För tionde året i rad anordnades i helgen den nu klassiska hembryggarfestivalen Belgoträffen och som vanligt slogs besökarrekord. Intresset för hembrygderna i belgiska och franska stilar verkar vara omättligt och trots att man uppgraderat till större lokaler i år så var det slutsålt. Det stora intresset är å andra sidan högst rimligt med tanke på den höga kvaliteten på ölen som ställs ut och trots att det är begränsat till vissa stilar var variationen stor.
Över 800 besökare klämde in sig på Fyrishov för att botanisera bland de cirka 70 hembrygder som ställdes ut. I hembryggarsammanhang är det mycket stora siffror, både vad gäller besökare och utställda öl och som troligen bara kan matchas av SM. Arrangörerna hade gjort några smarta val inför träffen, framförallt att införa förköp av biljetter, vilket gjorde att dagen flöt på mycket smärtfritt. Röstning (och kanske framförallt rösträkning) förenklades väsentligt av att man röstade online med en kod som man fick i sitt festivalhäfte.
Ur arrangemangssynpunkt är det egentligen bara utställarytan per bryggare som jag kan klaga på. Det var inte många centimeter mellan utställarna och det märktes på andra sidan borden där besökarna fick trängas lite extra. Samtidigt vet jag att arrangörerna ställer sig något tveksamma till att växa ytterligare, men de öppnade i alla fall för att öppna mellanväggen som skiljer utställarhallen från grannhallen för att få en enda stor jättehall. Då skulle de också kunna placera ut utställarna med lite mer mellanrum.
Bland de utställande ölen rådde ingen brist på godsaker att upptäcka. Jag provade visserligen långt ifrån alla men det jag provade räckte för att se att det trots humlevågor och fatlagringstrender fortfarande inte råder någon brist på duktiga belgohembrygare. Bland de säkra korten fanns gamla favoriter som Döda Poeters Hembryggarsällskap med bland andra Slottskällanbryggaren (och belgaren) Maarten Vanwildemeersch som bland annat hade en smarrig granatäppelöl. Ett ännu säkrare kort är Belgoträffens grundare Jakob Carlström som i sedvanlig anda både hade med sig seriös öl och lite mer experimentell öl. I år i form av en geuze och en portvinsosande klosteröl på över 18 %, samt Dyvel brygd på Fyrisåvatten.
Andra favoriter var Flanderization av Christoffer Larsson, nyponsaisonen Rozenbottel Geheimzinnigheid av Isabel Sundström (men där är jag kanske lite jävig eftersom jag känner bryggaren), Gammalt Vallonöl av Håkan och Peter Hultén och Starbochefort 10 av Niklas Stenlås, Magnus Isaksson och Gustav Dominicus.
Medaljvinnarna blev:
Lätta gruppen, folkets val
Guld - James Brown av Mats Hellman, Maria Hellman, Bo Eriksson, Mathias Hansson och Anders Lundin
Silver - Lady of the light av Ari Vallius och Anna Fernström
Brons - Gammalt vallonöl av Håkan Hultén och Peter Hultén
Lätta gruppen, domartävlingen
Guld - Goede Doel Saison av Gustav Dominicus
Silver - Oude Torpet Bruin av Karl Andersson och Oskar Andersson
Brons - Kloster Delirium Enkel av Lars Callert
Tunga gruppen, folkets val
Guld - De Volle Maan Knoster av Jakob Carlström
Silver - Bobby Brown av Mats Hellman, Maria Hellman, Bo Eriksson, Mathias Hansson, och Anders Lundin
Brons - Calyptra av Kalle Andersson, Kalle Hårding och Mats Cederholm
Tunga gruppen, domartävlingen
Guld - Q av Matthias Zumpe och Ludvig Fahlgren
Silver - La Bière Brune de moi à vous av Timo Berg
Brons - Bière Rouille av Kåre Bondeson och Marie-Louise Bondeson
Skiljegränsen mellan tunga och lätta gruppen gick vid 7,5 %. Bland domarna återfanns bland annat SBWF:s ölhuvuddomare Jan-Erik "Janko" Svensson.
Och så stod ju Belgodeli som vanligt och sålde ost och andra belgiska godsaker, så äntligen fick jag tag på en burk Wostyn-senap.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar