Mörka och starka öl har alltid varit De Molens paradgren. På senare år har de breddat repertoaren allt mer, men för några år sedan var det nästan bara den typen av öl som de var kända för. En av deras mest kända är nog Rasputin (numera omdöpt till Moord & Doodslag). Jag hittade en flaska från 2011 i ölgömmorna och vid fem års ålder var det hög tid att smaka av resultaten.
Rasputin bryggdes första gången 2007, några få år in i De Molens existens, och då släpptes bara 297 flaskor. Sedan dess har den blivit riktigt känd och åtminstone för mig är det en av de första ölen jag tänker på när någon säger De Molen, tillsammans med andra klassiker som Bomben & Granaten och Hel & Verdoemenis. Dessutom har den gjorts i åtminstone 13 ytterligare varianter med olika fatlagringar och frukttillsatser.
Min flaska är buteljerad 02/11/2011 och hade en fyllningsgrad i stort sett hela vägen upp till kapsylen. Potentiellt kan en sådan hög fyllningsgrad innebära problem. Min öl har klarat sig utan smakmässiga skador, men däremot är den nästan helt befriad från kolsyra. Om det är något som får skyllas på fyllningsgraden eller något annat kan jag tyvärr inte avgöra.
Ölet är klart och mörkt, mörkt brunt men svart skulle jag inte riktigt kalla det. Smaken är förvånansvärt söt, men inte mer än att det passar in. Sötman balanseras nämligen av en lätt bränd och nästan lite rökig ton, och kompletteras av chokladnyanser och lättare kaksmaker.
Det är lite lättare i smakerna än jag minns det och antagligen har några av de kraftigare smakerna tappat taget med åldern. Lagringstonerna är däremot väldigt lätta och ölet upplevs fortfarande som ganska enkelt, om än gott, i smaken. På så sätt har det kanske varit mer avveckling än utveckling av smakerna. Det är fortfarande gott, och har en annan balans än vad en ung Rasputin har. Gillar man mildare imperial stouts passar det här bra, men det kanske är enklare att köpa något som är lite mildare i smaken redan från början än att lagra det här i fem år. Å andra sidan är det här fortfarande väldigt gott.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar