Det finns sedan länge en idé bland svenska ölentusiaster att Mariestads Export och Norrlands Guld, som båda bryggs av Spendrups Bryggeri, skulle smaka så pass lika att de inte går att skilja åt i ett blindtest. Jag såg ganska nyligen den här idén florera igen i en Facebooktråd och bestämde mig för att testa själv, se om jag skulle kunna sära på dessa öl.

Jag såg det här för första gången i ett inlägg från en sedan länge nedlagd ölblogg kallad Bröderna Lindströms Ölkällare. De hade i sin tur fått idén av Double Bastard Beer Blog, som i ett inlägg med rubriken Myten om Mariestads hintade åt att dessa två öl kanske hade lite mer gemensamt än bara att de bryggdes på samma bryggeri. Bröderna Lindström gjorde hursomhelst ett test där tre personer provade dessa två öl mot varandra, först i en omgång där de visste vilken som var vilken och sedan två gånger till där de provades blint. Under blindprovningarna lyckades de inte peka ut vilket öl som var vilket, trots att de just hade provat dem bägge mot varandra. De testade också de båda ölens FG och kom fram till att de hade i princip samma FG.

Deras test gjordes för över åtta år sedan och jag vet faktiskt inte om Spendrups och deras bryggmästare Richard Bengtsson (som var deras bryggmästare även på den tiden) har ändrat i recepten sedan dess. Däremot har jag gjort en längre intervju med Richard, som publicerades i c/o Hops #17, där jag frågade just vad som skiljer Norrlands Guld och Mariestads (och Spendrups Premium Gold) åt. Av Richards svar framgår att humlesorterna skiljer sig åt mellan de tre, att Mariestads mäskas för att bli något torrare (Bröderna Lindström kom för övrigt fram till att Mariestads hade en punkt lägre FG än Norrlands Guld) samt att Mariestads bryggs med ungefär 15 % münchnermalt för att öka fylligheten något. Det är även en liten aning mörkare med 13 EBC jämfört med Norrlands Gulds 9 EBC. För övrigt en intervju som jag rekommenderar att man läser i sin helhet.

Jag hade alltså en liten aning om vilka skillnader jag skulle kunna leta efter i mitt eget test. Däremot testade jag inte ölen innan jag blindtestade dem. Det ska också sägas att jag visserligen dricker någon Mariestads emellanåt då det är relativt vanligt att man får den i näven när man är bortbjuden och jag har också varit på några middagar som anordnats av Mariestads i samband med deras Den Stora Smakresan, men jag kan inte ens minnas när jag senast drack Norrlands Guld.

Jag la upp det som ett blint triangeltest, det vill säga två glas med en av ölen och ett glas med den andra ölen där jag inte vet vilket glas som innehåller vilken öl, och inte heller vilken öl som finns i två glas. Jag skulle sedan försöka att, i första hand, skilja ut ölen genom att peka ut vilka två glas som innehöll samma öl samt, i andra hand, säga vilka glas som innehöll vilken öl.

Men du sa ju att det var skillnad på färgen, tänker ni nu. Jo, jag oroade mig lite för att jag med blotta ögat skulle se skillnad på ölen men det visade sig vara omöjligt. Som tur var. Inte ens när jag avslutat testet och fått facit, och därmed visste vilket glas som borde vara mörkare eller ljusare än de andra kunde jag se någon skillnad.

Med lite hjälp av min sambo hade jag i alla fall fått in öl i tre märkta ISO-glas. Jag började sniffa och insåg rätt fort att det var omöjligt att känna någon avgörande skillnad på doften. Så jag smakade på alla, först från vänster till höger och sen igen åt omvända hållet. Sen tog jag mittenglas och jämförde det i tur och ordning med glaset till höger och glaset till vänster. Jag fick en idé om att glaset till vänster var Mariestads och att glaset till höger var Norrlands Guld men kunde inte alls komma fram till vad mittenglaset var. Och jag var egentligen inte alls säker på att glaset till vänster och glaset till höger faktiskt var olika öl.

Så jag ställde glasen åt sidan i en kvart eller så, och provade sedan de nu något varmare ölen igen, med resultatet att jag blev ännu mer osäker på vad som var vad.

Eftersom jag i mitt triangeltest inte ens var nära att komma fram till en någorlunda säker idé om vilket glas som skiljde sig från de andra två får jag dra slutsatsen att inte heller jag kan skilja på Mariestads Export och Norrlands Guld.

Innan jag fick facit drog jag till med en total chansning på att mittenglaset skulle vara Mariestads. Facit var att glasen från vänster till höger var Mariestads, Norrlands och Norrlands, men att jag prickade två av tre spelar ingen roll när uppgiften var att peka ut vilka två glas som innehöll samma öl. Och det var som sagt en chansning, hade jag haft rätt hade det bara varit tur (med dessa premisser är det med helt slumpmässiga gissningar en på sex att gissa helt rätt och en på tre att pricka vilka två glas som är samma). Jag kunde helt enkelt inte skilja dessa två öl åt.

Då ska jag ändå erkänna att jag hade utgångspunkten att jag skulle ha en ganska bra chans att skilja dem åt, men där fick jag en knäpp på näsan.

Jag går däremot inte så långt som att påstå att Mariestads och Norrlands är precis samma öl med olika etiketter. Jag tror på Richard när han säger att det är skillnad recepten. Det är bara att dessa skillnaders effekt på slutprodukterna är så små att de inte skapar någon för mig märkbar skillnad i smak.

Saison Dupont är en alldeles utmärkt öl, en av mina favoriter faktiskt, och det är dessutom en kul öl för att testa hur det blir med extra humle. Dess syskon, Saison Dupont Cuvée Dry Hopping, är nämligen precis samma öl i grunden men som fått en torrhumlegiva. Varje år byts humlesorten för torrhumlingen ut, så man kan testa dessa två parallellt varje år med lite nya resultat. I år var det Styrian Eureka som gällde, och så här blev det när jag testade dem mot varandra.

Låt oss tala klarspråk från början. Saison Dupont är en av världens bästa öl. En öl som på goda grunder kommit att bli ett rättesnöre mot vilket man mäter andra saison, eller åtminstone de som aspirerar på att vara inom den något mer klassiska skolan av saison.

Förr i tiden var den faktiskt också torrhumlad, men det förfarandet slutade man med för några decennier sedan. Med start 2010 har man dock börjat släppa en separat öl som torrhumlas, Saison Dupont Cuvée Dry Hopping. Det här är precis samma öl som Saison Dupont, förutom att den torrhumlas. I likhet med hur Duvel Tripel Hop gjorde under några år så byts humlesorten för torrhumlingen av Dupont ut på årlig basis.

Grundreceptet för Saison Dupont är däremot detsamma nu som när man började brygga den för snart 100 år sen. Pilsnermalt från Dingemanns, två givor av East Kent Goldings och Styrian Goldings samt egna jäststammar förs samman genom en process där Dupont har flera olika små knorrar. Slutprodukten är en saison med utsökt balans och många läckra nyanser.

Just den där balansen som låter alla små och stora smakinslag komma fram, och det finns många av dem, är i mitt tycke nyckeln till Saison Duponts storhet. De brödiga grundtonerna, de fruktiga inslagen och de kryddiga inslagen från såväl humlen som jäsningen - allt i harmoni. 

När torrhumlingen tillkommer förskjuts den balansen mot humlen. Nu råkar ju humle ge rätt goda smaker, så det som händer är helt enkelt att nya, goda smaker kommer in samtidigt som allt annat får kliva tillbaka ett par steg.

Måste jag välja en av dessa två skulle jag utan tvekan sätta vanliga Saison Dupont som den bästa, men Cuvée Dry Hopping erbjuder en mycket trevlig variation. Omväxling förnöjer ju som sagt, och det är också vad den extra humlen erbjuder här. Omväxling.

Häromveckan firade ett av Sveriges bästa bryggerier, Nynäshamns Ångbryggeri, att de varit igång i 20 år. En bedrift i sig, men de slängde också ihop en fantastiskt trevlig fest som besöktes av entusiaster, fans och öldignitärer från när och fjärran. 

Det var under helgen vid månadsskiftet juni-juli som Nynäshamn levde rullan när bryggeriet firade sina 20 år, och vad passar inte bättre än att skriva om ett jubileum på mitt eget 29-årsjubileum. Det utsålda fredagspasset hade omkring 400 gäster och jag misstänker att lika många kom på både lördagspassen. Förutom de egna ölen bjöds på gästöl från de flesta av bryggerierna som Nynäshamns Ångbryggeri gjort samarbetsöl med genom åren, bland annat SKA, Ocean och De La Senne.

Nynäs-Therese och Nynäs-Marcus
Det ordnades också guidade rundturer och det fanns möjlighet att prova chokladpraliner tillsammans med årgångsportrar och ostar med olika årgångar av Bötet Barley Wine. Eller med någon av alla andra öl som serverades, om man ville det. Under kvällen gick ett litet akustiskt band runt och spelade låtar lite här och var på festen som anordnades i bryggeriet, på bakgården, i bryggeriets pub och på bryggeriets altan. Trots ett något kylslaget väder var stämningen på topp!

För egen del fanns två klara ölmässiga höjdpunkter. Ofiltrerad och självrunnen Pickla Pils och så deras rauchbier Sjörök som för första gången serverades ur självrunnet (och på vanligt fat). Delikata grejer! 

Nynäs-Thomas
20 år som svenskt småbryggeri är bra jobbat, särskilt som de första åren utspelade sig i 90-talets svensk ölöken. Jag har stor respekt för bryggerier som Nynäshamns Ångbryggeri och även exempelvis Nils Oscar som började på 90-talet och fortfarande håller igång, gör bättre öl än någonsin och kanske framförallt, att de vågar stå fast vid att göra sin grej och utveckla sig själva i linje med sin identitet istället för att haka på alla öltrender.

Härmed vill jag passa på att utbringa ett fyrfaldigt leve för Nynäshamns Ångbryggeri. Hipp hipp, hurra hurra hurra hurraaaa!

I början av kvällen

I slutet av kvällen