Att fotografera ölen man dricker har blivit allt vanligare, så till den grad att det finns Facebookgrupper för det och har hållits utställningar med ölfoton. Jag har själv gjort en satsning för att ha bättre bilder på här på Portersteken. Baserat på vad jag lärt mig under den resan tänkte jag nu dela med mig av lite tips till er andra som gillar att fota öl. Eftersom det finns en del blir det en mindre artikelserie, där vi börjar med information om vad som skiljer olika kameratyper åt och vad det spelar för roll när man fotar öl.
Nästan alla idag äger en digital kamera eftersom de finns inbakade i så gott som alla mobiltelefoner, men det är skillnad på kameror och kameror och det är mer än antalet megapixlar som spelar roll. Lite grovt kan man dela in digitalkameror i tre grupper: mobilkameror, kompaktkameror och systemkameror. Ofta får man höra att det är fotografen och inte kameran som gör bilden. Det är inte riktigt hela sanningen. Visst spelar fotografens skicklighet en avgörande roll, men det finns många lägen där inte ens en mästerfotograf kan ta en bra bild med en mobilkamera.
Det finns mycket som skiljer olika kameror åt och vilka skillnader som är viktiga beror på hur och vad man fotograferar. När det gäller ölfoto tycker jag personligen att de tre viktigaste skillnaderna är kamerans sensor, optiken och möjligheterna till manuella inställningar (samt hur lätt/snabbt det går att ändra inställningar).
Kamerans sensor omvandlar med hjälp av halvledare det inkommande ljuset till en digital signal som tolkas till en bild. Lite förenklat kan man säga att ju större sensor, desto mer ljus kan den ta in (egentligen beror det också på pixelstorleken men det blir överkurs). Sensorstorleken har också inverkan på skärpedjupet i bilden, där större sensor gör att kamerans kortaste skärpedjup blir kortare (mer om skärpedjup längre ner). Generellt har mobilkameror minst sensorer, följt av kompaktkameror och sedan är hoppet upp till systemkameror rätt så stort, men det är förstås också skillnader mellan kameror inom samma kameraklass.
Optiken har också en väldigt stor inverkan på bilden. Vilka bländartal man kan använda styrs av optiken och bländartal i kombination med sensorstorlek styr skärpedjup. Bländaren styr också hur mycket ljus som släpps in till sensorn och därmed är även optiken viktig för möjligheterna att ta bilder i dåligt ljus. Optiken styr förstås också hur skarp bilden kan bli, men även sådant som bildförvrängning (distortion). Kanske viktigaste av allt styr optiken bildvinkeln (genom optikens brännvidd) och möjligheten till att zooma.
Mobilkameror har ofta både fast bländare och brännvidd, vilket förstås blir begränsande för såväl bildkomposition som för hur mycket man kan anpassa sig till sämre ljus. Dessutom tycker jag själv att en något längre brännvidd, som alltså ger en något snävare bildvinkel (kommer närmare fotoobjektet), ofta passar bäst till ölfoto medan mobilkameror ofta är mer vidvinkliga. Dagens kompaktkameror har rätt så bra optik och därtill ofta ett zoomomfång som räcker gott till vardagligt ölfotograferande.
Följden av detta är att det är lättare att få en bra bild i sämre ljusförhållanden med en kamera som har större sensor och bättre optik, vilket ofta följer varandra. En stor vinst med en bättre kamera är alltså att det blir lättare att fotografera i sämre ljusförhållanden. Icke-optimala ljusförhållanden är tyvärr också väldigt vanliga i ölsammanhang. Att använda kamerans inbyggda blixt ger dessutom ofta oönskade effekter, men mer om det i en kommande artikel i ölfotoskolan.
Ytterligare en av vinsterna med en systemkamera istället för en kompaktkamera är möjligheten till riktigt ljusstark optik. Ljusstark optik erbjuder samtidigt också större möjligheter till kortare skärpedjup. Kort skärpedjup ger oskarp för- och bakgrund, vilket gör att bildbetraktarens öga dras till den del som är skarp.
Jag återkommer i senare inlägg med bildexempel som belyser skillnaderna mellan olika kameratyper.
Man in the Moon firar 30 år med en storslagen ölfest
5 timmar sedan
Det är inte sensorns storlek som reglerar hur mycket "ljus den kan ta in" utan pixelns storlek. En liten sensor med stora (och därmed färre pixlar) kan vara mer ljuskänslig än en stor sensor med små och fler pixlar.
SvaraRaderaJag påtalar detta så att inte folk ska leta efter stora sensorer genom höga megapixeltal (vilket bara anger hur många pixlar som sensorn har, inte storleken).
/Kameratillverkaren
Det är förstås korrekt, jag försökte hålla det någorlunda enkelt och utan att bli alltför tekniskt men det ska ju inte missuppfattas heller.
Radera