När jag skrev den, om jag får säga det själv, mycket läsvärda artikeln om öl och ost till c/o Hops #14 som kom i våras fick jag ett tips av An på BelgoDeli om att matcha getosten Sainte-Maure de Touraine med geuze. Med det sagt kan ni säkert gissa vilken ost som testas när det nu är dags att testa ost med öl igen.
Sainte-Maure de Touraine är en ost som görs på fet getmjölk i den franska provinsen Touraine i Loire. Man känner igen den på formen, en ca 1,5 dm lång rulle, samt på att den är genomborrat på längden med ett halmtrå. Den är dessutom rullad i aska. Det är en ursprungsskyddad ost, så vill man vara säker på att få äkta vara kollar man efter AOC-märkningen som ska finnas på halmtrået. Det är också den näst mest producerad AOC-skyddade franska getosten efter Crottin du Chavignol. Observera att det finns en enklare, storskaligt producerad ost som bara heter Sainte-Maure.
Det är en ost som görs utan vassle och som bara lagras i 10 dagar innan den kan säljas. De unga ostarna är fasta i konsistensen och mer syrliga i smaken. Med tiden blir den mjukare, rinnigare och får mer karaktär av vitmöglet. En välsorterad osthandlare har ostar i olika lagringsfaser så att du kan välja själv om du vill ha en färsk eller mer utvecklad ost. I det här fallet valde jag en av de färskare ostarna de hade.
An tipsade förstås om att matcha osten med Tilquin Gueuze. Hon importerar nämligen Tilquin till Sverige. Jag tycker ändå inte det var någon mening att välja någon annan geuze till mitt eget test, så en Tilquin Gueuze från fjolåret fick det bli. Eftersom weissbier brukar komma på tal så fort man pratar om getost och öl så känns det självklart att inkludera en Weihenstephaner Hefe-Weissbier. Den tredje ölen fick bli ett wildcard i form av en humlad suring, ingen mindre än Monstrosity från Tempel Brygghus.
När man smakar weissbier med osten påminns man om varför stilen så ofta nämns i getostsammanhang. De lätta och fruktiga smakerna går mycket bra ihop med den färska ostens milda syrlighet och ganska krämiga smak. Däremot händer inget med de där typiska "getiga" smakerna, vilket är lite synd. En enkel matchning som inte når höjderna.
Tilquin Gueuze har däremot i sina funkiga, stalliga toner något som spelar väldigt bra med det getiga, samtidigt som syran skär genom ostens fett och funkar bra mot ostens egen syrlighet. En mycket bra kombination, och gillar man lambic tycker jag verkligen att man ska testa det med den här osten någongång.
Monstrosity funkade faktiskt också bra, med både beska och syrlighet som gjorde sig väl med osten men på samma sätt som med weissbieren så lyfte det inte till de där extra dimensionerna som geuzen lyckades med.
An tipsade också om att kombinationen mellan geuze och Sainte-Maure de Touraine (eller annan god färsk getost för den delen) funkar bra även när man använder osten i matlagning, t ex i en omelette och det har jag ingen anledning att tvivla på.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar