Efter listor på kommande släpp under våren kan vi blicka framåt mot hösten genom att ta en titt på Systembolagets lanseringsplan för höstsläppet. Tio nya öl ska dyka upp i fasta sortimentet i september och det ser inte ut att vara mycket plats för skräpöl.

Öltyp & förpackning – alkoholhaltsbegränsning & ev. priskrav – ursprung – kommentar – antal butiker* - halvårsvolym*

Lager burk - max 35,5 cl, max 5,9 % - USA - Craft lager - 367 - 100 000 l

Lager flaska - max 17 kr om 35,5 cl eller mindre, max 20 kr om större - Tyskland - Pilsner, max 4,7 % - 404 - 150 000 l

Lager flaska - max 17 kr om 35,5 cl eller mindre, max 20 kr om större, max 5,9 % - Tyskland - Ekologisk - 215 - 100 000 l

Lager flaska - max 17 kr om 35,5 cl eller mindre, max 20 kr om större, max 5,9 % - Island - Lager - 130 - 40 000 l

Lager flaska - min 17 kr om 35,5 cl eller mindre, min 20 kr om större, max 5,9 % - Sverige - Småskaligt/lokalt - 103 - 20 000 l

Ale flaska - max 5,9 % - Irland - Red Ale - 259 - 30 000 l

Ale flaska - max 6,5 % - inget ursprungskrav - Trappistöl - 120 - 30 000 l

Ale flaska - max 5,9 % - Belgien - Sour Ale - 31 - 10 000 l

Ale burk - max 5,9 % - Sverige, Storbritannien - Ale - 214 - 50 000 l

Veteöl - ospec. - USA - Veteöl - 120 - 25 000 l

*Uppskattat antal butiker och volym.

Med reservation för ändringar 

Det första som slår mig är att de eftersöker en trappistöl på max 6,5 %. På rak arm kommer jag på nio öl som passar in: La Trappe Puur, La Trappe Witte, La Trappe Blond, Chimay Douree, Westmalle Extra, Westvleteren Blond, Spencer Trappist Ale, Achel 5 Blond och Achel 5 Bruin. Puur och Witte från La Trappe ser troligast ut på pappret, om det inte vore för att den ena redan finns i sortimentet och den andra släpps i juni. Westmalle Extra och Westvleteren Blond säljs knappt utanför klostren vad jag vet och Achel har så pass liten produktion att deras öl inte heller verkar vara en lämplig kandidat för en fast lansering. Spencer har nog inte hunnit få igång någon export till Europa i tid för att komma med på offertprovningen. Kvar är Chimay Douree, som under lång tid inte gjorts i kommersiell skala, och La Trappe Blond. Blir det någon av dem tro?

Jag klurar också lite på vilka amerikanska "craft lager" på burk det finns i Sverige. Blir det Oskar Blues Mamas Little Yella Pils tro? Eller kanske Samuel Adams Boston Lager? Belgisk suröl blir också trevligt men om de håller på kravet på max 5,9 % tar det bort några trevliga kandidater, t ex en nylansering av Rodenbach Grand Cru. Alkoholhaltsgränserna i den slutliga offerten, som bara leverantörer har tillgång till, kan dock skilja sig från den offentliga lanseringsplanen som också är betydligt mer ospecifik.
Till Porterfestivalen i Göteborg i höstas gjorde Poppels Bryggeri en reinkarnation av en imperial stout från svunna tider. Med vissa modifieringar släpps denna öl som Projekt 002 i begränsad mängd i det lokala beställningssortimentet den 1 februari och kort sagt är det inte mycket att snacka om. Gillar du stilen är det ett givet köp.

Efter Porterfestivalen slipades receptet till ytterligare en smula och resultatet är Projekt 002 Russian Imperial Stout. Den klockar in på den för stilen relativt låga alkoholhalten 8,5 %, något den inte alls lider av.

Medelrostat kaffe är ett dominerande inslag i doften tillsammans med rostade toner i allmänhet och en lätt fruktighet. Inte jättenyanserat men det är å andra sidan bra drag i doften med tanke på alkoholhalten.

Kaffet är inte lika dominerande i smaken där det delar på utrymmet med bitter choklad, mer fruktighet och en viss bärighet. Den är en aning oslipad runt kanterna, något som lär bli bättre om man ger den några månader att lugna ner sig.

Den når inte samma nivå som den mycket trevliga DIPA-föregångaren i projektserien, men är ändå klart köpvärd om man gillar stout.

Den recenserade flaskan var ett varuprov


I en ny serie här på Portersteken kommer jag att testa en ost i taget med några olika öl för att se vad vilka öl som passar till olika ostar. Eller kanske snarare, vilken ölsort man bör välja till en viss ost för högsta möjliga njutning. Först ut är en bit stilton som testas mot en barley wine, en imperial porter och en amerikansk belgare.

De tre tävlande är Nynäshamn Valsviken Vinterporter, North Coast Brother Thelonious och Stone Old Guardian 2010. Motståndet är en stilton inköpt på Elisabeths Ost & Delikatess här i Uppsala. Glaset är ett tekuglas från Sejdelshoppen (glastest kommer senare). Bara att köra!

Min tanke med ölen var att en stilton kräver lite kraftigare öl, men inte nödvändigtvis särskilt humliga så en imperial porter, en stark och lite mörkare belgare samt en barley wine blev det. Jag hade helst provat en barley wine i engelsk stil men det bästa jag hade var alltså en fyraårslagrad Old Guardian. Inte fy skam det heller förstås.

Valsviken Vinterporter visade sig inte passa särskilt bra. Medan det inte blev någon direkt krock mellan öl och ost så uppstod heller inte några harmonier. En ton av lakrits och mörkt muscovadosocker i ölet lyftes fram i sällskap med osten men i övrigt hände inte speciellt mycket. Ingen direkt försämring men inte heller någon direkt förbättring.

Något som däremot var en riktigt trevlig kombination var Brother Thelonious och osten, där ölets sötma och fruktiga inslag gifte sig väldigt bra med den väldigt krämiga och, för att vara en blåmögelost, inte sådär jätteskarpa osten. Särskilt sötman i ölet upplevde jag som en avgörande faktor i denna kombination, där ett plus ett blev tre. Rekommenderas!

Det jag på förhand hade trott skulle bli den bästa kombon var stiltonosten tillsammans med den lagrade Old Guardian. Medan detta också var en trevlig kombination så hade det inte en suck mot Brother Thelonious. Ett barley wine i engelsk stil med sötare bas, lägre beska och större fruktighet hade antagligen fungerat mycket bättre men dessa kryllar det ju inte av i Sverige direkt. På vissa plan lyfte kombinationen mot något högre höjder men överlag hände lite för lite för att det skulle bli en vinnare.

Slutsatsen denna gång är alltså att stilton går bäst ihop med ett öl med viss sötma och stor fruktighet.
Arnold gör ölreklam till SuperBowlsändningen, Nynäshamn gör mer samarbetsöl med SKA och Miller gör "bourbonöl". Det är som vanligt full fart i ölbranschen. Dessa och fler nyheter handlar den senaste uppsättningen av blandade smånyheter om.

Nynäshamn har fortsatt sitt samarbete med SKA och har i veckan varit i Colorado för att brygga en ny samarbetsöl. Ölet ska heta Wipa Snipa och blir en hybrid mellan witbier och IPA och är dessutom kryddad med havtorn och enbär.



ØlKonsortiet, en butik i Aalborg med rykte om sig att vara Danmarks bästa ölaffär utanför Köpenhamn, meddelar att lägger ner verksamheten efter 9 år. Sista öppningsdagen blir 22 februari.



På annat håll på Jylland, nämligen i Aarhus, öppnar istället Fermentoren upp en ny bar. 20 kranar med bra öl utlovas. Öppning planeras till någon gång i mars.



Gävle blir senaste svenska staden att ordna en egen ölfestival. Gefle Ölsellskaps Finölsfestival arrangeras den 30-31 maj i Gasklockorna i Gävle. Den stora gasklockan ska husera svenska bryggerier och den lilla gasklockan ska husera internationella öl. Dessutom är tanken att ha ett utomhusområde.



Alltid drömt om jellybeans med ölsmak? Ja, nu blir det verklighet när Jelly Belly lanserar just en sådan. Säljer den bra kommer den dessutom bli en av deras ordinarie smaker.



Imorgon (29/1) är det BMD med Närke på Stora Örebro. Oklart om det fortfarande finns platser kvar. Två förrätter, en varmrätt, en efterrätt och Närkeöl till för 595 kr. Meny och bokningsinformation finns här (PDF).



Miller har gått ut med att de ska släppa ett bourbonsmakande öl vid namn Miller Fortune. Det lagras inte på bourbonfat men ska ha en smak som påminner påminner om bourbon. På 6,9 % är det lite starkare än Millers vanliga öl och lär ha tagits fram för att nå ut till nya delar av marknaden. Millers kommer också be krogar att servera ölen ur whiskyglas.



Fjolårets vinnare i hembryggar-SM, Anders Wendler, har i dagarna bryggt sin vinnande schwarzbier Casper Yolle Schwarz tillsammans med Jessica Heidrich på S:t Eriks. Anders har varit med länge i ölbranschen med tidigare anställningar på bl a Pripps och Spendrups och är nu bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet som slår upp portarna inom kort. Läs mer om bryggning i c/o Hops artikel från bryggdagen.



Snart är det dags för Super Bowl och som vanligt är det ett tillfälle för massiva PR-kampanjer. De amerikanska storbryggerierna satsar alltid hårt på sina reklamfilmer till Super Bowl och i år har Budweiser bland annat med Arnold Schwarzenegger i sin reklamfilm. Ryktet säger att Arnold får tre miljoner dollar för att ställa upp i reklamen.

La Trappe Tripel var Systembolagets näst bäst säljande trappistöl under 2013 och troligen också den mest säljande i sin stil. För några år sen ställde jag ner en flaska i källaren på prov och nu blev det dags att knäcka den för att se om den vunnit något på närmare 4 års lagring.

Sedimentet i flaskbotten ser mycket löst ut och när kolsyran börjar frigöras efter att kapsylen åkt av är det också mycket floaties som lyfts av de stigande kolsyrebubblorna. Det hamnar däremot inte så många i glaset utan jag kan servera mig själv en hyfsat klar öl till slut.

Doften upplevs som mogen och utan några negativa effekter från lagringen. Den spritsiga, sprittande aromen den har som ung är förbytt mot en lugn och mysig doft som drar åt marsipan, torkade aprikoser, knäck och en svag antydan till vitt dessertvin.

Apelsinmarmelad dyker upp i smaken tillsammans med mer toner av marsipan och dessertvin. Den har ingen direkt kryddighet, något jag tycker finns i färska flaskor. Rund och fin munkänsla och en torr avslutning. Kanske något lite tunn i slutet.

Jag tycker absolut att den har vunnit på sin lagring, rondören är jättetrevlig och ölet har fått en liten guldkant. Tycker man att en tripel ska vara spritsig och livligt fruktig bör man däremot låta bli att lagra den. Den har gått ifrån mycket av det och förändrats stort men jag håller det helt och hållet som en positivt´utveckling.
Lucas och René börjar få fart på sitt sidoprojekt Green Tower, där de kan ta ut svängarna lite mer än under Eskiltuna Ölkulturs flagg. Den senaste kreationen är en kaffekryddad imperial stout vid namn Barrantes. Medan några av de tidigare ölen från Green Tower har varit bra utan att stå ut är Barrantes riktigt välgjord.

Själva namnet Barrantes kommer från odlaren av kaffet som används. Kaffet som är från Costa Rica har sedan rostats på Koppi i Helsingborg och har tillsammans med muscovadosocker fått ge extra smak åt ölet.

Det är också en tydlig och väldigt närvarande, men ändå ganska mjuk ton av kaffe som jag tycker är väldigt snyggt inpassad i grundölets smak. Tvärtemot vissa kaffebomber som dykt upp på senare tid är här kaffet en av flera pelare som smaken står på. Så tycker jag om när det är.

Utöver kaffe bjuder Barrantes på medelstarkt rostade smaker med drag av kakao och en mjuk bärighet som gör att det inte blir alltför tungjobbat för smaklökarna. Munkänslan är kraftig men inte överdådig och på det hela taget är det en riktigt välskapt kaffestout. Jag är imponerad!

Systembolaget har nu släppt sin försäljningsstatistik för 2013 och gräver man lite i den hittar man mycket intressant. Till exempel såldes mer Brooklyn Lager än Budweiser på Systembolaget förra året, flera av de toppsäljande ölen gjort stora tapp och Punk IPA har slagit sig in på ölets topp100. Jag har plockat ut lite intressanta listor och siffror för er som gillar statistik.

En spännande trend är att flera av de absoluta toppsäljarna, tillika några av de billigaste ölen, fortsätter att backa i försäljningssiffrorna. Den överlägsna listettan Sofiero sjönk med 7,5 % jämfört med 2012 och har sedan sin topp under år 2010 tappat 22 % av sin försäljning. Flera andra storsäljare har också tappat. Varför är det här intressant? Det skulle kunna vara ett resultat av att fler och fler bryr sig om vad de dricker istället för att köpa billigast möjliga. Tyvärr är det också så att nästan alla av bästsäljarna i kategorin extra starka lager har ökat sin försäljning.

Lite roligare är att Punk IPA och Nils Oscar slog sig in bland de 100 bäst säljande ölen på Systembolaget under 2013. Precis utanför topp 100 ligger dessutom öl som Brooklyn East India Pale Ale, Fuller's ESB, Oppigårds Amarillo och Golden Ale.

Nedan har jag plockat ut några andra topplistor från försäljningsstatistiken som jag själv tyckte var intressanta. Längst ner i artikeln finns också en guide till hur du själv kan plocka fram listor ur Systembolagets statistik.

Den 1 januari höjdes alkoholskatten för öl med 7 %, från 1,66 kr till 1,78 kr per centiliter ren alkohol och i samma veva höjdes också skatterna på vin och sprit. Häromdagen rapporterade Dagens Industri att finansminister Anders Borg kan tänka sig att höja alkoholskatten igen, något som ytterligare skulle missgynna de små hantverksbryggerierna. Jag anser att man istället bör införa en progressiv ölskatt som istället gynnar de mindre aktörerna.

En ökad alkoholskatt på öl betyder att gränshandeln skulle öka ännu mer. För storbryggerierna är det troligen bara en fråga om en del av deras försäljning flyttas från Systembolaget till bordershoppen i Tyskland. Priset för ett flak starköl blev omkring 10 kr högre med skattehöjningen som trädde i kraft vid årsskiftet. Därmed flyttades gränsen för var det blir lönsamt att åka till Tyskland på shoppingrunda ännu ett gäng mil norrut. Med fler skatteökningar kommer den gränsen flyttas ännu längre norrut. Fler långa transporter, mer belastning på miljön, mer slöseri av jordens resurser.

Det här debattinlägget ska dock handla om de små bryggerierna snarare än de stora. För de små bryggerierna innebär skattehöjningar att deras öl blir ännu dyrare. Som liten producent är det redan tufft nog som det är att hålla nere priserna på sina produkter. De billigaste ölen på Systembolaget kostar bara någon krona i inköp för Systembolaget. För ett litet bryggeri kan själva förpackningen, dvs flaska, kapsyl, etikett och kartong, kosta mer än så. Därtill ska de förstås betala råvaror, lön, el, lokalhyra, utrustning, transport, ränta på eventuellt banklån och diverse andra kostnader. Att hålla ner priset till kund på rimliga nivåer blir inte lätt. Som konsument blir det kostsamt att stödja det lokalt producerade.

Inom EU tillåts medlemsländerna att införa en skatterabatt för mindre bryggerier, en så kallad progressiv ölskatt. För bryggerier som producerar upp till 20 miljoner liter per år kan alkoholskatten sänkas med upp till 50 %. Det är bara ramarna att röra sig inom. Hur mycket skatten ska sänkas för vilka produktionsstorlekar bestämmer länderna förstås själva och man kan införa mängder av steg. Ett drygt dussin länder inom EU använder detta system på olika vis, men inte Sverige.

För varje procent skatterabatt man ger småbryggerierna blir slutpriset till kunden på Systembolaget 4 öre lägre för en normalstark öl på 33 cl. Med full rabatt blir en sådan öl omkring två kronor billigare för konsumenten. Svenska småbryggerier producerar uppskattningsvis omkring 15 miljoner liter öl om året tillsammans. Det rör sig alltså om uteblivna skatteintäkter på i storleksordningen 100 miljoner kronor om man inför en fullstor skatterabatt för alla småbryggerier. Det är inga små summor förstås. Den senaste skattehöjningen kommer dock dra in nästan dubbelt så mycket, bara från försäljningen på Systembolaget. En skattesänkning för småbryggerierna leder dessutom till att fler köper deras öl istället för storbryggeriernas och det ger då en ökad momsintäkt från öl eftersom mikrobrygda öl fortfarande kommer att  kosta mer.

Det finns även vinster som inte är lika enkla att räkna på. Den mest uppenbara är att det gynnar småföretagandet. Generellt gynnar det också producenter som säljer på en lokal marknad och därmed kan det också leda till minskade transporter (dock svårt att avgöra eftersom storföretagen har effektivare transporter). Med fler konsumenter som köper lokalt producerat öl kommer det också bli fler konsumenter som tänker på kvalitet före kvantitet, vilket rimligtvis bör leda till en alkoholkonsumtion med mindre skadliga effekter.

Jag förespråkar inte nödvändigtvis 50 % skatterabatt för alla småbryggerier. Det finns många sätt att utforma det på. T ex att de allra minsta bryggerierna, som har det som tuffast och ofta kämpar för att etablera sig, får den största rabatten och att man minskar den i några få steg ju större bryggerierna blir upp till en lämplig nivå. T ex vid 100 000 och 1 000 000 liter. Det jag vill föra fram är dock inte några detaljförslag, utan den övergripande idén att införa progressiv ölskatt. För att gynna småföretagandet vi ser i bryggeribranschen Sverige runt.

Kommentera gärna förslaget, här i kommentarerna eller på Facebook.
Dags att titta på vårens släpp på Systembolaget igen och det kommer som vanligt bli gott men en aning tungt åt plånboken. Förutom att det droppat in ytterligare ett gäng öl bland de tillfälliga släppen är junisläppet till fasta sortimentet nu nästan fullbelagt, det saknas bara en IPA från USA och en sydamerikansk lager.

Du glömmer väl inte att följa Portersteken på Facebook för att hänga med i svängarna?

Kom ihåg att listan kan ändras. Fler öl kommer att tillkomma de senare släppen och det kan hända att vissa lanseringar skjuts upp eller stryks.

1 FEBRUARI SMÅ PARTIER
T5
Amager/Three Floyds Arctic Sunstone, 11692, Danmark, 50,40 kr, 50 cl, 6 % - 10080 st
Brewdog Hello My Name Is Sonja, 11965, Storbritannien, 40,10 kr, 33 cl, 8,2 % - 6500 st
Brooklyn Black Chocolate Stout, 11961, USA, 23,50 kr, 35,5 cl, 10 % - 30000 st
Cigar City Jai Alai IPA, 11972, USA, 39,40 kr, 35,5 cl, 7,5 % - 16008 st
Great Divide Yeti Oak Aged Imperial Stout, 11479, USA, 90,80 kr, 65 cl, 9,5 % - 3180 st
Green Flash Saison Diego, 11969, USA, 34,10 kr, 35,5 cl, 4,5 % - 6888 st
Nynäshamn Smörpundet Porter, 11963, Sverige, 26,60 kr, 25 cl, 5,9 % - 8640 st
Oskar Blues G'Knight Imperial Red, 11956, USA, 56,90 kr*, 47,3 cl, 8,7 % - 7200 st
Oskar Blues Ten Fidy, 11957, USA, 50,40 kr*, 35,5 cl, 10,5 % - 7200 st
Sierra Nevada Celebration, 10680, USA, 28,20 kr, 35,5 cl, 6,8 % - 30000 st
Siren/Omnipollo/Rick Gordon Lindqvist Näcken, 11684, Storbritannien, 39,90 kr, 33 cl, 6,4 % - 12000 st
Stillwater Debutante, 11962, USA, 89,80 kr, 75 cl, 6,4 % - 5388 st

T6
Brewdog Mix Tape 8, 11966, Storbritannien, 99,80 kr, 33 cl, 14,5 % - 2000 st
Jester King Black Metal, 11682, USA, 130,10 kr, 75 cl, 10,4 % - 2508 st
Smuttynose Scotch Ale, 11935, USA, 74,10 kr, 65 cl, 7,8 % - 3480 st
Smuttynose Barley Wine Style Ale, 11668, USA, 79,50 kr, 65 cl, 11,8 % - 2400 st
Van Ecke Hommelbier Nieuwe Oogst, 11629, Belgien, 99,80 kr, 75 cl, 7,5 % - 1200 st
Westbrook Mexican Cake, 11960, USA, 129 kr, 65 cl, 10,5 % - 2500 st

T7
Dieu du Ciel Solstice d'Hiver, 11964, Kanada, 42,40 kr, 34,1 cl, 9,8 % - 1440 st
Flying Dog Single Hop Simcoe, 11802, USA, 36,90 kr, 35,5 cl, 10 % - 3000 st
Hanssens Oude Gueuze, 11849, Belgien, 65,40 kr, 37,5 cl, 6 % - 2000 st
Hanssens Oude Gueuze, 11824, Belgien, 110,70 kr, 75 cl, 6 % - 240 st
Hanssens Oude Kriek, 11816, Belgien, 80,30 kr, 37,5 cl , 6 % - 696 st
Mikkeller Black Fist, 11967, Danmark/Belgien, 249 kr, 37,5 cl, 26,1 % - 240 st
Nögne Ö 1000 & 1001, 11689, Norge, 99 kr, 50 cl, 10 % - 504 st
St Bernardus Abt 12, 11812, Belgien, 251,30 kr, 150 cl, 10,5 % - 720 st
Stone/10 Barrel/Bluejacket Suede Imperial Porter, 11970, USA, 82,80 kr,  65 cl, 9,6 % - 2160 st
Stone Double Bastard Ale, 11710, USA, 93,70 kr, 65 cl, 11,2 % - 3540 st

13 FEBRUARI WEBBLANSERING
Brekeriet Cassis, 11833, Sverige, 149 kr, 75 cl, 5,2 % - 504 st

1 MARS FASTA SORTIMENTET
Bishops Finger, 1677, Storbritannien, 33 & 44 cl, 5,4 % (nya storlekar)
Brewdog 5 AM Saint, 1501, Storbritannien, 20,10 kr, 33 cl, 5 %
De Molen Citra Pale Ale, 1551, Nederländerna, 20,90 kr, 33 cl, 4,8 %
Dugges Avenyn Ale, 1213, Sverige, 19,90 kr, 33 cl, 5 %
Dugges Mörk Lager, 1247, Sverige, 16,70 kr, 33 cl, 5,8 %
Mikkeller American Dream, 1246, Danmark/Belgien, 19,90 kr, 33 cl, 4,6 %
Old Speckled Hen, 1356, Storbritannien, 33 cl, 5,2 % (ny storlek)
Omnipollo Nebuchadnezzar, 1231, Sverige/Belgien, 29,90 kr, 33 cl, 8,5 %
S:t Eriks Centennial, 1220, Sverige, 18,90 kr, 33 cl, 5,9 %
S:t Eriks Organic Ale, 11625, Sverige, 19,90 kr, 33 cl, 4,7 %
Slottskällan Saison, 1201, Sverige, 24,30 kr, 33 cl, 6,5 %
Södra Almighty, 11968, Sverige, 21,10 kr, 33 cl, 4,3 %

1 MARS SMÅ PARTIER
T5
Brewdog Old World India Pale Ale, 11232, Storbritannien, 39,90 kr, 66 cl, 7,5 % - 12000 st
Brewdog Old World Russian Imperial Stout, 11252, Storbritannien, 49,90 kr, 66 cl, 9,5 % - 12000 st
Innis & Gunn Irish Whiskey Finish, 11896, Storbritannien, 24,90 kr, 33 cl, 7,4 % - 50400 st
Iron Fist Spice of Life, 11836, USA, 80,70 kr, 75 cl, 6,5 % - 5000 st
Iron Fist Velvet Glove, 11897, USA, 96 kr, 75 cl, 9 % - 5000 st
New Belgium Abbey, 11848, USA, 28,90 kr, 35,5 cl, 7 % - 12000 st
New Belgium Trippel, 11847, USA, 28,90 kr, 35,5 cl, 7,8 % - 12000 st
Sierra Nevada Beer Camp IPA, 11880, USA, 31,40 kr, 35,5 cl, 6,9% - 6000 st
Siren/Grassroots/Mikkeller Limoncello IPA, 11826, Storbritannien, 39,90 kr, 33 cl, 9 % - 12000 st

T6
Anderson Valley Wild Turkey Bourbon Barrel Stout, 11800, USA, 65 cl, 6,9 %
Bockor Cuvée des Jacobins, 11815, Belgien, 33 cl, 5,5 %
Gouden Carolus Easter, 11806, Belgien, 75 cl
Founders Backwoods Bastard, 11831, USA, 35,5 cl, 10,2 %
Sierra Nevada Beer Camp Imperial Red Ale, 11801, USA, 35,5 cl, 8,5 %

T7
3 Fonteinen Oude Geuze, 11872, Belgien, 37,5 cl
3 Fonteinen Oude Kriek, 11863, Belgien, 37,5 cl
Amager Double Black Mash, 11834, Danmark, 50 cl, 12 %
Brewdog Unleash The Yeast, 11977, Storbritannien, 98,10 kr, 132 cl, 6,3 % - 1200 st
 -American Ale
 -Bavarian Weizen
 -Belgian Trappist
 -Pilsen Lager
De Ranke Hop Harvest, 11821, Belgien, 75 cl, 6 %
Grassroots Arctic Saison, 11830, USA, 75 cl, 6 %
Hornbeer Viking Chili Stout, 11838, Danmark, 50 cl, 10 %
Mohawk Belgian Grand Cru, 11974, Sverige/Belgien, 37,5 cl, 9,9 %
Mohawk Cuvée Grand Cru, 11973, Sverige/Belgien, 37,5 cl, 9,9 %
Mohawk Double Barrel Aged Blizzard, 11975, Sverige/Belgien, 37,5 cl, 10,9 %
Ritterguts Gose, 11976, Tyskland, 50 cl, 4,2 % 

1 APRIL PÅSKÖL
Dugges Easter Brown Ale, 1337, Sverige, 33 cl
Dugges Påsklager, 1395, Sverige, 50 cl
Dugges Påsköl, 1301, Sverige, 50 cl
Electric Nurse Easter Porter, 1335, Sverige, 50 cl
Jämtlands Påskebrygd, 1338, Sverige, 50 cl
Mariestads Påsköl, 1315, Sverige, 50 cl
Mohawk Black Easter IPA, 1310, Sverige, 33 cl
Nils Oscar Kalaspåsköl, 1360, Sverige, 33 cl
Nynäshamn Pumpviken Påsköl, 1341, Sverige, 50 cl
Oppigårds Easter Ale, 1374, Sverige, 50 cl
S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl, 1302, Sverige, 33 cl
S:t Eriks Påskale, 1300, Sverige, 33 cl
Three Hearts Påskebrygd, 1327, Sverige, 50 cl
Train Station The Hoppy Bunny, 1304, Sverige, 33 cl
Wisby Påsköl, 1390, Sverige, 33 cl

1 APRIL SMÅ PARTIER
T5
All In/De Molen OkiDoki IPA, 11832, Sverige/Nederländerna, 33 cl, 6,9 % 
Baladin NazionAle, 11822, Italien, 75 cl, 6,5 %
De Ranke XX Bitter, 11832, Belgien, 75 cl, 6,2 %
Dupont Moinette Blonde, 11843, Belgien, 75 cl, 8,5 %
Djävlebryg Dark Beast, 11811, Danmark, 33 cl, 6,5 %
Gouden Carolus Cuvee Van Der Keizer Blue, 11828, Belgien, 75 cl, 11 %
Great Divide Old Ruffian Barley Wine, 11807, USA, 65 cl, 10,3 %
Omnipollo/Prairie Potlatch, 11859, Sverige/USA/Belgien, 37,5 cl, 7 %
Oppigårds Fatboy Brown, 11823, Sverige, 33 cl, 5 %
Smuttynose Durty, 11852, USA, 35,5 cl, 8,4 %

T6
All In/De Molen Empress Strikes Black, 11837, Sverige/Nederländerna, 33 cl, 10,2 %
Djävlebryg Pride of Nekron, 11814, Danmark, 33 cl, 10,5 %
Dupont Cervesia, 11899, Belgien, 75 cl, 8 %
Great Divide Espresso Oak Aged Yeti Imperial Stout, 11829, USA, 65 cl, 9,5 %
Ichtegems Grand Cru, 11839, Belgien, 75 cl, 6,5 %
Schneider Meine Porter Weisse Tap X, 11825, Tyskland, 75 cl, 7 %
Smuttynose Imperial Stout, 11881, USA, 65 cl, 10,1 %

T7
Sierra Nevada Double Dubbel, 11841, USA, 75 cl, 10,5 %

2 MAJ SMÅ PARTIER
T5
Amager/Against The Grain The Great Big Kentucky Sausage Fest, 11817, Danmark, 50 cl, 7,7 %  
Caracole Troublette Bio, 11850, Belgien, 33 cl, 5 %
Glazen Toren Lentebier, 11846, Belgien, 75 cl

2 JUNI FAST SORTIMENTET
Backyard Brew Bomble Bee 17, 1458, Sverige, 33 cl
Brutal Brewing A New Hop-e, 1456, Sverige, 33 cl
Camden Town Pale Ale, 1441, Storbritannien, 33 cl
Estrella Galicia, 1452, Spanien, 33 cl
Femkommatvåan, 1625, Sverige, 33 cl
Früh Kölsch, 1461, Tyskland, 50 cl
Hofbräu Mixpack, 1489, Tyskland, 200 cl
La Trappe Puur, 11803, Nederländerna, 33 cl
Mohawk Brown Is The New Brown, 1422, Sverige, 33 cl
Nils Oscar Belgo Pale Ale, 1424, Sverige, 33 cl

2 JUNI SMÅ PARTIER
T5
Amager Frog Hops To Amager, 11818, Danmark, 50 cl, 8 % 
La Rulles Estivale, 11842, Beligen, 75 cl, 5,2 % 

T7
De Ranke Cuvee De Ranke, 11813, Belgien, 75 cl, 7 %

*Exkl. pant
Dags att testa lite Göteborgsk öl. Beerbliotek har snabbt etablerat sig i Göteborgs öllandskap och nu har de också kommit med en ny kreation på de lokala Systembolagen. Strax utanför Göteborg ligger det ännu nyare Rådanäs Bryggeri som redan klämt in en lager och en bitter på de lokala Systembolagen.

Klippan India Pale Ale är namnet på Beerblioteks öl och är gjord i västkustsk stil med stort fokus på humlen. Sex humlesorter har använts och det generöst. Den verkar dessutom inte vara mer än en månad gammal, vilket man sällan ser hos öl som kommer via Systembolaget.

Smaken är mycket riktigt också väldigt humledriven med drag av grapefrukt, kåda och exotisk frukt. Bakom finns lite kexiga smaker som tar lite plats i anspråk bland all humle. Beskan är rätt så kraftig men inte så det blir för mycket. Däremot är den något sträv vilket inte är till dess fördel. Smakerna känns också något muddlade, men det är av mindre betydelse. Eftersmaken är besk kåda. Visst finns det några delar som kan bli bättre men det är ändå en IPA värdig ett köp.


Rådanäs å sin sida imponerar direkt med sitt Lageröl. Rena och pigga smaker, lagom beska och fint kryddiga och gräsiga nyanser från humlen. Riktigt bra! Snyggt att trycka ut en bra ljus lager som bland det första de gör.

Deras andra öl, Amerikansk Bitter är ett föredömligt exempel på hur less is more kan funka även med öl ibland. I grunden är den liksom en brittisk bitter väldigt tillbakalutad och ganska lättsam men med många mindre nyanser som håller den intressant. Skillnaden är att humlen är amerikansk men det är inte humlat efter amerikanska mått för det. Istället är humlen i väldigt fin balans med övriga smaker och bidrar med fler nyanser istället för att dominera. Snygg öl som klarar sig bra utan att vara en smakexplosion. Det finns förstås några skönhetsfläckar att putsa bort, men med tanke på hur nytt bryggeriet är får det verkligen ses som en god start ändå.


Efter ett släppuppehåll i januari är det dags igen för nya öl på Systembolaget om en dryg vecka. Inte mindre än 28 nya öl dyker upp den här gången och det är allt från amerikansk burk-IPA till belgisk klosteröl på magnumflaska. Det är hög medelkvalitet i det här släppet vill jag lova men så kostar de flesta ölen också lite mer än vanligt.

Du glömmer väl inte att följa Portersteken på Facebook för att hänga med i svängarna?

[Namn]
[Artikelnummer, ursprungsland, pris, volym, alkoholhalt - beställt antal]
[Mina noteringar]
[Datummärkning]

Amager/Three Floyds Arctic Sunstone
11692, Danmark, 50,40 kr, 50 cl, 6 % - 10080 st
Humlejuice! Grapefrukt, sötare citrus och en del mango på en bädd av sockerkaka. Lång och behagligt kraftig beska. Mycket, mycket bra.
Bäst före: 10-2014

Brewdog Hello My Name Is Sonja
11965, Storbritannien, 40,10 kr, 33 cl, 8,2 % - 6500 st 
Kraftigt humlig öl med fruktig smak och en liten ton av stickig grönpeppar. En touch av blåbär dyker upp mot slutet tillsammans med en liiiiten syrlighet som bryter av mot sötman. Rätt så mild beska trots allt men den ligger kvar länge.
Bäst före: 09-10-14 

Brooklyn Black Chocolate Stout
11961, USA, 23,50 kr, 35,5 cl, 10 % - 30000 st
Bitter choklad, tigerkaka, mediumrost och chokladmuffins. Som vanligt en prisvärd imperial stout om än inte top notch ser rent krasst till kvaliteten.
Bäst före: sep 2016 

Cigar City Jai Alai IPA
11972, USA, 39,40 kr, 35,5 cl, 7,5 % - 16008 st
Fruktig men initialt något trött humle som repar sig mot slutet. Fortfarande väldigt trevlig även om den tappat något jämfört med en helt färsk. Ren, något kakig smak som bär humlen väldigt snyggt utan att ta något från den. Härlig beska! Överraskande bra med tanke på åldern.
Canned on 10-28-2013 

Great Divide Yeti Oak Aged Imperial Stout
11479, USA, 90,80 kr, 65 cl, 9,5 % - 3180 st
Tungt rostad doft med mycket kaffe och bitter choklad. Ännu mer så i smaken där framförallt kaffetonen tar mycket plats. Något lite mjukare än sin grundöl och med en hint av vanilj och ek.
Bäst före: dec 2014 

Green Flash Saison Diego
11969, USA, 34,10 kr, 35,5 cl, 4,5 % - 6888 st 
Spritsig doft som hoppar rakt ut ur glaset och upp i näsan. Milt humlig och överlag en väldigt lätt öl. Brödig och något fruktig smak med mild kryddighet. Kanske en smula lätt så här års men en god öl.
Bäst före: -

Nynäshamn Smörpundet Porter
11963, Sverige, 26,60 kr, 25 cl, 5,9 % - 8640 st 
En till återkommande klassiker. Knäckebröd med Nutella och lite kaffe till är mitt senaste bud på dess smaker. Mjuk och fin men lite för torr för min smak.
Bäst före: - 

Oskar Blues G'Knight Imperial Red
11956, USA, 56,90 kr*, 47,3 cl, 8,7 % - 7200 st
Lök och grönpeppar, klassiska signum för humlen Summit, som jag inte är särskilt förtjust i. Därtill en något diffus fruktighet, lite citrustoner, karamell och mild knäcksmak. Något söt och med balanserad beska.
Canned on 10-08-2013 

Oskar Blues Ten Fidy
11957, USA, 50,40 kr*, 35,5 cl, 10,5 % - 7200 st
Som en Mississippi mud pie i ölskepnad. Närmast dekadent smak med all sin choklad och dessutom trevliga små nyanser som lyfter ölet ett snäpp till. Alkoholen är värmande istället för störande, sötman och beskan är perfekt balanserade mot varandra och eftersmaken av kakao ligger kvar länge. Riktigt bra imperial stout!
Canned on: 10-03-2013 

Sierra Nevada Celebration
10680, USA, 28,20 kr, 35,5 cl, 6,8 % - 30000 st
Knäckig med stor beska och väldigt lätt humle som drar åt kåda och hö. Något tillbakadragen i smakerna.
Bäst före: 3316220:05 (butleljerad 12 november 2013 kl 20:05, tror jag man tolkar det som) 

Siren/Omnipollo/Rick Gordon Lindqvist Näcken
11684, Storbritannien, 39,90 kr, 33 cl, 6,4 % - 12000 st
Trevlig kombination av skumbanan, fruktiga estrar och humle. Beskan sitter inte klockrent mot resten av smakerna och det finns en lite jordig ton som stör mig men det är små detaljer i en i övrigt mer än bra öl.
Bäst före: - 

Stillwater Debutante
11962, USA, 89,80 kr, 75 cl, 6,4 % - 5388 st
Estrig med lite tuggummitoner och knappt någon humle. Känns ren trots sina estrar och på så vis väldigt bra, men kanske något tunn mot slutet. Håller sig ändå nästan i klass med de bättre belgarna men kostar däremot lite mer.
Bäst före: -

T6
Brewdog Mix Tape 8
11966, Storbritannien, 99,80 kr, 33 cl, 14,5 % - 2000 st
Stor men snygg sötma med mängder av nyanser, såsom karamell, kola, sirap, fruktkaka med whisky, vanilj och mer därtill. Den långa fatlagringen har suddat ut humletonerna och ölet som är i flaskan kan snarast beskrivas som en barley wine och det är faktiskt riktigt bra, förutsatt att man tycker om lite sötare öl. Riktigt trevliga fatlagringstoner också!
Bäst före: -

Jester King Black Metal
11682, USA, 130,10 kr, 75 cl, 10,4 % - 2508 st
En ganska straight-forward imperial stout med choklad, lite kaffe, rostad smak och en viss fruktighet. Välgjort utan krusiduller!
Buteljerad: aug-27-13

Smuttynose Scotch Ale
11935, USA, 74,10 kr, 65 cl, 7,8 % - 3480 st
Kola och knäckebröd i doften. Lätt drag av rostad rågbröd i smaken tillsammans med knäckebröd och karamell. Djupt maltig med en touch av torkad frukt som växer till sig mot slutet. Lätt sötma och väldigt lätt beska.
Bäst före: 09-25-14

Smuttynose Barley Wine Style Ale
11668, USA, 79,50 kr, 65 cl, 11,8 % - 2400 st
Härligt djup doft med mycket sirap och kola samt en släng av humle och torkad frukt. Smaken är stor, söt och värmande där den torkade frukten kommer fram betydligt mer än i doften. Påtaglig men inte extrem beska. En amerikansk barley wine som inte tar humlen till extremiteter, helt i min stil. Bra pris för vad man får.
Bäst före: - 

Van Ecke Hommelbier Nieuwe Oogst
11629, Belgien, 99,80 kr, 75 cl, 7,5 % - 1200 st
Ganska mild doft med lite estrar, lätta humledrag och en liiiten ton av limstift. Något jordig i smaken med en tydlig men mild och kryddig humleton. Därtill ganska milt fruktiga estrar i smaken. Väl avvägd beska som passar ölet fint.
Bäst före: Slut 2016

Westbrook Mexican Cake
11960, USA, 129 kr, 65 cl, 10,5 % - 2500 st
Choklad och chili dominerar doften med en tydlig underton av len vanilj. Det finns en del hetta från chilin och även smak av densamma. Vaniljen försvinner under chilin i smaken men bidrar till viss nyans ändå. Ett givet köp för den som gillar chiliöl!
Buteljerad: 7/3/13 



T7

Dieu du Ciel Solstice d'Hiver
11964, Kanada, 42,40 kr, 34,1 cl, 9,8 % - 1440 st
Mycket maltig med karamell, chokladkaka och ljus sirap följt av en dov, fruktig humleton och en ganska stor beska. Beskan känns inte riktigt i samspel med resten av ölet, annars är det riktigt bra. Spara till en annan vinter så hinner beskan lägga sig.
Bäst före: -

Flying Dog Single Hop Simcoe
11802, USA, 36,90 kr, 35,5 cl, 10 % - 3000 st
Rätt trött humlighet som inte riktigt visar upp Simcoehumlen från sin bättre sida. Därtill en något störande alkoholton så är denna öl inte något speciellt i sin nuvarande form även om den är bra i grunden.
Bäst före: 28-10-14 

St Bernardus Abt 12
11812, Belgien, 251,30 kr, 150 cl, 10,5 % - 720 st
Djupt fruktig med ton av alkohol, mörk sirap, dadlar och lite klister. Bra nu men det känns att den är något ung och den kommer vinna på lite lagring.
Bäst före: 31-12-2018

Stone/10 Barrel/Bluejacket Suede Imperial Porter
11970, USA, 82,80 kr,  65 cl, 9,6 % - 2160 st
Doften är lite lättare för en imperial porter och drar lite åt violpastiller och torkad frukt. Blomtonen är starkare i smaken och är både god och intressant. Det gör sig bra i ölet. Dessutom finns toner av nougat, rostade nötter och knäckebröd. Spännande och bra på samma gång!
Bäst före: jun 2016

Stone Double Bastard Ale
11710, USA, 93,70 kr, 65 cl, 11,2 % - 3540 st
Smakar som Double Bastard brukar göra. Djup maltighet med smaker av knäck och karamell, en distinkt humlighet ovanpå och en trevligt värmande känsla. Tung öl, som vanligt.
Buteljerad: 10-06-13 

Följande öl dyker också upp men fanns inte med på Systembolagets skribentprovning:
Hanssens Oude Gueuze, 11849, Belgien, 65,40 kr, 37,5 cl, 6 % - 2000 st
Hanssens Oude Gueuze, 11824, Belgien, 110,70 kr, 75 cl, 6 % - 240 st
Hanssens Oude Kriek, 11816, Belgien, 80,30 kr, 37,5 cl , 6 % - 696 st
Mikkeller Black Fist, 11967, Danmark/Belgien, 249 kr, 37,5 cl, 26,1 % - 240 st
Nögne Ö 1000 & 1001, 11689, Norge, 99 kr, 50 cl, 10 % - 504 st

Hanssens båda öl har jag druckit förut och det är mycket kompetenta lambics med bra drag i syran. Rekommenderas för alla som gillar suröl!

Brewdogs fyrpack Unleash the Yeast skulle också ha släppts i februari men har blivit uppskjuten till mars pga försenade transporter.
All In Brewing har fått till ett par samarbetsöl vid det här laget och nu har det också dykt upp ett i Systembolagets beställningssortiment. Bigger Lager har gjorts tillsammans med italienska Toccalmatto och är precis som namnet antyder en lite starkare lager som dessutom är laddad med en ordentlig dos humle.

75 cl, 7,5 %, 7 humlesorter, 131,10 kr. Det är en stor lager på många vis. Det är inte så oväntat, Bruno Carilli och hans Toccalmatto verkar ha en viss förkärlek för att göra stora öl. Allt detta till trots skulle jag i första hand vilja kalla det för en frisk öl.

Smaken domineras av spritsig fruktighet från humlen, som sänder tankarna raka vägen till Oceanien. Inte så konstigt då fyra humlesorter är från Nya Zeeland och en femte från Australien. Det är lite svartvinbärsblad, lite kattpiss på sauvignon-blanc-vis, lite melon, lite krusbär och lite söt citrus. Väldigt somrigt!

Humlesmakerna dominerar men den känns inte alls överhumlad. Snarare är malt- och jästsmakerna nerskruvade och bidrar mest med en stöttande smak av pajskal och bröd. Ett litet problem är att beskan blir en aning astringent och sträv. Med en renare och krispigare beska hade ölet varit top notch.

Bigger Lager släpptes i början av månaden och det fanns från början 420 flaskor allokerade för beställningssortiment, sedan har All In fyllt på med några till för att möta hög efterfrågan. Vill du testa är det alltså dags att beställa en snart. Typ igår.

Brooklyn släpper "ghost bottle"-öl i större skala kvartalsvis, Wicked ordnar Wicked Day och Sierra Fest, två nya bryggerier klara till CBC och därtill en ny hembryggartävling. Det och mycket mer i denna omgång av blandade smånyheter.


De brittiska bryggerierna Magic Rock och Beavertown kommer att delta på årets Copenhagen Beer Celebration. Därmed är 39 av 40 bryggerier klara till festivalen.



Brewdog Bar Stockholm kör en hembryggartävling där vinnaren får brygga öl tillsammans med Mattias Hammenlind på ett än så länge hemligt bryggeri i Stockholm. Ölet kommer sedan serveras exklusivt på Brewdog Bar Stockholm. För att delta, lämna eller skicka två flaskor av ölet tillsammans med recept och kontaktuppgifter till baren senast 15 mars.



På tal om Brewdog Bar är de på gång att utöka kedjan ännu mer. Förutom barer i Japan och Brasilien blir det också en i vårt östra grannland, närmare bestämt i Helsingfors.



Omnipollo Fatamorgana hade premiär på några utvalda krogar under fredagen förra veckan. Samtidigt lades den ut för privatimport och för resten av landets krogar att beställa. Det kom så många beställningar från krogar att Brill sålde ut allt de hade på tre dagar. Eftersom krogbeställningar kan hanteras direkt medan privatimportförfarandet går några vändor fram och tillbaka innan flaskor reserveras hann alla flaskor gå till krogarna. Det kan hända att man hunnit få en offert på sin förfrågan men den är alltså slutsåld ändå. Omnipollo och Brill jobbar nu på att få fram en ny batch.



Antalet amerikanska bryggerier (inklusive bryggpubar) har nu passerat 2700 stycken och fler än 400 nya bryggerier startade i USA under 2013.



Brooklyn Brewery har länge kört med konceptet "ghost bottles", experimentella öl som gjorts i så liten skala att de aldrig riktigt släppts men har dykt upp på festivaler och särskilda events. Nu inför de Quarterly Experiment, där de en gång i kvartalet kommer att släppa några av dessa mer experimentella öl i något större skala. Först ut blir Wild Streak, en belgoinspirerad ljus öl som lagrats på bourbonfat och sedan fått flaskjäsa med champagnejäst och brettanomyces. En prerelease sker på bryggeriet redan nästa helg.



Att dricka öl när man går och ser sport live är en självklarhet för många amerikaner och numera är arenorna inte bara en plats för att visa upp hemmalaget. De blir allt mer också en plats för lokal och regional hantverksöl, som tagit stora marknadsandelar de senaste åren. För Ovations Food Services, som sköter mat och dryck på flera arenor, står hantverksöl för en fjärdedel av ölförsäljning och importerad öl för ytterligare en fjärdedel. Läs mer på SportsBusiness Daily.



Galateas satsning craftbeer.se där de samlar sin portfölj av hantverksöl från främst USA och Storbritannien har fyllt på förråden med nya öl för privatimport. Det rör sig om öl från Green Flash, Rogue och Westbrook. Särskilt värt att uppmärksamma tycker jag personligen att Westbrook Gose på burk är, som kan beställas i sexpack. I samma veva utlovas att deras privatimportsortiment kommer att växa rejält framöver.



Bishops Arms Savoy och Wicked Wine håller Sierra Fest tillsammans under helgen 7-9 februari. En exklusiv one-off öl på fat utlovas samt en massa andra öl från Sierra Nevada. Personal från Wicked Wine kommer finnas på plats under helgen.



Tidigare samma vecka håller Wicked Wine sina sortimentsprovningar, Wicked Day, i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessa är huvudsakligen till för press och krogpersonal men under de sista två timmarna (kl 17-19) kommer det även vara öppet för medlemmar i Wicked Wine Club. Då kan man köpa 15 prover för 200 kr. Datum och platser som gäller är:
4/2 - Amaranten, Stockholm
5/2 - GTS Festvåning, Göteborg
6/2 - Nyströms Gastronomi, Malmö




Fat med Struises öl har börjat nå Uppsala och det är något jag inte ville missa. Det var inget mindre än Smonk och Cuvée Delphine som dök upp på O'Connors. Det är två öl som man skulle kunna kalla specialvarianter av två andra Struiseöl. Goda var de också.

Smonk, eller Smoked Monk, är vad jag förstått en variant på deras suröl Ypres där man ersatt en del av den vanliga malten med rökmalt. Någon direkt röksmak känner jag inte av, inte mer än möjligen en liten, liten rökt skinka. Fast det kanske är inbillning?

Det är dock en riktigt trevlig öl med stora fruktiga och vinösa smaker, mjuk syra som drar åt citron snarare än ättika och därtill drag av karamelliserade körsbär, ek och torkad frukt. En fin och lätt kolsyra ger en mjuk och behaglig munkänsla.

Ett trevligt öl men jag minns den vanliga Ypres som ett komplexare öl med mer nyanser. Utan att ha provat de bredvid varandra skulle jag säga att jag föredrar Ypres (och Ypres Reserva) över Smonk.



Cuvée Delphine å sin sida är en Black Albert som legat på bourbonfat från Four Roses. Struise ville kalla det för 4 Black Roses men fick inte för Four Roses och valde då att kalla det Cuvée Delphine istället som är en anspelning Delphine Boël som sägs vara ett utomäktenskaplig barn till Kung Albert II, som inte vill stå för att det är hans dotter. Lite som detta öl och Four Roses alltså. Boël är konstnär och hennes verk med texten "Truth can set you free" över en belgisk flagga pryder dessutom etiketten till Cuvée Delphine. Belgisk humor...

Ölet i sig är liksom grundölet Black Albert rätt så fruktigt för en imperial stout. Stora drag av mjuk choklad och rostade nötter leder in den på för stilen mer välbekant mark. Bourbontonerna är ganska milda och välintegrerade med ölet vilket gör att de inte tar över smaken. För en öl på 13 % är den ganska tunn vilket tyvärr drar ner den en smula.

Den skulle definitivt kunna ha en tyngre kropp utan att bli svårdrucken. Smakerna den bjuder på är ändå väldigt trevliga och tillsammans med en väldigt mild kolsyrning glider den ner väldigt lätt. Lite för lätt.

Som avslutning på temat med Beer Studio kommer här en bildspecial som berättar om ölets väg från klartanken till flaskor och keykegs. I 22 bilder och tillhörande bildtexter berättas här om en eftermiddag på bryggeriet som gick ut på att paketera det färdiga ölet, en av de mest tidskrävande uppgifterna på ett litet bryggeri.

Många prylar och gängor behövs i ett bryggeri...

...och såklart råvaror...

...för att göra en öl...

...eller två.

En ägare...

...och en bryggare behövs också.

För att paketera sitt öl behövs kapsyleringsutrustning...

...rena kapsyler...

...kartonger...

...tomflaskor...

...och något att föra över ölen till flaskorna med.

Börja med att spruta desinfektionsmedel på flaskorna...

...börja sedan fylla flaskorna...

...hela vägen upp...

...placera kapsyl och flaska i kapysleringsmaskinen...

...och tryck ner handtaget.

Man är med fördel två personer som jobbar tillsammans...

...medan den tredje smiter iväg för att fota i nya vinklar.

Till slut har man fyllda flaskor med kapsyl på i en låda.

Alternativt fyller man sin öl på fat...

...vilket kräver ett särskilt fyllhuvud...

...sen är det bara att köra. Upp och ner.

Efter en arbetsdagens slut tar man sedan igen sig i puben.

Jag har besökt ett tjugotal bryggerier genom åren men aldrig något så nyöppnat som Beer Studio, som släppte sina första öl för inte så mycket mer än en månad sen. Medan jag har förstått att det är mycket hårt arbete bakom att starta ett bryggeri så framgick det på ett helt nytt sätt vilket mentalt och fysiskt slit det innebär under mitt 24 timmar långa besök i Umeå.

Det första man slås av när man kommer innanför dörren till Beer Studio är att allt känns väldigt prydligt. Kanske är det för att de är så nyöppnade att de inte hunnit skapa oreda än. I den lilla industrilokalen, som de rustat upp ordentligt, är själva bryggeriet och allt som hör till placerat på markplan och på en mezzaninvåning ligger kontor, kök och utrymme för provningsgrupper.

Kontrollpanelen till kylutrustningen

Det mesta av bryggutrustningen köptes begagnat från Sigtuna Brygghus men vissa delar är också helt nytt. Så som bryggeriets pärla, glykolkylsystemet som ger individuell kylning till varje tank. Jag har fått intrycket att det inte är särskilt vanligt bland nystartade bryggerier. Ett drag som ger bättre kontroll över jäsningen och därmed mycket bättre förutsättningar att göra bra öl. Man kan prata mycket om maltsorter och humlemängder men att ha styr på sin jäst är viktigast av allt.

Själva bryggverket är på 1000 liter och efter diverse förluster är det ungefär 750-800 liter färdigt öl per bryggning som hamnar i flaskor och fat. Flaskfyllningen gör Darren och Leif med så kallade "beer guns" med kapsylering och etikettering mer eller mindre för hand. En billig lösning som istället kräver många arbetstimmar. Jag fick själv vara med och buteljera en del av Pale Ale Demo 02 och det tar verkligen sin lilla tid. I runda slängar 250 flaskor i timmen, eller omkring 10 timmar för en batch. Därtill kommer någon extra timme för att sätta etiketter på alla flaskor.

Den ceremoniella överlämningen av Beer Studios första keykeg
Under mitt besök kom också Max och Frank från Nausta förbi och lämnade över några keykegs (engångsfat) och visade hur de ska fyllas. Att fylla 30 liter på några minuter är förstås en stor skillnad mot att fylla 250 flaskor i timmen och lyckan hos Darren och Leif var inte att ta miste på efter att det första fatet fyllts utan problem. Sen gäller det förstås att sälja faten också, vilket kan vara lite klurigare eftersom det mer eller mindre kräver att krogen man säljer till har en egen tappkran (ofta köper storbryggerierna tappkranar åt krogarna mot att de bara serverar deras öl på dem). Flaskor å sin sida kräver bara lite plats i kylen. Båda förpackningar har alltså sina för- och nackdelar.

Att bygga upp bryggeriet har varit en utmaning på många vis med många oväntade hinder på vägen. Bara att handikappanpassa bryggeriet, ett krav för att få serveringstillstånd, vilket gjorts genom en rullstolsanpassad toalett och en rullstollshiss till trappen har kostat 150 000 kr. En stor oförutsedd utgift och pengar som annars kunde ha gått till exempelvis en hyfsad buteljeringsmaskin.

Det är dessutom bara ett i raden av många små och stora oförutsedda komplikationer som har uppstått, vilket gjort att det tagit lite längre än tid än väntat att öppna bryggeriet. Med bara två personer som arbetar heltid med bryggeriet tar varje litet hinder upp hälften (eller hela) av arbetskraften. Nu är det ändå igång och det märks på Darren hur stolt han är. Liksom så många andra bryggeristartare har han och bryggaren Leif, som veckopendlar de närmare 35 milen från Kalix, slitit hårt för att förverkliga sin dröm.
I Demo-serien kan man följa Beer Studios väg mot att hitta ett recept som är bra nog att bli en av deras standardöl. Första uppdraget är att ta fram en pale ale och hittills har två Demoöl gjorts. Låt oss ta en titt på bryggeriets första steg på väg mot en framtida storsäljare.

Den enda receptskillnaden mellan 01 och 02 är jäststammarna som använts. Det är de populära sorterna US-05 respektive S-04, alltså en amerikansk respektive en engelsk alejäst. I övrigt är de identiska i receptet och bryggda med pilsner-, crystal- och vetemalt samt humlesorterna Northern Brewer och Amarillo. Tanken är att ta fram en lättdrucken pale ale som går hem hos Umeås öldrickare.

01 är helt klar trots att den är ofiltrerad. Grundsmaken är ren och okomplicerad, ett typiskt drag hos US-05. Där finns drag av bröd, honung och kakor men det är också en lätt kropp utan någon vidare sötma. Humletonerna är milda och man känner igen Amarillo med fruktiga och lite bäriga inslag. Efterbeskan är mild och något kort. Sammanfattat är det en mycket lättdrucken och något försiktig pale ale med rena smaker.

02 är disig och ser därför lite mörkare ut än sin bror. Doften är tydligt fruktig med typiska marmeladtoastsmaker från jäsningen. Liksom i 01 har jästen satt sin karaktäristiska prägel på ölet. För en erfaren ölprovare eller hembryggare vore det inte några problem att gissa sig fram till vilka jästsorter som använts i dessa två öl.

Humlen samspelar med de fruktiga tonerna från jästen på ett trevligt sätt i 02 och det höjer den ett snäpp från 01. Beskan känns också en aning starkare. Utan felsmaker och ett hyfsat grundrecept är det en bra grund att jobba vidare, vilket Darren och Leif förstås också kommer göra. Till nästa bryggning är tanken att lägga till carapilsmalt för att få en fylligare kropp samt att öka på humlemängden rejält. Därefter kan det bli aktuellt med vattenbehandling av Umeås mjuka vatten för att lyfta smakerna ett steg till. De verkar ha ett klart mål om hur ölen ska smaka innan de är nöjda och vettiga idéer om hur de ska nå dit, ett steg i taget.

Jag väljer den här gången att avstå från att ge exakta betyg, men de skulle hamna kring 3,5 av 5 tror jag minsann.
Till mitt besök på Beer Studio i Umeå dök det upp ett flertal frågor på Porterstekens Facebooksida. Den populäraste frågan var såklart när ölen blir tillgänglig utanför Umeå. Den och många fler frågor ställde jag till Darren och här är hans svar.

När/om räknar de med att få produkterna till Systembolagets lokala beställningssortiment?
-Det är på gång. Det är en bra lösning för att kunna sälja lite större volymer. Först behöver vi bara bli godkända som leverantörer till Systembolaget, en process som innefattar flera steg. Vi är igång med ansökningsprocessen men ännu inte klara. Sen kommer vi troligen inte sälja öl via Systembolaget förrän vi har finslipat recepten lite till och fått till ett att brygga återkommande.

Satsar de på lokal eller nationell krogtäckning?
-För tillfället är det bara krogar i Umeå som har våra öl. Vi har inga möjligheter att distribuera själva utanför Umeå och i det här tidiga steget skulle det äta upp för mycket av inkomsterna om man gick via en distributör som också ska ha en del av kakan.

Blir det någon mild?
-Jag älskar mild! Vi skulle jättegärna brygga en men är mer tveksamma till om det skulle gå att sälja den. Det är en stil som faller mellan stolarna hos konsumenterna här, det passar inte riktigt in i den svenska dryckeskulturen, särskilt inte i vår del av landet.

Har de för avsikt att göra idel traditionella stilar eller blir det experimenterande också?
-På testbatchnivå har vi redan experimenterats en del med lite mindre traditionella öl, bland annat en pale ale med hjortron och en torrhumlad kaffestout. På full skala är vi igång med ett litet experiment som vi inte kan berätta mer om än men som vi tror oss bli först i Sverige med att göra. Det finns stor en vilja att göra nyskapande öl men vi måste också ha några vanliga öl i grunden också.

Kommer det göras några samarbetsbrygder? (Fri tolkning av "När kan jag komma och brygga?)
-Just nu handlar allt om att bli "bekväm i bryggeriet" men sen kommer vi vara väldigt öppna för samarbetsbrygder, både på det egna bryggeriet och att åka till andra och brygga tillsammans med dem där. Jag ser många fördelar i att göra samarbetsbrygder och vill gärna göra samarbeten med särskilt andra svenska mikrobryggare.

När får man smaka ölen då?
-Har man vägarna förbi Umeå finns våra första öl på flaska på ett flertal krogar och vi har precis börjat testa fat också. Annars får man nog ge sig till tåls tills de går att beställa via Systembolaget.
När Darren Packman, grundare av BeerSweden, annonserade att han skulle starta bryggeri i Umeå blev förväntningarna genast höga. Nu har Beer Studio kommit igång och producerat sina allra första öl och som första ölblogg har Portersteken besökt bryggeriet för att se hur det går under starten.

Under de kommande dagarna kommer det bli uteslutande inlägg om Beer Studio. Det är helt enkelt dags för bryggeritema igen. Bilder, rapporter, ölrecensioner och lite mer därtill kommer ni att kunna läsa här. Följer man Portersteken på Facebook har man redan fått möjlighet att ställa frågor som vidarebefordras till Darren och bryggar-Leif på Beer Studio, men det är inte försent än om du också vill få fram en fråga. Kommentera inlägget, kommentera på Facebook eller maila senast imorgon (tisdag) förmiddag så försöker jag få svar på dina frågor.

Intrycket är mycket gott och det har varit riktigt spännande att få vara med så nära (och till och med varit med och jobbat lite själv) under en dag på ett så pass nytt bryggeri. Utmaningarna man ställs inför i det här skedet är helt annorlunda mot vad som kommer senare. Jag tror det kommer bli en spännande reportageserie att följa, oavsett om man är intresserad av Beer Studio och deras öl eller inte.

Den svenska krogscenen hänger förstås också med i utvecklingen och framförallt verkar det som att allt mer bra fatöl blir tillgängligt. Här är några kortare recensioner av öl som är tillgängliga på fat lite här och var runt om i landet just nu.

I mitt fall har alla druckits på O'Connors i Uppsala, där man passande nog få en bricka fem valfria fatöl i glas om ca 0,2 liter styck för 189 kr.

Brewdog Blitz
Lite småsur sådär med tydliga drag av mjölksyra vilket gör den väldigt frisk. Inget i syran som tar emot, vilket jag tycker det kan göra med för mycket ättiksyra. Därtill är den härligt frukt med drag av persika och aprikos. Mycket, mycket trevlig öl som mer än gärna kunde få finnas tillgänglig på flaska. Den skulle ju gå som folköl i Sverige med sina 3,4 %!

Fort Collins Rocky Mountain IPA
Malten tar minst lika mycket plats som humlen med smaker av kakor och lite karamell tillsammans med toner av grapefrukt och tall. Lång och fin efterbeska. Betydligt piggare än när jag provat den på flaska men jag hade gärna sett lite försiktigare maltighet och mer humlesmaker.

Stronzo Tinky Winky
IPA brygd med rödbetor. Ja, ni läste rätt. Det lustiga är att de faktiskt märks i både doft och smak, genom toner av jord och ugnsbakta rotfrukter. Det passar däremot inte in helt klockrent i en IPA. Blandningen av kryddig och fruktig humle, milda kakiga maltsmaker och rotfrukter funkar nämligen inte. Utan rödbetorna hade det nog blivit en rätt okej IPA men såklart mycket mindre intressant än det här, som istället inte blev så mycket mer än intressant.

Malmö Cacao Porter
Mjuka chokladsmaker och massor av kakao tar över hela ölen och det är som att dricka vuxen-O'Boy. Lyckas precis med vad den försöker göra och var dessutom i riktigt fin form. Det ska förstås till att man är lite chokladsugen.

Sierra Nevada Beer Camp #94 Belgian Black IPA
Här möter belgo-IPA och svart-IPA varandra och det blir överraskande bra. Samspelet mellan de lätt rostade smakerna med drag av choklad och nötter, de humliga smakerna med fruktiga och humliga drag och de typiska belgotonerna från jäsningen fungerar nämligen väldigt väl. Inte heller blir det för mycket. Det jag saknar är en lite mer uttalad humlesmak men jag rekommenderar ändå att man smakar den om man får syn på den.



En före detta världens starkaste öl som fortfarande håller huvudet högt. Så skulle man kunna beskriva Samichlaus, det österrikiska julölet på 14 %. Det har också rykte om sig att ha god lagringsbarhet, något som visade sig stämma mycket bra efter ett test.

Många upplever Samichlaus som både för söt och spritig när den är ung. Jag har hållt med vid tidigare årgångar men måste säga att jag var riktigt imponerad av den senaste utgåvans kvalitet som ung. Hursom, en klassisk lösning för både hög sötma och spritighet är lagring som kan dämpa båda dessa egenskaper. Jag testade en fyra år gammal flaska för att se hur långt den kommit.

Det finns inte en tillstymmelse till grumling i glaset och ölets härligt kopparröda färg får skina ordentligt. En mycket vacker öl trots att skummet sjunker undan snabb, så som är brukligt i så starka öl då alkoholen förstör skumstabiliteten.

Möjligtvis är doften något tillknäppt men där finns i alla fall likörtoner med torkad frukt och dadlar samt råsocker. Smakerna exploderar däremot när man tar en sipp. Dadlar, råsocker, karamelliserade nötter, toffee och många, många fler nyanser. Väldigt omfångsrik smak, något annat vore märkligt att säga.

Till skillnad från i unga flaskor upplever jag en ton som liknar den som ekfatslagrade öl får, vilket är en trevlig extra nyans. Sötman är fortfarande stor men inte lika rå som i unga flaskor utan mer integrerad med smakerna och passar in i ölet på ett ännu bättre sätt. Stora smaker men däremot ingen spritighet. Bara mysigt värmande.

Faktum är att jag inte kan hitta någonting alls med den som blivit sämre av lagringen, däremot har den på flera punkter blivit bättre. Jag tror dessutom att den har potential att fortsätta bli bättre under några år till. De här lagringsexperimenten är till för mig själv att hitta vilka öl (eller typer av öl) att lagra i lite större volymer framöver. Samichlaus kommer definitivt vara en av dem.