Nästa vecka drar ölåret igång på riktigt med det första småpartisläppet på Systembolaget. Det kommer en del riktigt tunga öl, så som Oskar Blues Ten Fidy, Mikkeller Black Bear och, tyngst av dem alla, The Bruery Melange #3. Även superb IPA från Stigbergets och annat smått och gott. Här är snabbrecensionerna på släppet.
[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt - Beställt antal (Stil)]
[Mitt omdöme]
Brekeriet/Transient Bridgman Camper
11678, Sverige/USA, 33 cl, 33,90 kr, 4,4 % - 4296 st (Gose & lichtenhainer)
Lätt syrlig och mycket frisk smak med inslag av vete. Känner inte av någon rökig ton men visst blir den lite matigare i avslutningen. Lite toner av pressgurka dock.
To Öl 1 Ton of...Blackcurrant
11647, Int. märke, 33 cl, 44,90 kr, 7 % - 3504 st (Övrig syrlig öl)
Fylligt vinös och nästan lite smörig doft som påminner lite om ett fatat rödtjut. Smaken börjar också vinöst och bjuder på vinbärstoner, men slår sedan över i en hemsk krock mellan syra och beska. Upp som en sol och ner som en pannkaka.
Stigbergets New & Improved! GBG
11614, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 6,5 % - 20000 st (IPA)
En explosion av fruktig humle, och såväl humle som allt bakom känns något renare än i Stigbergets tidigare alster, med fräschare fruktighet och bakgrundssmaker utan stickiga toner. Dessutom med en viss beska vilket jag tycker är trevligt. Improved indeed!
Brewski/Mikkeller Magic Valley DIPA
11419, Sverige/Danmark, 33 cl, 39,90 kr, 7,7 % - 22000 st (Imperial/dubbel IPA)
Stor och något tung fruktighet med övermogna inslag och kakiga toner bakom, samt en ytterst liten syrlighet i avslutningen som fräschar upp. Guavan märks av genom hela smaken, som avslutas i en fin mix av sötma och beska.
To Öl Garden of Haze
11634, Belgien/Danmark, 33 cl, 38,90 kr, 6,4 % - 12000 st (IPA)
En mix av olika fruktsmaker som bryts av med en syrlighet som inte riktigt går ihop med beskan. Det gör ölet väldigt kantigt vilket jag inte tycker är så trevligt.
Amager Cody the Crooked Cop
11696, Danmark, 50 cl, 59,90 kr, 9,5 % - 4200 st (Old ale)
Mycket toner av knäck och mörk sirap som blandas upp med lite träiga och smått jordiga toner som stramar upp ölet något. Lätt värmande avslutning med lång sötma.
Oskar Blues Ten Fidy
11349, USA, 35,5 cl (burk), 49,90 kr*, 10,5 % - 12000 st (Imperial porter & stout)
Tung stout med smaker som drar åt kaffe, mörk sirap och lakrits utan att det blir för rostat eller för rått. Koncentrerade smaker som lägger sig på nivån att det inte blir för mycket.
Mikkeller Black Bear
11437, Danmark, 33 cl, 59 kr, 10,1 % - 12000 st (Imperial porter & stout)
Rätt så söt imperial stout med en lätt bränd, nästan rökig ton och mycket smaker av chokladtryffel, knäck och råsocker. God, men bör kanske intas tillsammans med något annat sött.
Poppels/All In/J Wakefield Golden Ticket
11649, Sverige/USA, 33 cl, 49,90 kr, 12 % - 3888 st (Imperial porter & stout)
Tung och söt stout med chokladiga smaker. Lakritsen ger en liten ton i början men är ganska anonym. Överlag lite för söt och enkelspårig för min smak.
Left Hand Bittersweet Nitro
11530, USA, 35,5 cl, 44,90 kr, 8,9 % - 9984 st (Imperial porter & stout)
Mycket kaffe i doften tillsammans med mjölkiga toner, men i smaken är kaffeinslagen betydligt mer balanserade mot de andra smakerna. Det blir en blandning av cappuccino och varm choklad fast med en fin lätthet och friskhet. Väl avvägd sötma. Kul öl!
The Bruery Melange #3
11541, USA, 75 cl, 199 kr, 16,3 % - 1320 st (Strong ale)
Mycket tung smak med massor av torkad frukt, bourbon, choklad, knäck och likörgodis. Rätt så sött, men passande med smakerna. Inte särskilt elegant, utan väldigt mycket pang på rödbetorna. För tillfällen då man vill ha något riktigt, riktigt maffigt.
Brewdog Abstrakt 23
11817, Storbritannien, 37,5 cl, 129,90 kr, 11,5 % - 900 st (Barley wine)
Kola, knäck och fudge med touch av bourbon, vanilj och ek. Rätt så trevlig fatad barley wine, helt utan de knasigheter som Abstrakt-serien haft tidigare.
Anchor Old Foghorn
11434, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 8,8 % - 16080 st (Barley wine)
[Provades inför decemberlanseringen] Djup, malttung smak med stort fokus på mörka kolatoner, som bryts av med en kraftig humleton med citrus, tall och redig beska. Ett amerikanskt original som fortfarande håller stilen, och som kanske är lite mer brittiskt i sin maltighet än de nyare amerikanska varianterna av barley wine.
Följande öl släpps på hylla i vinkällarbutikerna men fanns inte med på skribentprovningen:
De Ranke Hop Harvest 2017, 11327, Belgien, 75 cl, 90 kr, 5,5 % - 672 st (Belgisk ljus ale)
Thornbridge Love Among The Ruins, 11819, Storbritannien, 37,5 cl, 99,90 kr, 7 % - 1000 st (Flamländsk röd & brun öl)
*Exkl pant
Vill ha mer ( vanliga ) finöl från England. Men kanske kommer när stockholmarna tröttnat på inneöl ( läs Starka porter/stout och ipa, dipa, tripa och pipa )
SvaraRaderaSom jag har rapporterat om tidigare kommer det under året kommer att släppas (minst) fyra nya brittiska öl i det fasta sortimentet. En mild, en bitter, en porter samt att St Austell Proper Job kommer i mars.
RaderaOm du med vanlig öl menar sådan som finns året om så släpper inte Systembolaget i stort sett inte några sådana öl i de exklusiva släppen. Lite synd tycker jag, men som tur är finns mycket gott att få tag på via beställningssortimentet och även om det ofta är kollikrav så brukar ju just brittisk öl komma på lite mindre kollin.
Åk till England och köp dina öl.
SvaraRaderaAtt åka till England för att köpa öl är kanske inte ekonomiskt försvarbart, eller speciellt praktiskt när suget finns för en god dryck.
RaderaBäst vore det ju om det fanns ett bra utbud på systembolaget som passar alla.
Jag skulle gärna se att mängden makrolager minskar i utbyte mot mer hantverksöl, och då även stilar som mild, old ale, bitter osv.
Jag älskar också humlebomber, kolsvarta imperial stouts med mera, men ibland passar det bättre med andra, lättare typer av öl. Ombyte förnöjer.
Håller med angående engelska öl. Finns inte mycket nuförtiden. Förutom Fuller's, som tragiskt nog bytt till 33 cl flaskor, förmodligen är det Systembolaget som tvingat dem.
SvaraRaderaFör 10-15 år sedan var nästan all ale på bolaget från England eller Irland. Den stod på den lilla alehyllan längst in i något hörn. Det var alltid tomt på folk där och damm på flaskorna. Frågade man personalen visste de nästan inget men varnade en för att den var mörk. Guinness hade 12 av 12 på beskaklockan, den och Jever Pilsener, Hell hade bara en 11:a.
Vanligt folk köpte kartor med svensk ljus lager på burk. Över 30 kr per liter var dyr finöl.
Runt decennieskiftet hände något. Plötsligt flyttades alen fram på hyllorna och började synas. Vanligt folk stod och läste på etiketterna och köpte dyra blandkorgar. Nyhetssläppen fick uppmärksamhet. Sakta byttes de engelska och irländska ölen ut mot amerikanska och danska. Och nu 2018 köper vanligt folk öl som ser ut och smakar som multivitaminjuice, soja eller rabarbersaft för 150 kr litern.
Väldigt märklig utveckling på en så kort tid.
Det stämmer inte att nästan all ale på bolaget var från de brittiska öarna för 10-15 år sedan. Det fanns diverse överjästa öl från inte minst Belgien, men redan på den tiden även från Sverige/övriga Norden och USA/Kanada.
RaderaOm vi bara säger 15 år sedan då. Hände ju rätt mycket mellan 2003 och 2008.
RaderaVisst fanns det annat såklart men de brittiska ölen hade en betydligt större andel av sortimentet, vilket var min poäng. Jag drog ju på lite extra för att försöka vara lustig vilket jag trodde framgick.
Förövrigt gjorde ju de första svenska mikrobryggerierna som fanns på bolaget ofta öl i brittisk stil, till skillnad från nu. Tänker främst på Jämtlands, Nynäshamn, Nils Oscar och Slottskällan.
Och väldigt tråkig utveckling tycker jag...
SvaraRaderaDet finns ju bra online-butiker där du kan beställa dina typiska maltiga brittiska "finöl". Annars kan du ju hoppa denna sida och läsa bloggen Ofiltrerat med M Bark, han har också en förkärlek till engelskt.
SvaraRaderaBrukar inte skriva/tycka, men nu faktiskt på tiden.
SvaraRadera1. Finns ju butiker online som säljer Amerikanskt också.
2. Är maltig öl mindre lyxig än en med humlefokus?
3. Hur hjälper det att läsa ofiltrerat om man vill dricka brittisk öl?
4. Om inte alla läsare på denna typ av sida fattar att IPA,DIPA osv är en trend ja då finns ingen hjälp att få.
5. Ser inte varför både brittiskt och amerikansk kan finnas på bolaget = bara för att någon/några vill dricka malltbaserade brittiska öl iställer humlefokuserade från US
Så ska det drivas med dom typ ( brittisk lyxöl ) så var det ju för 10-15 år sedan. Fanns massa fin öl från UK. Då var ingen utav alla trendiga öldrickare ( läs idag ) nyfikna på öl.
6. ICA har också saft och glass om det är det man är ute efter;))
Om nu Mr,Bark har en förkärlek till brittisk öl vad hjälper det? Skriver han om andra nyheter på Systembolaget än Portersteken? Killen, tjejen som ville se mer brittisk öl på bolaget skriver ju inget om att han/hon tycker att Portersteken ska skriva mer eller mindre om stilen bara det att bolaget borde ha fler. Fattar inte vad man är rädd för? Om det inte kommer 10 nya öl varje vecka så finns det ingel öl att köpa? Eller vsd handlar det om?
SvaraRaderaJohan skiver också om brittisk öl. Tipsade väl om Landlord i beställningssortimentet för ett tag sedan.
SvaraRaderaMen jag håller helt med. Många av mina standardöl har försvunnit; Adnams the bitter, Boddington, Bishops Finger, Bombardier mfl finns inte kvar i ordinarie sortimentet. Det är bara London Pride och eventuellt Badger kvar.
Och på systemet tycker de man ska köpa något svenskt. Men de enda som gör god öl i brittisk stil (Skebo) levererar inte ut i landet, man får köpa på sig när man passerar Uppsala.
Tråkigt att trenden med äcklig öl även finns i Storbritannien, med bryggerier som gör öl i amerikansk stil (Camden, brew dog mfl, eller bara rent äcklig öl som Innis&Gunn)
Alla Skebos öl är beställningsbara till alla butiker.
RaderaBishops Finger finns väl kvar fortfarande. Och som den andre Johan mycket riktigt påpekat så går Skebos öl att beställa till alla butiker. Kan även passa på att tipsa om Bryggeriet Stenhammaren från Sundsvall som brygger öl i brittisk stil och gör det riktigt bra, med en brasklapp för att jag bara provat dem några enstaka gånger och inte vet hur stabila de är. Även Nynäshamn gör ju flera bra i brittisk stil.
RaderaJag som skrev om den märkliga utvecklingen i kommentar nr 3 menade inte att driva med den engelska ölen för 10-15 år sedan, som författaren till inlägg nr 6 verkar ha trott.
SvaraRaderaTvärtom. Jag drev med vanligt folk som helt plötsligt blivit ölnördar och köper äckligt överdriven "craft beer" för svindyra pengar, trots att man för 10 år sedan bara köpte vanlig svensk ljus lager på burk. Alternativt drack alkoläsk. Och nu ratar engelsk öl som tråkig och smaklös.
Nr 6 tänker mer på nr 5. Håller helt med nr 3 och 9.
SvaraRaderaBruce Dickinson som är sångare i gruppen Iron Maiden skriver i sin bok Bruce Dickinson : En självbiografi. Maiden-ölen skulle ligga så nära en fatöl som möjligt. Det betyder en öl med mycket smak, lite kolsyra och beska. Det skulle bli en öl för alla - en öl man kunde leva med och återkomma till då och då, som en gammal vän. Det finns massor av extrema ölsorter skriver Bruce och de flesta blir kortlivade. Robinson och jag ville skapa en klassiker.
SvaraRaderaMånga mörka och alkoholstarka öl i det här släppet. Om vi studerar släppet med tanke på lagring, vilka öl skulle du vilja lyfta fram?
SvaraRaderaSpontant tänker jag på Old Foghorn. Det vore kul om The Bruery Melange #3 efter ett par år kan få den elegans du pratar om.
Vad tror du?
Jonas
Old Foghorn funkar fint för lagring, och Abstrakt 23 borde också funka fint men det är ju en betydligt dyrare chansning förstås. Amagers Old Ale kan nog också funka.
RaderaHar provat andra av Bruerys söta starkingar med lite ålder och tycker inte de blir så värst mycket elegantare. Kanske på lång sikt, med så mycket alkohol går ju utvecklingen rätt långsamt.