I en ny rapport om statliga restriktioner kring alkohol, tobak och kost inom Europa hamnar Sverige på en ganska osmickrande andraplats (bakom Finland) i såväl alkoholkategorin som i den totala sammanvägningen. Som grädde på moset vill regeringen höja alkoholskatten igen vid årsskiftet för en smått imponerande, men återigen osmickrande, tre-i-rad med årliga höjningar av alkoholskatten. Svenska staten fortsätter alltså behandla sitt folk som barn när det gäller alkohol.
I rapporten från EPICENTER (Europen Policy Information Centre) framgår att Sverige är ett av de friare länderna när det gäller restriktioner på mat och att vi faktiskt också lever i ett land som är rätt så fritt kring tobak, enligt de parametrar som de gjort sina bedömningar efter. Däremot är vi alltså det näst mest restriktiva landet när det gäller alkohol och det är det som drar upp oss till en sammanlagd andraplats i rapporten.
Den irländska ölbloggen The Tale Of The Ale har skrivit en artikel om rapporten ur ett irländskt perspektiv och noterar bland annat att de två gånger som Irland höjt alkoholskatten under de senaste 30 åren har konsumtionen gått upp efterföljande år. När den irländska konsumtionen nu är på väg ner är det utan att det skett några statliga åtgärder. Så när den svenska alkoholskatten nu är på väg att höjas är det svårt att hitta några folkhälsoargument i det. Nä, det handlar förstås om att öka intäkterna till staten.
Du och jag kanske inte drabbas så hårt av att våra öl kommer kosta några tiotals ören mer, men en höjd alkoholskatt gör det svårare för våra svenska dryckesproducenter. Särskilt jobbig blir höjningen för dem som är nystartade eller är på väg att starta. Samtidigt verkar idéerna kring en differentierad alkoholskatt med lägre skatt för små bryggerierna gå förbisedda från politiskt håll.
All heder åt svenska dryckesproducenter som kämpar på medan staten ständigt motarbetar dem. En del av er skulle behöva dumpa lite mer öl innan ni börjar sälja till konsumenter, men jag förstår att det blir svårt att få råd med när staten ständigt gör det svårare för er att få inkomster.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar