Beavertown - Londons rising star

, , 1 kommentar

Logan Plant har gått från att vara turnerande artist till att ha ett av Londons snabbast växande bryggerier. Han är nämligen mannen bakom stjärnskottet Beavertown som är en av de ledande stjärnorna i den bryggarboom som sker och har skett i London de senaste åren. På SBWF berättade han mer om sin och bryggeriets resa.

Som för så många andra kom inspiration från USA efter att han turnerat där med sitt tidigare band. Efter en spelning hade han gått över till BBQ-restaurangen på andra sidan gatan för att äta middag och ta en öl. Där kom han i kontakt med amerikansk öl och det blev en vändpunkt. Sedan tidigare älskade han brittisk öl men det var på andra sidan Atlanten som Logan fick idén att börja brygga hemma med en utsatt plan om att börja brygga kommersiellt.

Med inspiration från ovan nämnda restaurangbesök startade han sin egen restaurang, Dukes Brew & Que (läs om mitt besök där), där han också bryggde på ett 500-liters bryggverk. Den situationen blev snabbt ohållbar, dels eftersom det var jobbigt att brygga i ett aktivt restaurangkök och framförallt för att det helt enkelt var för litet för att möta efterfrågan. Så bryggandet flyttade till en ny, egen lokal och Dukes fick vara restaurang och en sorts hemmaplan för ölen att serveras på.

I den nya lokalen har man ett rejält bryggverk på 5000 liter för sina standardöl. Det gamla bryggkitet har de också kvar och använder till sin Alpha-serie med lite mer experimentella öl. Totalt är 17 personer anställda i bryggeriet, och det bara knappa tre år efter att det hela startade. En av dem började som servitör på Dukes. Han tecknade en hel del och Logan gillade hans teckningar. Numera är han ansvarig för bryggeriets grafiska profil och hans smått excentriska verk pryder burkarna och flaskornas etiketter.

Det där med att tappa öl på burk var också något som Logan fick inspiration till i USA. Efter en Surly Furious, som säljs på burk, insåg han hur mycket bättre humlens smakar kan bevaras i en burk. Sen var det inte så mycket mer att fundera på eftersom Beavertowns grundserie med öl är välhumlade alster. Så en burklina blev det.

Deras öl tas sedan tidigare i år in till Sverige av Cask Sweden och genom ett släpp på Systembolaget har vi fått stifta bekantskap med blodapelsin-IPAn Bloody 'Ell. Själv tycker jag bättre om några av deras andra humledominerade öl, som session-IPAn Neck Oil som också har ett underbart namn. Allra bäst i deras vanliga uppställning är svart-IPAn Black Betty men de håller hög lägstanivå genom kärnserien. Det finns även tankar på att jobba mer med sur och brettad öl, men i sådana fall i en egen lokal. Arbetsnamnet finns redan. Wild Beaver.

Namnet Beavertown då? Jo, Dukes Brew & Que ligger i De Beauvoir Town i Londonstadsdelen Hackney. Det här var åtminstone förr i tiden ett lite ruffigt arbetarklassområde och på lokal slang kallades området helt enkelt för Beavertown. Så när Logan var på gång och att slå upp Dukes i De Beauvoir och fick höra dess smeknamn var bryggeriets namn självskrivet.

1 kommentar:

  1. Beavertown gör bra humlefokucerade öl, inget snack om detta men det är på den sura och brettade sidan som vi kommer att märka dem mest. Det handlar om en mycket ambitiös plan med 5-600 fat inom kort tid. Det är även där som Logan själv hittar sin passion skulle jag säga. De har flera spännande projekt på gång där man har blandat i äppelsaft vilket ger en syrlig och spröd karaktär

    SvaraRadera