Vad är egentligen craft beer? Den debatten har väckts till liv igen bland annat i senaste numret av c/o Hops och genom reaktioner på en reklamkampanj från ett av de lite större svenska bryggerierna som där kallar sin öl craft beer. Går det egentligen att definiera uttrycket? Är det längre meningsfullt?
I Sverige har det länge varit ganska lätt att dra en skiljelinje mellan små och stora bryggerier. Det har sen sammanslagningen av Pripps och Falcon till Carlsberg Sverige funnits fem större bryggerier och resten har varit små. I mångt och mycket pysslade de fem stora, Carlsberg Sverige, Spendrups, Åbro, Kopparbergs och Krönleins, med ljus lager och var dessutom rejält mycket större än resten av bryggerierna i Sverige. Någon noggrann definition behövdes inte riktigt, eftersom skiljelinjen drogs kring denna kvintett. Om man kallade det andra för craft beer, hantverksöl eller mikrobrygd öl var inte så noga, det var ändå underförstått att man menade allt utanför den där kvintettens cirkel.
Nu börjar de största bryggerierna utanför kvintetten så smått komma ikapp vad det gäller produktionsmängd. Inte så att någon av dem kommer slå sig in i topp fem under de närmaste åren, men det är inte längre en faktor 20 mellan femteplatsen och sjätteplatsen. Men det är inte bara på storleken som gränserna börjar bli mer otydliga.
De stora bryggerierna börjar göra allt fler öl som ska tilltala de som uppskattar smaker man tidigare associerat med mindre bryggerier. Samtidigt använder de mindre bryggerierna i allt högre utsträckning utrustning som eliminerar faktiskt handarbete med bryggningen och, i mer begränsad omfattning, ingredienser som inte riktigt förknippas med ett hantverk.
Det sägs ibland att det är lättare att definiera vad som inte är craft beer än vad som är craft beer, men till och med det börjar nog bli svårt.
Ponera följande två öl:
Öl nr 1: Bryggs på malt, humle, jäst och vatten, utan övriga tillsatser, i ett familjeägt bryggeri som använder öppna jäskärl.
Öl nr 2: Fantombryggs i ett bryggeri med modern utrustning och smaksätts med aromer.
Öl nr 3: Bryggs med aromer av ett bryggeri som ägs av ett större dryckesföretag.
Det första ölet marknadsför bryggeriet som en craft beer, något de blivit ifrågasatta för. Det andra ölet anses i stort vara en craft beer. För mig är det väldigt svårt i båda fallen att avgöra om det är craft beer eller inte.
Vilket är en av anledningarna till att benämningar som craft beer och hantverksöl börjar kännas meningslösa. I takt med att såväl stora som små bryggerier tagit sig an nya öl, ingredienser och metoder har begreppet blivit svårare och svårare att få ett ordentligt grepp om.
Låt oss istället prata om ölen utifrån mer konkreta parametrar. Vilka då? Ja, de som är viktiga för just dig naturligtvis. Är ölet gott eller inte? Är det bryggt av ett stort eller litet bryggeri? Är det bryggt med traditionella råvaror eller är det gjort med tillsatser? Är bryggeriet självständigt eller (del)ägt av ett större företag?
Så, är det inte dags att begrava begreppet craft beer?
Problemet med "hantverksöl" idag är att den för det mesta är odrickbar. Och med "hantverksöl" menar jag öl som producerats av småskuttsbryggerier med obefintlig kvalitetskomtroll. Köper jag en öl som kostar mer än 20 kr per flaska så så vill jag ha en riktigt bra öl. Så är inte fallet nu. Vill jag ha en bra öl som är drickbar så håller jag mig till dom större bryggerierna. Sen om det är Spendrups eller Oppigårds rör mig inte i ryggen.
SvaraRaderaJag håller inte alls med Brk om att hantverksöl för de mesta är odrickbar. Tvärtom, jag tycker att småbryggerierna brygger intressant öl och många gånger mycket god öl. Det finns bryggerier som misslyckas men jag vet inte om det beror på bryggeriet, receptet, dålig utrustning, resurser eller eller något annat.
RaderaJag betalar hellre en tia till för en öl från ett litet bryggeri än att jag köper en öl som rent kvalitetsmässigt är jämn men smakmässigt usel från ett storbryggeri.
De traditionella storbryggeriernas försök till hantverksöl under namnen Brutal Brewing, Backyard Brewing, Pistonhead, mfl är för det mesta smakmässiga katastrofer och handlar mest om att haka på trenden för att inte tappa marknadsandelar än att göra god öl. Resurser har de så det räcker men uppenbart saknas viljan till att göra riktigt bra öl.
Craft var en bra term i USA när mikrobryggerierna växte sig stora men inte bryggde makrolager med ris och majs som Millers/Coors/Bud (blev svårare när goose island, elysian, ballast point och lagunitas blev uppköpta). Som du skrev fanns det även en klar skiljelinje i Sverige mellan de nya bryggerier som bryggde i amerikansk och brittisk stil och de gamla som bara bryggde makrolager. Den här skiljelinjen var mycket svårare i England där många regionala bryggerier (st austell, fullers, moor etc.) länge bryggt öl som skulle defineras som craft i USA men som aldrig själva definerat sig som craft och gjorde annorlunda öl från de nya engelska bryggerierna som inspirerats av USA. Samma med belgien och tyskland (är rodenbach, brasserie dupont, ayinger och jever craft?). Jag tror att craft är ett bra begrepp i länder som inte tidigare haft en varierad ölkultur i landet som man haft i england, tyskland och belgien så länge man inte definerar det som att craft är kvalitet och allt annat är dåligt. Jag förknippar alltid begreppet craft med ameriansk humle vilken kanske också är fel sätt att se på det. Tycker många i USA och brewdog snarare försöker få termen craft att vara en rörelse/livstil.
SvaraRaderaKan bara hålla med, begreppet craft beer känns som ett meningslöst buzzword.
SvaraRaderaNär Brewdog & Co jönsar sig med sina evinnerliga tricks så får kidsen sitt medan jag (gubbe) dricker kvalitet.
SvaraRaderaMedans alla intresserade som är på tok för ointresserade diskuterar om en öl är bra pga att den innehåller gurkspad, päronskrut, kokos, vaniljsås eller något annat som är kul för stunden så dricker jag riktig öl som är gjord på riktiga ingredienser
SvaraRaderaHåller med dig :)
RaderaPersonligen dricker jag det jag tycker smakar gott, det är väl det som är viktigt? Ibland hittar jag någon udda sort jag verkligen gillar, och ibland vill jag ha något mer vanligt som jag råkar gilla.
SvaraRadera