Efter att ha spenderat stora delar av förra hösten och vintern med att flytta in i egna lokaler har 2017 varit året som för Tempel Brygghus har handlat om att komma ikapp och få ordning på kaoset. Nu har bitarna börjat falla på plats och med det nya bryggeriet utanför Uppsala inkört och klart kan man växa en del under 2018. Jag var just på besök hos Arvid och Johan för att se hur nutiden och framtiden för Tempel ser ut.
Efter att ha stått stilla i tre månader i samband med inflyttningen i det nya, egna bryggeriet i Näs Edeby strax utanför Uppsala har 2017 handlat mycket om att bara komma ikapp i produktionen och reda upp i vad grundaren Arvid Landgren själv kallar för ett kaosartat år. Flytten har dock lett till såväl bättre produktionsmöjligheter som en bättre arbetsplats.
-Nu har vi en maltkvarn som dammar så lite att man knappt behöver använda munskydd och med en maltskruv som transporterar den malda malten vidare till mäskkärlet slipper vi bära hundratals kilo malt för hand. På ett år är det över 20 ton som vi slipper bära, berättar Arvid.
Från början satte man in sex stycken kombitankar á 1000 liter men man har redan hunnit sätta in två nya, dubbelt så stora tankar.
-Det är väldigt skönt för oss att ha ett par större tankar att köra volymprodukterna på, säger bryggaren Johan Holmdahl som rekryterades till Tempel i samband med flytten till de nya lokalerna.
En av nyheterna under det gångna året är varumärket Aros, under vilket man gör en lager och en pale ale, och det är just lagern som är en sådan volymprodukt som Johan syftar på. Tillsammans står de två Aros-ölen för omkring 25-30 % av försäljningsvolymen. Bland ölen som går under Tempels eget namn sticker Surpene, en sur rabarber-IPA, ut i försäljningsstatistiken medan övriga öl ligger ganska jämnt.
-Vi kommer hamna på en produktion omkring 47 tusen liter i år och siktar på att gå upp till 70-80 tusen liter under nästa år. Lokalen har en praktisk gräns som ligger kring 100-110 tusen liter om året men det är långt kvar innan vi når dit, säger Arvid.
För att få ut de ökande volymerna på marknaden har Tempel just anställt en säljare och tankerna finns så smått på export.
-Vi får känna oss fram lite framöver, vi skulle vilja skicka lite mer på export men det är svårt att förutse vilka volymer som kan bli aktuella där. Surölen, som ju är det vi alltid har gjort och som är det vi helst vill göra, växer nog inte så mycket mer i Sverige i alla fall, spekulerar Arvid.
Helt inkörda är de dock inte i sin nya kostym än. Det pratas om att finjustera buteljeringsapparaten ytterligare, en ny fattvätt som en gång i tiden byggdes av Oppigårds grundare Björn Falkeström har just köpts in och det finns ett behov av att strömlinjeforma lite på den administrativa sidan. Mitt i allt glömmer de inte bort att hitta på nya saker. Just nu står två Mackmyrafat och väntar på att bli fyllda.
-Jag är lite sugen på att göra något som går åt whisky sour genom att lagra en öl på de här faten tillsammans med inlagda citroner. Jag tror det kan bli grymt! På sikt vill jag skaffa en större uppsättning fat men det finns inte plats just nu. Det finns en lokal intill som vi kanske kan ta över på sikt och använda som lager för att få mer plats här inne, avslöjar Arvid.
Det rullar på för Tempel och jag tror inte det här var sista gången jag får anledning att hälsa på Arvid, Johan och brygghunden Remus.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar