Visst blir det fortsatt tillväxt i bryggerisverige

, , 4 kommentarer

Jag har de senaste 1,5 åren följt utvecklingen av antalet nya svenska bryggerier nära. Nu när vi börjar närma oss 150 bryggerier och därmed faktiskt är ett av världens bryggeritätaste länder börjar man fråga sig om tillväxten stannar av snart. Jag har tittat närmare på några olika områden som jag tror kan indikera om tillväxten fortsätter eller om den stannar av och kommit fram till att den bör kunna fortsätta ett tag till.

Just nu finns omkring 140 fysiska bryggerier med kommersiell verksamhet i Sverige och därtill finns ett gäng fantombryggare och förstås flera som är i uppbyggnadsfas utan att hunnit börja sälja färdig öl än. Tillväxttakten de senaste två åren har varit i genomsnitt strax över tre nya bryggerier per månad. Samtidigt är det nästan inga bryggerier som avvecklar sin verksamhet. Snarare än att se en avstannande trend är det snarare en svag ökning i takten som nya bryggerier startas.

Samtidigt ser vi att etablerade hantverksbryggerier i alla storlekar fortsätter att expandera sin kapacitet. Särskilt intressant är att de största hantverksbryggerierna gör stora expansioner. Nils Oscar har nyligen ökat kapaciteten från drygt en till tre miljoner liter. S:t Eriks och Sigtunas gemensamma bryggeri är mitt uppe i en flerstegsexpansion som tar dem från en kapacitet på en dryg miljoner liter till sex miljoner liter. Oppigårds maxade ifjol sitt produktionstillstånd på 995 000 liter och trots att de nu har tillstånd och möjlighet att brygga över två miljoner liter har de redan börjat bygga på ett helt nytt bryggeri. Vi pratar alltså om genomförda och planerade kapacitetsökningar som i runda slängar är lika stor som alla Sveriges hantverksbryggeriers samlade produktion var ifjol.

Samtidigt pratar även i stort sett alla andra hantverksbryggerier också om små och stora expansioner av sin verksamhet. Om det finns plats för så mycket expansioner finns det också plats för nya bryggerier.

En stor andel av den hantverksöl som köps på Systembolaget idag är importerad. Det här beror säkerligen på att svensk hantverksöl under lång tid inte kunnat mätta törsten efter bra öl men nu när man börjat komma ikapp finns det marknadsandelar att ta över. När man tittar på Systembolagets försäljningsstatistik ser man också rejäla ökningar för varugrupper som ale och porter/stout. Dessa ökningar har inte heller visat några tecken på att avstanna, snarare tvärtom.

I samband med festivalen Stora Öl - Små Bryggerier frågade jag runt lite bland olika bryggare om vad de tror kring bryggeristartartakten. Då nämnde många att det som möjligen kunde få det att stanna av något var om Systembolagets ändrade regler för det lokala sortimentet slår hårt mot nya bryggerier. Än så länge är det nog lite för tidigt att säga. Jag har ännu inte märkt någon skillnad men det finns förstås alldeles för lite underlag för att dra några slutsatser än. Att det släpps omkring hundra nya öl i TSLS i november tyder väl i någon mån på att det kanske inte slår så hårt ändå. Annars verkade många tro att den här takten skulle kunna fortsätta i omkring två år till.

Det är dock viktigt att inse att en stor del av bryggerierna vi har idag har startat de senaste åren. Hälften av våra nuvarande bryggerier startade i år eller i fjol. Det har inte riktigt funnits tid än för några att gå i putten. Att det kommer börja hända så småningom tycker jag är mer eller mindre självskrivet, och när det börjar hända kanske det också börjar verka som avskräckande exempel för aspirerande bryggare. Konkurrensen kommer också bli hårdare och hårdare ju fler bryggerier vi har och de som inte håller kvaliteten eller som inte är lika duktiga på själva företagandet som andra kommer slås ut. Det finns bryggerier idag som jag anser klarar sin fortsatta överlevnad för att marknaden expanderar och som inte kommer överleva länge när marknaden stabiliseras.

Den stora ökningen i den årliga tillväxten vi sett de senaste åren ser däremot faktiskt ut att börja plana ut och när en tillväxttakt planar ut är det vanligt att det följs av en nedgång. Det finns lite olika sätta att analysera detta men mitt i en expansionsfas är det svårt att dra för många växlar om framtiden. Med statistik från 2014 och 2015 kommer det säkerligen gå att göra bättre prognoser.

4 kommentarer:

  1. Morgan Persson Hjo28 oktober 2014 kl. 18:52

    Jag som öldrickare i en liten stad har märkt en stor skillnad med Systembolagets nya regler. Sortimentet av Lokal & småskaligt har minskat samt att det ´har blivit svårare att få tag på svensk hantverksöl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag säkert, men det har (ännu) inte märkts någon skillnad i hur många nya bryggerier som startar eller ens hur många nya öl det släpps. Den märkbara skillnaden är att bryggerierna får fokusera något mer på sin hemmamarknad när de inte längre har samma subventioner från Systembolaget.

      Radera
  2. En intressant fråga är hur det här finansieras. Visst, Oppigårds och Nils Oscar är stabila och (tror jag) välmående företag med många år i branschen. Och de helt nya som jag har någon form av insyn i har haft privata investerare eller eget ihopsparat kapital som bas. Frågan är hur de halvstora gör om de behöver expandera? Och hur de skulle klara större produktionsbortfall eller andra ekonomiska gupp på vägen? Kommer man att ha råd att anställa när det inte längre räcker med grundarna? Hur många bryggerier går idag ihop med starta eget-bidrag? Det kommer att bli mycket intressant att följa det här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog betydligt enklare att få banklån för att starta en bryggeriverksamhet idag än det var för några år sen. Jag tror en viktig punkt här är hur många nya bryggerier idag drivs som en slags "hobbyverksamhet". Jag kan tänka mig att dessa kommer att komma till en punkt där det blir svårt att fortsätta som "hobby" men där alternativen är att göra en större satsning eller att lägga ner. Vi får se, jag håller med om att det lär bli intressant att följa.

      Radera