Finslipad beer float - så gör du

, , 7 kommentarer

Den allra första floaten gjordes för mer än 140 år sen, då med läsk vilket nog är den mest kända varianten fortfarande. En beer float är en lite modernare företeelse men i stort samma sak: en skopa glass i ett glas med kolsyrad dryck. Bara att det är öl istället för läsk. Det kan lätt bli fel om man använder fel öl eller för den delen fel glass, men när man hittar rätt blir det hur bra som helst. Här är mina tips på hur man gör en riktigt bra beer float.

Jag brukade vara en aning tveksamt inställd till beer floats. Vanligen är det en stout och en skopa vaniljglass i samma glass, vilket låter väldigt gott men som ofta får problem när stouten är för besk och torr.

Lösningen är förstås att använda en lite sötare stout eller porter, men det stannar inte där. Se också till att den är lite starkare och fylligare, då gifter sig glass och öl betydligt bättre. I helgen provade jag en beer float på Brooklyn Intensified Coffee Porter och det var en ögonöppnare. Jag tog med en flaska hem från besöket i New York och provade igen ikväll för att bekräfta och utveckla mitt fynd.

En till förutsättning för en lyckad beer float är glass av god kvalitet. En hemgjord vore förstås det allra bästa, men orkar man inte med det rekommenderar jag att man kollar om det finns någon lokal glassmakare som använder bra ingredienser, alternativt att man tar Häagen-Dazs som är lätt att få tag på. Ytterligare "tricks" är att använda kyld öl men framförallt också kall glass. Låt inte glassen stå framme så att den blir mjuk, då smälter den väldigt fort i ölen sen. Värm istället skopan eller skeden med varmvatten så går det lätt att ta glass ändå. 

Så, med Intensified Coffee Porter (släpps på Systembolaget nu på fredag) och två sorters glass från Häagen-Dazs i högsta hugg satte jag igång att prova. Just det här ölet är förutom att det är starkt och lite sötare också bryggt med kaffe och har lagrats på bourbonfat, två extra delar som verkligen hjälper mycket då både kaffe och bourbon går väldigt bra ihop med glass. 

Jag provade med både vaniljglass och glass med smak av salt karamell. Den mer klassiska floaten med vaniljglass blev, liksom i New York, alldeles utmärkt. Glassen och ölen smälter ihop oerhört fint på tungan utan att deras individuella smaker försvinner. Där det ibland kan bli så att de starkt rostade smakerna blir alltför mycket kontrast mot den gräddiga glassen blev det snarare en bekväm och kompletterande kontrast.

Med Salted Caramel växte vissa smaker ihop ännu mer och det blev betydligt mildare fattoner. Lite mindre intensiv ölsmak än med vaniljglass, på både gott och ont. Jag gillade det mer med ordentlig ölsmak medan min flickvän föredrog varianten med Salted Caramel just för att ölets tyngsta smaker dämpades. Om du bjuder gäster på en beer float, varför inte ha lite olika glassvarianter att välja på?

Beer float tycker jag passar bäst med omkring 1,5-2 dl öl och en skopa glass, serverat i ett tumblerglas. Då får man en god proportion mellan öl och glass samtidigt som det blir lagom mycket för att avsluta en måltid. Tänk på att glass kan lämna ifrån sig en del skumförstörande ämnen som beroende på hur du diskar dina glas kanske inte går bort direkt. Därför är det läge att använda andra glas än de du normalt serverar öl i.

7 kommentarer:

  1. Skulle en impérial stout också funka? I så fall vilka tror du på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, bara den har tillräckligt med sötma och inte för mycket beska.

      Radera
  2. Hur intar du dina beer floats? Äter du upp glassen med sked och dricker sen upp resten eller vad är bästa sättet att konsumera en beer float på?

    En annan fundering nämligen att ölen ska vara kyld. Jag förstår att glassen ska vara ordentligt kall men en stark porter/stout ska ju inte vara så kall för att man ska kunna känna alla aromer och smaker. Är det inte bättre om ölen serveras i den temperatur som är bäst för just den typen av öl som man använder?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tar små bitar av glassen med sked och fyller på med lite öl. Andra gillar att röra ut glassen i ölen men jag tycker inte det blir lika bra.

      I just det här fallet tycker jag det funkar bäst om ölen är kall, just för att inte glassen ska smälta för snabbt. Se det som en dessert med öl i, inte som en öl. Men pröva själv och se vad du gillar bäst :)

      Radera
  3. Bra tips! Kan du inte göra en liten sammanställning av ostar och öl? Jag vet att du har kört enstaka ostar, en i taget, men det vore trevligt med en överblicksartikel med olika ostar och vilka öl som passar bra ihop.
    Det behöver inte vara bara ost för den delen heller, det kan vara andra "matbitar" som gör sig bra med öl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med Fredrik det hade varit riktigt grymt!

      Radera
  4. Hittade sidan via Google, det verkar som inga inlägg när man kollar (i mobilen) har datum man ser det bara på kommentarer , Intensified Coffee Porter verkar inte finnas att få tag på längre

    SvaraRadera