På fredag släpps Stone Imperial Russian Stout på Systembolaget. En öl som funnits i 15 år och som fortfarande anses höra hemma i toppen av sin stil. Som en imperial stout utan utsvävningar blir det också något av en stilreferens och en öl man bör ha smakat i rent utbildningssyfte. Men hur funkar den att lagra? Jag har ju tidigare påstått att imperial stout sällan passar för långlagring.
Det här är ett av undantagen som bekräftar regeln. Jag har nämligen just öppnat en flaska från 2009 för att jämföra med årets årgång och den gamla flaskan har åldrats med stor värdighet.
Som ung har den en stor, rostad smak med mycket toner av choklad och många nyanser av karamell, samt ett litet men distinkt humlebett bakom alla smaker från den rostade malten. Man tänker knappt på humlen först men den lyfter ölet till högre höjder genom att ge avslutningen en friskare ton efter all tung malt, samtidigt som beskan balanserar ut alkoholen något. Men det är också en ungdomlig och något kantig smak.
Med åldern avtar humlebettet, men allt eftersom andra smaker har rundats av har också behovet av det minskat. Chokladsmakerna har fått sällskap av en rökig ton och karamellnyanserna umgås med smaker av torkad frukt och lite, lite portvin. Efter sju år finns fortfarande en liten humlesmak i avslutningen men den är mer tillbakadragen. Precis som alla andra smaker har den blivit mjukare och snällare. Med tanke på hur gammal den här ölen är skulle jag dock säga att förvånande lite har hänt.
Jag skulle vilja uttrycka det såhär. Stone Imperial Russian Stout har varken förbättrats eller försämrats med ålder, men den har sakta ändrat skepnad från något ungt och lite skarpt till något moget och runt. Lagring är alltid en smaksak men här kommer det att handla väldigt mycket om vilken av dessa karaktärer man föredrar på sin imperial stout. Eller om man föredrar något där mittemellan.
Bara 864 flaskor av årgång 2016 släpps och de kommer bara finnas på hyllan i vinkällarbutikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Bor man inte i någon av de städerna får man vara beredd att beställa kl 10.00 på fredag för de här flaskorna lär gå snabbt. 99,90 kr är inget som avskräcker svenska konsumenter när det gäller en bomber av en av världens bästa imperial stouts. Eftersom den är så pass lagringsbar går det också finfint att lägga undan den ett tag om man råkar köpa fler än vad man vill dricka den närmsta tiden.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar