Har du någonsin testat en öl på cask som inte var särskilt god? Det kan ha berott på att den hanterats dåligt eller varit påkopplad för länge. Brewdog menar nu att de har en lösning med en egen patenterad teknik som ska ge en fatöl som får samma kvaliteter som en väl omhändertagen öl på cask, men som inte ställer samma krav på krogpersonalen och som klarar sig längre när den väl är påkopplad.
Vi noterar ironin i att Brewdog är starkt emot cask som förpackning samtidigt som importören på en av deras största exportmarknader heter CASK och lägger det åt sidan. Att de inte gillar cask som förpackning och sedan många år har övergett den helt och hållet har en fullt rimlig bakgrund. Att förpacka sin öl på cask innebär nämligen att man lämnar över en stor del av kontrollen över formen som ölen når slutkunden till folk som inte hör till företaget. När den pub som har hand om cask gör sitt jobb bra blir resultatet en fantastisk pint öl, men sköts det dåligt blir det lätt, och snabbt, en trist ölupplevelse.
Här kan man ju tycka att de helt enkelt kunde hålla sig till att servera sin öl på cask i sina egna barer där de har bättre kontroll över personalens kompetens och kan utbilda dem i hantering av cask. Det finns dock ytterligare problem med cask, nämligen att när man väl börjat servera ölet ur sin cask så dras luft in och därmed kommer mycket syre i kontakt med ölet. Då går det snabbt utför och på bara någon dag försämras ölet märkbart.
Brewdog har därför utvecklat en ny teknik som de menar ska plocka med sig de bra kvaliteterna från öl på cask utan att få med sig den korta livstiden och den svårare hanteringen. Tillsammans med den mycket välrenommerade ölskribenten Pete Brown har de tagit fram en särskild metod för att förpacka och servera sin öl som de kallar för "LIVE beer". Den beskrivning de ger för sin metod låter inte särskilt unik men de har åtminstone fått ett patent för den, så något speciellt är det uppenbarligen med den.
Det går i vart fall ut på att ölet får jäsa utan att tanken stängs under slutet av jäsningen för att sedan centrifugeras för att få bort humlerester och annat bös samtidigt som en del av jästen behålls. Den förpackas sedan på keykeg där den får kolsyrejäsa till en låg kolsyrehalt. Ingen tillsatt jäst efter tappningen, ingen tillsatt kolsyra och ingen kontakt med syre. Den serveras sedan ur en kran försedd med en så kallad sparkler, som ger en stråle liknande den från ett duschhuvud och som annars används till att servera just öl från cask. Det Brewdog menar är unikt är kombinationen av att kolsyrejäsa på KeyKeg utan att tillsätta mer jäst och att ha en låg kolsyrehalt.
Det hela hade premiär på Brewdogs pubar runtom i Storbritannien i tisdags och då med LIVE Dead Pony Club. Eftersom just öl med låg alkoholhalt tenderar att vara vad som passar bra på cask, där serveringen kan ge lite extra kropp, är det förstås passande att det är Dead Pony Club som blir LIVE. Enligt Brewdog har man ännu inte några (officiella) planer på att göra några andra öl i denna variant. Det är också oklart om det här kommer nå utanför Storbritannien.
Brewdog har gått ut med att man trots sitt patent gärna delar med sig av tekniken till andra hantverksbryggerier, men inte till storföretagen i ölbranschen.
Försöket att göra något som efterliknar öl på cask men som är enklare att hantera och klarar sig längre när det väl är påkopplat tycker jag är hedervärt, liksom deras vilja att dela med sig av tekniken. Om de har lyckats eller inte går förstås inte att avgöra utan att ha smakat men när en skribent som Pete Brown lovordar det så ger det viss gravitas trots att han förstås är partisk efter att ha varit inblandad i projektet.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar