Ölrecension: Nynäshamn Imperial Brännskär Brown Ale Vanilla & Hazelnut Akkurat 20 år

, , 2 kommentarer

I år fyller Stockholms, Sveriges och kanske världens bästa ölkrog Akkurat 20 år. Det stora firandet kommer i mellandagarna men ikväll var det en liten tjuvstart med premiär av några öl som bryggts för jubileet. En av dem är Nynäshamn Imperial Brännskär Brown Ale Vanilla & Hazelnut Akkurat 20 år som förutom att den nog kvalar in på topplistan över längsta ölnamn från svenska bryggerier också släpps på Systembolaget nu på fredag. Jag tog och provade den på fat ikväll.

Den här skapelsen är alltså en Brännskär Brown Ale i grunden men med lite större muskler och gjord med vaniljstänger och hasselnötter. Grunden är Brännskär rakt av, bara att den är bryggd till 8,5 % istället för den vanliga Brännskärens 5,3 %. Hasselnötterna har rostats och sedan har man gjort en "soppa" på dem, bland annat för att kunna skumma av en del saker man inte vill få med i ölet (men som Akkurat tog vara på och smaksatte en, numera uppäten, glass med istället). Vaniljstängerna har man tillsatt både i "soppan" och i vörtkoket.

Som med det mesta som lämnar Nynäshamns Ångbryggeri så är ledordet balans, snarare än in-your-face. Det smakar med andra ord inte nutella med en skopa vaniljessens. Mitt glas var serverat rätt så kallt och då kom chokladsmakerna fram mycket tillsammans med en distinkt ton av karamell, på gränsen till bränt socker.


Alltmedan temperaturen steg kom fler nyanser fram. Först blev vaniljen tydligare. Fortfarande ganska subtil, men ändå lätt att placera som vanilj. Den nästan brända karamellen tog några steg bakåt och släppte fram mer nyanserade toner av olika typer av karamell samt lite rostat bröd. Chokladsmakerna mjuknade och blev lenare. Hasselnötterna ger den kanske mest subtila smaken av alla som man kan hitta i det här ölet. Eller ja, det finns en ganska tydlig generell nötighet, men just hasselnötens egna smak ska man nästan veta att man letar efter för att hitta.

Munkänslan är mjuk och behaglig, nästan krämig, med en på ett passande sätt låg beska. Under kvällen fanns lite folk på plats som provat ölen på flaska tidigare och de menade alla på att det var en viss skillnad på hur den smakade när de tidigare provat på flaska och på hur den smakade på fat ikväll. Om det beror på att ölen hunnit mogna ytterligare, på skillnader mellan flaska och fat eller på något annat var det däremot ingen som spekulerade i, och själv hade jag ju inte provat den innan ikväll.

På fredag släpps alltså Imperial Brännskär på Systembolaget. 1500 flaskor á 75 cl för 98,60 kr styck fördelas på vinkällarbutikerna och webben. Lätt värt att försöka få tag på om man gillar Nynäs stil med mer balanserade öl.


2 kommentarer:

  1. Angående Akkurat som ölkrog så är dess rykte bättre än dess ölutbud. För runt 10 år sedan och längre tillbaka hade Akkurat ett ölutbud som var unikt, idag vimlar det det av pubar som har ett minst lika bra, om inte bättre, ölutbud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror på hur man definierar ett bra ölutbud, men jag skulle snarare säga att det vimlar av krogar som har ungefär samma utbud som varandra medan Akkurat har ett unikt utbud. På vilken annan krog hittar du riktig cask ale, lambic på kran, en vintagelista som ens kommer i närheten av Akkurats, samt en mix av svenskt, belgiskt, tyskt och amerikanskt på fat? Visst finns det några ställen som har ett bredare utbud inom vissa genrer, men den helhet som Akkurat har slår ingen i Sverige i min mening. Men som sagt, det beror på vad man värdesätter i ett ölutbud också. Sen är inte utbudet allt som gör en bra ölkrog. Service, mat och atmosfär spelar också in, i alla fall för mig, och där får Akkurat höga poäng på alla tre punkter.

      Radera