Örebro Öl & Whisky Festival är en av Sveriges äldsta ölfestivaler och de håller fortfarande stilen. Här finns gott om bra öl, gott om nyheter och gott om nyfikna gäster. Även om de har på ett ungefär samma utställare som de brukar ha lyckas de ändå kännas som en intressant festival med nya, bra öl i många montrar. Med god stämning, korta köer och en lagom fylld lokal kändes det, återigen, som en väldigt lagom festival.
Flera öl hade premiär på den här festivalen. Bland annat Strömsholms Mild Bastard, en öl i deras Herman Hedning-serie och just den här har de gjort med den mildälskande ölboksförfattaren Peter Eronson. På bara 2,8 % skulle man kunna tro att den var lite blaskig, men den var snarare imponerande fyllig med härliga karamelliga och lätt rostade toner.
I grannmontern stod Brygghuset Finn som slipat på sin Citraic IPA, som nu verkligen lyfter fram Citra- och Mosaichumlen. Det lönar sig att jobba vidare på sina idéer, för den här ölen minns jag som medelmåttig när jag provade första satsen och nu har de fått till den så den blivit riktigt bra. När jag fortsatte vidare till nästa montergranne hamnade jag hos Närke Kulturbryggeri som har fortsatt sitt samarbete med Thorslundskagge. De hade bl a en variant av sin Örebro Bitter som legat i en vecka på helt nya fat av svensk ek, vilket var en väldigt spännande skapelse. Ny ek ger en ganska speciell och väldigt tydlig ton som man med bara en veckas lagring höll i schack så att den inte blev alltför dominant.
Närke hade också utvalda delar av den serie de gjort med Stormaktsporter som också lagrats på fat av svensk ek, där man efter varje fattömning fyllt på med mer av samma öl och dubblat lagringstiden. Det startade med en vecka och nu var man uppe i sjätte fyllningen och 32 veckor. Jag har skrivit om de första varianterna tidigare och provade nu just den sjätte iterationen som verkligen började hitta formen. Eken ger allt mjukare inslag samtidigt som den längre lagringstiden gör att de mjukare tonerna får tar mer plats, vilket har gett en riktigt bra slutprodukt.
Likaledes lokala Örebro Brygghus fanns förstås också på plats och hade bland annat med sig en berliner weisse med kaffe från lokala rostaren Pennybridge. Med mjuka kaffetoner och påtaglig syra fick de till ett riktigt bra möte mellan kaffe och suröl. Om vi fick rätt styr på siffrorna var det en kaffemängd på ca 10 gram hela bönor per liter öl som tillsattes efter jäsningen.
Nynäshamn har ju länge kört med ofiltrerade varianter av deras olika lageröl som serverats självrunnet, men nu har de också börjat köra Pickla Pils i ofiltrerad variant på vanliga fat. Den var lika bra som vanligt och nu när de kör den på vanliga fat kommer den leta sig ut på lite krogar istället för att bara synas på festivaler och event. En annan bra lager på festivalen var Oppigårds nya Grim Lager, som jag redan skrivit om (länk). Och så fanns Pilsner Urquell som körde ölen på tankovna och det passar man ju gärna på att njuta av.
Betydligt tyngre godsaker hittade jag hos Möllys, som det nog var första gången jag såg på en festival. Kul att få lite ansikten på dem! De hade i vart fall med sig Doom Warrior, en dubbel-svart-IPA som bryggts till sångaren i Candlemass stundande 50-årsfest men som även fanns att avnjuta här på festivalen. En ganska kraftig och lite småbränd svart-IPA som trots allt funkade riktigt fint, med härligt riv.
Tungt fanns även i Bishops Arms monter där bland annat Uppsala Brygghus fanns med bryggarna Maarten och Nicklas på plats, som presenterade alla sina fem öl. Ny för mig var deras vinteröl, en imperial stout brygd med mörkt muscovadosocker vilket gav den en liten lakritstouch. Mycket smakfull stout! Tyngst av alla, om man inte gav sig på whiskyn, var såklart Samuel Adams Utopias som Galatea hade smakprov på i sin monter. Riktigt värmande på 27 % men, precis som jag minns den, var den full av härliga russintoner. Ett bra exempel på när något extremt också blir något bra på sitt eget sätt.
I slutet av april nästa år ordnar arrangörerna av Örebro Öl- & Whiskyfestival också en renodlad ölmässa i Örebro, där det bara blir ölutställare. Det låter som det blir fokus på svensk öl, men inte uteslutande svenskt. Med tanke på hur välordnad den här festivalen är kan det nog bli väldigt bra om de får till en intressant utställarlista.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar