Favoriter bland Systembolagets lokala nyheter 2 januari 2017

, , 16 kommentarer
2017 kommer ur Systembolagisk ölsynvinkel att börja bra med ett lokalt släpp där 7 av 18 öl är att rekommendera. I vanlig ordning är det Göteborg som står för merparten av godsakerna, med geografisk utfyllnad från Eskilstuna och Fagersta.

Låt oss starta i Göteborg. Göteborgs Nya Bryggeri gör kanske inte öl som tilltalar alla ölhipsters, men de är allt som oftast välgjorda enligt de klassiska stilarna. Så även nu med deras Winter som är härlgit mörk och maltig. Stigberget brukar vara lite mer moderna men deras Saison som släpps nu är en riktigt klassisk skapelse, och som vanligt från Stigberget håller det hög kvalitet.


Närbesläktade O/O släpper en desto modernare öl i form av Muscles Imperial IPA, Vega släpper en Deep Sea Imperial Porter och West Coast har samarbetat med Billdale för att tillsammans släppa den härligt humliga Morgondopp på Killingsholmen, som alla är mycket bra.


Sen så var det då de utomgöteborgska inslagen, som kommer från dels Octabrew och deras maltiga skapelse Wee Heavy och dels Eskilstuna Ölkultur som släpper årets upplaga av sitt Barley Wine. Noter att Eskilstuna Ölkultur släpper två årgångar av Barley Wine och att det är 2016 som rekommenderas.

Alla öl i släppet:
Helsinge Schwarzbier
31466, Schwarzbier, Söderhamn, 50 cl, 30,5 kr, 4,8 %

Umeå Special Brew
31464, Extra special bitter, Umeå, 33 cl, 30 kr, 5,3 %

Göteborgs Nya Bryggeri Winter
31465, Ale Brittisk-amerikansk stil, Göteborg, 33 cl, 22,1 kr, 5,4 %

Stigbergets Saison
31094, Saison, Göteborg, 33 cl, 29 kr, 5,5 %

Mjelga Ale
31456, Engelsk pale ale och bitter, Borlänge, 33 cl, 33,1 kr, 5,5 %

Pax Citra
31458, Amerikansk pale ale (APA), Eslöv, 33 cl, 27 kr, 5,8 %

West Coast 7th Prime American Pale Ale
31452, Amerikansk pale ale (APA), Göteborg, 33 cl, 23,5 kr, 5 %

West Coast Billdale Morgondopp på Killingsholmen
31463, India pale ale (IPA), Göteborg, 33 cl, 26,1 kr, 6,5 %

Möllys Rivers ov Gold
33300, India pale ale (IPA), Eskilstuna, 33 cl, 33,2 kr, 7,5 %

Nordic Kiwi Brewers Hokitika Hootch IPA
31457, India pale ale (IPA), Ekerö, 33 cl, 30,1 kr, 6,5 %

Jädraås The Chairman's Dubbel Integrated Chinese IPA
31472, India pale ale (IPA), Gävle, 33 cl, 29,2 kr, 6,5 %

Nääs Black IPA
31454, Black IPA, Ydre, 33 cl, 27,2 kr, 6,5 %

Nacka Bryggeri Danvik Belgo DIPA
31453, Belgisk ljus ale, Nacka, 33 cl, 35,2 kr, 7,5 %

O/O Brewing Muscles Imperia IPA
30471, Imperial/Dubbel IPA, Göteborg, 33 cl, 42,3 kr, 8,2 %

OctaBrew Wee Heavy
31460, Strong ale, Fagersta, 33 cl, 35,7 kr, 8,5 %

Eskilstuna Ölkultur Barley Wine 2015
31461, Barley wine, Eskilstuna, 33 cl, 55,1 kr, 9,5 %

Eskilstuna Ölkultur Barley Wine 2016
31467, Barley wine, Eskilstuna, 33 cl, 45,3 kr, 9 %

Vega Deep Sea Imperial Porter
31459, Imperial porter och stout, Göteborg, 33 cl, 39,5 kr, 8,5 %

16 kommentarer:

  1. Roligt med den svenska hantverksvågen. Men jag undrar vem som skall köpa alla dessa alster. Priserna har blivit löjligt höga för en 33:a. Jämförbara och till och med bättre utländska alternativ existerar till lägre priser.
    Kanske dags att ifrågasätta vad produkten skall kosta. Själv går jag på innehåll, kvalitet och när det väger väljer jag det prisvärdare alternativet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många kunder som gärna betalar lite extra för att stödja lokala företag. Bryr man sig bara om kvalitet per krona är det som du säger sällan man hittar något i det lokala sortimentet. Dock är det inte alltid man behöver vända sig till importer, det finns ju flera bra svenska alternativ i fasta sortimentet.

      Radera
    2. Jag betalar gärna lite extra, även om jag håller med om att priserna kan vara lite i överkant. Framförallt om man tänker kvalitet. Det finns många bra, och många mindre bra för samma höga peng - då är det skönt att Johan gör jobbet för att veta vilka som är värda pengar :)

      Sen blir det fel att jämföra med de utländska alternativen som är större produktionsmässigt och tillverkar till mycket billigare pengar än den svenska bryggerierna. Därav blir de billigare på marknaden också.

      Tittar man på humlefokuserade öl så har jag iaf vänt här och fokuserar nästan uteslutande på svenska öl, då de är piggare och fräschare än de utländska eller amerikanska som hittar hit. Det betalar jag gärna extra för.

      Radera
    3. Kan bara hålla med om det Peter skriver i första inlägget. Den Svenska "hantverksvågen" är rätt överdriven. Mycket som produceras och friskt tas betalt för håller i bästa fall en ok kvalitet. Betalar jag 35 kr för en flaska förväntar jag mig något mer än att stödja det lokala näringslivet. Att det som lagersbira skriver skulle vara större möjligheter att hitta bra Svenska öl bland den välhumlade håller jag verkligen inte med om. Generellt håller de Amerikanska märken som tas in till Sverige en mycket hög kvalitet; må så vara att färskheten inte alltid är på topp när de väl kommer hit, men vad spelar det för roll när 75% av de Svenska bryggerierna håller en så ojämn kvalitet (till skillnad från det mesta av det som importeras från USA som exempel). Vi har närmare 270 Svenska bryggerier i dag, och jag vill drista mig till att säga att 75% av dessa håller en tveksam och framför allt ojämn kvalitet. Varför ska jag köpa öl från dem, bortsett från glädjen i att stödja Svenskt näringsliv och lokala initivativ?

      Det finns mycket driftigt folk i Sverige och mycket bra inom öl-näringen, men jag saknar verkligen kritik. Kritik utvecklar, vi kan inte bara klappa folk på huvudet och säga att det är bra, när det i själva verket i bland är skit, eller åtminstone finns potential för att bli mycket bättre.

      Radera
    4. Jag tycker det är orättvis att jämföra importerad amerikansk öl med genomsnittet av svensk öl. Det som importeras hit är noga utvalt av importörer och representerar inte något genomsnitt av det totala amerikanska utbudet.

      Jämför man istället toppar mot toppar så är Sverige bättre på vissa områden, exempelvis humlesidan där t ex Stigberget, O/O och Oppigårds tillsammans har släppt flera öl som vida överstiger de amerikanska humleöl som importeras hit (och som i mitt tycke håller i stort sett samma klass som det bästa USA har att erbjuda men som inte exporteras).

      Kanske kollar jag på fel ställen men jag har inte sett att det är särskilt vanligt att klappa folk i bryggarbranschen på huvudet och säga att det är bra när det inte är det. Däremot saknas det säkert kritik till de som inte gör bra öl, men i någon mån saknas det också bra tillfällen att göra. Det i stort sett enda tillfälle som jag får kontakt med dessa öl är vid skribentprovningarna, men förutsättningarna där gör att jag anser att det är bättre att låta bli att skriva något alls om det som inte är bra. Det är nämligen omöjligt för mig att veta om flaskan jag provar från är identisk med som kommer släppas på hyllorna eller om det är en testbatch som handbuteljerades för flera veckor sedan. Sen skulle jag också vilja påstå att det bland folk i branschen, så som bryggare, skribenter och importörer, knappast saknas vetskap om att det släpps mycket skit. De som har tillgång till den enklaste lösningen är Systembolaget själva som skulle kunna, och kanske borde, stoppa den undermåliga ölen som släpps men de verkar inte särskilt intresserade av att bilda ett hinder för småbryggerierna.

      Radera
  2. Klassningen i listan ser skum ut, Vega Deep Sea Imperial Porter är klassad som American Pale Ale, Helsinge Schwartzbier som Ale i brittisk-amerikansk stil. Det finns fler än de jag nämner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är enligt Systembolagets listor. Ska kolla upp om det är de som har gjort något knasigt.

      Radera
    2. Sådär, nu ska listan vara korrekt, det hade blivit lite fel i Systembolagets utskick vilket jag missade när jag excellade ihop allt.

      Radera
  3. Nääs gillar jag, och tycker de gör bra öl överlag. De har verkligen utvecklats efter samarbetet med all in brewing och ka-blammo. Hur var deras black ipa?

    Möllys är jag personligen nyfiken på att få prova - förmodligen kommer denna bara vara tillgängligt lokalt kring Eskilstuna? Hur var den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både Möllys och Nääs Black IPA var okej, dock för obalanserade för att klassas som köpvärda av mig. Stämmer att Möllys bara kommer att finnas lokalt och inte vara beställningsbar. Pax och Mjelga kommer inte heller att gå att beställa, men resten kommer att bli beställningsbara.

      Radera
  4. Johan, jag ifrågasätter inte ditt resonemang. Systembolaget vore den bästa parten att stoppa undermåliga produkter men det ligger inte i deras uppdrag. Bra eller dåligt, låter jag andra bedöma. Men vem minns inte när de ändrade distributionsmodell får ett par år sedan. Vilket ylande det blev. I och för sig i en väldigt liten ankdamm men vissa särintressen var väldigt högljudda. Brekeriet skulle minsann aldrig mer leverera till Systembolaget och vi vet hur det blev med detta...Berit från Närke argumenterade om särbehandling av småbryggerier via skattelättnader. Ett dussintals bryggerier levererar riktigt bra produkter och dessa köper jag. Men försök inte tuta in i mig att jag stödjer en god sak, som vissa påstår. Detta är lika naivt som påståendet lång och trogen kund. Och det vet vi hur giltigt det är idag, eller hur?!

    SvaraRadera
  5. Johan: Det är inte alldeles lätt att lägga fram sina tankar i det här formatet (kortfattat!) och jag var nog lite onyanserad i det jag skrev. Och visst var det orättvist att jämföra den (ofta noga utvalda som du skriver) importen av Amerikanska öl med vår Svenska produktion, MEN det är egentligen inte det som var min poäng. Grejen är den att vi alltid måste jämföra oss med konkurrensen. Om det nu är så att det bara är de bättre utländska alternativen som importeras, ja då är det väl där vi måste sätta ribban? Jag tror vi bara biter oss i svansen om vi går omkring och tror att vi stödjer det lokala näringslivet, gladeligen hostar upp 30-40-50 kronor för en flaska och i någon slags villfarelse tror att det samtidigt måste vara en välgjord och kvalitativ produkt. Ölproduktion handlar i min mening om balans. Den balansen kommer aldrig gå att rubba allt för mycket. Har vi ett högt pris kommer kunden förr eller senare vilja ha hög kvalitet. Det räcker inte med lokal förankring i det lokala näringslivet.

    När det gäller Systembolagets roll i allt detta, ja där håller jag mig helt utanför. Jag kan väl säga som så att jag i varje fall har svårt att se dem som den stora stoppklossen när det gäller Svensk öl. I så fall torde det finnas många andra frågor som borde lyftas. Kvalitén till exempel.

    Det var intressant att läsa dina tankar kring i vilket forum kritik ska tas upp, och jag kan förstå att det inte är alldeles enkelt. Men jag tycker fortfarande att vi är för snälla mot våra Svenska bryggerier. Alldeles för många håller en på tok för låg kvalitet, och jag anser att det behöver skrivas mer om detta. Man måste ju inte vara elak och sänka folk bara för att man är kritisk, men om vi gör det konstruktivt tror jag många blir tacksamma. Inte minst bryggarna själva.

    Jag tror att det är i kommentarer till våra bloggare en del i utvecklingen av Svensk öl kan komma, i allmänhet läser vi mycket, men kommenterar lite. Så kom igen gott folk, våga skriva mer! Och våga kontakta våra Svenska bryggerier vad ni tycker om deras produkter.

    SvaraRadera
  6. Sven-David Svensson30 december 2016 kl. 19:24

    Kvalitén på ölen från våra mikrobryggerier varierar väldigt mycket. Säkra kort är Nils Oscar Oppigårds Oceanbryggeriet samt Helsinge Ångbryggeri. Det kommer sällan något dåligt från dessa bryggerier. Dessutom släpper Helsinge en Swartzbier som jag ser i fram emot.

    SvaraRadera
  7. Håller med dig Beerhunter, det är svårt att göra sig rättvis kortfattat i kommentarerna här. Som jag försöker skriva så tycker jag det är överpriser på merparten av svenska ölen i förhållande till kvaliten. När jag nämner humleölen så är det självklart ett fåtal bryggerier som jag tänker på, omnipollo, stigberget, o/o, brewski och ett par till. Så jag beställer glatt hellre från dem än amerikansk humleöl. Men det betyder inte att jag tycker att den amerikanska ölen inte är bra eller god, för det är den!

    Gott nytt ölår på er :)

    SvaraRadera
  8. God fortsättning på er alla kommenterare! Härligt att se att diskussionen tar fart. Tycker att den kan hållas här likväl som på annan plats. Portersteken är trots allt en stor ölnestor och samlar en mängd läsare.

    Den naturliga plattformen hade kanske varit i beerforum men den har somnat in och används aktivt av ett fåtal. Dock inte okunniga, tvärt om, men ett litet fåtal skriver inlägg där.

    Johan, förstår jag dig rätt när du anger att du inte vill skriva om "dålig" testöl på skribentprovningen pga risk för kvalitetsskillnad mellan prov och slutprodukt. Hur resonerar du när dessa är bra? Gäller inte det omvända i dessa fall. Testbatchen är bra men den slutliga produkten som levereras till Systembolaget kan vara dålig.

    Även jag instämmer i att syftet aldrig varit att sänka den svenska mikroölvärlden genom att spy galla över dem. Men det måste finnas ett mellanläge där plats finns för konstruktiv kritik, ibland befogad och ibland inte, utan att branschen känner sig påhoppad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Peter, du förstår det delvis rätt, men det handlar snarare om hållbarhet på inskickade prover, som av flera anledningar kan vara mycket sämre än på färdig produkt. Därför blir det för mig omöjligt att avgöra om en dålig flaska är representativ för produkten eller inte. Det är såklart inte säkert att en bra flaska är representativ heller, men jag bedömer att sannolikheten för det är betydligt lägre. Inget angreppssätt är perfekt men detta är vad jag har kommit fram till funkar bäst utifrån upplägget på provningarna. Hade vi exempelvis haft provningarna en vecka efter release och bara provat öl "från hyllan" hade det funnits bättre underlag för att utfärda negativ kritik.

      Dessutom tycker jag att det framförs kritik, åtminstone på Portersteken, bara det att den inte riktar sig mot enskilda öl eller bryggerier. I dessa inlägg om lokalsortimentet påpekar jag ofta hur många öl som släpps och hur många av dessa som är att rekommendera, vilket också då, något indirekt kanske, påpekar hur många som inte är att rekommendera. Även artiklar som denna är kritik till bryggare som inte riktigt lyckas få ut bra öl: http://www.portersteken.se/2016/05/tips-till-aspirerande-stjarnbryggare.html

      Radera