För ett tag sen hade jag ett aprilskämt om att jag skulle starta bryggeri. I varje lögn finns ett uns av sanning sägs det, och så också här. Jag ska fortfarande inte starta något bryggeri, men det var helt sant att jag under sex år i branschen samlat på mig en del kunskap som trots allt skulle komma till nytta om jag skulle starta ett bryggeri. Lite av det har jag sammanställt i fem tips för den som funderar på att starta ett kommersiellt bryggeri.
Det fanns, finns och kommer att finnas massor av bryggare som har misslyckats, misslyckas och kommer att misslyckas med att få ut bra öl. Var inte en av dem. I de flesta fall kan det undvikas genom att följa dessa fem enkla tips.
1. Skaffa kunskap först.
Att man slängt ihop några hyggliga öl på sin Braumeister betyder inte att man automatiskt kan göra bra öl på ett större bryggverk. Att jäsa 1000 liter öl är inte samma sak som att jäsa 30 liter öl. Besök bryggerier du gillar, lyssna på deras tips, se hur de har löst olika problem och vilka tricks de använder för att få fram bättre öl. Du kanske till och med ska se om du kan få praktisera hos något eller några av dem. Då lär du dig också hur mycket städning en bryggares arbetsdag består av. Kom för Guds skull ihåg att tacka för hjälpen efteråt, skicka över lite av din bärs när du kommit igång och gör en gentjänst när du får möjlighet.
2. Skaffa ordentlig finansiering först.
-Bra utrustning kostar pengar (se punkt 3 om varför du ska ha bra utrustning). Du får vad du betalar för och något billigt bryggverk från Kina kommer kosta dig massor av huvudbry. Visst finns det några som klarar sig bra med hemsnickrade grejer men det är många fler som misslyckas.
-Det kommer dyka upp oväntade utgifter på vägen. Du kommer ha glömt att räkna med något och du kommer att missa att inse behovet av en hel del saker.
-Du bör ha råd att spola ner de första bryggningarna i avloppet. Du får ingen ny chans att göra ett första intryck. Och du kommer att behöva några bryggningar på dig innan det blir bra. Låt inte dina kunder betala för dina misstag.
3. Skaffa bra utrustning rakt igenom från början.
En kedja är inte starkare än sin svagaste länk. Även om du har ett bra recept kan ölet förstöras av ett dåligt bryggverk. Även om du har ett bra bryggverk kan ölet förstöras av att du har dåliga jästankar. Även om du har bra jästankar kan ölet förstöras av du har en dålig buteljeringsmaskin. Jag har provat oräkneliga öl som säkert hade varit bra om bryggaren hade haft bättre kontroll över jäsningen eller om de buteljerats med mindre syre i flaskorna men som tack vare något av dessa två misstag blivit odrickbara. Om du undrar vad bra utrustning är har du nog inte tagit till dig punkt 1.
4. Ha ordentlig kvalitetskontroll.
Att dina polare tycker bärsen som du gett dem gratis är bra betyder inte att den faktiskt är bra. Att du tycker den smakar bra vid tappning betyder inte att den smakar bra när flaskan når kunden. Låt oberoende, externa personer smaka på din öl, och framförallt, lyssna på vad de säger. Spara flaskor från varje brygd/buteljering och prova vid senare tillfällen. Avfärda inte kritik från konsumenter eller skribenter med "det ska smaka så" eller "du är en idiot som inte gillar min öl". Ta reda på vad som är fel istället.
5. Bli aldrig nöjd.
Det finns alltid något du kan slipa på. Är det inte något i receptet så är det något i processen. Våga drömma stort. Våga lägga pengar, tid och energi på utveckling.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar