Systembolagets första utvärdering av TSLS-öl

, , 6 kommentarer
Öl som köps in i TSLS får en hylltid på 12 månader i taget och eftersom det snart har gått ett år sedan TSLS introduceras är det snart dags för produkterna som fanns med från början att få sin dom. Överlag har det gått bra för dem, då en tredjedel får utökad distribution, medan hälften får oförändrad distribution. Med tanke på den övergripande trenden med att folk går ifrån de billigare ölen till förmån till de som kostar några kronor mer är det förstås inte överraskande.

Ser man till den totala ölförsäljningen i alla sortiment har volymen ökat med en dryg procent, men det totala värdet har ökat med dryga fem procent. Det betyder alltså att vi i något högre utsträckning köper dyrare öl. Liknande trender syns för vin och cider där värdet ökat trots att volymen (marginellt) minskat. Även spriten visar liknande mönster, men där har både volym och värde minskat, dock med en betydligt starkare minskning i volym än i värde. Dessa siffror är för jämförelser mellan helårsförsäljningen för 2013 och 2014. Enligt Systembolaget har samma trender fortsatt under 2015.

Ser man till de lokalproducerade ölen kan man se i en jämförelse över första kvartalen i år och ifjol ser man en ökning på hela 31 % i volym och imponerande 60 % i värde. Just nu finns det 517 öl i TSLS, en ökning i antal öl med omkring tre fjärdedelar sedan sortimentet infördes. Många (inklusive mig i viss mån) var oroliga för att införandet av TSLS, som på vissa punkter hade lite hårdare regler än dess föregångare, skulle lägga ett lock på utvecklingen för svensk hantverksöl men så verkar alltså inte vara fallet.

Av de 293 öl som fanns med i TSLS när sortimentet infördes i september ifjol är det 30 som har eller kommer att avlistas. De flesta av dessa har antingen slutat att produceras eller blivit så stora att de inte längre faller under Systembolagets definition för lokalt och småskaligt (max 50 000 liter i årsvolym för en enskild öl). 14 öl får minskad distribution och 149 öl får oförändrad distribution. Vad som är glädjande är att en tredjedel av ölen, 98 stycken för att vara precis, får ökad distribution varav fem stycken (från fyra olika leverantörer) kommer att få den maximala butikstäckningen på 10 butiker som man kan ha i TSLS. När det TSLS infördes var det ingen som hade 10 butiker och bara en leverantör hade 9 butiker. (Den som får för sig att räkna ihop de nämnda siffrorna ser att det saknas två öl - det gör det även i siffrorna som vi skribenter fått från Systembolaget. Oklart vad som hänt med dessa två.)

Allra bäst går TSLS i södra Sverige. Räknar man bort tillfälliga produkter kommer 1,5 % av ölförsäljningen i Skåne län från TSLS, och räknar man inte med försäljningen av ljus lager står TSLS för 12 % av försäljningen i Skåne län. Blekinge, Hallands, Västra Götalands, Kalmar och Gotlands län har också en stor andel av TSLS-produkter i ölförsäljningen, där andelen ligger mellan 9 och 11,9 % när man räknar bort ljus lager. Sämre ställt är det i Västernorrlands, Norrbottens, Kronobergs och Örebro län som ligger i botten när det gäller TSLS andel av ölförsäljningen.

6 kommentarer:

  1. Sven-David Svensson4 juli 2015 kl. 20:16

    Intressant läsning. Vilka öl är det som ramlar ur TSLS?

    SvaraRadera
  2. Finns det möjligtvis siffror att tillgå på vilka storsäljarna är i Skåne?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som finns att tillgå att är försäljningsstatistiken över 2014. Då låg Helsingborgs Lager i topp, följt av Höganäs APA, FBrygghuset Finn APA, Charlis Kristianstad 400 år, Helsingborg Pilsner, Brygghuset Finn Brown Ale, Helsingborgs IPA, Höganäs Lager No 1, Lundabryggeriet Piraten Pale Ale och Klackabacken Original. Någon statistik över årets försäljning så här långt finns inte att tillgå för allmänheten.

      Radera
    2. Sven-David Svensson6 juli 2015 kl. 06:09

      Vilka är de 10 största ölen i TSLS? för hela landet? Har du försäljningsstatistik för detta?

      Radera
  3. Sven-David Svensso.6 juli 2015 kl. 11:30

    Helsingborgs Lager kommer förmodligen att lämna sin första plats eftersom bryggeriet har lämnat logistiksystemet. Nu finns ölen från Helsingborgs Bryggeri på ett antal butiker i nordvästra Skåne Trist att de har lämnat logistiksystemet.

    SvaraRadera