Stockholm Beer & Whisky Festival kör snart igång igen men årets upplaga kan nog kännas lite annorlunda än tidigare år. Flera tunga svenska bryggerier har avstått att ställa ut i år och att döma av deras program blir det inga ölskolor i år, liksom ett tunnare program med master classes med öl.
Jag hade hört sedan tidigare att Oppigårds, Nils Oscar, Jämtlands och Stockholm Brewing inte kommer att ställa ut på årets mässa. Jag vet inte om utställarlistan ska anses vara komplett så här en vecka innan festivalen börjar, men efter en snabb titt på den så som den ser ut nu verkar det även som att Stigbergets, Eskilstuna Ölkultur, Coppersmith's, Strömsholms, Rådanäs, Dykes Brewery och Hantverksbryggeriet också kan räknas in till gänget som fanns på plats ifjol men avstår att ha egna montrar i år.
Det verkar alltså som att vi får klara oss utan åtminstone elva svenska bryggerier som ställde ut förra året. Dessutom ser det ut som att CASK, som brukar ha en monter i båda de stora hallarna, nu bara har en monter i den övre hallen, och det finns säkert fler förändringar.
Vad ersätts då allt det här med? Tja, Beavertown som numera ligger i Spendrups importportfölj får en egen monter, men den ersätter gissningsvis den monter med Londonbryggerier som Spendrups haft tidigare år under namnet London Calling. Det ska dock påpekas att Beavertown hade en mindre monter. i egen regi, på övervåningen ifjoll. Ett gäng bryggerier från Dalarna har också gått ihop i en gemensam monter under namnet Craft Breweries of Dalarna, där DalaBryggeri och Sahlins är mina tippade höjdpunkter.
Ett liknande koncept är nybryggarbaren där man i år hittar en del spännande bryggerier så som Frequency och Ångkvarn. Där finns märkligt nog också en importör eller två, bland annat Artesenal som har flera bra produkter.
När jag skummar igenom importörernas listor hittar jag inga tunga nyheter. Dock brukar det ju dyka upp en del grejer som inte finns med i listorna. En nyhet som man bör spana in är Uppsala Brygghus, som jag skrivit om tidigare, som kommer att finnas hos AMKA/Beer Enthusiast.
Vanligtvis brukar jag också tipsa om någon master class som verkar extra spännande, men det är som sagt ganska få master classes om öl överlag i år (med reservation för att det eventuellt tillkommer fler). Flera av dem är dessutom sådana som har körts förut, såsom Brooklyn och Founder's. Inte desto mindre aktuella om man inte besökt dem tidigare förstås, men det som sticker ut mest för mig bland årets master classes är den med nederländska Kees.
För egen del siktar jag på att besöka mässan båda torsdagarna, kom gärna fram och säg hej om ni ser mig irra runt. I år kommer jag enkelt att kännas igen på min skjorta med skrikande humlekottar.
Kul med Beavertown! Har för mig att Galatea hade dem en kort stund?
SvaraRaderaInnan Spendrups låg de hos CASK ganska länge. Har för mig att de fanns i Brills portfölj ett tag innan dess, men är inte säker.
RaderaVet du om det finns något tydligt gemensamt bakomliggande skäl till att dessa avstår i år? Det är väl något av ett trendbrott ändå. Gissar att många kommer sakna flera av dem.
SvaraRadera-Jimmy
Det korta svaret är väl att det numera finns så många andra mässor där de får ett större utbyte av sin insats att de kan prioritera bort SBWF.
RaderaDet långa svaret: Jag har pratat med tre av dem och de har gett ungefär samma skäl till att avstå, och det är en kombination av flera faktorer.
Att det är under två helger och med långa dagar skapar problem då det innebär större personalbortfall från den dagliga driften och skapar dubbla kostnader för resor, hotell, mat etc för de bryggerier som inte ligger i Stockholm. Därtill kommer avgifter för att ställa ut, ordna med monter etc.
Samtidigt som kostnaderna för medverkan alltså blir ganska stora upplever de att utbytet blir ganska litet då det helt enkelt blir för få besökare som intresserar sig för deras produkter. SBWF har ju utvecklats till en festival där nyfikenheten inte riktigt är genomsnittsbesökarens primära anledning att dyka upp.
Det finns mycket att säga kring detta, men man kan väl sammanfatta det med att SBWF verkar köra på lite för hårt i gamla hjulspår och inte utvecklas med tiden och konkurrensen.
Tack. Låter rimligt.
Radera