AleSmith har gjort sin världskända Speedway Stout i ett åtminstone ett drygt fyrtiotal. Många görs i mycket liten skala som specialvarianter till ett eller annat event, menfem (inklusive den vanliga) har gjorts i lite större kvantiteter. Just dessa fem provades i en mycket spännande parallellprovning i helgen.
Förutom den vanliga Speedway Stout, en i sig mycket bra öl som också importeras till Sverige, rör det sig också om varianterna Vietnamese Coffee, Kopi Luwak, Barrel Aged och Barrel Aged with Kopi Luwak. Speedway Stout är ju en imperial stout med kaffe så att leka med olika kaffesorter och fatlagringar har förstås varit nära till hands. Bland de versioner som gjorts i mindre utgåvor finns betydligt mer excentriska påhitt.
Kanske tänker man att olika kaffesorter inte kan göra så stor skillnad i en imperial stout på 12 %, men då har man fel. När man provar den vanliga Speedway Stout, som alltså också görs med kaffe, bredvid varianterna Vietnamese Coffee och Kopi Luwak där enda skillnaden på ölen är vilka kaffesorter som använts blir det tydligt att det gör en väldigt märkbar skillnad. Vietnamese Coffee är väldigt chokladig och härligt rund i sin smak, medan Kopi Luwak i jämförelse är något kärvare med tydligare kaffetoner men fortfarande med en överraskande stor chokladsmak jämfört med vanliga Speedway.
Fatlagring är nog alla överens om att det kan göra stor skillnad för en öl däremot. Om man gillar det eller inte är förstås en smaksak. Jag gillar inte när smakerna av fatets tidigare resident märks tar över ölet totalt men här sköttes det med eminent elegans. Snygga bourbontoner med vanilj och toffee la sig över grundölets kaffe- och chokladsmaker.
Ännu bättre blev det med varianten som både fatlagrats och kryddats med kaffesorten Kopi Luwak. Återigen lyfte kaffeskiftet fram chokladtonerna på ett mycket elegant sätt och dessa spelade sömlöst med bourbontonerna. Så nyanserat, så smakrikt, så gott. Total världsklass!
Förutom den vanliga Speedwy Stout, som går att
privatimportera från Galatea, är det här öl som man enklast får tag på via ölbyten med amerikaner. Vill man inte skicka öl över Atlanten kan jag tipsa om att ändå hålla koll på olika ölbytarforum, ibland kommer det ju amerikaner på besök till Sverige som man kan byta öl med öga mot öga.
Till sist får jag passa på att tacka Staffan och Andreas som tog med dessa härliga öl till provningen.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar