 % (Barley wine)

Gotlands Bryggeri Valkyrians Välkomst Barley Wine
32710, Sverige, 33 cl, 79 kr, 11 % (Barley wine)

Gotlands Bryggeri Wisby Barley Blot
32711, Sverige, 33 cl, 75 kr, 9,5 % (Barley wine)

SjöCrona Trpl
32734, Kristianstad, 75 cl, 99 kr, 10 % (Trippel)

Fireside Brewery Eruption Stout
32708, Borgholm, 33 cl, 38,10 kr, 7 % (Söt porter & stout)

Sälens Fjällbryggeri Bolsjeviken Imperial Stout
32736, Malung-Sälen, 33 cl, 44,90 kr, 9 % (Imperial porter & stout)

Trädskogens Corylus
32725, Växjö, 33 cl, 39,40 kr, 10,2 % (Imperial porter & stout)

The Beer Factory Stöten I Gropen
32745, Leksand, 33 cl, 45,60 kr, 9 % (Imperial porter & stout)

Electric Nurse Dark Divinity Coffee Ed. Feat. Nordiska Kafferosteriet
32718, Härryda, 33 cl (burk), 49,90 kr*, 7 % (Torr porter & stout)

*Exkl pant

Geuze tillhör de mest lagringsvänliga stilarna enligt mig och de utgör också en ganska stor del av min egen källare. En geuze vi brukar få tillfälle att köpa på oss här i Sverige är ju Tilquin Oude Gueuze och jag har samlat på mig lite under åren. Emellanåt öppnar jag någon flaska och igår plockade jag upp den äldsta årgången av dem som jag har i min samling, och den var verkligen värd att vänta på.

Jag skrev en recension om just den här årgången av Tilquin Oude Gueuze för nästan precis fem år sedan. Jag hyllade den redan då och gav den ett betyg på 4,5, och jag tycker Tilquin har fortsatt att hålla stilen i det mesta de gör. Mitt Tilquin-glas var visst nyinköpt då, så det har hängt med i fem år. Glaset är oförändrat, men när jag återigen plockar fram det för att hälla upp en flaska Tilquin märks det att det har hänt en del med ölen under åren.

Min flaska av Tilquin Oude Gueuze 2011/2012 buteljerades i början av januari 2012 och har alltså nyligen passerat sexårsstrecket. Som ung hade den en del äppeltoner som gick lite åt färskpressad must. Det finns fortfarande en antydan till äpple, men snarare med drag åt en torr fransk cider.

Jag tycker att syran har dämpats en del över åren och integrerats mer med ölets andra smaker, vilket gör att syran är tydlig men inte drar i kinderna. Den är dock väldigt torr, ännu torrare än vad den var som färsk. Funken har antagit en annan karaktär men har inte blivit nämnvärt mer framträdande. Den är nu lite mer jordnära och mindre stallig.

I min recension av den rätt så färska flaskan beskrev jag den som en geuze med väldigt tilltalande balans, som gjorde den nästan farligt drickbar, och det stämmer fortfarande. Den är annorlunda på många sätt men balansen har hängt med.

Det här tycker jag personligen är en mycket bra ålder för de här flaskorna.
Proper Job och Hop Hunter i fast sortiment och exklusiva släpp med Blaugies, Alvinne, Captain Lawrence, Thomas Hardy's och massa annat gott. Släppen i mars ser minst sagt spännande ut. Det kommer inte mindre än tre olika samarbetsöl mellan svenska bryggerier, där nästan alla inblandade är från Skåne. Hela listan över släppen i mars har ni här.


1 MARS FASTA SORTIMENTET
Captain Lawrence Effortless Grapefruit IPA, 1210, USA, 35,5 cl (burk), 23,90 kr*, 4,5 % (Session IPA)
Coors Light, 1008, USA, 33 cl, 14,90 kr, 4 % (Internationell lager)
Dacicky, 1009, Tjeckien, 33 cl (burk), 11,90 kr*, 5 % (Pilsner - tjeckisk stil)
La Corne Blonde, 13000, Belgien, 33 cl, 21,90 kr, 5,9 % (Belgisk ljus ale)
Mack Arctic Beer, 1397, Norge, 50 cl (burk), 13,90 kr*, 4,5 %
Mikkeller Hôtel Henri, 1250, Belgien/Danmark, 33 cl, 24,90 kr, 6,9 % (Saison)
S:t Annas Amber, 1323, Sverige, 33 cl (burk), 11,90 kr*, 5 % (Märzen & wienerstil)
Salzburger Biermanufaktur Die Bio Weisse Organic Glutenfree, 1902, Österrike, 33 cl, 18,90 kr, 0,4 % (Alkoholfritt)
Sigtuna Saison, 1274, Sverige, 33 cl, 23,90 kr, 4,9 % (Saison)
SKA True Blonde Ale, 1237, USA, 35,5 cl (burk), 19,90 kr*, 5,3 % (Golden/Blond ale)
St Austell Proper Job, 1011, Storbritannien, 50 cl, 28,90 kr, 5,5 % (IPA)
Störtebeker Kellerbier 1402 Bio, 1010, Tyskland, 33 cl, 16,90 kr, 4,8 % (Zwickel, keller- & landbier)
Vedett Wit, 1303, Belgien, 33 cl, 19,90 kr, 4,7 % (Witbier)
Zoller-Hof Spezial Export, 1233, Tyskland, 33 cl, 19,90 kr, 5 % (Dortmunder & helles)

1 MARS KVAL FRÅN BESTÄLLNINGSSORTIMENTET
Asahi Super-Dry, 1556, Int. märke, 33 cl, 15,90 kr, 5 %
Beerbliotek A Moment Of Clarity GBG Beer Week 2017, 31715, Sverige, 33 cl (burk), 25,90 kr*, 4,7 %
Brewski Pango IPA, 30993, Sverige, 33 cl 34,70 kr, 5,9 %
Karhu, 1522, Finland, 50 cl, 14,90 kr*, 5,4 %
Kronenbourg 1664 Blanc Fruits Rouges, 82335, Frankrike, 33 cl, 15,90 kr, 4,5 %
Nørrebro Bryghus New York Lager, 1599, Danmark, 40 cl, 24,90 kr, 5,2 %
Sierra Nevada Hop Hunter IPA, 89141, USA, 35,5 cl, 25,90 kr, 6,2 %
Sierra Nevada Porter, 82147, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 5,6 %
Störtebeker Roggen-Weizen, 1543, Tyskland, 33 cl, 18,90 kr, 5,4 %

2 MARS SMÅ PARTIER
Alvinne Wild West, 11668, Belgien, 33 cl, 49 kr, 6 % - 3024 st (Övrig syrlig öl)
Blaugies La Vermontoise, 96205, Belgien, 75 cl, 74 kr, 6 % - 1980 st (Saison)
Brekeriet/Brewski Collabski, 11200, Sverige, 33 cl, 41,90 kr, 7 % - 5184 st (Berliner weisse)
Brewdog Choco Libre, 11689, Storbritannien, 33 cl, 34,90 kr, 8,2 % - 14400 st (Imperial porter & stout)
De Glazen Toren Cuvée Angelique, 11686, Belgien, 75 cl, 87 kr, 8,3 % - 1440 st (Belgisk mörk ale)
Drie Fonteinen Oude Kriek, 11615, Belgien, 75 cl, 169 kr, 4,5 % - 1476 st (Lambic - frukt & bär)
Founder's Azacca IPA, 11381, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 7 % - 21600 st (IPA)
Hanssens Oude Gueuze, 11394, Belgien, 37,5 cl, 69 kr, 6 % - 8400 st (Lambic - gueuze)
Mikkeller Spontanpassionfruit, 11504, Belgien/Danmark, 37,5 cl, 87 kr, 7,7 % - 2028 st (Lambic - frukt & bär)
Nils Oscar Granat, 11699, Sverige, 33 cl, 23,90 kr, 5,1 % - 20000 st (Polotmavý)
Poppels/Brewski Passion (D)IPA, 11531, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 7,5 % - 25000 st
Remmarlöv/Malmö Brewing The Collaboration Breakfast Stout, 94005, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 9 % - 9000 st (Imperial porter & stout)
Rogue Fresh Roast, 11951, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 5,7 % - 19440 st (Brown ale)
SKA Sour Apple Gose, 11413, USA, 35,5 cl (burk), 29,90 kr*, 5,1 % - 15000 st (Gose & lichtenhainer)

16 MARS SMÅ PARTIER
Captain Lawrence Cuvée de Castleton, 11266, USA, 37,5 cl, 119 kr, 6,5 % - 900 st (Övrig syrlig öl)
Dieu du Ciel Grande Noirceur, 11655, Kanada, 34,1 cl, 45,90 kr, 9 % - 3456 st (Imperial porter & stout)
Dieu du Ciel Péché Mortel, 11673, Kanada, 34,1 cl, 45,90 kr, 9,5 % - 3465 st (Imperial porter & stout)
Fuller's & Friends Flora & The Griffin, 11326, Storbritannien, 33 cl, 28,90 kr, 7,1 % - 23000 st (Amber ale)
Garage Project Aardvark, 11629, Nya Zeeland, 65 cl, 79,90 kr, 4 % - 2880 st (Övrig syrlig öl)
Garage Project Golden Spiral, 11272, Nya Zeeland, 65 cl, 109,90 kr, 8 % - 1920 st (IPA)
Garage Project Tie Guan Yin, 11619, Nya Zeeland, 65 cl, 79,90 kr, 6,1 % - 2880 st (Internationell lager)
Innis & Gunn Tullamore Dew Barrel Aged Stout, 11476, Storbritannien, 33 cl, 29,90 kr, 6,1 % - 40000 st (Torr porter & stout)
Klostergården Alstadsberger, 11339, Norge, 50 cl, 68,50 kr, 6,5 % - 1000 st
Lagunitas Undercover Investigation Shut-Down Ale, 11410, USA, 35,5 cl, 31,50 kr, 9,7 % - 21600 st (Strong ale)
Northern Monk I Like To Moob It Moob It, 11241, Storbritannien, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 8,8 % - 18000 st (Imperial/dubbel IPA)
Northern Monk Slam Dank, 11445, Storbritannien, 44 cl (burk), 45,50 kr*, 7,4 % - 18000 st (IPA)
Nynäshamn Dragets Kanal Dubbel IPA, 11255, Sverige, 25 cl, 28,90 kr, 8,5 % - 11520 st (Imperial/dubbel IPA)
Omnipollo Amurga, 11847, Nederländerna/Sverige, 33 cl, 69 kr, 11,5 % - 5184 st (Imperial porter & stout)
Sierra Nevada Hop Bullet Double IPA, 11374, USA, 35,5 cl, 33,90 kr, 8 % - 20000 st (Imperial/dubbel IPA)
Thomas Hardy's Ale 2017, 11691, Storbritannien, 33 cl, 69,90 kr, 11,7 % - 5508 st (Barley wine)
Thomas Hardy's Ale The Historical 2017, 11669, Storbritannien, 25 cl, 94,90 kr, 12,7 % - 1020 st (Barley wine)

*Exkl pant

Årets påsköl släpps också i mars, dessa kommer att listas i ett separat inlägg.

När jag var i Bayern i januari passade jag också på att besöka Gänstaller, som är ett av få bryggerier från de bryggeritäta trakterna runtom Bamberg, som erbjuds regelbundet i Sverige. Det är något av en enmansshow då hela verksamheten drivs av Andreas Gänstaller och hans bästa öl hör också till de bästa som görs i trakten.

Frankisk öl är, än så länge, inte något som efterfrågas på bred front i Sverige. Det finns förstås en skara trogna fans även här, men efterfrågan är betydligt större i Italien där frankiskt öl är poppis i framförallt de norra delarna och Rom. Därför är det kanske inte så konstigt att jag inte är den enda som besökte bryggeriet den där dagen, jag fick även sällskap av ett gäng italienare. Ett par av dem var där för att vara med och göra en särskild öl till sin lilla krog. Några andra, däribland den välkände Manuele Colonna som driver Ma Che Siete Venuti A Fa' i Rom, svängde förbi under en rundresa i Franken. Just Manuele har mycket att göra med att frankisk öl är poppis i Italien, men det är en historia för sig.


Andreas driver hela sin verksamhet helt själv och förutom att brygga öl agerar han också som en sorts grossist av frankisk öl. Så kanske är det skönt att han får hjälp med bryggningen av ett par italienare just den här dagen. En av dem är också bryggare själv så någon större handledning behövs inte. 

När jag anländer med en taxi från Bamberg är koket redan igång och det är dags att tömma ut dravet. På den redan trånga gatan backar Andreas in med ett släp så det hamnar under ett utloppsrör för dravet. Sen springer han in och drar igång maskineriet så att draven matas ut från mäskkärlet, genom röret och ner i släpet. Den italienska gästbryggaren får ett par instruktioner och så bränner Andreas iväg till en bondgård i närheten för att lämna av dravet medan vörtkoket rullar vidare.


Bryggeriet är uppbyggt med en klassisk gravitationsdriven design med maltkvarnen högst upp, mäskkärlet nedanför, vörtpannan något lägre ändå och så jäsnings- och lagringstankar längst ner. Det som är lite unikt med bryggeriet är användningen av ett kylskepp, något som man annars främst associerar med belgiska lambicbryggerier. Andreas använder kylskeppet för att kyla ner vörten en bit men inte så långt att det blir svalt nog för några mikroorganismer att få fäste, så någon spontanjäsning är det inte frågan om här. Kylningen blir således uppdelad i två steg, där en vanlig värmeväxlare tar vid efter kylskeppet. 

Det är en häftig känsla när vörten landar i kylskeppet uppe på vinden. Det smäller till ett par gånger när kopparen i kylskeppet expanderar av värmen och på kort tid fylls hela rummet med ånga. För den här brygden har Andreas också slängt ut lite humle i kylskeppet, vilket närmast bör kunna liknas med att humla i en whirlpool. Fast det är ju lite häftigare med kylskeppshumling. Vad är då poängen med kylskeppet? Enligt Andreas ger det en särskild smak till ölet. Och på något vis ger det en särskild känsla till ölen när man vet att det är gjort såhär, det är bara att kolla på bildserien nedan och låta sig förföras.

När vörten går ner mot värmeväxlaren för att kylas färdigt går vi ner till tankarna och får några smakprover av det som redan finns där. Med ett undantag är allt som Andreas gör underjäst. Undantaget är en weissbier som han just börjat brygga för Zum Franziskaner i Stockholm. Allra bäst är dock hans kellerbier som smakar gudomligt gott.

Andreas är också en sån där riktigt hyvens kille. Han kämpar och sliter för att hinna med men tar sig samtidigt tid för att ta emot gäster och är otroligt ödmjuk kring allt han gör. Även om den varma ödmjukheten har överhanden finns också en stolthet, en väl berättigad sådan, över det han gör och bevarandet över sådana traditionella saker som exempelvis ett kylskepp.

Om man vill prova Gänstallers öl inom Sveriges gränser får man ta sig till Gamla Stan i Stockholm, den finns nämligen bara på just Zum Franziskaner som har ett par fasta Gänstaller-kranar.










Det finns en öl till allt, sägs det ibland när man försöker övertyga någon om att öl är en minst lika bra måltidsdryck som vin. Finns det en öl till semla, funderade jag därför nu när fettisdagen är annalkande. Challenge accepted! Åtminstone bestämde jag mig för att testa några olika öl till några hembakade semlor.

Min sambo och jag ställde oss och bakade semmelbullar (enligt detta recept) samt mixade ihop en egen mandelmassa. Det sistnämnda kan jag verkligen rekommendera, mandelmassan har ju en central roll i en klassisk semla. Egen mandelmassa blir godare och erbjuder bättre möjligheter att anpassa till egen smak. I grunden mixar man ihop mandel med lika viktdelar socker till önskad grovhet och sen fyller man på med lite vätska, förslagsvis grädde eller mjölk, till önskad konsistens. Man kan fylla på med lite urgröpt inkråm från bullarna också.

Det här kan man sedan variera på massor av vis. Rosta mandeln innan, lägg i grovhackad mandel efteråt för mer crunch, använd andra sorters socker, smaksätt med vanilj eller kanske lite likör, och så vidare. För mitt öltest höll jag det däremot klassiskt - sötmandel, strösocker, lite inkråm och en liten skvätt mjölk.

Till det här valde jag ut fyra olika öltyper att testa till. När nu fasteölet Aecht Schlenkerla Fastenbier finns på Systembolaget var det givet att testa den med en fastlagsbulle, men inte bara för att ta fasta (pun intended) på gimmicken i det utan för rauchbier faktiskt kan vara rätt gott till en del desserter. En kriek låter möjligen också lite konstigt men de har ofta lite mandeltoner från kärnorna och dessutom går ju körsbär bra ihop med grädde. Jag kunde sedan inte hålla mig ifrån att ta med en imperial stout och en barley wine som ju är klassiska typer att ta fram till efterrätten.

Jag började testet med Oude Boon Kriek vilket var en mycket intressant matchning. Jag hade ju redan tänkt på kopplingen till mandel och att körsbär går bra ihop med grädde, men de går dessutom väldigt fint ihop med kardemumman i bullarna. Syran bryter smakerna och fräschade upp, men var kanske inte helt passande ändå. Trots det blev det höga poäng till den här kombon.

Vidare till fastlagsduetten med Aecht Schlenkerla Fastenbier. Det här funkar bra, grädden dämpar det rökiga något och den mildare röken ger ett väldigt spännande bryt mot mandelmassan utan att det skär sig. Ölets brödiga smaker möter upp bullen i viss mån, även om ölets brödighet är mer åt det rostade hållet. Skillnaderna i sötma är det största hindret för den här kombon, men i stort sett fungerar det ändå bra.

Det fanns gott om potential i kombinationen med Anchor Old Foghorn, för kolasmakerna och deras sötma gör sig riktigt bra med semlan, men det hade säkerligen blivit betydligt bättre med en mindre besk och kanske också lite mer lagrad barley wine. 

Det fanns en antydan till spännande möten mellan chokladsmakerna Brooklyn Black Chocolate Stout och semlans olika smaker, men ölets smaker är lite väl kraftiga och kör över semlan rejält. En stout kring 7-8 % vore nog bättre, men även en sådan hade nog stått i lä jämfört med kombinationerna ovan.

När jag ändå var igång passade jag också på att testa med två likörer, Arcus Dessertlikör Semla och amaretton Disaronno, men ingen av dessa blev någon hit. Amaretton var faktiskt för söt för semlan och mandelsmakerna blev mest kaka på kaka och då tillförde den inte så mycket. Den där likören med smak av semla är ett kapitel för sig. Den luktar gott, med aromer av mandelmassa och grädde, men smaken är kraftigt kryddig och mycket märklig. Jag har faktiskt inte hört någon som har gillat den. Till semlan dämpades den något men det var fortfarande ingen höjdare.

Kriek, barley wine och rauchbier är alltså vad jag tycker att man bör satsa på om man vill ha öl till sin semla. Det finns ju inte så många alternativ att välja på genom Systembolaget, men väljer man kriek bör den vara så bärig som möjligt och med lite lägre syra. Därmed bör den också vara så färsk som möjligt. En barley wine bör vara åt det brittiska hållet och gärna lagrad, då rundare smaker och mer dämpad beska lirar bättre med semlan. På rökölsfronten tror jag att det är just Fastenbier som funkar bäst.

Det stora namnet i nästa veckas småpartisläpp är förstås Founder's CBS, frukoststouten som lagrats på bourbonfat som först har använts till att lagra lönnsirap, men det kommer också annat gott. Boon släpper en mixlåda ur VAT-serien, Örebro Brygghus släpper en berliner weisse smaksatt med lokalrostat kaffe, Poppels och Brewski har samarbetat och Clown Shoes kommer med en finfin vete-IPA, för att plocka några av russinen ur kakan. Här är snabbrecensioner på hela släppet.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt - Beställt antal (Stil)]
[Mitt omdöme]


Boon Geuze Discovery Box
1216, Belgien, 150 cl, 399,20 kr, 8 % - 1000 st (Lambic - gueuze)
Blandlåda med fyra öl ur Boons Mono Blend Series, med VAT 91, 92, 108 och 110. Varje öl innehåller alltså en stor portion äldre lambic från ett enskilt foeder och en mindre portion ung lambic och här kan man alltså få en inblick i skillnaderna mellan olika träfat. Jag kommer inte utveckla här hur ölen skiljer sig smakmässigt, utan konstaterar bara att de dels är väldigt goda och dels att det finns skillnader att smaka sig fram till. Upplagt för en intressant provning för den lambicintresserade!

Örebro Brygghus Kaffe Berliner
11501, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 3,7 % - 4000 st (Berliner weisse)
Tydliga mjukrostade kaffetoner tillsammans med de raka, enkla och syrliga smaker man förväntar sig från en berliner weisse. Kombinationen är rolig och funkar bra med det valda kaffet.

Ballast Point Sour Wench Blackberry Sour Ale
11575, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 7 % - 20160 st (Övrig syrlig öl)
Godissyrlig doft med toner av björnbär. Smaken är förstås syrlig men ganska okomplicerad med något udda bärton och en lätt sötma. Tycker inte riktigt att det går ihop till en bra helhet.

Ayinger Weizenbock
11000, Tyskland, 33 cl, 25,90 kr, 7,1 % - 3888 st (Weizenbock)
Mycket skumbanan och mycket brödtoner. Ingen direkt kryddighet och med den lätta sötman och avsaknaden av beska blir den lite jolmig även om smakerna är goda.

Clown Shoes The Stranger
11279, USA, 47,3 cl, 49,90 kr*, 7,7 % - 11520 st (IPA)
Weissbier-IPA-hybrid med frisk fruktighet från både jäst och humle, där alla frukttoner går ihop med varandra väldigt snyggt. Levererar både kraft och elegans, med väl avvägd beska i avslutningen. Riktigt bra!

Poppels/Brewski Passion (D)IPA - flyttad till 2/3
11531, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 7,5 % - 25000 st
Mycket fruktig doft och smak med rejält humlepådrag. Passionestonen finns där men flyter ihop med humlens fruktighet, och märks istället bäst på egen hand genom den lilla syrlighet som blir i avslutningen.

Nynäshamn Smörpundet Porter
11234, Sverige, 25 cl, 27,50 kr, 5,9 % - 3000 st (Torr porter & stout)
Knäckebröd och choklad i ett mjukt möte med brända kanter. Behagliga smaker och med egen personlighet.

Rogue Fresh Roast - flyttad till 2/3
11951, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 5,7 % - 19440 st (Brown ale)
Något mjäkiga smaker med lätt jordiga toner, torr karamell, lite lite kaffe och en lätt syrlighet i avslutningen. Det här håller inte 2018.

Anchor Coffee Porter
11547, USA, 35,5 cl, 24,90 kr, 6,7 % - 20160 st (Torr porter & stout)
Tydlig men inte dominerande kaffeton, tillsammans med mjukt rostade toner och choklad. Lätt sötma och en hårfin syrlighet i avslutningen. Ganska lättdrucket men samtidigt intresseväckande.

Amager/Barrier The Mortician
11499, Danmark/USA, 50 cl, 64,90 kr, 10,5 % - 4200 st (Imperial porter & stout)
Stor kropp med smaker som drar åt choklad, kaffe och knäck. Lätt, lätt sötma och en fin rostad beska. 

Coppersmith's Intermezzo 2016
11290, Sverige, 33 cl, 39,50 kr, 7,5 % - 3000 st (Imperial porter & stout)
Lite konstigt möte av en mjuk kropp och mjuka vaniljtoner mot ganska kantiga kaffesmaker. Det finns goda smaker här och som egentligen passar bra ihop, men här blir det lite spretigt.

Founder's CBS
11801, USA, 35,5 cl, 75,90 kr, 11,7 % - 10800 st (Imperial porter & stout)
Det är inte svårt att förstå varför den här ölen fått så hög status. Mjuka, nästan sammetslena smaker med drag av kola, mjuk bourbon, lönnsirap, chokladpraliner, kaffe och knäck. Alla smaker kommer i en oavbruten kavalkad som rullar fram över smaklökarna med samma behagliga känsla som en avslappnande massage. Välsmort och väldigt gott!

Beerbliotek Black Ale Chili
11836, Sverige, 33 cl, 35,90 kr*, 7,6 % - 10000 st (Black IPA)
Rostade smaker med drag av choklad och knäck tillsammans med en lätt citruston. Chilin kommer som en lättare hetta i avslutningen och ligger kvar ganska länge, utan att bli sådär riktigt brännande.

Rogue Double Chocolate Stout
11934, USA, 75 cl, 129,90 kr, 9 % - 1440 st (Imperial porter & stout)
Väldigt påtagliga kakaotoner men med alldeles för tunn grundöl för att backa upp det, vilket gör att det faller lite platt efter den hårda öppningen.

Följande öl släpps på hylla i vinkällarbutikerna men fanns inte med på skribentprovningen:
Ballast Point High West Barrel Aged Victory At Sea, 11590, USA, 35,5 cl, 69 kr, 12 % - 1272 st (Imperial porter & stout)
Captain Lawrence Barrel Select Gold, 11404, USA, 37,5 cl, 120 kr, 6,5 % - 900 st (Övrig syrlig öl)

Häromveckan skrev jag om mitt besök på Brauerei Heller, eller Schlenkerla som de nog är mer kända som. Ikväll har jag satt mig ner för att sida vid sida prova mig igenom fem av deras sju olika öl. Med tanke på att det bland dessa finns en öl som är gjord utan rökmalt, en öl som till skillnad från de andra är överjäst och en som är gjord med ekvedsrökt malt är det inte så konstigt att det finns ganska stora skillnader mellan ölen.

Lustigt nog saknar jag deras flaggskepp, Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, eftersom den avlistades från Systembolagets ordinarie sortiment i september ifjol. I övrigt har jag sida vid sida provat alla deras öl som görs året runt eller säsongsvis, förutom Kräusen som inte släpps på flaska och som bara serveras på sommaren. Det blir ändå inte så många, Schlenkerla är ett traditionellt tyskt bryggeri och öser därmed inte ut nya öl på löpande band. Tre öl görs året om och fyra öl görs säsongsvis, mer än så är det inte.

Den enda ölen från Schlenkerla som inte bryggs med rökmalt heter Helles Schlenkerla Lagerbier och jag tar och börjar i den änden. Den har dock en liten, liten rökton som kommer av att den är utjäst med jäst som skördats från jästankar med deras rököl i. Jag har upplevt att den har varierat lite i sin rökighet genom de gånger jag har druckit den här ölen. Ibland är rökigheten det första jag har känt och ibland, som nu, är den väldigt tillbakadragen. Om man ser förbi rökigheten och ser på den som den helles det ändå är så är det en mycket välgjord sådan. Kanske inte bland de allra allra bästa ljusa lagerölen från Franken, men anmärkningsvärt god med behaglig humlearom och fin brödighet.

Bland de övriga ölen som finns på flaska är Weizen den lättaste, vilket inte är så konstigt eftersom det endast är kornmalten som är rökt. Rökigheten blir ändå tydlig, just för att ölen är lite lättare, och till det kommer lätt karamelliga toner och så de typiska veteölstonerna med drag av banan. I min bok är det här bryggeriets minst goda öl. Det är för övrigt också deras enda överjästa öl.

Egentligen är det först från Askonsdagen, som i år infaller nästa vecka, som Fastenbier serveras men vi har fått fuska lite i Sverige för den släpptes ju redan i förra veckan. Som en öl som serveras under fastan är det förstås en öl med fin fyllighet, det är nästan så man känner på smaken att det är välgörande. Det passar väldigt bra med rökigheten, som här är väl tilltagen, och med den fina beskan. Vid sidan av rökigheten hittar man rostat bröd och karamell tillsammans med lättare toner av frukt, mjölkchoklad och trä, som allesamman samspelar väldigt fint. Den här fylliga skönheten hör till mina favoriter i deras lilla sortiment.

Urbock är i jämförelse mer inriktad på rökigheten och tonerna av charkuterier som följer med den. Som deras Märzen på steroider, vilket det i mångt och mycket förstås också är. Även tonerna av karamell och rostat bröd går här mer på djupet, med färre andra nyanser. Den här ölen släpps på hösten efter flera månaders lagring på tank på bryggeriet och kan med fördel sparas ytterligare lite till för att plockas fram till det svenska julbordet. Det här är också min andra favorit i deras sortiment.

Bryggeriets starkaste öl är förstås en doppelbock där man istället för den bokvedsrökta malten som används till deras övriga rököl har rökt malten över ekved. Medan Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock är starkare och kraftigare i grunden så är rökigheten klart mildare än i Urbock. Förutom att rökigheten är mildare har den också en helt annan karaktär och känner man igen smaken av ek från diverse ekfatslagrade drycker så märks det faktiskt tydligt på smaken att det är just ekvedsrökt malt som har använts. Jag skulle vilja kalla den här ölen för lite mer elegant då smakbalanserna är mer finstämda och då rökigheten är mildare. Fast jag gillar ju den mer burdusa Urbock något bättre.

Det är intressant att prova uppställningen så här sida vid sida, då det lyfter fram såväl skillnader som likheter mellan ölen. Det kan vara lite svårt att få till med färska öl i Sverige men får man möjlighet rekommenderar jag att ta den. Jag vet inte om någon tror att all rököl smakar likadant, men tror man det blir man snabbt motbevisad av en sådan här provning.

Och i vanliga fall är etiketten på Eiche inte vänd upp-och-ner...

Vi går raskt vidare med snabbrecensioner av öl från annat håll än Systembolaget och hoppar på en låda blandat från Hopt.se/Saveur-Bières sortiment. Här är det en mix av mestadels europeiska öl, med en hel del bryggerier som man sällan eller aldrig ens ser i Sverige. Estländsk suris, japansk belgare och fransk barley wine lägger sig bland de bästa i gruppen.


Följande öl är en mixlåda som plockats ut ur Hopt.se/Saveur Bières sortiment. Observera att Hopt.se/Saveur Bières ordnar med betalning av svensk alkoholskatt och övriga avgifter och som köpare behöver man alltså inte göra något mer vid beställning. Det totala priset korrigeras vid utcheckning i samband med att man väljer land. Priserna som anges nedan är de som visas på sidan och är alltså inte de slutgiltiga priserna.


[Namn]
[Land, volym, pris, alkoholhalt (stil)]
[Mitt omdöme]

Craig Allan Agent Provocateur
Frankrike/Belgien, 33 cl, €3,50, 6,5 % (Belgian ale)
Torr, med lätt fruktighet och en aning fenoliska drag. Stram beska i slutet och det tar några klunkar innan man blir vän med smaken, men sen är det gott om än en aning utmanande.

Tanker Red Rain
Estland, 37,5 cl, €5,70, 7 % (Sour/wild ale)
Fyllig syrlighet med vaga vinägertoner, drag av ek och lätt vinösa toner. Svarta vinbären ligger som en nyans snarare än att vara dominerande. Kul med en bärighet som inte tar över hela smaken.

Birra del Borgo KeTo Reporter
Italien, 33 cl, €3,60, 5,2 % (Porter)
Klassiska portersmaker med kakao, lite knäckebröd och bränt socker. En lätt humleton dyker upp i avslutningen men överlag en något alldaglig porter.

Mont Des Cats
Frankrike/Belgien, 33 cl, €3, 7,6 % (Belgian strong ale)
Lätt estrig med torkad frukt och lite knäckiga smaker. Något ung och lätt i karaktären men å andra sidan med en viss friskhet.

Hitachino Nest Extra High
Japan, 33 cl, €5, 8 % (Belgian strong ale)
Intressant fruktighet med lagringstoner och trätoner med en lätt vaniljton i avslutningen. Något enkel i övrigt kanske, men på det stora hela en intressant öl.

Mean Sardine Voragem
Portugal, 33 cl, €4, 7 % (Black IPA)
Fyllig, mjuk rostighet med lätta humletoner, men med en del lätta orenheter som stör helhetsintrycket. Synd på en i övrigt trevlig öl med fin maltighet.

Crew Republic X Imperial Red Ale
Tyskland, 33 cl, €2,81, 7,6 % (Imperial IPA)
Maltig med stor knäckighet men i stort sett ingen humle. Börjar bra men blir lite platt i smaken mot slutet.

Cromarty Man Overboard
Storbritannien, 33 cl, €3,23, 8,8 % (Imperial IPA)
Fin maltighet som i typisk brittisk anda har lite mer karaktär, och med mjuk fruktighet från humlen. Mycket behaglig karaktär men med något trött humle.

De Leckere Blauwe Bijl
Nederländerna, 50 cl, €3,25, 10 % (Barley wine)
Stor estrig fruktighet och dessutom med stora kolatoner, som en mix av barley wine och stark belgare. Ganska stor sötma, vilket passar in i smakerna. Gott!

La Débauche Slap A Banker
Frankrike, 33 cl, €4,70, 12 % (Barley wine)
Toner av smörkola, lite fruktig och blommig, drag av kåda och med en fint värmande alkoholton i avslutning, och trots allt detta finns det en fin stramhet. Kul och gott!

Basqueland Coco Chango
Spanien, 33 cl, €2,93, 9,5 % (Imperial porter)
Kraftigt rostad smak med toner av kaffe och bränt socker, och när smaklökarna acklimatiserat sig känner man mycket kakao och rostad kokos. Lite väl hårda rostade toner för min del kanske, men annars väldigt bra.

St Germain Page 24 Brandy Barrel Imperial Stout
Frankrike, 33 cl, €4, 9,5 % (Imperial stout)
Funkig och tydligt infekterad. Verkar vara en god stout bakom det med ganska kraftiga brandytoner och en hel del ek, men det överskuggas av funkigheten som inte alls passar in.

Det är snart åtta år sen jag startade Portersteken. Jag fyller 30 i sommar så det är mer än en fjärdedel av mitt liv, och nästan hela mitt vuxna liv, som jag har varit ölbloggare. De senaste 2,5 åren har jag dessutom försörjt mig på att skriva om öl, med bloggen som bas i verksamheten. Innan jag tog steget till att bli ölskribent på heltid studerade jag till civilingenjör och det är den yrkesbanan som jag nu har återvänt till. I torsdags påbörjade jag nämligen en anställning som ingenjör. Jag utbildade mig till energisystemsingenjör för att jag tycker att energifrågor är minst lika intressant som öl. För 2,5 år sen satte jag den karriären på paus en stund för att ta chansen att jobba heltid med ölskriverierna, men nu har alltså tiden kommit för att avsluta den där pausen.

Portersteken kommer förstås ändå leva kvar, och kommer förhoppningsvis inte ändras alltför mycket heller. Jag kommer till exempel att fortsätta gå på Systembolagets nyhetsprovningar. Däremot blir det överlag färre event och resor samt lite mer i livet utanför ölvärlden som kan komma emellan ibland. Förhoppningen är ändå att ni som läser inte skulle tänka på att något har ändrats, om det inte vore för att jag just har berättat om det.

Varför berättar jag då det här? Bara för att vara öppen mot er, mina läsare. Utan er, inget Portersteken, och jag tycker det är bäst att vara öppen mot er.

Letar du efter alternativ till Systembolagets utbud? Det finns många nätshoppar för öl där ute, som man fullt lagligt kan beställa igenom. Genom några nya samarbeten kommer jag emellanåt att prova lite urplock av deras utbud, med tanken att presentera det på samma sätt som när jag provar Systembolagets nyheter. Först ut är ett urval av nyheter som lanserades på Glasbanken.se i förra veckan.

[Namn]
[Land, volym, pris, alkoholhalt (stil)]

(Priser på glasbanken.se, stilar enligt Ratebeer)

Evil Twin Nasty Trunks #001
USA, 47,3 cl (burk), 65 kr, 5,5 % (Sour/wild ale)
Luktar som tur är inte som gamla underkläder men visst är det en något laktofunkig smak med lite råbarkad humle, men det blir ju istället en väldigt god kombination. Torrhumlad suris är lite av en egen stil kan jag tycka, och här görs det väldigt bra.

Fuller's/Moor Rebirth
Storbritannien, 33 cl, 55 kr, 6 % (Premium bitter/ESB)
Det här ska alltså vara en remake av originalreceptet av Fuller's ESB och det är ganska likt dagens ESB men med mer tobakstoner. Lite jordiga toner, rostat bröd och lätta drag av torkad frukt. Lite mer utmanande än dagens ESB. Skulle vara kul att prova sida vid sida.

Stillwater Superhop
USA, 47,3 cl (burk), 59 kr, 6 %  (IPA)
Delvis en klassisk västkust-IPA-profil med mycket citrus och lättare inslag av kåda och exotisk frukt, samt en väldigt lätt maltkropp. Den har också lite mer moderna inslag med sin låga beska. "Neo-tropical" som det står på burken håller jag kanske inte med om helt däremot.

O/O Evergreen
Sverige, 33 cl, 45 kr, 6 % (IPA)
Kexig, nästan lite spröd maltighet med en del vetetoner, nästan som en bröddeg, vilket sätter en kul egen touch. Fruktig humle bygger på det till en snygg helhet.

O/O Narangi
Sverige, 33 cl, 45 kr, 6,8 % (IPA)
Betydligt kraftigare humle än i Evergreen, med råare och fruktigare profil. Här ligger humlen också som betydligt mer dominant i balansen mot malten. Snygg, modern IPA.

Amager/Wicked Weed Mandarina Man
Danmark, 50 cl, 65 kr, 7 % (IPA)
Ganska dov fruktighet med syrliga inslag från fruktpuréerna. Lite övermogna frukttoner och överlag saknar den friskhet och får en för rå beska.

Saltaire Kala Black IPA
Storbritannien, 33 cl, 49 kr, 6,2 % (Black IPA)
Rostade nötter, choklad och knäck möter citrustoner med huvuddrag åt grapefrukt. Ovanligt mjuk och fin för en svart-IPA, samtidigt som humlen tuffar till den. Mycket trevlig!

Mikkeller Weird Weather IIPA
Danmark/Belgien, 50 cl (burk), 79 kr, 8,3 % (Imperial IPA)
Fruktig men med något trött humle, och en lite väl påträngande alkoholsmak. Låg beska men ändå med något rå ton.

Mikkeller Weird Weather Lactose IIPA
Danmark/Belgien, 50 cl (burk), 85 kr, 8,3 % (Imperial IPA)
Betydligt trevligare än syskonölet, för även om det blir lite sött så gör den sötman att fruktigheten lyfter och att alkoholtonen inte alls blir lika tydlig. Även råheten i beskan dämpas. Det blir istället lite sött i längden, men det är alltså en stor positiv skillnad mot den utan laktos.

Block 15 Sticky Hands IPA The Hop Experience Ale
USA, 47,3 cl (burk), 89 kr, 8,1 % (Imperial IPA)
Något tunn smak för styrkan och utan riktigt tryck i humlen. Dessutom en aning trött.

Block 15 Cosmic Cold Brew
USA, 50 cl, 129 kr, 7 % (Stout)
Fräsch, mjuk kaffesmak med toner av knäck och choklad bakom. Lite söt och med låg beska. Väldigt lättdrucket, på ett bra vis och man tar väldigt gärna en klunk till. Mycket bra kaffestout!

Jester King Boxer's Revenge
USA, 75 cl, 249 kr, 9,5 % (Sour/wild ale)
En mångfacetterad syra börjar mjukt men tilltar i kraft, med vissa ättikstoner mot slutet men aldrig så mycket att det stör, utan snarare sätter karaktär. Toner av bröd, honung, ek och citrus, samt en väldigt lätt funkighet, kompletterar. Spännande öl!

Cascade Sang Royal 2016
USA, 75 cl, 309 kr, 9,4 % (Sour red/brown)
Mjuk, vinös smak med stor bärighet, medelstor syra och välintegrerade fattoner. Inte så konstigt när det är Pinot Noir-druvor i, men här suddas gränsen mellan öl och vin ut. Riktigt bra!



10 bryggerier i en stad med 70 000 invånare. Bamberg är en riktigt bryggerität stad och förutom all god öl finns det också gott om saker att se i staden som klarade sig undan det mesta av bombningarna under andra världskriget. Det är en stad väl värd ett besök oavsett om man gillar öl eller inte, men gillar man öl är Bamberg och dess omgivningar närmast ett litet mecka.

Stora delar av Bamberg har fått världsarvsstatus och den välbevarade innerstan har gjort Bamberg till en populär turistdestination. Kanske lockar också alla bryggerierna dit fler än bara oss öltokiga. Det är ju dessutom hem åt de två kvarvarande traditionella rökölsbryggerierna i världen, Spezial och Schlenkerla.

Om det är just rököl som lockar kan man förutom att dricka och äta hos Spezial också sova där. De har nämligen ett värdshus med enklare rum för €50-55/natt. Även bryggeriet Fässla som ligger tvärs över gatan erbjuder logi. Deras öl är dock lite mer generiska och hör inte till det bästa staden har att erbjuda.


Blanda alla bryggerier i stan är just Spezial och Schlenkerla två av de vars krogar man verkligen bör besöka. För mindre än 30 kronor får man en halvliter öl i världsklass, så färsk det bara går dessutom. Båda ställena är populära så vill man vara säker på att få sitta är det läge att komma tidigt, eller försöka sig på att boka ett bord. Beställa öl får man förstås göra utan att ha en sittplats, så törstig lär man inte behöva bli.


Vill man prova Schlenkerlas Rauchbier Märzen upphälld från träfat så är det just Schlenkerlas krog som är stället att gå till. Det är nämligen bara där man kan få det. Utöver den finns också en säsongsöl. Fastenbier på våren, från och med askonsdagen, Kräusen på sommaren, Urbock på hösten och Eiche Doppelbock på vintern. Hos Spezial är det också rauchbier som gäller, ibland med påfyllt med säsongsöl så som deras rökbock på vintern, men här finns också öl helt utan rökighet i form av deras ljusa lager som går under namnet Ungespundet. Det råkar också vara en av de bättre ljusa lager du kan hitta överhuvudtaget, så det är väl värt ett besök bara för den sakens skull.

Även bryggeriet Mahr's har en krog som är värd ett besök. Kul lokal, härlig atmosfär och goda lageröl. Låt dig inte luras av trätunnorna i baren dock, det är tomma trätunnor med fatkranar monterade i. Det är ett ganska vanligt grepp i området. Precis bredvid Mahr's ligger Keesman så när man ändå är i krokarna kan man såklart tänka sig att passa på att slinka in där, men både lokal och öl är lite trista i jämförelse med vad Bamberg har att erbjuda.


På alla dessa ställen får man räkna med en hel del turister. Vill man se ett ställe med mer kvarterskrogskänsla och ändå få i sig bra öl ska man ta sig till Café Abseits som ligger på andra sidan järnvägen från centrum och dit mest Bambergbor och en och annan ölnördig turist tar sig. Den hjälpsamma personalen guidar dig gärna i deras öllista med många flasköl från områdets bryggerier. Har man inte möjlighet att ta sig utanför Bamberg kan man här få en bra inblick i vad som bryggs runtom i Övre Franken.


Vill man hålla sig närmare centrum rekommenderas ett besök på Stöhrenkeller där man kan räkna med att hitta den fantastiskt goda Gänstaller Kellerbier. Som sig bör är det helt enkelt den ofiltrerade varianten av Gänstaller Pils. Dess skumkrona hade en fasthet av episka proportioner!

Eftermiddag på Griess Bräu i Geisfeld
Har man möjlighet att ta sig runt lite utanför staden finns ytterligare ett gäng bryggerier att besöka. Det är dock inte helt enkelt att ta sig runt med kollektivtrafik, så har man någon i sällskapet som kan offra sig på att köra är det en god investering att skaffa hyrbil. Bryggerierna utanför stan har mycket färre turister och förutom att många gör jäkligt god öl ger det en fin inblick i det frankiska bylivet. Ordnar det sig ändå inte med bil är Knoblach och Hummel två av de som är lättast att ta sig till med buss, och på den senare kan man även boka ett rum för natten.

Det finns också väldigt mycket att upptäcka inne i Bamberg, mer än vad jag hann med under mina dagar där. Tro mig när jag säger att jag definitivt kommer att åka dit igen. Och igen, och igen. Längtar redan.