Akkurat ligger ständigt i topp på listor över världens bästa ölbarer och få är det väl som har något att säga emot det. Men varför är Akkurat egentligen så bra? Jag åkte dit för att besöka krögaren Stene och rota lite i vad som ligger bakom deras storhet.
Jag hade bokat in ett möte med Akkurats krögare Stene Isacsson för att förstå mer av bakgrunden till varför Akkurat har kommit att rankas som en av världens absolut bästa ölbarer (besöket har mynnat ut i den här artikeln och en fråga-svar-intervju med Stene som publiceras senare). När Stene kommer ut hälsar han, trots att vi bara träffats som hastigast 2-3 gånger tidigare, så hjärtligt att det känns som vi känt varandra i flera år och jag börjar ana något om varifrån Akkurat fått sin status.
Dåtiden innehåller mer av svaret på frågan om Akkurats storhet men vi börjar med att titta in i framtiden. I den delen som varit avskiljd matsal byggs det om för fullt. Bland annat byggs en liten mezzaninvåning där man ska ställa upp ett gäng kylar. Ölen på Akkurats omfattande cuvéelista, som sträcker sig ända tillbaka till 1996, ska få flytta upp ur källarvalvens hemlighetsfyllda gömmor och in i samma utrymme som gästerna rör sig i. Istället för att bara bläddra i en lista kommer man, visserligen på avstånd då bara personalen har tillträde, spana in genom kylarnas glasdörrar på det allra heligaste. Nästan i alla fall, några av de riktiga dyrgriparna blir kvar i källarlagret.
-Vi måste passa på att bygga om nu på sommaren, alla andra tider på året är det för högt gästtryck för att det ska funka, berättar Stene medan vi överger byggslamret och beger oss till hissen som tar oss ner till alla de gamla flaskornas nuvarande placering.
Byggnaden ligger på en sluttning så trots att man går in från markplan vid Hornsgatan är det femte våningen. Hela vägen nere i botten ligger ett av två flasklager. Längs väggarna på långsidorna löper stora kylar med glasskjutdörrar där den ena godsaken efter den andra, många från sent 90-tal och tidigt 00-tal, står och ligger i långa rader. Mest lambicer, trappister och andra belgare men här och var finns också lite annat.
-Jag frågade om jag inte kunde få lägga undan några flaskor redan under vårt första år. Det blev någon låda med Chimay Blå och nu har vi tre flaskor kvar av dem, berättar Stene och visar några flaskor från 1996.
Här, och i rummet en våning upp där det också lagras öl, finns en stor pusselbit till svaret om varför Akkurat är världsledande. Den här typen av ölkällare är det inte många som kan mäta sig med.
-Det är egentligen mest ölturister som kommer och dricker de här bärsen. Ibland spenderar de flera tusen på en kväll. Det är galet! Samtidigt är det lite synd att de här fantastiska ölen inte är mer tillgängliga, tycker Stene.
Tillbaka uppe i puben finns fler pusselbitar. Ölutbudet på kran har nämligen en imponerande bredd, för att inte tala om att de som en av mycket få pubar i Sverige har riktig cask ale. Sen en tid tillbaka har de också helt övergett storbryggeriernas lageröl. Beställer man en stor stark får man en Landsort Lager.
-Den enda pastöriserade öl vi har på kran just nu är Brooklyn Lager, det är ju nästan lite sjukt, avslöjar Stene.
De tar själva hem fatöl och cask från Tyskland, Belgien och Storbritannien, bland annat Cantillon, Gänstaller och Dark Star. Dessa öl är handplockade för sin kvalitet och finns i stort sett aldrig på fat någon annanstans i Sverige, undantaget de brittiska ölen på cask som också serveras på systerpuben Oliver Twist.
-Emellanåt tar vi också in något själva från USA, men det är svårt att få ekonomi i det. Även när vi köper från Europa måste vi köpa ganska stora mängder i taget för att inte transportkostnaden per fat ska bli för hög. Vi har tur som har ett stort lagerutrymme i källaren som vi får använda hyresfritt, utan det skulle vi nog inte kunna fortsätta göra det här, i alla fall inte i samma omfattning, menar Stene.
Dessutom har de nära samarbeten med bryggerier som Oppigårds och Nynäshamns, samtidigt som de också sett till att få in fatöl från några av stjärnskotten bland de nyaste svenska bryggerierna. Fredag den 11 juli är det premiär för deras sommaröl som gjorts på Nynäshamn, en öl smaksatt med vattenmelon, gurka, citrongräs och limeblad och humlad med en massa citra.
Att hitta Cantillon på fat, äkta brittisk (och svensk) cask ale, tysk pils och rauchbier, öl från Sveriges bästa nya och gamla bryggerier tillsammans med den stora cuvéelistan är helt enkelt unikt. Lägg därtill en mysig atmosfär, ett stycke trevlig uteservering, den riktigt bra maten och, sist men absolut inte minst, den goda servicen från personalen, så har vi nog luskat ut varför Akkurat är så bra. Och fortfarande strävar Stene och hans personal ständigt efter att bli ännu bättre.
Som stamgäst kan jag bara instämma och tacka!!!
SvaraRadera