Portersteken har funnits i snart fem år och jag har följt svenska ölbloggar ännu lite längre än så. Onlinevärlden förändrats snabbt och genom åren har både Portersteken och den svenska ölbloggosfären ändrat skepnad ordentligt. Förutom att bloggar försvunnit och andra tillkommit har både innehållet på bloggarna samt utomståendes syn på bloggar blivit helt annorlunda.

För min egen del var det Gyllenbocks och Dempas skriverier som introducerade mig till ölbloggarnas värld och snart breddades läsningen med Ofiltrerat, Allt om Öl, Schnille & Schmak och BeerSweden. Numer är hälften av dessa nedlagda med ytterligare en som knappt kan räknas som aktiv och en som decimerat sin uppdateringsfrekvens rejält. Ofiltrerat är i detta sällskap ensam om vara lika aktiv då som nu. Jag skulle också kunna räkna upp åtminstone en stor mängd ölbloggar utöver dessa som lagt ner eller som till synes går på sina sista ångor.

Därmed inte sagt att ölbloggarna är på utdöende, för flera nya har ju också startat upp. Joel Linderoths blogg på Mitt Kök har blivit en samlingspunkt för den som vill ha de viktigaste ölnyheterna i en feed medan Tobias Göth skriver utmärkta reportage på 99 Bottles, för att nämna två ölbloggar jag tycker man bör titta närmare på.

Samtidigt har bloggarna som medium fått konkurrens av dels Facebook, kontakten mellan skribent och läsare sker snabbare, enklare och direktare, dels av ölforum (läs BeerSweden Forum) som fört in en helt ny dimension i det svenska onlineölväsendet men också tagit över en del av bloggarnas funktioner som nyhets- och kunskapsspridare.

Att man inte kan, orkar eller vill fortsätta blogga år in och år ut är helt förståeligt. För min egen del har det nog varit helt avgörande att jag varit student under i stort sett hela min bloggarkarriär, då det gett en ordentlig flexibilitet för att åka runt på skribentprovningar, mässor och dylikt. Utan dessa möjligheter hade det nog inte varit lika givande att fortsätta med detta.

"Vem som helst kan starta en ölblogg" hörde man rätt ofta förr i tiden, som något sorts argument från bakåtsträvarna för att ölbloggar inte behövde tas seriöst. Jag har aldrig riktigt förstått argumentet, eftersom i stort sett vem som helst kan starta pub, bryggeri eller importfirma också. Den synen verkar hursomhelst ha dött ut i takt med att ölbloggar etablerat sig. Numera får bloggare varuprover hemskickade titt som tätt och sedan Stockholm Beer & Whisky Festival 2011 har det inte varit några konstigheter att ölfestivaler delar ut pressackrediteringar till ölbloggare. Det sistnämnda tog det förstås lite längre tid att acceptera för vissa företag inom branschen än andra.

Fast det är klart, precis som att vi kunder bör bemöta nya, okända bryggare med viss skepsis så är det väl rimligt för branschen att bemöta nya och för dem okända bloggare med någon form av reservation. Det krävs lite arbete, både för bryggare och bloggare, att förtjäna sin respekt. Och däri ligger också en för mig viktig del. Även om vem som helst kan starta en ölblogg, så är det inte vem som helst som har orken och drivet för att fortsätta vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år, och för de flesta av oss också utan att tjäna en krona på det.

Ölbloggosfären i stort har också skiftat från att i mångt och mycket vara någon form av dagböcker över den ölrelaterade delen av skribenternas liv till att bli allt mer bevakande och rapporterande. Dagboksinläggen lever förstås kvar här och var men ser man till de bloggar som är (och har varit) de mest etablerade är det uteslutande sådana som har informerat sina läsare om mer än de personliga öläventyren. Om det var denna utvecklingen som lett till att ölbloggare tas mer seriöst eller tvärtom vågar jag inte riktigt sia om.

Däremot tror jag att det som saknas för att ölbloggar ska ta det sista steget och bli etablerade på bred front och nå ut till en riktigt stor publik är en mer kritisk hållning och fler grävande artiklar. Kanske är det också här gränsen går, för den typen av rapportering kräver ett ytterligare fördjupat engagemang. För i stort sett alla ölbloggare är det en hobby och den tid och energi som det skulle kräva att ta det steget finns knappt för någon att kontinuerligt lägga på något när man samtidigt ska ordna sitt leverne på annat vis.

Skillnaden på ölbloggosfären idag och för fem år sedan gör ändå att jag är mycket intresserad av att se vart den tar vägen de närmaste åren. Och vilken del Portersteken kommer ha i den.
Förutom alla julöl som har kommit och som kommer på fredag på Systembolaget kan ju den som vill bredda julölsutbudet även se till vad som finns på andra sidan Öresund. Jag hade vägarna förbi Danmark och passade på att plocka upp en flaska Winter In Bangalore, en jul-IPA från Sverigevännerna på Amager Bryghus.

Här har vi en IPA kryddad med apelsinskal, utöver humle av sorterna Herkules, Chinook, Amarillo och Cascade. Kanske fick de inspiration från den session-IPA de bryggde tillsammans med Wayne från Cigar City i våras som också hade apelsinskal i sig. Eller kanske inspirerades de av de apelsinskalskryddade IPA som några andra danska bryggerier släppt som julöl tidigare år.

Så till eftermiddagens fotbollsmatch hamnade den i glaset medan det rullades boll på TV. Som fotbollsöl var den också fin, då den inte var särskilt uppmärksamhetskrävande. Som IPA betraktat kan jag dock inte hålla den bland de bättre kreationer som Amager släppt ifrån sig.

Smaken är fruktig med apelsinskalstoner som slår igenom på ett fint sätt, blandat med grapefrukt, gräs och lite gröna humletoner. I bakgrunden ligger en lätt maltighet som närmast drar åt kexhållet. Men det lyfter aldrig riktigt, det blir inget riktigt liv i fruktigheten och den lilla kärvheten i beskan hjälper inte heller.

En sådan här rackare går loss på 50-55 danska kronor, vilket visserligen är en ganska normal prisnivå i Danmark, men jag har svårt att tycka den är värd det. Flera andra öl som Amager gjort är definitivt värda den sortens priser, men här saknas det lilla extra för att lyfta den över mängden.


Nästa fredag släpps en hel del godsaker på Systembolaget. Lagringsbara öl, redan lagrade öl, öl som ska föreställa gamla öl och öl som lagrats på fat. Därtill en massa sköna belgiska julöl och andra klassiska vinteröl (som i många fall visserligen passar in i kategorin lagringsbara öl). Här är snabbrecensionerna av ölen i decembersläppet med små partier.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Pris, Volym, Alkoholhalt, Modul - Beställt antal]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det finns någon läsbar)]

Det är inte alltid samma batcher som provas på skribentprovningarna som släpps i butik. Därför tar jag med datummärkningen på provade flaskor för att man i någon mån ska kunna jämföra.

Glöm förresten inte bort att följa Portersteken även på Facebook.

Dupont Avec Les Bons Voeux
11657, Belgien, 50 kr, 37,5 cl, 9,5 %, T6 - 3060 st
Fruktig och något kryddig smak och doft med sött brödiga inslag. Välnyanserad. Något eldig, på ett bra vis. Fantastisk öl!
Bäst före: 07/2017

Stallhagen Historic Beer 1843
11521, Finland, 59,90 kr, 37,5 cl, 4,5 %, T7 - 1200 st
Ganska lätt och tunn, något syrlig smak med kryddiga inslag.

Mikkeller Nelson Sauvignon
11748, Danmark/Belgien, 149 kr, 75 cl, 9 %, T5 - 3000 st
Fruktig och funkig doft som drar åt vindruvor, krusbär och svartvinbärsblad. Smaken är fyllig och syrlig med mycket vinösa inslag och samma fruktighet som i doften. Mycket, mycket bra!
Bäst före: 16/10/22

Lervig/Magic Rock Farmhouse IPA
11422, Norge/Danmark, 29,30 kr, 33 cl, 6 %, T5 - 12960 st
Skönt humlig med lätt funkighet. Smaken är något obalanserad med lätt kropp och hög beska men annars mycket trevlig med härlig blandning av fruktighet och mild funk.
Bäst före: 24.06.16

Smuttynose/Stone Cluster's Last Stand
11216, USA, 98,30 kr, 65 cl, 8,8 %, T7 - 1740 st
Marmelad och lite exotisk frukt i humletonerna. Något söt med kakiga maltsmaker och finstämd beska. Inte alls dumt.
Bäst före: 03/05/15

Founder's Dark Penance Imperial Black IPA
11884, 34,90 kr, 35,5 cl, 8,9 %, T5 - 8400 st
Rejäl maltighet med choklad och lätt rostade toner, som toppas med en stor humledos som sköljer in över tungan med massor av citrus och fruktighet. Riktigt bra!
Buteljerad: 09/13/2014

Schloss Eggenberg Samichlaus 2014
11783, Österrike, 40,90 kr, 33 cl, 14 %, T5 - 4800 st
Mycket söt och något eldig med toner av fudge, kola och lite frukter. Inte särskilt mycket kolsyra. Stor och tung smak med en lätt beska. Avslutar mot en ton av mandelmassa. Lyxig och riktigt härlig öl.
Bäst före: 08.2019

Chimay Blå 2007
11689, Belgien, 159,90 kr, 75 cl, 9 %, T6 - 2280 st
Se separat inlägg.

Stone Quadrotriticale
11360, USA, 90,70 kr, 65 cl, 9,3 %, T7 - 2148 st
Fruktig och med en väldigt unik men god kryddighet. Dessutom smaker av kola och nougat. Riktigt spännande öl!
Buteljerad: 06/09/14

Corsendonk Christmas Ale
11463, Belgien, 22,90 kr, 25 cl, 8,1 %, T6 - 4512 st
Söt och rätt medicinal doft och smak. Provflaska från ifjol tro? Har mycket svårt för medicintonen. Mycket jästklumpar.
[Släpps även på storflaska, 75 cl, i T6 med art.nr. 11886, 84,90 kr, 540 st]


Rulles Meilleurs Voeux
11658, Belgien, 67,50 kr, 75 cl, 7,3 %, T6 - 1980 st
Något fruktig och med inslag av kola samt aningar av kartong.
Bäst före: April 15

Gouden Carolus Christmas
11535, Belgien, 89 kr, 75 cl, 10,5 %, T5 - 5000 st
Anis, fänkål, torkad frukt och nougat i doft och smak. Sött, på gränsen till sliskigt men med riktigt trevlig fruktig avslutning.
Bäst före: 04/09/2017

St Bernardus Christmas Ale
11808, Belgien, 69 kr, 75 cl, 10 %, T6 - 3360 st
Torkad frukt, nougat och lite kola samsas i en väl sammansvetsad smak. Lite väl spritsig i kolsyran dock, men misstänker att det lägger sig. Lätt beska smyger sig fram och knyter ihop ölet i avslutningen.


Birra del Borgo 25 Dodici
11718, 84,90 kr, 75 cl, 9,5 % - 4608 st
Mycket kola och bränt socker men också en hel del torkad frukt och mandelmassa. Torr avslutning dock och en fin efterbeska. Välgjort!

Baladin Café Nöel
11797, Italien, 34,90 kr, 33 cl, 9 %, T5 - 4680 st
Mycket kaffe i både smak och doft, tillsammans med en del choklad och torkad frukt.
Bäst före: AGO2016

Nils Oscar Winter Edition 2014
11883, Sverige, 49 kr, 50 cl, 8,6 %, T5 - 12000 st
Kola, rostat bröd, nötter och en lätt kaffeton kompletteras av en finstämd örtighet från humlen. Välbalanserat ut i fingerspetsarna.

Haandbryggeriet Bestefar
11000, Norge, 52,90 kr, 50 cl, 9 %, T6 - 2440 st
Syrligt och lätt rostat med toner av kakao och lite frukt. Rätt så udda men också spännande smaksammansättning. Avslutar torrt med lång efterbeska.
Bäst före: 18.03.15

Port Brewing Santa's Little Helper
11220, USA, 89,90 kr, 65 cl, 10,5 %, T6 - 3600 st
Lite eldig med mjuka chokladtoner, nougat och lätt rostade toner som successivt tar över. Kraftig och lång eftersmak.

Nynäshamn Valsviken Vinterporter
11951, Sverige, 42,80 kr, 25 cl, 9,1 %, T5 - 7200 st
Mjuk och lyxigt chokladig med inslag av knäckebröd. Välnyanserat mellan olika chokladtoner samt en nötig ton. Mycket lätt rostad.

Nynäshamn Sotholmen Extra Stout Svensk Ek
11719, Sverige, 44,40 kr, 25 cl, 8 %, T5 - 6000 st
Mycket whisky i doften med bakomliggande toner av choklad. Smaken är intitialt väldigt whiskybetonad men det dröjer inte länge innan smaker av choklad och lite torkad frukt smyger sig in och tar över för att ge en riktigt välbalanserad avslutning.

Fuller's Vintage Ale 2014
11706, Storbritannien, 59 kr, 50 cl, 8,5 %, T5 - 10000 st
Karamellig maltighet och lite torkad frukt i en ganska enkel smak som lär utvecklas med tiden. Något söt och knappt någon beska.
Bäst före: End 2024

Brewdog/Victory U-Boat Smoked Porter
11538, Storbritannien/USA, 34,90 kr, 33 cl, 8,4 %, T5 - 9600 st
Lätt rökig och med mycket choklad och fudge är det mer betoning på porter än på smoked.
Bäst före: 22/07/17

Victory Storm King
11295, USA, 36,90 kr, 35,5 cl, 9,1 %, T5 - 7992 st
Rostad med toner av kaffe och choklad samt en rejäl dos humle. Intensiv och härlig smak.


Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout
11485, USA, 42,90 kr, 35,5 cl, 10,2 %, T5 - 10080 st
Lakrits, chokladtryffel och lite rostade toner. Mycket fyllig smak. Lång eftersmak med choklad.
Buteljerad: 07/24/14

Great Divide Oatmeal Yeti
11866, USA, 96,40 kr, 65 cl, 9,5 %, T7 - 3180 st
Mjuk och chokladig med lätta havretoner. Fyllig och fin. Mycket njutbar!
Bäst före: 1 SEP 2015

Följande öl släpps också i T7 men fanns inte med på skribentprovningen:
Bøgedal No 424 Mørk Juleøl, 11600, Danmark, 129 kr, 75 cl, 7,1 % - 564 st
De Ranke Hop Harvest 2014, 11537, 86 kr, 75 cl, 5,5 % - 672 st
De Ranke Père Noël, 11650, Belgien, 77,50 kr, 75 cl, 7 % - 1344 st
La Trappe Presentförpackning, 11533, Belgien, 150 kr, 132 cl - 1000 st
 -Isidor
 -Dubbel
 -Tripel
 -Quadruppel
La Trappe Quadruppel Oak Aged Batch 17, 11871, Belgien, 119,50 kr, 37,5 cl, 10 % - 500 st
Poppels Projekt 004 Mackmyra Ekfat, 11764, Sverige, 34,90 kr, 33 cl, 9 % - 1600 st
Smuttynose Smuttonator, 11215, USA, 79,70 kr, 65 cl, 9,8 % - 1740 st
Van Eecke Hommelbier Nieuwe Oogst, 11882, Belgien, 99,50 kr, 75 cl, 7,5 % - 1200 st

Smuttynose Smuttonator fick jag möjlighet att prova på Örebro Öl & Whisky Festival och jag må säga att det var en riktigt kompetent dubbelbock, om än farligt stark.
Lambic är en familj av spontanjästa öl med ursprung i Belgien och som kanske är ölvärldens mest romantiserade produkt. Produktionsmetoderna för de traditionella varianterna står i stark kontrast till moderna mikrobryggeriers industriella processer, och om en mikrobryggare är en hantverkare så måste lambicbryggaren eller -blandaren vara att betrakta som en konstnär. Vilka öl som egentligen får kallas lambic råder det dock en del moderna myter om och som om inte det vore nog finns även flera teorier till namnets ursprung.

Låt oss börja med själva namnet. Lambic, ibland även stavat lambik eller lambiek beroende på var man kommer ifrån, anses populärt komma från ortsnamnet Lembeek, en by i området Pajottenland utanför Bryssel. Med tanke på namnens likhet och att det är just i Pajottenland och den intilliggande Sennedalen som lambic har producerats är det här förstås en relativt lättköpt förklaring, men det finns andra teorier och få bevis.

Ovanstående förklaring till namnets ursprung ges av bland annat Frank Boon som driver sitt självbetitlade lambicbryggeri i just Lembeek. Ett visst självintresse kan alltså skönjas där. En annan teori ligger i det franska ordet alambic för ett sorts gammaldags destillationskärl. Förr i tiden var det nämligen inte ovanligt att bränneri och bryggeri kombinerades, varpå ölen som gjordes hos sådana producenter skulle ha döpts till bière d'alambicq. En tredje teori är att namnet kommer från spanskans lambicado, som betyder ungefär noggrannt tillverkad, medan en fjärde teori menar att det kan finnas en koppling till latinets lambere, att smutta.

Liksom det råder viss förvirring över namnets ursprung finns en hel del missuppfattningar om vad som gäller för att få kalla sitt öl lambic. Inte minst råder en massa olika uppfattningar om vad som borde gälla. Det som faktiskt gäller är däremot rätt så klart, om än inte helt okomplicerat. Kort och gott finns för närvarande inget som helst skydd för användningen av namnet lambic eller för den delen för dess familjemedlemmar så som geuze och kriek.


Däremot finns en TSG-stämpel (Traditional Specialties Guaranteed) för lambic och de olika öltyperna inom familjen som, om man finner den på flaskan, garanterar att ölet är producerad enligt vissa metoder. Något krav på produktion inom ett visst geografiskt område finns dock inte för att lambic ska få denna TSG-stämpel.

Tidigare har det funnits två olika typer av TSG-märkning, med och utan namnskydd. Lambic har haft en märkning utan namnskydd, vilket betyder att man får kalla sin öl lambic även utan en TSG-stämpel. Det har istället varit upp till konsumenten att leta efter märkningen på etiketten. Nu är systemet för TSG-märkning på väg att ändras så att alla produkter som omfattas också ska få namnskydd. Produkter med TSG-märkning utan namnskydd behöver nu återansöka för att vara med i den nya TSG-märkningen och om produkterna antas kommer namnet inte skyddas förrän 2023.

Vi kan anta att Belgien kommer ansöka (eller redan har ansökt) om detta vilket då kommer innebära ett bättre namnskydd för lambic, men bara inom EU där TSG-märkningen gäller. Exempelvis kommer ett amerikanskt surölsbryggeri fortfarande kunna kalla sina öl lambic om de vill.

De namn som är skyddade är:
-lambiek, geuze-lambiek och geuze
-oude geuze, oude geuze-lambiek och oude lambiek
-kriek, kriekenlambiek, frambozenlambiek och vruchten-lambiek
-oude kriek, oude kriekenlambiek, oude frambozenlambiek och oude fruit-lambiek
-faro
Samt deras franskspråkiga motsvarigheter.

En bra sammanfattning på vilka kriterier som finns för att få TSG-status för de olika namnen finns på den här länken (tyvärr saknas faro i den sammanfattningen). Man kan även notera vilka krav som inte finns. Förutom att det, som tidigare nämnts, inte finns något krav på produktion inom något visst geografiskt område finns heller inga krav på att använda ett kylskepp, att ölet ska vara opastöriserat, att inte använda sötningsmedel eller att jäsa och lagra ölet på träfat. Man bör också notera att namnen med oude/vieille (ungefär gammeldags) har lite hårdare krav.

Det är förstås också svårt att definiera exakt vad lambic är och som tidigare nämnt finns många olika uppfattningar om var gränserna går. Vissa anser att det måste produceras i Belgien, eller till och med specifikt i Pajottenland eller Sennedalen, för att få rätt mikrobiologisk flora medan andra anser att det inte spelar någon roll var man brygger och jäser så länge man gör det på ett visst sätt. Någon riktig konsensus finns nog i vart fall inte.

Sammanfattningsvis kan alltså sägas att ursprunget till namnet lambic är något oklart samt att namnet saknar skydd (även om det är på väg att bli bättre) varför man som konsument får hålla lite koll själv om man vill vara säker på att få äkta vara.
Barley wine, IPA-mixpack och rökporter? Det låter väl inte så dumt? Det och en del till fylls Systembolagets fasta sortiment på med nästa måndag. Förut de öl som vunnit offerter kommer det också hela sju öl som kvalat in från beställningssortimentet. Snabbrecensioner på allesamman kommer här.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Pris, Volym, Alkoholhalt]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det finns någon läsbar)]

Det är inte alltid samma batcher som provas på skribentprovningarna som släpps i butik. Därför tar jag med datummärkningen på provade flaskor för att man i någon mån ska kunna jämföra.

Primátor Unfiltered Lager
1569, Tjeckien, 12,90 kr, 33 cl, 4,7 %
Brödig med en lätt smörig ton och en mild kryddig humleton. Något tunn.
Bäst före: 06.10.15

Zatec Premium Organic Lager
1581, Tjeckien, 15,90 kr, 33 cl, 4,8 %
Tunn smak med inslag av blöt kartong. Lätt brödiga toner under och en mild avslutande humleton men inte tillräckligt för att rädda ölen.
Bäst före: 17.07.15

Bocq Saison
1586, Belgien, 54,90 kr, 75 cl, 6,4 %
Fruktig och något kryddig med en mycket lätt svavelton i doften. Lätt och frisk, något fruktig smak med vetesyrligt inslag. Torr och något tunn avslutning.
Bäst före: 12/04/16

Mont Blanc Brassin Triple Epices Marrons et Miel
1545, Frankrike, 59,90 kr, 75 cl, 7,2 %
Söt, fyllig smak med mycket frukt och en del kolasmaker samt en lätt ton av rostat bröd. Söt avslutning.
Bäst före: 27.04.16

Vlaamsche Zotten
1436, Belgien, 16,90 kr, 33 cl, 5 %
Kryddig och citrusfrisk doft. Smaken är först mycket citrusbetonad för att slå över i en något söt smak med kryddor och apelsinkakor. Citron- och apelsintonerna ligger sedan kvar länge. Mycket trevlig öl.
Bäst före: 05/11/2015

Hilliards Amber Ale
2170, USA, 20,90 kr, 35,5 cl (burk), 5,5 %
Karamellig och rostad smak som drar åt rostade nötter och lite bränt socker. Mycket distinkt smak som etsar sig fast på tungan.
Bäst före: 11 AUG 15

Innis & Gunn Bourbon Cask Dark Ale
2110, Storbritannien, 24,90 kr, 33 cl, 7,4 %
Doftar lösningsmedel med undertoner av bourbon och kola. Smakar sött, återigen med inslag av lösningsmedel samt dålig bourbon tillsammans med bränt socker och vanilj.

Slottskällans Rökporter
1268, Sverige, 25,50 kr, 33 cl, 6 %
Choklad, nötter och nougat samsas med en rätt så mild rökighet, med en lätt sötma. Besk och lätt rökig avslutning. Trevligt!
Bäst före: 031115

Anchor Old Foghorn
1001, USA, 29,90 kr, 35,5 cl, 9,4 %
Nyansrik doft med karamell, fudge och frukt. Smaken är något söt till en början med smaker av fudge och frukt men slår över i en rätt så besk avslutning. Mycket trevlig nu och blir förmodligen bara bättre med lagring.
Bäst före: 8 2016


Sigtuna Inspired by IPA Mixpack
3001, Sverige, 99,60 kr, 4x33 cl
 -Session IPA, 4 %
Mycket humlig doft, nästan lite grönt humlig men också fruktig och tallig. Rätt så tunn kropp som dock har en viss sötma. Mild men lång efterbeska.
Bäst före: 06-08-2015

 -Red IPA, 5,9 %
Lätt karamellig doft och smak med en försiktigare humlesmak som slår över mot blomstjälkar i slutet.
Bäst före: 06-08-2015

 -Black IPA, 6,6 %
Lätt bränd doft med fruktigt humliga inslag. Smaken håller ihop mycket väl med rostade men inte kärva smaker och en bra fruktsmak. Lätt sötma som övergår i rostad beska.
Bäst före: 15-07-2015

 -DIPA, 8 %
Söt och försiktigt fruktig samt något oljig. Smaker av sockerkaka och lite fudge. De fruktiga humletonerna är härligt mjuka men kunde fått vara lite mer intensiva för min del.
Bäst före: 04-08-2015


Följande öl har kvalat in till fasta sortimentet från beställningssortimentet:

Three Hearts Premium Lager
81425, Sverige, 11 kr, 50 cl, 5,2 %
Brödigt maltig doft med litet alkoholinslag. Söt smak med toner av bröd och alkohol. Mycket lätt, örtig humleton i slutet.
Bäst före: 220615

Raggaröl
88626, Sverige, 12,50 kr, 33 cl, 4,7 %
Spannmål och ljust bröd i både doft och smak. Lätt och ren men inte vattnig. Avslutar med en rätt så trevlig humleton. Helt okej ljus lager men lyfter inte riktigt.
Bäst före: 19JUL15

Grebbestad Lager
1434, Sverige, 18,30 kr, 33 cl, 5 %
Nyanserat brödigt maltig med ett lätt inslag av rostat bröd. Lätt fruktighet i humletonen. Mild beska.
Bäst före: 7 15


Gotlands Wisby Mörk Det Sjunde Gomseglet
89257, Sverige, 18,20 kr, 33 cl, 5,4 %
Oljig humleton samsas med kavring, lakrits och brända toner. Riktigt smakrik men för min del ska det nog till något tilltugg för att hjälpa till att hantera de brända smakerna.
Bäst före: 10.05.2015

Adnams Southwold Bitter
1686, Storbritannien, 19,70 kr, 50 cl, 4,1 %
Lätt karamellig med toner av rostat bröd och marmelad. Uppfriskande fin efterbeska. Brittisk så det förslår.
Bäst före: 02/05/15

Lagunitas IPA
89607, USA, 22,30 kr, 35,5 cl, 6,2 %
Tallbarr och lite exotiska frukter i doften. Smaken är först kakigt söt för att snabbt följas av toner av tall och frukter. Avslutas med en medelkraftig, lång efterbeska. 

Gotlands Wisby Stout
89589, Sverige, 20,20 kr, 33 cl, 5 %
Finstämda, milda smaker av rostade nötter, rostat rågbröd och försiktiga chokladtoner. Lätt, lätt sötma.
Bäst före: 02.02.2015
Vi fortsätter titta på lanseringsplanen för 2015 med den avslutande lanseringen i december. Här kommer troligtvis de som gillar lite mer klassiska stilar bli nöjda. Systembolaget önskar nämligen lansera bland annat polotmavý, altbier, old ale, scottish ale och oud bruin.

Nedanstående lista är alltså de typer av öl som Systembolaget vill lansera i sitt fasta sortiment under nästa vinter (decemberlanseringen), enligt deras lanseringsplan för 2015. Leverantörerna kommer sedan få mer detaljerade offerter för de olika lanseringarna.

Uppdatering: De öl som preliminärt släpps på respektive lanseringsplats är nu inlagda (21/7)

[Segment - ursprung - kommentar - uppskattat antal butiker - uppskattad halvårsvolym]
Öl som preliminärt släpps på respektive lanseringsplats

Lager burk - Storbritannien, Norden, USA - Craftlager - 424 - 220 000
Nørrebro New York Lager

Lager burk - Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Sverige - Lägre alkoholhalt, 3,6-3,9 %, lager - 424 - 500 000
Praga Lager

Lager flaska - Tjeckien, Slovakien - Amber lager/Polotmavý - 346 - 180 000
Platan Protivínský Granát Polotmavý Ležák 11°

Ale flaska - Tyskland - Altbier - 130 - 15 000
Designbrew Alter Valter Altbier

Ale flaska - Sverige - Craft - 71 - 10 000
Designbrew Bettys Bitter

Ale flaska - Storbritannien - Old ale/Strong ale - 220 - 30 000
Robinsons Old Tom

Ale (extra stark) - Storbritannien - Scottish ale - 200 - 20 000
Traquair House Ale

Ale (extra stark) - ospec. ursprung - Ekologisk - 161 - 15 000
DesignBrew TreBelle Chic

Veteöl - Sverige - Craft - 31 - 6 000
Gotlands Hope For Hopf

Öl flaska 750 ml - ospec. ursprung - Veteöl, sharing bottle - 110 - 8 000
Ardwen Blanche

Övrig öl - Belgien - Oud Bruin - 70 - 3 000
Vander Ghinste Oud Bruin

Övrig öl - ospec. ursprung - Ekologisk, fruktöl - 70 - 5 000
Dugges Reign In Raspberry

Se också lanseringsplanerna för vår, sommar och höst. Vårlanseringerna är för övrigt redan klara och i det inlägget har jag lagt in vilka öl som släpps på de olika positionerna för att göra det lite mer konkret vad en sådan här listning kan resultera i för öl på hyllan.

Under helgen har det varit vad jag tror blev årets sista svenska ölfestival, när Örebro Öl & Whisky pågick i dagarna två på Conventum. Några av de intressantare utställarna från förra året hade tyvärr försvunnit till i år och överlag får vi  lägga festivalen till handlingarna som ett event som främst riktar sig till de allmänt ölintresserade snarare än de som nördat ner sig ordentligt.

Ett av festivalens trevligaste inslag var Belgoklubben som i vanlig ordning hade med sig ett gäng godsaker. Eller vad sägs om Cantillon FouFoune, en av de hetaste lambicerna bland de som har någon form av distributionsvidd. Jag avstod att testa den igen för att låta de få dropparna som fanns räcka till fler som aldrig provat den förut, men efter att ha provat den tidigare vet jag att den här helt fantastisk. Riktigt kul att en sådan öl serveras på en svensk ölfestival, men det var förstås inte det enda roliga i deras monter. Bland annat lockades det också med Boon Vat 77 och en pratstund med Skrubbe.

Sen ska man förstås inte glömma bort utställare som Oppigårds, Nynäshamn, Nils Oscar, Eskilstuna, Hantverksbryggeriet m fl som förvisso inte hade särskilt många nyheter emellan sig men som alltid har med sig stabila uppställningar av öl som också går att få tag på via Systembolaget. Folk som går på ölfestival för att hitta nya favoriter vill ju såklart kunna köpa dem igen senare och på den vägen halkar man in på roligare öl.


Bland utställarna fanns också de relativt nya Nora Brygghus från strax norr om Örebro och Centralbryggeriet i Linköping. De senare har en öl, Folkes Röda IPA, som jag mer eller mindre sågade inför att den skulle släppas i lokalsortimentet i fredags. Den fick en ny chans nu då det kommit en ny batch som de själva tyckte var mycket bra. Felsmakerna var nu borta men fortfarande alltför bittert och alltför lite aromhumle för min smak. Även deras pale ale skulle i mitt tycke må bra av en extra dos aromhumle (alternativt att man ser över utbytet från den aromhumle man använder såklart). Det lät i alla fall som att det var något de kunde tänka sig att fundera på. Nora i sin tur bjöd på en rätt så trevlig kryddig vinterale medan deras övriga öl får lov att beskrivas som rätt tråkiga.

Just det, pris för mässans coolaste etiketter går till österrikiska Bevog som var nyinkomna hos AST Wines. Oatmeal Stouten var smakmässigt bäst av kvintetten de hade. Dessutom fina namn, för svenskar, med Ond och Baja.



Kalifornienbryggeriet North Coast har länge importerats av Greatbrands men har nyligen gått över till Galatea istället, med resultatet att man kunde hitta Old Rasputin i deras monter. En gammal favorit som fortfarande smakar riktigt fint. S:t Eriks hade också premiär för sin Session IPA, som bygger lite på samma grund som deras Winter IPA men med lite annorlunda humlekomposition samt ljusare maltsorter. Session IPA är minst sagt på väg att bli hett och det märks hur flera olika aktörer försöker vara med på den förmodade vågen från början. Exempelvis kunde man prova den utmärkta Lagunitas Day Time Ale i samma monter och Everyday IPA hos Oppigårds medan Wicked Wine hade en chokladtryffel gjord med Founder's All Day IPA som serverades med ölet. För övrigt en fantastiskt trevlig kombo!


Hos Höganäs var det spännande grejer på gång. Planer på att vara med och öppna bryggeri i Namibia och en pale ale bryggd med bara afrikansk humle. Riktigt god dessutom. Vidare upp till Närke hittade man julmust på fat (MUMS!), en berliner weisse med blåbär gjord med Haandbryggeriet som hade behövt mer kolsyra, syra och blåbär samt en barley wine som lagrats på rökiga fat från Mackmyra. Nu finns det ju visserligen lite traditionen i kombinationen Närke, Mackmyra och rök i och med att Närke köper rökmalt från Mackmyra, men den här barley winen hade i mitt tycke blivit så mycket bättre om den lagrats på ett icke-rökigt fat.



Så hade c/o Hops gjort det riktigt hemtrevligt uppe i ett hörn med soffor och sköna stolar där man kunde slå sig ner, bläddra i några nummer, smaka på malt och dofta på humle.



Den 5:e december släpps Chimay Blå, eller Grande Réserve som den också kallas, på storflaska. Ingenting jättespeciellt med det kan tyckas, om det inte vore för att det är flaskor från 2007. Något av en uppföljning på de tidigare släppen av småflaskor från 2006 alltså. Jag fick möjlighet att prova en av dessa godbitar och måste säga att storflaskan utvecklat sig riktigt fint på dessa 7 år.

Jag testade den här lagrade godbiten tillsammans med några vänner som var rörande överens om dess förträfflighet. Jämfört med småflaskorna från 2006 som släpptes lite tidigare i år skulle jag säga att den utvecklat de positiva sidorna på ungefär samma sätt men med mycket mindre påtagliga negativa effekter från åldern.

Kan storleken på flaskan verkligen spela någon roll? Flaska som flaska, eller? Nja, det är inte så säkert. Bland annat fås ett annat förhållande mellan volym öl och mängd luft i flaskan samt ett annat förhållande mellan storleken på jästsedimentets yta och volymen öl, vilket kan spela roll för hur ölet utvecklas över tid.

Smaken är riktigt rund och fin, utan att kännas dammig eller övermogen. Madeiratonerna är mycket försiktiga och väl integrerade med de andra smakerna. Plommon och toffee är framträdande men det är en oerhört nyansrik smak där man också finner toner av bland annat torkad frukt, nougat och mandelmassa.

Lägg en riktigt len och fin munkänsla, långt ifrån den färska Chimayens spritsiga framtoning, ovanpå det så har man en fantastisk öl. Det här är riktigt bra helt enkelt.

2280 flaskor släpps i T6-butikerna den 5:e december och den kommer då att kosta 159,90 kr. Samma procentuella prispåslag som när de lagrade småflaskorna släppts alltså. Bara det att i det här fallet känns det ännu mer värt.

Flaskan var ett varuprov

Med en dryg månad kvar till jul har det blivit dags att titta djupare på julölen än bara snabbrecensionerna. Det har blivit dags att utse mina absoluta favoriter. Jag har valt ut mina toppöl till julbordet, glöggmyset och nedvarvningen efter en julstressig dag.

Till själva julbordet finns två väldigt ohotade vinnare. Oppigårds Winter Ale och Ölvisholt Jolabjor. Winter Ale har precis rätt blandning av maltighet för att stå upp mot julbordets läckerheter och humlighet för att fräscha upp gommen och reta aptiten lite till när man egentligen kände sig mätt. Jolabjor är med sin karamelliga och rökig smak den perfekta kompanjonen till allt kött på julbordet, och det brukar det ju inte råda någon brist på. Prova den särskilt till rökt fårfiol. Måste bara upplevas.

För glöggmyset plockar man såklart fram en Liefmans Glühkriek, som i sin storflaska är utmärkt att plocka fram och dela med sig av. Oavsett om du serverar den varm eller kall blir den garanterat en konversationsstartare och kanske en omvändare också om det är någon i sällskapet som "inte gillar öl".

När det blivit dags att varva ner efter en julstressig dag finns det ett helt gäng godsaker att välja på, lite beroende på vilket humör man är på. Är man mer inne på knäckkväll är det Great Divide Hibernation man plockar fram, en klassiker som har sitt bästa år på länge. Sällsynt klockren! Ska det till något lite mörkare går man på Sigtuna Midvinterblot som också hittat toppformen i år och dessutom är riktigt prisvärd.

Till sist tre favoriter bland de allra mörkaste, som ändå lyser upp i juletider. För godisråttan passar kanske S:t Eriks Orange allra bäst, en imperial porter som kort och gott smakar som apelsinchoklad. Mycket juligt utan att börja smaka som pepparkaksdeg och framförallt mycket gott. Ska det till lite humle även i mörkret löser Mohawk Blizzard den biffen, med en komposition som snarast liknar en mjuk svart-IPA. Och så förstås Dugges Christmas Idjit, som med en mycket lyxig chokladton och många nyanser kanske är den ultimata unna-sig-själv-en-lugn-stund-julölen.

Har ni några andra favoriter bland julölen?

Rocket Brewing öppnade i Köpenhamn tidigare i år med bland annat Thomas Schön, en av Mikkellers tidigare profiler, bakom rodret. De har hunnit släppa några öl redan, varav de flesta gjordes särskilt för De Molens festival Borefts. Två som faktiskt kommit ut i handeln är Zaccharine Barley Wine och Total Eclipse Oatmeal Stout, så låt oss ta en närmare titt på denna raketduo.

Zaccharine klockar in på, för att benämnas som barley wine, ganska beskedliga 7,7 %. Det får en möjlig förklaring i smaken, som är mycket söt. Det är lätt att misstänka att den här inte jäste ut riktigt så långt som tänkt och därför fick mer restsötma och lägre alkoholhalt än planerat. Doften ger fruktiga belgovibbar tillsammans med toffeetoner och ett lätt alkoholstick.

Smaken är först och främst söt och estrigt fruktig, följt av toffeetoner och avslutar i en sirapssötma. Namnet Zaccharine är väl valt för det är verkligen riktigt, riktigt sött. Jag brukar inte ha problem med söta öl men i det här fallet får till och med gottegrisen i mig nog av socker.

Vidare till Total Eclipse som på 8,8 % närmast får ses som en imperial stout. Ingen sockerlagssötma här inte, snarare än torr rostad smak som hjälper till att skölja bort de sista resterna av sirapssmak från föregående öl.

Visst känns det att den är brygd med havre men samtidigt är den så pass rostad i smaken att den inte riktigt får den där mjukheten i munkänslan utan blir lite småkärv. En stout med lite riv är ju gott förstås, bara inte vad jag väntade mig från en oatmeal stout. Utöver det finns lätta toner av choklad och bränt socker samt lite kaffe. Till sist en torr, rostat besk avslutning. Not bad.

Väldigt blandat kvalitet inom den här duon alltså. Jag har ändå en förnimmelse om att det här bryggeriet kommer att bli intressant att följa framöver.

Med några dagars tid att smälta intrycken från en fantastisk helg i Göteborg är det dags att se tillbaka på All In Beer Fest. Nya lokaler, ny uppdelning av festivalpassen, nya och gamla utställare och fler besökare. Några saker att jobba på finns det allt, men allt som allt en helt otroligt härlig festival.

Två stora skillnader mot förra året är lokalen och antalet människor. Årets lokal var helt enkelt inte lika mysig (om än väldigt funktionell) som förra årets och med ett större antal besökare var det också mer trängsel i år. Med de två halvnegativa aspekterna avklarade kan vi gå vidare till allt som var bra.

Grym öl, för det första. Jag har sammanställt min favoriter här men ärligt talat var det väldigt få öl som inte var mycket bra. En standardfråga när man pratar med någon på ölfestival är "har du provat något gott då?". Mitt standardsvar under hela festivalen var "ja, i stort sett allt". Ett undantag var Sahtipajas lambic med röda vinbär som smakade alltför mycket ättiksyra. Deras Rött men inte sött var däremot fin. Utöver genomgående hög ölkvalitet bjöds det på mycket nytt också för oss som gillar sånt och särskilt kul var Brewski.

Marcus Hjalmarsson, som är huvudmannen bakom Brewski, hör till bryggarsveriges mest sympatiska människor och resten av teamet är också ett jäkla trevligt gäng. Så när de nu presenterade sina första öl, de allra första batcherna som de bryggt på stor skala faktiskt, från sitt nybyggda bryggeri var det väldigt glädjande att de smakade riktigt bra. Inte bland festivalens allra bästa öl, men när de första storskaliga batcherna smakar så här bra ser man verkligen framemot deras öl när de fått finjustera in sig på bryggningarna.

Malmös öl med durianfrukt är också något man minns från helgen. Det var nämligen bland det äckligaste jag luktat på i ölväg utan att det gått fel i bryggningen. Durian luktar nämligen riktigt illa, men smakar bra. Den effekten fördes över på ölen som smakade behagligt citrussyrligt och lite sådär mysigt småfruktigt. Den blandningen av doft och smak var något klurig att få ihop för de stackars hjärncellerna och var verkligen en ölupplevelse utöver det vanliga.

Utöver ovan nämnda provade jag mycket bra öl från Brekeriet, Sad Robot, O/O, Stigberget, Beerbliotek, Lervig, Cigar City, All In, Green Tower, Mohawk, CAP, Croocked Moon, Flying Couch, Spybrew, Dugges, J Wakefield, Poppels och Rådanäs, och då har jag ändå garanterat glömt någon. Det var helt enkelt en fest för alla smaklökar.

Själva festivalens pollettsystem är också mycket smidigt då man aldrig behöver krångla med växel vid köp av smakprov. En pollett ger ett smakprov, punkt. Enkelt och snabbt för både personal och besökare. På matmenyn fanns tre olika alternativ, jämfört med förra årets två. Det jag provade smakade bra men det har varit lite mixade åsikter om maten.

Lite synd var det att inte riktigt alla öl som annonserats inte kopplades på, då vissa bryggerier bytte öl allt eftersom ölen tog slut snarare än att byta mellan varje pass oavsett om det var slut i faten eller inte. Det var nog egentligen inte sååå många annonserade öl som inte blev påkopplade, men för de som spanat in sig på någon av dem och aldrig fick chansen att prova dem var det förstås riktigt tråkigt.

En ljuspunkt för framtiden är att de planerar att återgå till förra årets grymma lokaler. Där var det visst upptaget i år men förhoppningsvis hinner de knipa dem i tid till nästa gång. Får de över lika grymma bryggare med lika grymma öl som i år är succén given. Ärligt talat var det en succé i år också. Och förra året.

PS. Jag har även rapporterat en del från festivalen på cohops.se. Utöver ovan länkade lista över favoriter finns även en intervju med All In-Victor och artikeln Nördarnas fest på All In Beer Fest.
Medan släpp av julöl, exklusiva nyheter, fasta sortimentsnyheter och lokala öl varvar varandra tar vi en titt fram i tiden och kollar på vad Systembolaget planerar att släppa för typer av öl nästa höst. Dags att kika närmare på lanseringsplanen alltså. I september nästa år kan vi se framemot craftlager på burk, tysk dubbelbock och öl med svenska smaker.

Nedanstående lista är alltså de typer av öl som Systembolaget vill lansera i sitt fasta sortiment under nästa höst (septemberlanseringen), enligt deras lanseringsplan för 2015. Leverantörerna kommer sedan få mer detaljerade offerter för de olika lanseringarna.

I den tidigare artikeln med lanseringsplanen för våren 2015 har jag nu lagt in de öl som preliminärt kommer att släppas på de olika positionerna för att konkretisera dessa något luddiga listningar. Den artikeln hittar ni här.

Uppdatering: De öl som preliminärt släpps på respektive lanseringsplats är nu inlagda (21/7)

[Segment - ursprung - kommentar - uppskattat antal butiker - uppskattad halvårsvolym]
Öl som preliminärt släpps på respektive lanseringsplats

Lager burk (liten) - Storbritannien, Norden, USA - Craftlager - 220 - 120 000
Sixpoint The Crisp

Lager burk (stor) - ospec. ursprung - Ekologisk, köps in via kundpanel - 326 - 230 000
Åbro Bryggmästarens Bästa Ekologiska

Lager flaska - Tjeckien, Slovakien - Lägre alkoholhalt, 3,6-3,9 %, lager - 220 - 120 000
Praga

Lager flaska - Finland, Baltikum, Polen - ingen beskrivning - 346 - 150 000
Saku Kuld

Lager flaska - Sverige - Craft - 31 - 15 000
Rådanäs California Common

Mörk lager flaska - Tyskland - Dubbelbock - 90 - 5 000
Ayinger Celebrator Doppelbock

Mörk lager flaska - Sverige, Tyskland - ingen beskrivning - 365 - 50 000
Störtebeker Schwarzbier

Ale flaska - Sverige - Craft, svenska smaker - 31 - 5 000
Eskilstuna Spruce Ale

Ale flaska - Belgien - Traditionell stil - 200 - 35 000
De Koninck Antwerp Pale Ale

Porter/stout - ospec. ursprung - Burk - 130 - 15 000
Crazy Mountain Snow Cat Coffee Stout

Öl flaska 750 ml - ospec. ursprung - Mörk ale, sharing bottle - 130 - 6 000
Leffe Brune

Övrig öl - Tjeckien - Mixpack - 404 - 25 000
Bernard Mixpack
Under helgen som gick blev det några bilder tagna på All In Beer Fest. Alla finns även i ett albumPorterstekens Facebook men för er som inte använder Facebook ligger de även på rad här. Enjoy.