Session-IPA - här för att stanna?

, , 2 kommentarer

IPA har gått från trendigt till etablerat och det här med något svagare så kallade sessionöl börjar få fäste. Inte så konstigt då att session-IPA börjar synas allt mer. De lärde tvistar om huruvida det är en egen stil eller om det är american pale ale under annan flagg men att det börjar bli trendigt råder ingen tvekan om.

Founder's All Day IPA sägs vara den första ölen i stilen, eller åtminstone den första som marknadsfördes som en svagare IPA. Då menar jag förstås IPA av amerikanskt mått, britterna har gjort IPA under 5 % i många år. Där har det varit mer eller mindre standard och att särskilja dem som session-IPA har därför inte riktigt blivit aktuellt. All Day IPA är i vart fall så populär i USA att den snabbt blev Founder's bäst säljande öl.

Den har inte gått obemärkt förbi i Sverige heller. Faktiskt har den burkade All Day sålt så bra i beställningssortimentet att den kvalat in till fasta sortimentet från 2:a mars. Oppigårds Everyday IPA har inte hunnit kvala in än men oddsen är inte höga på att den kommer i fasta sortimentet i juni. Systembolaget hade (såklart) en invändning mot namnet, men Oppigårds kom undan med att påpeka skillnaden på "every day" och "everyday", dvs att översättningen blir ungefär "vardaglig IPA" och inte det misstänkt alkoholkonsumtionsuppmanande "varje dag IPA".

När jag var i USA häromveckan märktes också session-IPAns framfart. Även om IPA och DIPA fortfarande regerar syntes session-IPA på flera hyllplatser och fatlistor. Bland annat den fantastiska Even Keel från Ballast Point, som närmar sig folkölsstyrka på behagliga 3,8 % men som packat in en ordentlig humlekick i burken samtidigt som det finns en imponerande stor maltighet att backa upp med. Tyvärr finns den (ännu) inte i Sverige och kanske var det den extrema färskheten som gjorde den så bra.

Å andra sidan är det dumt att klaga när öl som All Day IPA och Everyday IPA är på väg att bli allt mer tillgängliga. Och det är inte bara de större och mer etablerade hantverksbryggerierna som satsar på stilen. Nykomlingar som exempelvis Stockholm Brewing har gjort tolkat stilen vilket verkligen visar att det är en stil som är på väg att få fäste på bredfront.

Så oavsett om det är en egen stil eller bara en differentierad marknadsföring av american pale ale tror jag att session-IPAn är här för att stanna. Och med våren i antågande känns ju det alldeles utmärkt. Högt humleintag och lägre alkoholintag är en riktigt önskvärd kombo när det börjar bli varmare ute.

2 kommentarer:

  1. Session-IPA, som att torrjucka på en stripklubb - lovande inledning men ett snöpligt avslut.

    SvaraRadera