Brooklyn Black Chocolate Stout är en typiskt bra öl att testa att lagra. En bra öl i en lagringsbar stil och med lågt pris som dessutom släpps på Systembolaget varje år. Men mår den verkligen bra av lagring? När når den toppen? Jag har testat mig igenom de fem senaste årgångarna för att försöka hitta de svaren.
Det visade sig bli en väldigt intressant provning med större skillnader än väntat mellan årgångarna. Jag har tidigare testat tre olika årgångar samtidigt och även testat enskilda äldre flaskor vid andra tillfällen.
Låt
oss börja framifrån, med denna vinters utgåva som släpptes på
Systembolaget i februarisläppet. Här finner man en mild bärighet med
karaktär av smultron som glider över i en tilltagande smak av kaffe och
dämpat rostad smak. Det är visst tryck i ölen men det kan nog ändå anses
som en någorlunda snäll imperial stout, även om man känner att den är
lite ung.
Den ett år gamla flaskan bjuder på en större
men något mer diffus bärighet och fortfarande ganska kraftiga kaffetoner
men är betydligt mjukare i smaken. Den har plockat upp en trevlig ton
av belgisk choklad men också en liten klorton som stör. Sammantaget en
positivt utveckling.
Min flaska från 2011/2012 hade,
som ni kan se på bilden, inte den bästa fyllningsgraden. Om detta hade
något med saken att göra vet jag inte, men den upplevdes ha en viss
pappsmak. Dessutom trängde alkoholen fram mycket tydligare än i de fyra
andra årgångarna. Av de fem provade flaskorna var denna klart sämst.
I
utgåvan 10/11 är smakerna på rätt plats igen, även här med en bärig ton
och en viss kaffeton samt en ganska skarp chokladton. Den har en
trevlig bitterhet, på samma sätt som i en chokladkaka med hög kakaohalt.
Den äldsta flaskan visar upp tydliga spår av ålder med toner torkad frukt och lätta drag åt
madeirahållet. Dessutom är det den enda som jag upplevde som svagt
rökig. Därtill har den en härligt mjuk chokladsmak, inga kaffetoner alls
och en liten, liten syrlighet.
Av dessa fem flaskor
tyckte jag att den näst äldsta var bäst, dock i ganska jämn kamp med den
äldsta och den näst yngsta. En peak efter tre års lagring alltså.
Skillnaden mellan flaskorna kändes också väldigt olinjär, vilket till
viss del gick emot mina förväntningar, men det kan förstås också ha att
göra med variationer mellan de olika årgångarna.
Julkalender 2024 lucka 22 – The Holy Grail Vega Bryggeri
6 timmar sedan
0 kommentarer:
Skicka en kommentar