Årets Frankenfestival på Akkurat drar igång nästa vecka och i år blir det fler bier från fler brauereier än tidigare, med hela 43 öl från 21 bryggerier. Som vanligt har Portersteken hela listan över ölen som kommer att serveras under den 16 dagar långa festivalen. Vad sägs att kunna dricka Witzgall Landbier eller en självrunnen Schlenkerla Urbock? Det blir också premiär för en mark III av Gänstaller Rocks Steinbier, som är brygd med heta stenar och kommer att finnas på fat på Akkurat under våren.
Frankenfestivalen är årets höjdpunkt för alla tyskölsälskare med massor av öl från Frankenregionen som är vida erkänd som en av världens bästa områden för lageröl. De serveras dessutom superfärska och i många fall är de dessutom självrunna. Att det serveras så här många av dessa öl på samma ställe är något av en unik chans att djupdyka i den frankiska ölkulturen utan att resa till Tyskland.
Dessutom blir det såklart också en särskild tysk matmeny med haxe, schnitzel och korvar, där allt fläsk kommer från svensk gårdsgris, samt apfelstrudel och schwarzwaldtårta.
Gänstaller Rocks Steinbier Mk. III är den tredje steinbieren som Gänstaller gör tillsammans med Akkurat. Den har dock ett lite annorlunda recept än de första två, där skillnaden sinsemellan var att den första var ofiltrerad och den andra filtrerad. Mk. III är istället en steinbier-variant av Fatboy Braun, det vill säga den öl som Oppigårds och Gänstaller bryggde ihop som en dekoktionsmäskad och underjäst variant av Oppigårds Fatboy Brown som var en brown ale för bandet Fatboy. Mk. III följer i stort sett samma recept som Fatboy Braun men har alltså även varma stenar tillsatta under bryggningen, precis som i de tidigare Rocks. Hängde ni med? Lite av en ölvariant på inception det här. Den är hursomhelst brygd med pilsner-, caraamber-, caraaroma-, carafa II-, dark wheat- och en gnutta belgisk whiskymalt samt har humlats i kylskeppet med sorterna Belma och en skvätt Amarillo. Såklart är den också dekoktionsmäskad. Gänstaller Rocks Steinbier Mk. III har premiär under Frankenfestivalen men kommer även serveras efter i någon månad till efter festivalen.
Några av ölen att verkligen hålla utkik efter under Frankenfestivalen är Witzgall Landbier, Schlenkerla Urbock, Spezial Ungespundet, Heckel Vollbier och Krüg Kellerbier. Var dock beredd på att vissa fat kan ta slut fort. Tycker man att man provade allt på fjolårets Frankenfestival och av någon anledning inte tycker om att dricka samma öl igen finns det ändå omkring ett dussin öl som inte fanns med förra året.
K = vanligt fat (keg)
BA = självrunnet (bayerische anstich)
C = combi, ett sorts fat som både kan serveras självrunnet och med kolsyretryck (ej samtidigt dock)
Ny = fanns inte med på förra årets Frankenfestival
Gänstaller Bräu, Schneid Hallerndorf
Pils (K)
Rocks Steinbier Mk.III (K) [Ny]
Weizenator (K) [Ny]
Schwarze (K) [Ny]
Brauerei Heller (Schlenkerla), Bamberg
Weizen (K, FL) [Ny]
Märzen (K, BA, FL)
Helles Lager (K, BA)
Fastenbier (K, BA)
Eiche (K) [Ny]
Urbock (BA) [Ny]
Kräusen (K) [Ny]
Brauerei Spezial, Bamberg
Spezial Märzen (K, FL) [Ny]
Spezial Ungespundet (K)
Spezial Lager (BA)
Brauerei Kundmüller, Viereth -Weiher
Kundmüller Weiherer Rauch (C)
Kundmüller Weiherer Lager (C)
Kundmüller Urstöffla Dunkel (C) [Ny]
Kundmüller Weiherer Märzen (C) [Ny]
Brauerei Hummel, Mekendorf
Hummel Räucherla (BA)
Hummel Kellerbier (BA)
Brauerei Hartmann, Würgau
Erbschänk Dark 1550 (C)
Brauerei Griess, Geisfeld
Kellerbier (BA)
Brauerei Heckel, Waischenfeld
Vollbier (BA)
Brauerei Keesman, Bamberg
Sterna Lager (C)
Herren Pils (K)
Brauerei Krüg, Breitenlesau
Kellerbier (BA)
Dunkel Lagerbier (BA)
Brauerei Herrmann, Ampferbach
Kellerbier (K)
Brauerei Hübner, Steinfeld
Vollbier (BA)
Privatbrauerei Günter, Burgkunstadt
Günter Bernstein (C)
Günter Schwarz (K)
Günter Weisse (K) [Ny]
Brauerei Gradl, Pegnitz-Leups
Leupser Dunkel (BA)
Brauerei Scharpf, Seßlach-Heilgersdorf
Scharpf Märzen (BA)
Brauerei Knoblach, Litzendorf -Schammelsdorf
Ungespund’s Lager (K) [Ny]
Räuchsla (K) [Ny]
Brauerei Wagner, Merkendorf
Wagner Märzen (BA)
Wagner U-Lager (BA)
Brauerei Witzgall, Schlammersdorf
Landbier (K)
Brauerei Zehendner, Mönchsambach
Zehendner Lagerbier (BA)
Zehendner Export Naturtrüb (K)
Brauerei Hartleb, Maroldsweisach
Landbier (BA)
Brauerei Roppelt, Stiebarlimbach
Kellerbier (K) [Ny]
Hartmann Erbschänk och Zehendner Lagerbier fanns med förra året båda två. I alla fall så lyckades jag dricka flera glas av varje :-)
SvaraRaderaAh, du har helt rätt om Hartmann, det var ett rent typo. Tack för påpekandet! Zehendner är lite oklart. Förra året listades Ungespundet och Export Lager, i år listas Export Naturtrüb och Lagerbier. Det skulle gott och väl kunna vara så att Export Lager och Export Naturtrüb syftar på samma öl. Men om du bekräftar att du är säker på att det var Lagerbier som serverades så ska jag ta bort Ny-markeringen. Tills dess låter jag det stå "Ny?" på båda Zehendnerbirorna :)
RaderaJapp, bombsäker, jag har grävt i frågan tidigare. Både Lagerbier och Export är ofiltrerade lageröl och det står "Naturtrüb" på respektive flaskor (och troligen även faten), men det ingår inte i namnen. Lagerbier är dessutom "Ungespundetes", men det ingår inte heller i namnet.
RaderaTack för input! Då utgår jag från att det som Akkurat ifjol kallade för Ungespundet är samma som deras Lagerbier och att den som de ifjol kallade Export Lager är samma som de i år kallar för Export Naturtrüb, och att det därmed är samma två öl från Zehendner som ifjol.
Radera