På Brewskival passade jag också på att göra en liten intervju med Adam från Beerbliotek som berättade om vad som var på gång på bryggeriet. Det innefattar bland annat mer burköl, suröl och folköl - och allt det i ett.
Berätta - vad händer på Beerbliotek?
Eeeeeh.... Inte vet jag, jag har varit pappaledig i fem veckor... men, hehe, jag har ändå hyfsad koll. Vi jobbar på som vanligt, utvecklar och testar nya saker.
Hur går det med nya bryggeriet?
Det är igång sedan 9 månader, so yes, det går bra. Batchmässigt är det 3000 liter. Produktionsmässigt under ett år är det kanske 400 000 liter, än så länge.
Men ni har kvar det gamla bryggeriet fortfarande och brygger suröl där?
Ja, bara surt. Blandkulturer, och allt från ren brett till pedio och lacto.
Hur går det med burkarna?
Ja, vi har några i vårt standardsortiment nu men vi kommer även börja med etiketterade burkar [dvs en blank burk med etikett vilket ekonomiskt sett tillåter engångsöl på burk] så småmåingom, vi ska bara försöka få klartecken från återvinningen. För att vi tror på burkar! Vi har Hip Hops, Mosaic Single Hop IPA, Session IPA och Bobek Citra på burk nu. Så det är humligt, det är bästa behållaren för humlig öl som man kan ta med sig hem också. Man kanske kan säga att growler är bättre, men dess användning är begränsad i Sverige.
Så svensk suröl på burk kanske kommer inom en snar framtid?
Ja, berliner weisse på burk kommer på burk snart i varje fall. Om surölen från gamla bryggeriet hamnar på burk är jag inte så säker på. Att flytta över ölen mellan bryggerierna och att ta upp ölen som är infekterad med allt gott möjligt är kanske inte aktuellt, och inte heller att köra det i en burklinje som ändå innehåller lite plastdelar. Däremot kan vi ha berliner weissen, som vi har mer kontroll på eftersom den syras innan kok, på burk.
Vad händer för dig?
Första dagen tillbaka på jobbet. Jobbar och sliter fucking hårt på Brewskival. Det ser du väl?!? Fan, 27 grader, sol och delar bord med Portersteken. Det är acceptabelt tycker jag. Dricker bra öl också.
Har du provat något bra öl idag?
Det mesta är jävligt bra. Det som är lägsta kvaliteten här är ändå överlag högre än vad man brukar hitta på en vanlig svensk ölfestival. Och inte är det här en vanlig svensk ölfestival inte. Så, ja, det är grymt!
Göteborg har varit och är väldigt het som ölstad. Hur stor del har ni på Beerbliotek haft i det?
Ja, nej, jag vet inte. Det är klart, vi har en annan filosofi när det gäller bryggning och så, och jag tror att det har öppnat dörrar för andra bryggerier, inte bara i Göteborg men i Sverige överlag, för att kunna satsa på nytt och bara släppa ett öl istället för att göra ett nytt öl och gå ut med provflaskor till varannan krog som finns som vill köpa dem. Så där har vi haft en liten påverkan. Att vi har tekniskt bra bryggerier i Göteborg har vi inte haft någon sorts influens på. Jo, möjligtvis kanske med diskussioner som vi alla har haft tillsammans, men då är det minst lika många andra som påverkar oss. Vilket jag är tacksam för!
Kan ni fortfarande hålla fast vid er idé som ni hade när ni startade om att bygga upp ett ölbibliotek?
Ajemän! I tre år och fem månader har vi bryggt öl nu och 168 öl har vi gjort. Så det blir ju inte mindre nya öl. Vi har ju ett fast sortiment också, absolut, men tanken var aldrig att vi bara skulle ha engångsbatcher, tanken var att vi skulle ha frihet att göra dem om vi behövde, eller kände själv, inte behövde kanske, men kände att om vi ville, å möjligheten finns att brygga med någon annan, å möjligheten finns att brygga med någon ny humlesort, å möjligheten finns att brygga med nån kaffe eller frukt. Man ska inte begränsa sig till just de här sorterna för att det här är det som säljs. Allting säljs om man håller hyfsad nivå på sin öl. (Skratt) Jaja, det kan man lätta säga nu...
Kommer ni köra några fler folköl?
Yes! Vi har några olika på gång, men vi kommer ha lite mer fokus på det. Vi kommer göra många berliner weisse under 3,5-gränsen som vi kommer sälja i princip bara från bryggeriet, på etiketterade burkar även där. Våra favoritölstilar, eller favorit och favorit, men ölsorter som man kanske inte kan köpa hem med sig typ DIPA, barley wine, imperial stout, där ska vi försöka matcha smakprofilerna på trefemmenivå.
Coolt!
Kanske.... (Skratt)
Då säger vi tack där Adam.
Tack själv!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar