Almanac har sin bas i San Franciscotrakten och bygger sitt koncept på lokala råvaror, särskilt lokalt odlad frukt. Utöver lokala råvaror nischar de sig mycket mot så kallade farmhouse ale och mot suröl. Till sin Sourdough Wild Ale har de tagit in surdegsjäst från ett lokalt bageri och citroner från en lokal farm. Men att brygga med surdeg, fungerar det verkligen?
En typisk surdegs mikroflora bygger på mjölksyrabakterier och andra typer av jästsorter än den man bakar bröd och (vanligtvis) brygger ale med. Mjölksyrabakterier i suröl är inget konstigt, men surdegens jästsvampar är inget man vanligtvis brygger öl med. Kanske av en god anledning, men det stoppade inte Almanac att brygga en öl med bland annat surdeg.
Syran och citruszestsmakerna är fina och funkigheten från bretten, som också tillsatts, är inte alls dum. Men snarare än surdegsbröd så smakar det mer åt just surdegshållet och det är ingen jättehit i ett öl. Åtminstone inte för mina smaklökar.
Lite av en olivlagston finns där också, vilket kanske inte är helt konstigt. Så här efter att druckit ölet och researchat lite snabbt på surdegens mikroflora verkar det som att en av de vanligare jästsvamparna också brukar finnas i just olivlag.
Med brett, citroner och vinfat har ölet fått många intressanta och någorlunda komplexa smaknyanser, men frågan är om det inte hade varit bättre att strunta i surdegen. Möjligen bara använda laktobakterier istället för syrans skull.
Det är knappast odrickbart men jag fann den inte särskilt givande heller. De jag delade flaskan med verkade gillade den bättre än vad jag gjorde dock.
Man in the Moon firar 30 år med en storslagen ölfest
10 timmar sedan
0 kommentarer:
Skicka en kommentar