Sensorik-glaset
Jag är mycket glad att genom vårt nya samarbete med Barshopen.com nu kunna erbjuda alla er läsare att få glaset Sensorik på köpet (ord. pris 79 kr) vid beställningar hos dem. Glaset som tagits fram av SAHM och sommelieren Markus Del Monego har designats särskilt för provsmakning av öl. Ange bara Portersteken i meddelandefältet när ni skickar er beställning så skickar de utan extra kostnad med ett Sensorik tillsammans med era övriga varor.

Allt man behöver göra är alltså att ange Portersteken i meddelandefältet (inte i rabattkodsfältet) vid en beställning av andra produkter på Barshopen.com så skickar de med ett Sensorik-glas utan extra kostnad. Du ska inte själv lägga Sensorik i din kundkorg, såvida du inte vill ha flera exemplar av glaset (om du beställer ett glas och använder detta erbjudande kommer de alltså att skicka två, varav ett gratis). Erbjudandet gäller fram till och med 9 mars 2014, det vill säga söndag nästa vecka.

Jag har fått ett recensionsexemplar av glaset och vid ett första test med Oppigårds Thurbo Double IPA kändes det mycket trevligt att dricka ur. Det påminner mycket om det populära teku-glaset men med mjukare former.
Utöver exklusiva nyheter och öl som vunnit offerter för en plats i fasta sortimentet kommer det på lördag också fem öl i fasta sortimentet som kvalat in genom god försäljning i beställningssortimentet. Fyra svenskar och en belgare rör det sig om och det är både etablerade bryggerier och hyfsat nya spelare på ölplanen som tagit sig in. Här är snabbrecensioner av alla fem.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Pris, Volym, Alkoholhalt]
[Mina kommentarer]
[Datummärkning] 

Lindemans Apple
83001, Belgien, 17,10 kr, 25 cl, 4 %
Väldigt, väääldigt artificiell "gröna äpplen"-smak med en hel del sötma och en äpplig syra. Smakar närmast som flytande godis.
Bäst före: 03OKT2015

Oppigårds Thurbo Stout
89688, Sverige, 27,90 kr, 33 cl, 8,7 %
Mix av mjölkchoklad och mörk choklad i smaken med rostade toner bakom och vissa drag av mörkt bröd. Viss sötma som sitter väldigt bra ihop med chokladsmaken och följs av en rostad beska som ligger kvar länge. Riktigt, riktigt bra stout.
Bäst före: 12-2015

Poppels American Pale Ale
88460, Sverige, 23,20 kr, 33 cl, 5,4 %
Fruktig humle och kakor i en fin mix med välbalanserad beska. Ganska lätt i kroppen och mycket lättdrucken. Bättre än när jag provat den tidigare, nu har den renare och mer "slipad" smak.
Bäst före: Mars 2014

Poppels Nya Världens India Pale Ale
89274, Sverige, 27,20 kr, 33 cl, 6,5 %
Exotisk frukt, särskilt ananas och papaya, tillsammans med söt citrus utgör en mycket trevlig humleprofil. Backas upp av en något söt smak av småkakor innan en snygg beska sätter in. Liksom för deras APA upplever jag den som betydligt bättre än när jag testat den tidigare.
Bäst före: April 2014

Södra IPA
89341, Sverige, 23,30 kr, 33 cl, 7 % 
Mycket fruktig och något oljig smak med drag av rostat bröd och brioche. Rätt så söt och med en medelstark beska. En till öl som tagit många steg framåt sedan sist jag provat den.
Bäst före: 2014-03-29

Gårdsförsäljning tillbaka på agendan, Struise på turné i Sverige och att Obama hyllat Goose Island är tre av sju nyhetsuppslag i nittonde upplagan av blandade smånyheter. Och så uppmärksammas förstås Akkurats och Oliver Twists Cask Marque och den förres Frankenfestival.

Första säsongen av öl-TV-serien Brew Dogs, som gjordes för Esquire Networks och hade premiär i USA i höstas, börjar sändas på Kanal 9 med start ikväll kl 22.05. Brewdogs grundare James Watt och Martin Dickie reser runt till några av USA:s mest framstående hantverksbryggerier, bland annat Oskar Blues och Stone, och brygger diverse knäppa öl. Serien har nyligen fått godkännande för att spela in en andra säsong.



Centerpartiet lyfter återigen frågan om gårdsförsäljning i Sverige. I ett pressmeddelande som publicerades idag meddelar dem att de vill införa gårdsförsäljning på prov i Skåne, Södermanland och Gotland.
 - Jag tycker att möjligheten till gårdsförsäljning borde vara en självklarhet för de som tillverkar vin och öl på gårdsnivå runt om i landet, säger landsbrygdsministern Eskil Erlandsson (C) i pressmeddelandet.



Struise med Carlo Grootaert i spetsen gör en miniturné med beer makers dinners i Sverige i mitten av mars. Hittills är besök på Bishops Arms i Västerås (torsdag 13/3) och O'Connors i Uppsala (fredag 14/3) officiella. I Västerås blir det tap-take-over med nio fatöl, provning och beer makers dinner med densamme och i Uppsala blir det en beer makers dinner. Läs mer detaljer på respektive Facebookevent: Västerås, Uppsala.



Akkurat kör med start idag en liten Frankenfestival med massor av fatöl från den tyska regionen. Från ikväll och två veckor framåt kommer man kunna hit såväl vanliga fat som självrunna fat med frankiska godsaker, bland annat från bryggerier som Gänstaller-Bräu och Brauerei Heller, som gör Aecht Schlenkerla.



Just Akkurat och deras systerpub Oliver Twist har återigen blivit tilldelade Cask Marque, ett bevis på att de kan hantera riktig cask ale på korrekt vis. De fick det första gången redan 2001, då som första pubarna utanför Storbritannien och Irland om jag inte minns det helt fel.



USA:s president Barrack Obama tycker om Goose Islands öl verkar det som. Presidenten, som är från Chicago där också Goose Island ligger, sa nyligen angående en nyetablering av ett nytt stort industriområde i Chicago att det kommer växa upp i skuggan av en plats där en väldigt bra öl bryggs.
 -I'm just letting you know. A little hometown plug there. Feel free to use that, Goose Island, sa han sedan, enligt USA Today.



Nya Carnegiebryggeriet är snart klara att slå upp portarna. 27 mars är det dags för invigningen då pressen bjudits in till presslunch. Fem öl kommer finnas vid invigningen och i köket är det Billy White som styr och ställer. Invigningen får också finbesök av ovan nämnda landsbygdsminister Eskil Erlandsson (fast Hammarby Sjöstad räknas väl inte direkt till landsbygden).

Strax innan OS drog igång lanserade Brewdog sin senaste öl i serien Hello My Name Is... och helt tidsenligt fick Putin sig en liten känga. Smart marknadsföring eller ett ställningstagande? Tja, både och skulle jag tro. Själva ölet är bryggt med bär från fjärilsranka och går att finna på både flaska och fat på barer runt om i Sverige. Att den skulle släppas på Systembolaget känns...osannolikt.

Jag testade Hello My Name Is Vladimir på fat hos O'Connors i Uppsala i fredags. Senare samma kväll provades även Omnipollo Astral samt Russian River Pliny the Elder och lite annan öl som vänner plockat med sig hem från en resa till USA, så Vladimir fick lite att stå upp mot men klarade det oväntat bra.

Ölet upplevdes inte som vansinnigt humligt men däremot väldigt fruktigt och bärigt. Jag har aldrig smakat fjärilsrankans bär (men för den nyfikna verkar den gå att odla i södra och mellersta Sverige samt längs norrlandskusten) så hur mycket bären kommer igenom i smaken är förstås svårt att avgöra men fruktigheten fanns som sagt där. En väldigt rund och mullig fruktighet med bäriga inslag. Det fina är att det känns som bär, humle och smaker från jäsningen verkligen flyter ihop i denna fruktighet istället för att spela på olika strängar.

Den blir nästan lite fet i smaken, om än inte oljig, och avslutar med en medelstark och någorlunda distinkt beska. Den blir något enkelspårig på sin runda fruktsmak och hade i mina ögon vunnit på lite mer nyanser. Tveksamt också hur bra den är som DIPA men ser man bortom godtyckliga stildefinitioner är det en bra öl.

Värt att notera är också att 50 % av Brewdogs vinster från försäljningen av denna öl skänks till välgörande ändamål för att stödja förtryckta minoriteter. Om du nu behöver en ursäkt att testa ölen alltså.



På lördag fylls Systembolagets ordinarie sortiment på med 15 nya öl, dels sådana som tagit sin plats på hyllan genom att vinna Systembolagets offererade platser och dels sådana som har sålt tillräckligt bra i beställningssortimentet. Här är en titt på ölen i den förra kategorin.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Pris, Volym, Alkoholhalt]
[Mina kommentarer]
[Datummärkning] 

Slottskällan Saison
1201, Sverige, 24,30 kr, 33 cl, 6,5 % 
Se fullständig recension.
Bäst före: 29-01-15

Dugges Mörk Lager
1247, Sverige, 16,70 kr, 33 cl, 5,8 %
Mjuk smak med tydliga drag av choklad, nougat och nötter. Milt rostad smak. Något söt vilket passar dess smaker mycket bra. Mild beska i avslutningen. Väldigt bra mörk lager, två tummar upp!
Bäst före: -

S:t Eriks Organic Ale
11625, Sverige, 19,90 kr, 33 cl, 4,7 %
Maltig och dov smak med jordiga toner och drag av fullkornsbröd. Låg humlenärvaro, här handlar det mycket om malten. Torr, lätt rostad smak med en beska som dröjer kvar.
Bäst före: 2014-11-12

S:t Eriks Centennial
1220, Sverige, 18,90 kr, 33 cl, 5,9 %
Oljigt humlig doft med vissa inslag av citrus och eukalyptus. Maltigare i smaken där humlen inte har samma framträdande roll. Rostebröd samsas med mild citrus och något gräsig humleton. Något tunn avslutning med något låg beska.
Bäst före: 2014-11-11

Södra Almighty
11968, Sverige, 20,10 kr*, 33 cl, 4,3 %
Friskt humlig med fruktig doft med oväntat mycket djup. Lite lite estrar som spelar rakt in i humlen och kompletterar den utan att ölen känns estrig. Lätt och torr i kroppen men klarar ändå balansen mot humlen.
Bäst före: 04FEB15

Dugges Avenyn Ale
1213, Sverige, 19,90 kr, 33 cl, 5 %
Lite ljusa belgotoner med örtiga och fruktiga drag från humlen. Rätt tunn i kroppen, väldigt spritsig. Känner inte alls igen den sen jag provade den senast (ÖÖWF).
Bäst före: -

De Molen Citra Pale Ale
1551, Nederländerna, 20,90 kr, 33 cl, 4,8 % 
Fruktig med drag av söt citrus tillsammans exotisk frukt och med en viss oljighet. Lätt kropp och med något estriga drag. Medelstark beska som ligger kvar länge.
Bäst före: 13-01-15
 
Mikkeller American Dream
1246, Danmark/Belgien, 19,90 kr, 33 cl, 4,6 %
Lätt och något brödig med mycket humle. Murrigt fruktig med kryddiga inslag och en drag av tallbarr. Mycket lätt sötma och en beska som sätter sig i mungiporna. Riktigt gott!
Bäst före: -
 
Omnipollo Nebuchadnezzar
1231, Sverige/Belgien, 29,90 kr, 33 cl, 8,5 %
Massor av fruktig humle, överallt. Drag av exotisk frukt, söt citrus, tuggummi och kakor. Nästan en liten mentholton. Halvtorr med medelkraftig beska. En humleälskares dröm! Kanske till och med något för färsk just nu, men det hinner nog lugna ner sig till släppet.
Bäst före: -
 
Brewdog 5 AM Saint
1501, Storbritannien, 20,10 kr, 33 cl, 5 %  
Karamellig doft och smak med inslag av knäck, rostat bröd och milt fruktig humle. Något söt vilket balanseras upp fint av beskan.
Bäst före: 25-04-14

*Exkl. pant
Konrad's Stout från norska Lervig har dykt upp på Systembolaget några somrar i rad men är väl snarare ett vinteröl i mitt tycke. Medan det fortfarande är någonting som kan liknas vid vinter kvar utanför fönstret tyckte jag det var dags att testa de två senaste årgångarna mot varandra. 

På 10,4 % är den här norska imperial stouten brygd med havre knappast någon lättviktare. Visst gör havret den lite smooth men jag hade ändå någon idé om att den borde kunna vinna lite på att spendera tid någonstans mörkt och svalt.

När ölen från 2013 och 2012, båda brygda i mitten av juni respektive år, testades mot varandra visade sig skillnaderna dem emellan vara i huvudsak subtila nyansdifferenser. Överraskande liten skillnad, ett år kan ofta ha betydligt tydligare effekt på imperial stouts i min erfarenhet.

Den färskare flaskan var lite aggressivare med mer toner av kaffe och tydligare drag av havret. Lite hetare i alkoholen och med liiite mer intensitet i smakerna. Den äldre flaskan hade rundat av några av kanterna en aning men hade å andra sidan inte samma lena ton från havret. Ingen särskilt smakutvecklingen i övrigt.

Hade jag inte druckit dessa två bredvid varandra utan på två separata dagar hade jag nog inte plockat upp någon direkt skillnad. Det är helt enkelt så liten skillnad att det å ena sidan inte är värt att medvetet lagra den på denna tidshorisont men å andra sidan kommer en flaska som råkar bli ståendes ett tag inte heller bli förstörd.

Omnipollos senaste projekt Astral går ut på att få ut så färska IPA som möjligt till krogkunderna. Det lyckades de också med i den första omgången, då ölet serverades i Sverige bara två veckor efter att det tappats på fat hos De Proefbrouwerij i Belgien. Först ut i serien var ett öl med humlesorten Merkur.

Brygd 22:a januari. Tappad på fat 6:e februari. Transport mot Sverige påbörjad 10:e februari. Serverad i Sverige den 20:e februari. Två veckor från tappning till min mun är imponerande och uppfriskande färskt. Hatten av till Omnipollo och Brill som löst den logistiken. Det underlättar förstås att det bara gjorts 24 fat, vilket också betyder att det gäller att vara på hugget om man ska hinna prova den då många av dessa kopplades på hos utvalda krogar runt om i landet igår kväll.

Själva ölet då? Jo, det är alltså singelhumlat med den för mig tidigare okända tyska humlesorten Merkur. Bara tysk humle i en IPA, det kan väl inte vara något kanske du tänker? Men tji fick du, Astral #1 hade nämligen en utmärkt humleprofil.

Särskilt doften imponerande med en stor dos exotisk frukt, särskilt ananas och lychee, tillsammans med grapefrukt och hö. Humlen spelar egentligen inte på så många noter men sätter en snygg melodi med de som den använder. Lite av en four chord song kanske. Bakom den ligger en väldigt neutral bakgrundsdoft. Här är det humlen som ska synas.

I smaken lyfter inte humlen riktigt lika högt som i doften men det är ändå väldigt välsmakande. Ganska lätt och torr kropp med välbalanserad, krispig beska. Sammantaget en mycket kompetent IPA där poängen med färskhet i humledrivna öl görs mycket tydlig.

Förhoppningsvis finns det några ställen som kopplar på sitt fat idag eller har lite kvar sedan igår så att du också får smaka. Annars får man en ny chans i maj då nästa öl i Astralserien ska dyka upp, då med ny(a) humlesort(er).



De exklusiva nyheterna på Systembolaget i mars domineras totalt av medeltunga belgare och jättetunga stouts medan det är långt mellan de humledominerade ölen. Kvalitet råder det däremot ingen brist på. Se vilka jag tyckte var allra bäst.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Pris, Volym, Alkoholhalt, Modul - Beställt antal]
[Mina kommentarer]
[Datummärkning] 

Bockor Cuvée de Jacobins
11815, Belgien, 29,80 kr, 33 cl, 5,5 %, T6 - 2880 st
Söta körsbär, ättika, mandel och liiite ek. Rätt stor syrlighet som trots ättikadragen kan hålla sig från att slå över för mycket mot vinäger och möts sedan upp av en viss sötma. Väldigt trevlig och frisk suring.
Bäst före: 03-12-15

New Belgium Abbey
11848, USA, 28,90 kr, 35,5 cl, 7 %, T5 - 12000 st
Söt, torkat fruktig och nötig doft med toner av nougat och kola. Ganska intensiv smak med drag av framförallt torkad frukt men också nötter och kola. Något jordig beska som drar ner den något. Rätt så söt.
Bäst före:10AUG14

New Belgium Trippel
11847, USA, 28,90 kr, 35,5 cl, 7,8 %, T5 - 12000 st 
Lätt estrig och fruktig med en touch av päron och därtill något kryddiga drag, dock ingen specifik smak av koriandern. Något söt med en lätt alkoholton.
Bäst före: 03AUG14


Mohawk Belgian Grand Cru
11974, Sverige/Belgien, 70,50 kr, 37,5 cl, 9,9 %, T7 - 1440 st
Mycket russin i både doft och smak. Sötman är väl integrerad i smaken där man också finner toner av mjölkchoklad, torkad frukt och vaniljkola. Snygg, lyxig smak överlag och med mycket väl dold alkohol. Känns mognare än sist jag provad den.
Bäst före:-

Mohawk Cuvée Grand Cru
11973, Sverige/Belgien, 100,50 kr, 37,5 cl, 9,9 %, T7 - 1440 st
Klar, intensiv körsbärsdoft! I smaken får körsbären sällskap av kola, mandel och väldigt lätta brettiga drag. Något syrlig och framförallt torr smak.
Bäst före: -

Ritterguts Gose
11976, Tyskland, 35,30 kr, 50 cl, 4,2 %, T7 - 1600 st
Brödig doft, men med frisk och syrlig smak. Viss sälta som artar sig som en mineralton. Toner av krusbär och en mild kryddighet. Syrligheten drar åt citronhållet. Väldigt frisk och trevlig.
Bäst före:08-2014

Innis & Gunn Irish Whiskey Finish
11896, Storbritannien, 24,90 kr, 33 cl, 7,4 %, T5 - 50400 st
Vissa fattoner, något bränd och överlag fadd i smaken. Tråkig, undvik.
Bäst före: DEC2014

Sierra Nevada Beer Camp Imperial Red Ale
11801, USA, 34,50 kr, 35,5 cl, 8,5 %, T6 - 3600 st
Knäckig, karamellig och fruktig doft med rejält humledrag. Kolliderar något i smaken där beskan och all humle inte riktigt passar ihop med knäckigheten.
3189119:21 (motsvarar troligen att den är buteljerad 8 juli 2013 kl 19:21)

Sierra Nevada Beer Camp IPA
11880, USA, 31,40 kr, 35,5 cl, 6,9%, T5 - 6000 st
Fruktig och något lökig smak, dock något återhållsam i doften. Ganska skarp humleprofil. Inte riktigt min typ av IPA.
Bäst före: 3190213:13 (motsvarar troligen att den är buteljerad 9 juli 2013 kl 19:21)



Brewdog Old World India Pale Ale
11232, Storbritannien, 39,90 kr, 66 cl, 7,5 %, T5 - 12000 st
Fruktig men något fadd humlesmak. Klarar sig rätt så bra ändå tack vare en bra maltkropp som ger visst smakdjup utan att ta över för mycket från humlen. Bra öl utan att vara någon humlechock.
Bäst före: 14-10-14

Gouden Carolus Easter
11806, Belgien, 100,20 kr, 75 cl, 10,5 %, T6 - 2000 st  
Kryddig och lätt estrig doft med en ton av nejlika. Sötare smak med torkad frukt, nejlika och en lätt nötighet. Ganska sött men kryddigheten väger upp det i viss mån. Påsköl? Tja, varför inte.
Bäst före: 04-02-16

Thornbridge Bracia
11819, Storbritannien, 99 kr, 50 cl, 10 %, T6 - 2000 st
Väldigt speciell smak med kryddiga och nästan jenkaliknande drag tillsammans med choklad, ek och torkad frukt. En liten ton som drar åt whisky också kanske. Jag gillar den men det ska verkligen betonas att den är rätt speciell.
Bäst före: 24-10-18

Iron Fist Spice of Life
11836, USA, 80,70 kr, 75 cl, 6,5 % - 5000 st
Estrig och milt kryddig doft. Smaken drar åt saisonhållet men jag tycker den blir lite enkel och tråkig i smaken.
Bäst före: -

Brewdog Old World Russian Imperial Stout
11252, Storbritannien, 49,90 kr, 66 cl, 9,5 %, T5 - 12000 st
Ganska diffus smak av choklad, soja, whisky och rostade nötter. Det smyger sig in en svag fruktig sötma innan en torr beska tar över avslutningen. Sticker inte ut ur stoutmängden.
Bäst före: 17-10-18

Iron Fist Velvet Glove
11897, USA, 96 kr, 75 cl, 9 %, T5 - 5000 st
Fruktig, nougatig och lätt fenolisk smak som nästan får en liten plastton. Kunde ha varit trevlig om det inte vore just för den där plasten som stör väldigt mycket för mig.
Bäst före: -

Mohawk Double Barrel Aged Blizzard
11975, Sverige/Belgien, 90,50 kr, 37,5 cl, 10,9 %, T7 - 1440 st
En viss alkoholton minglar in tillsammans med milda toner bourbon och whisky samt desto kraftigare drag av choklad och kaffe. Ganska mjuk smak trots alkoholtonen. Vissa humledrag också. Bra men har varit bättre.
Bäst före: -

Amager Double Black Mash
11834, Danmark, 109 kr, 50 cl, 12 %, T7 - 840 st
Tuuung smak med intensiva toner av både bittre och söt choklad, dadlar och vörtbröd. Söt och bitter med tung kropp och stor smak. En best till öl, men välsmakande sådan. Dela för guds skull en halvlitersflaska med några andra.
Bäst före: 02-2019


Founders Backwoods Bastard
11831, USA, 37,60 kr, 35,5 cl, 10,2 %, T6 - 2400 st
Mycket bourbon i doften utan att det blir spritigt. Smaken är full av fudge och vaniljkola, kompletterat av bourbon och nötter. Riktigt, riktigt trevligt.
Bäst före: -
 
Anderson Valley Wild Turkey Bourbon Barrel Stout
11800, USA, 88,70 kr, 65 cl, 6,9 %, T6 - 3000 st
Knappt någon bourbon i doften men däremot smyger det fram i smaken tillsammans med nougat och rågbröd. Något tunn i slutet.
Bäst före: -

Hornbeer Viking Chili Stout
11838, Danmark, 65,80 kr, 50 cl, 10 %, T7 - 1200 st
Doftar som mjölkchoklad med lakrits kryddat med chili. Smaken drar åt samma håll och det är som att dricka en Marabou Black som man pudrat chili över. Lakritsen tar dock mer plats än chilin, och det är mer chilismak än chilihetta. Riktigt gott faktiskt.
Bäst före:25-09-2013

Brewdog Unleash the Yeast
11977, 98,10 kr, 132 cl, 6,3 % - 1200 st
Provades inför februarisläppet
 -Bavarian Weizen
Humlig och med en skarp, obehaglig beska. Milda fruktiga toner från jästen men svår att placera som en veteöl.
Bäst före: 07-10-14

 -American Ale
Humlen framstår här som gräsigare i doften och fruktigare i smaken. Ganska trist och lite luddig grundsmak men humlen räddar det något. Mildare men fortfarande ganska kraftig beska.
Bäst före: 10-10-14

 -Pilsen Lager
Doftar nybakt bröd och nyslaget gräs. Mycket finstämd doft med små nyanser som ger den liv. Rund men väldefinierad kropp. Något lite för skarp beska men annars riktigt bra.
Bäst före: 11-10-14

 -Belgian Trappist
Mycket estrar och igen en ganska stark beska. De två komponenterna går inte särskilt bra ihop. I övrigt en bra öl med trevlig fruktighet.
Bäst före: 26-09-14

Helthetsintrycket av mixpacket är att den genomgående för höga beskan stör de olika jästsorternas individuella påverkan på ölet och fäller därmed krokben för en annars väldigt trevlig idé. Pilsen Lager överlägset bäst i kvartetten.

Dessutom kommer följande öl i T7 men fanns inte med på skribentprovningen:
3 Fonteinen Oude Geuze, 11872, Belgien, 86 kr, 37,5 cl - 900 st
3 Fonteinen Oude Kriek, 11863, Belgien, 86 kr, 37,5 cl - 2000 st
De Ranke Hop Harvest, 11821, Belgien, 80 kr, 75 cl, 6 % - 480 st
Grassroots Arctic Saison, 11830, USA, 169,70 kr, 75 cl, 6 % - 600 st

Siren/Grassroots/Mikkeller Limoncello IPA skulle också ha släppts 1 mars men är uppskjuten.
Kvalar in till fasta sortimentet
Listan över vårens släpp har fått en mindre uppdatering med lite priser och antal på fler öl i mars och april samt vilka öl som har kvalat in i fasta sortimentet genom god försäljning i beställningssortimentet.

Du glömmer väl inte att följa Portersteken på Facebook för att hänga med i svängarna?

Kom ihåg att listan kan ändras. Fler öl kommer att tillkomma de senare släppen och det kan hända att vissa lanseringar skjuts upp eller stryks.

1 MARS FASTA SORTIMENTET
Bishops Finger, 1677, Storbritannien, 33 & 44 cl, 5,4 % (nya storlekar)
Brewdog 5 AM Saint, 1501, Storbritannien, 20,10 kr, 33 cl, 5 %
De Molen Citra Pale Ale, 1551, Nederländerna, 20,90 kr, 33 cl, 4,8 %
Dugges Avenyn Ale, 1213, Sverige, 19,90 kr, 33 cl, 5 %
Dugges Mörk Lager, 1247, Sverige, 16,70 kr, 33 cl, 5,8 %
Mikkeller American Dream, 1246, Danmark/Belgien, 19,90 kr, 33 cl, 4,6 %
Old Speckled Hen, 1356, Storbritannien, 33 cl, 5,2 % (ny storlek)
Omnipollo Nebuchadnezzar, 1231, Sverige/Belgien, 29,90 kr, 33 cl, 8,5 %
S:t Eriks Centennial, 1220, Sverige, 18,90 kr, 33 cl, 5,9 %
S:t Eriks Organic Ale, 11625, Sverige, 19,90 kr, 33 cl, 4,7 %
Slottskällan Saison, 1201, Sverige, 24,30 kr, 33 cl, 6,5 %
Södra Almighty, 11968, Sverige, 21,10 kr, 33 cl (burk), 4,3 %

1 MARS INKVALAT FRÅN BESTÄLLNINGSSORTIMENTET
Lindemans Apple, 83001, Belgien, 17,10 kr, 25 cl, 4 %
Oppigårds Thurbo Stout, 89688, Sverige, 27,90 kr, 33 cl, 8,7 %
Poppels American Pale Ale, 88460, Sverige, 23,20 kr, 33 cl, 5,4 %
Poppels Nya Världens India Pale Ale, 89274, Sverige, 27,20 kr, 33 cl, 6,5 %
Södra IPA, 89341, Sverige, 23,30 kr, 33 cl, 7 %

1 MARS SMÅ PARTIER
T5
Brewdog Old World India Pale Ale, 11232, Storbritannien, 39,90 kr, 66 cl, 7,5 % - 12000 st
Brewdog Old World Russian Imperial Stout, 11252, Storbritannien, 49,90 kr, 66 cl, 9,5 % - 12000 st
Innis & Gunn Irish Whiskey Finish, 11896, Storbritannien, 24,90 kr, 33 cl, 7,4 % - 50400 st
Iron Fist Spice of Life, 11836, USA, 80,70 kr, 75 cl, 6,5 % - 5000 st
Iron Fist Velvet Glove, 11897, USA, 96 kr, 75 cl, 9 % - 5000 st
New Belgium Abbey, 11848, USA, 28,90 kr, 35,5 cl, 7 % - 12000 st
New Belgium Trippel, 11847, USA, 28,90 kr, 35,5 cl, 7,8 % - 12000 st
Sierra Nevada Beer Camp IPA, 11880, USA, 31,40 kr, 35,5 cl, 6,9% - 6000 st
Siren/Grassroots/Mikkeller Limoncello IPA, 11826, Storbritannien, 39,90 kr, 33 cl, 9 % - 12000 st - uppskjuten

T6
Anderson Valley Wild Turkey Bourbon Barrel Stout, 11800, USA, 88,70 kr, 65 cl, 6,9 % - 3000 st
Bockor Cuvée des Jacobins, 11815, Belgien, 29,80 kr, 33 cl, 5,5 % - 2880 st
Gouden Carolus Easter, 11806, Belgien, 100,20 kr, 75 cl, 10,5 % - 2000 st
Founders Backwoods Bastard, 11831, USA, 37,60 kr, 35,5 cl, 10,2 % - 2400 st
Sierra Nevada Beer Camp Imperial Red Ale, 11801, USA, 34,50 kr, 35,5 cl, 8,5 % - 3600 st
Thornbridge Bracia, 11819, Storbritannien, 99 kr, 50 cl, 10 % - 2000 st

T7
3 Fonteinen Oude Geuze, 11872, Belgien, 86 kr, 37,5 cl - 900 st
3 Fonteinen Oude Kriek, 11863, Belgien, 86 kr, 37,5 cl - 2000 st
Amager Double Black Mash, 11834, Danmark, 109 kr, 50 cl, 12 % - 840 st
Brewdog Unleash The Yeast, 11977, Storbritannien, 98,10 kr, 132 cl, 6,3 % - 1200 st
 -American Ale
 -Bavarian Weizen
 -Belgian Trappist
 -Pilsen Lager
De Ranke Hop Harvest, 11821, Belgien, 80 kr, 75 cl, 6 % - 480 st
Grassroots Arctic Saison, 11830, USA, 169,70 kr, 75 cl, 6 % - 600 st - flyttad till april
Hornbeer Viking Chili Stout, 11838, Danmark, 65,80 kr, 50 cl, 10 % - 1200 st
Mohawk Belgian Grand Cru, 11974, Sverige/Belgien, 70,50 kr, 37,5 cl, 9,9 % - 1440 st
Mohawk Cuvée Grand Cru, 11973, Sverige/Belgien, 100,50 kr, 37,5 cl, 9,9 % - 1440 st
Mohawk Double Barrel Aged Blizzard, 11975, Sverige/Belgien, 90,50 kr, 37,5 cl, 10,9 % - 1440 st
Ritterguts Gose, 11976, Tyskland, 35,30 kr, 50 cl, 4,2 % - 1600 st

1 APRIL PÅSKÖL
Dugges Easter Brown Ale, 1337, Sverige, 23,30 kr, 33 cl, 7 %
Dugges Påsklager, 1395, Sverige, 25,30 kr, 50 cl, 6 %
Dugges Påsköl, 1301, Sverige, 25,30 kr, 50 cl, 5 %
Electric Nurse Easter Porter, 1335, Sverige, 27,80 kr, 50 cl, 4,2 %
Jämtlands Påskebrygd, 1338, Sverige, 25,60 kr*, 50 cl, 4,5 %
Mariestads Påsköl, 1315, Sverige, 18,30 kr*, 50 cl, 5,8 %
Mohawk Black Easter IPA, 1310, Sverige, 26,80 kr, 33 cl, 7,5 %
Nils Oscar Kalaspåsköl, 1360, Sverige, 19,80 kr, 33 cl, 5,6 %
Nynäshamn Pumpviken Påsköl, 1341, Sverige, 30,30 kr, 50 cl, 5,8 %
Oppigårds Easter Ale, 1374, Sverige, 27,30 kr, 50 cl, 5,3 %
S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl, 1302, Sverige, 19,20 kr, 33 cl, 5,3 %
S:t Eriks Påskale, 1300, Sverige, 19,20 kr, 33 cl, 5,5 %
Three Hearts Påskebrygd, 1327, Sverige, 17,90 kr*, 50 cl, 6 %
Train Station The Hoppy Bunny, 1304, Sverige, 20,10 kr, 33 cl, 4,5 %
Wisby Påsköl, 1390, Sverige, 18,80 kr, 33 cl, 6 %

1 APRIL SMÅ PARTIER
T5
All In/De Molen OkiDoki IPA, 11832, Sverige/Nederländerna, 34 kr, 33 cl, 6,9 %  - 9000 st
Baladin NazionAle, 11822, Italien, 79,50 kr, 75 cl, 6,5 % - 3840 st
De Ranke XX Bitter, 11832, Belgien, 65 kr, 75 cl, 6,2 % - 3360 st
Dupont Moinette Blonde, 11843, Belgien, 66 kr, 75 cl, 7,5 % - 3168 st
Djävlebryg Dark Beast, 11811, Danmark, 29,90 kr, 33 cl, 6,5 % - 12960 st
Epic Hop Zombie, 11036, Nya Zeeland, 54,90 kr, 50 cl, 8,5 % - 6000 st
Gouden Carolus Cuvee Van Der Keizer Blue, 11828, Belgien, 109,30 kr, 75 cl, 11 % - 5000 st
Nynäshamn Dragets Kanal DIPA, 11981, Sverige, 27,50 kr, 25 cl, 8,5 % - 10080 st
Omnipollo/Prairie Potlatch, 11859, Sverige/USA/Belgien, 59,90 kr, 37,5 cl, 7 % - 8000 st
Oppigårds Fatboy Brown, 11823, Sverige, 18,80 kr, 33 cl, 5 % - 25000 st
Smuttynose Durty, 11852, USA, 29,90 kr, 35,5 cl, 8,4 % - 12000 st

T6
All In/De Molen Empress Strikes Black, 11837, Sverige/Nederländerna, 33 cl, 10,2 %
Djävlebryg Pride of Nekron, 11814, Danmark, 33 cl, 10,5 %
Dupont Cervesia, 11899, Belgien, 75 cl, 8 %
Great Divide Espresso Oak Aged Yeti Imperial Stout, 11829, USA, 65 cl, 9,5 %
Great Divide Old Ruffian Barley Wine, 11807, USA, 65 cl, 10,3 %
Ichtegems Grand Cru, 11839, Belgien, 75 cl, 6,5 %
Schneider Meine Porter Weisse Tap X, 11825, Tyskland, 75 cl, 7 %
Smuttynose Imperial Stout, 11881, USA, 65 cl, 10,1 %

T7
Camden Tripel, 11064, Storbritannien, 119 kr, 75 cl, 8,8 % - 270 st
Grassroots Arctic Saison, 11830, USA, 169,70 kr, 75 cl, 6 % - 600 st
Sierra Nevada Double Dubbel, 11841, USA, 75 cl, 10,5 %

2 MAJ SMÅ PARTIER
T5
Amager/Against The Grain The Great Big Kentucky Sausage Fest, 11817, Danmark, 50 cl, 7,7 %  
Caracole Troublette Bio, 11850, Belgien, 33 cl, 5 %
Glazen Toren Lentebier, 11846, Belgien, 75 cl

2 JUNI FAST SORTIMENTET
Backyard Brew Bomble Bee 17, 1458, Sverige, 33 cl
Brutal Brewing A New Hop-e, 1456, Sverige, 33 cl
Camden Town Pale Ale, 1441, Storbritannien, 33 cl
Estrella Galicia, 1452, Spanien, 33 cl
Femkommatvåan, 1625, Sverige, 33 cl
Founder's Centennial, 11006, USA, 21,90 kr*, 35,5 cl (burk), 7,2 %
Früh Kölsch, 1461, Tyskland, 50 cl
Hofbräu Mixpack, 1489, Tyskland, 200 cl
La Trappe Puur, 11803, Nederländerna, 33 cl
Mohawk Brown Is The New Brown, 1422, Sverige, 33 cl
Nils Oscar Belgo Pale Ale, 1424, Sverige, 33 cl

2 JUNI SMÅ PARTIER
T5
Amager Frog Hops To Amager, 11818, Danmark, 50 cl, 8 % 
Founder's Imperial Stout, 11986, USA, 34,90 kr, 35,5 cl, 10,5 % - 10080 st
La Rulles Estivale, 11842, Beligen, 75 cl, 5,2 % 

T7
De Ranke Cuvee De Ranke, 11813, Belgien, 75 cl, 7 %

*Exkl. pant
Brekerietfilm, mer och mindre extrema tävlingar och superfärsk IPA på fat är några av ämnena i denna upplaga Blandade smånyheter. Läs allt om ett här.

Festivalen Stora Öl, Små Bryggerier återkommer i höst då Nils Oscar står värd för evenemanget som tidigare hållits 2012 i Malmö och 2013 i Köping. 22-23 augusti är datumen att skriva upp i almanackan och platsen blir Sunlight House i Nyköping. Precis som tidigare kommer bryggerierna ställa ut med upp till fyra fatöl vardera.



Mikkeller har lagt ut en tävling där priset är en hel pall av deras öl. Inget dåligt pris, men för att vinna krävs också en hel del. Man ska nämligen besöka alla fyra av Mikkellers barer på ett och samma datum. Det vill säga, börja på baren i Bangkok vid midnatt, ta ett nattflyg till Köpenhamn och besöka de två barerna där och flyga vidare till San Francisco och avsluta på deras bar. Deadline för tävlingen är när Mikkeller Bar Stockholm öppnar vilket i samband med tävlingen avslöjades bli den 15:e mars. Se tävlingsutlysningen för fullständiga tävlingsregler.



I veckan har Omnipollo Astral premiär, en IPA som bryggts och tappats på fat med målet att så snabbt som möjligt ta sig från bryggeri till kund. Det ser ut att bli en serie med nya humlesorter för varje batch. Den första batchen bryggdes 22 januari och är humlad med den tyska humlen Merkur, som sägs ge en trevlig, kryddig beska och mustiga aromer av citrus, frukt och blommor. Endast 24 fat har gjorts och några av barerna där den kommer serveras är Pressklubben i Stockholm, The Rover i Göteborg och studentpuben VilleValla i Linköping.



Åbro lanserar en ale under namnet Bryggmästarens Ale som bör börja dyka upp på krogarna mycket snart, om den inte redan gjort det. Åbro själva beskriver den som en "lättdrucken ljus ale med halmgul färg och belgisk karaktär" och den är bryggd med bland annat pale ale-malt och tysk humle. "Endast" 500 fat kommer att släppas.



Det Lilla Köksbryggeriet ordnar en etikettävling för hembryggare med inga mindre än Karl Grandin och Keith Shore som domare. För den som inte känner igen dessa herrar är de etikettdesigners för Omnipollo respektive Mikkeller. Priset i tävlingen är ett ölbryggningskit från Det Lilla Köksbryggeriet, 10 stycken tomflaskor med patentkork, en varsin poster från de båda domarna samt en överraskning. Tävlar gör du genom att instagramma en bild på din etikett med taggen @koksbryggeriet alternativt skicka till info@koksbryggeriet.se. Deadline är 14 mars.



På torsdag (20/2) kommer Eric och Chris från amerikanska Left Hand Brewing och gästar Taylor & Jones with a Twist i Stockholm. Från kl 18 finns de på plats och minglar. Dessutom finns St Vrain, Milk Stout, Wake Up Dead och Fade To Black från Left Hand att prova på plats om du missat dem vid deras bolagssläpp eller helt enkelt vill dricka dem igen.



Brekeriet har släppt sin minifilm "This is Brekeriet" som gjorts tillsammans med Colibri Television.
Folkvimmel på Beer Expo 2013

Om lite mindre än tre veckor är det åter dags för Linköping Beer Expo, som i år hamnar i nya lokaler. Flera gamla favoriter återvänder bland utställarna samtidigt som några nya intressanta namn har nästlat sig in i uppställningen. Dessutom har provningsschemat utökats och ser intressantare ut än någonsin.

Till att börja med har alltså Beer Expo ny plats sedan den gamla lokalen gått i konken. I år kommer festivalen istället att hålla till vid Brigaden, en lokal som redan testkörts av systerfestivalen Whisky Expo och rapporteras fungera bra. Från Linköping C är det ungefär samma avstånd, 2,6 km till fots, som det var till de gamla lokalerna. Det går även bussar mer eller mindre hela vägen fram, förslagsvis tar man buss 2 från centralen.

Som vanligt ställer studentpuben VilleValla ut med en monter där man kombinerar utbuden från Brill och Galatea. Där räknar jag med att det kommer dyka upp en hel del godsaker! Nya importören Constant Companion gör också en av sina första ölfestivaler i Sverige och är en av mina förhandsfavoriter bland de nya utställarna. Jag hoppas på många suröl och märkliga tyskar i deras monter.

Det är också flera bryggerier som besöker Beer Expo för första gången. Bland dem de hajpade göteborgarna hos All In och Beerbliotek samt det helt startade Brygghuset Finn som kommer ut med sina första öl lokalt på Systembolaget bara en vecka innan festivalen. Att festivalen dessutom gästas av bryggerier som Oppigårds, Malmö Brygghus, Brekeriet och Närke Kulturbryggeri gör inte saken sämre.

Bland ölprovningarna står bland annat provningen med Thornbridge bryggare Rob Lovatt och en öl- och matprovning ut som två potentiella höjdpunkter. Överlag ser provningsschemat bättre och fylligare ut än någonsin tidigare. Det ser dessutom ut som att jag kommer att springa runt som en slags ölvärd även i år, fast jag blir troligen ensam då mina kumpaner från förra året är upptagna på annat håll. Magnus ska nämligen hålla i ett flertal provningar i ovannämnda späckade schema, Jens står i Belgoklubbens monter och Uffe kommer nog inte till festivalen alls.

Jag hoppas på att träffa några av er där. Jag kommer vara lätt att känna igen i min illgröna tröja så kom gärna fram och säg hej.

Marshmallows i öl var något man knappt hörde talas om, förrän sommaren 2013 då det plötsligt dök upp öl med marshmallows både i Sverige i Danmark. Dels Omnipollos Hypnopompa som brygdes på De Molen i Nederländerna och dels Amagers samarbetsöl med Off Color, Gnädige Frau. Jag testade de mot varandra för att leta likheter och skillnader.

Off Color är inte så kända i Skandinavien. Än. I maj finns de med på CBC och får då bekänna färg för de skandinaviska ölnördarna. Ett litet smakprov har vi dock redan fått då de gjorde ett samarbetsöl med Amager Bryghus i somras. Resultatet blev en twist på deras imperial stout Hr Fredriksen som nu kryddats med marshmallows, vaniljbönor, grahamskex, melass och kakaobönor. Omnipollo å sin sida åkte till Nederländerna och Bodegraven för att brygga sin marshmallowöl som också kryddades med vaniljbönor.

Hypnopompa visar sig vara helt platt och kolsyrelös, något som verkar ha varit mer regel än undantag för denna öl. Öl utan kolsyra kan funka ibland, särskilt i söta, kraftiga barley wine men i imperial stouts går det inte alls för mig. Hela ölen faller därför platt på den punkten för mig. Vilket är synd, för den verkar ha kunnat vara trevlig med lite kolsyra i. Rostade smaker med en antydan av vanilj och en viss sötma noteras, men smakerna får inte spela ut sitt rätta register utan kolsyra.

Gnädige Frau har bubblorna på plats och sitter riktigt tungt i munnen. Kraftiga rostade smaker, en hel del sötma och en liten alkoholbränna gör denna öl till något man dricker långsamt och med fördel delar man halvlitersflaskan mellan, åtminstone, två personer. En efterrätt i sig själv med toner av vanilj, choklad, kakao, karamell och så en del kaffe som ger en stark koppling till grundölet. Som sagt bör den kanske njutas i lite mindre mängder men som sådan är den en riktigt trevlig öl att runda av en middag med.

Marshmallowskampen vanns alltså överlägset av Gnädige Frau men det hade varit en intressantare jämförelse om Hypnopompa haft kolsyra. Och någon marshmallowsmak lyckades jag inte känna i någon av ölen.
Man börjar så smått få förhoppningar om våren men än är inte vintern slut. En ordentlig soppa är alltså fortfarande på sin plats och få soppor värmer så gott som den här varianten på butternutpumpa, sötpotatis och jordnötssmör.

När jag för några år sen bodde på Nya Zeeland gjorde jag en soppa på butternutpumpa, sötpotatis (eller kumara som det kallas på Nya Zeeland) och jordnötssmör. Jag vet inte hur jag i dagarna kom att tänka på den igen men jag bestämde mig i alla fall för att försöka replikera den och det blev riktigt lyckat. En stadig, söt och väldigt mättande soppa som värmer gott så här års. Den är dessutom helt vegansk och rätt så billig.

För 4-5 portioner behöver du:
ca 1 kg butternutpumpa
2 stora sötpotatisar
1 stor morot
1 gul lök
2 klyftor vitlök
en rejäl klick jordnötssmör (1 dl? jag höftade)
ca 1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1-2 lime
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
salt och peppar
olivolja
(1 tsk timjan)

Skala pumpan och rotfrukterna, gröp ur innanmätet ur pumpan och tärna alltsammans i stora kuber. Vänd runt i olivolja, salt, peppar och eventuellt lite timjan. Rosta i ugn i ca 30 minuter på 200-225 grader.


Hacka upp lök och vitlök. Fräs på löken först i några minuter och tillsätt sedan vitlöken. Låt fräsa någon minut, rör sedan i jordnötssmöret. Häll i de rostade rotfrukterna, pumpan och vatten samt smula ner buljongtärningen. Tillsätt kanel och kardemumma. Rör om ordentligt och låt puttra i ca en kvart. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Tillsätt limesaft efter smak för att tämja sötman något. Servera gärna med ett gott matbröd.

Ett uppenbart ölval är ju förstås om man har någon pumpaöl kvar från hösten. Testa annars en dubbel eller en weizenbock, som också är lite enklare att få tag på så här års.

Har du någon gång funderat på hur mycket av pengarna som du betalar för en öl på Systembolaget som går till producenten? Och hur mycket staten tar hand om? Det följer en fast modell och är därför enkelt att räkna ut och du ska nu få stenkoll på hur det går till.

När du lämnar ifrån dig dina slantar i kassan på Systembolaget går de till fyra olika saker. Eller fem, om det är en förpackning med pant. Producentens eller leverantörens intäkt, Systembolagets intäkt, alkoholskatt och moms samt eventuellt pant. Eftersom allt utom producenten/leverantörens intäkt beräknas enligt givna och offentliga modeller kan man även som kund räkna på vem som får vad.

En viktig poäng att inse med allt det som presenteras nedan är att man inte kan dra slutsatsen att en öl som är dubbelt så dyr på Systembolaget också var dubbelt så dyr att producera. Jämför man Sofiero och Oppigårds Amarillo ser man att Amarillo är närmare fem gånger dyrare att producera, om vi antar samma vinstmarginal. Självklart är skalekonomi en viktig faktor i detta, Kopparbergs är i storleksordningen 100 gånger större än Oppigårds, men det visar också på hur lite pengar storbryggerierna lägger på att producera sin öl.

Om vi utgår från producentens/leverantörens intäkt, dvs priset de säljer varan till Systembolaget för minus alkoholskatt och eventuell pant, ser de olika påslagen ut som följer. Systembolaget har dels ett rörligt påslag på 19 % som gäller alla varor. Förr i tiden fanns ett tak för det rörliga påslaget som jag tror låg på 250 kr, men jag har inte lyckats hitta någon källa på om det finns kvar eller dess summa. Hursomhelst har det varit aktuellt för öl ändå eftersom det inte sålts några så pass dyra öl på Systembolaget. Dessutom adderas ett fast påslag, en slags hanteringskostnad, som skiljer sig mellan olika varugrupper. För öl är den 0,85 kr för öl (och 0 kr för alkoholfri öl). Det finns också något som Systembolaget kallar för förpackningsrelaterad korrigeringsfaktor men dessa appliceras bara för småflaskor (-1,75 kr) samt bag-in-box och tetrapak (+0,75 kr) och är alltså inte riktigt tillämpbart för öl. Alkoholskatten läggs sedan till och är sedan höjningen vid årsskiftet 1,78 kr per centiliter ren alkohol. Eventuell pant läggs på och till sist moms, som är 25 % för alla dryckesvaror på Systembolaget utom de alkoholfria som har 12 % moms. Till sist avrundas priset till jämna 10 ören.

Givet att man räknar på starköl kan detta ställas upp i följande ekvation:
(F*1,19+0,85+V*a+p)*1,25 = P
Där F är producenten/leverantörens intäkt, V är volymen i centiliter, a är alkoholhalt, p är eventuell pant (exkl moms) och P är priset till kund innan avrundning.

Man kan också vända på ekvationen för att räkna ut leverantörens intäkt. Med samma beteckningar för variablerna som ovan blir den då:
(P/1,25-p-V*a-0,85)/1,19 = F

För att illustrera det kan vi ta några räkneexempel. På grund av avrundningen kan det dock diffa några enstaka ören här och där i summorna nedan. Sofiero Original är Systembolagets storsäljare och på halvlitersburk kostar den 11.30 kr exklusive pant, med en alkoholhalt på 5,2 %. Av det priset är:
2,26 kr moms
4,63 kr alkoholskatt
1,42 kr Systembolagets påslag, varav 0,57 kr är rörligt påslag och 0,85 kr är fast påslag
2,99 kr Kopparbergs intäkt
I det här fallet är alltså bara lite mer av en fjärdedel av kundens betalning som blir en inkomst hos producenten.

Oppigårds Amarillo är den mest sålda svenska alen på Systembolaget. Den kostar 20 kr, har 5,9 % alkohol och kommer i flaskor á 33 cl. För den ser siffrorna ut så här:
4 kr moms
3,47 kr alkoholskatt
2,72 kr Systembolagets påslag, varav 1,87 kr är rörligt påslag och 0,85 kr är fast påslag
9,82 kr Oppigårds intäkt
Här får alltså bryggeriet närmare hälften av de pengar vi betalar till Systembolaget.

För Brooklyn Black Chocolate Stout som släpptes nyligen och har liknande pris som Oppigårds Amarillo men är betydligt starkare med sina 10 % ser det ut så här:
4,70 kr moms
6,32 kr alkoholskatt
2,71 kr  Systembolagets påslag, varav 1,86 kr är rörligt påslag och 0,85 kr är fast påslag
9,77 kr Carlsberg Sveriges intäkt
De 3,50 kronorna i prisskillnad mot Oppigårds Amarillo är alltså nästan helt och hållet på grund av högre alkoholskatt medan grundpriset är i stort sett samma. Betänk då att både Carlsberg Sverige och Brooklyn Brewery ska få en varsin del av den kakan.

Brekeriet Cassis, som på en webblansering tidigare idag sålde slut på alla 504 flaskor på 7-8 minuter kostar 149 kr för 75 cl med 5,4 % alkohol. För den blir det som följer:
29,80 kr moms
7,21 kr alkholskatt
18,60 kr Systembolagets påslag, varav 17,75 kr är rörligt påslag och 0,85 kr är fast påslag
93,40 kr Brekeriets intäkt
I det här fallet får bryggeriet närmare två tredjedelar av vad du betalat för ölen.

Till sist kan vi kolla på Brewdog Tokyo, som är en av de starkare och dyrare ölen på Systembolaget med 89,90 kr för 33 cl med 18,2 %. För den är:
17,98 kr moms
10,69 kr alkoholskatt
10,49kr Systembolagets påslag, varav 9,64 kr är rörligt påslag och 0,85 kr är fast påslag
50,74 Cask Swedens intäkt

Om man är nyfiken på att kolla upp fler öl är det relativt enkelt att skapa ett kalkylblad och knappa in formler för prissättningsmodellen för att få fram en lösning där man sedan bara kan lägga in volym, alkoholhalt och pris till kund och få de priskomponenterna presenterade.
Bild för fri användning
Ättiksyra eller etansyra som det också kallas är en organisk syra som finns i många sura öltyper. Den bidrar med en distinkt smak av ättika eller vinäger och kan ofta vara svår att uppskatta även i öl där det är meningen att den ska finnas. Låt oss titta närmare på denna syra.

Ättiksyrans kemiska formel anges oftast som CH3COOH som gör det enkelt att se att det är en karboxylsyra med en karboxylgrupp (-COOH) och en metylgrupp (-CH3). Det är en mycket vanlig syra som finns i bland annat ättika och vinäger och uppstår i många biologiska processer, t ex i den mänskliga kroppens nedbrytning av alkohol. Den är vanlig i matindustrin och märks på innehållsförpackningar med E-numret E 260.

I öl, liksom cider och vin, kan ättiksyra uppstå om ättiksyraproducerande bakterier, t ex stammar av acetobacter, kommer i kontakt med vätskan som då fermenterar etanolen till ättiksyra. Vinäger produceras vanligtvis genom att tillsätta acetobacter till en alkoholhaltig dryck, såsom vin, äppelcider eller öl (som ger maltvinäger).

Acetobacter kan också tillsättas i öl för att medvetet göra den sur, vilket man gör med t ex flamländsk suröl och oud bruin. Det är däremot inte önskvärt med ättiksyra i alla sura öl. Själva produktionen av ättiksyra från etanol kräver också syrgas och kan alltså snabbas upp eller begränsas genom tillsättandet av syre till ölet respektive att förhindra att syre kommer i kontakt med vörten eller ölet. Utöver ättiksyra bildas också vatten i reaktionen.

Höga halter ättiksyra i öl kan i princip bara uppstå av ättiksyraproducerande bakterier vilket betyder att om ditt öl smakar ättiksyra utan att du medvetet tillsatt bakterier så är ölet infekterat (eller så har någon hällt i vinäger när du inte tittade). Notera att Brettanomyces faktiskt också kan producera ättiksyra men då krävs höga nivåer av glukos vilket normalt inte finns i vört eller öl, vars huvudsakliga sockerart är maltos.

Tröskelvärdet för ättiksyra i öl ligger kring 90 mg/liter men är beroende av ölets pH. Ju surare ölet är, desto starkare upplevs ättiksmaken.

Den traditionella tyska stilen gose är en sorts veteöl brygd med salt och koriander och var mer eller mindre utdöd fram tills för några år sen då den återigen fick ett visst uppsving både i Tyskland och USA. Det amerikanska bryggeriet Westbrook har gjort en variant som nu finns att få tag på i Sverige och som är mycket uppfriskande.

Westbrook Gose går att beställa på burk via privatimport från craftbeer.se och då är det i kollin om sex styck som gäller. Burkarna jag fick är burkade 5:e augusti och är därmed långt ifrån überfärska. Det anges dessutom på burken att de bör drickas inom 90 dagar från tappdatumet, men jag tycker den har hållit smaken förvånansvärt bra.

Vätskan är grumligt gul och ser närmast ut som en något nervattnad apelsinjuice. Syrligheten har drag av både citronsyra och mjölksyra men är inte så pass påtaglig att den blir jobbig. Det kompletteras av smaker av citron, krusbär, yoghurt och en lätt kryddighet. Ingen sötma, ingen beska men däremot en lätt sälta. Friskt, fruktigt och syrligt. Eller Sour, Salty, Delicious.

Ett mycket intressant öl som på bara 4 % och med sin härliga syrlighet kommer vara klockren balkongöl om några månader när solen börjar ta över igen. 40 kr burken är kanske lite väl högt för att man ska konsumera några större mängder men ett sexpack (till) kan man nog kosta på sig ändå.



Budapest kan stoltsera med två restauranger som blivit tilldelade en varsin Michelinstjärna samtidigt som priserna är betydligt lägre än på liknande etablissemang i Sverige. Ett par besök var därför ett självklart inslag under vår weekendresa till staden och bjöd på en helt ny upplevelse för mig.

Costes har haft sin Michelinstjärna längst av de två restaurangerna men höll stängt precis under den vecka då vi besökte Budapest. Onyx, som ligger vägg i vägg med det välkända konditoriet Gerbeaud Café, och haft sin stjärna i några år höll däremot öppet för både lunch- och middagsservering. Ett dubbelbesök på Onyx hamnade därför på schemat.

Till lunchen angavs dresscoden business-casual, något som följdes i varierande grad av övriga gästerna som kom i allt från munktröja till kostym. Själva lunchmenyn är en trerättersmeny för ungefär 200 kr, med möjlighet att välja rätter från middagsmenyn till en extra kostnad. Till förrätt valde jag tilläggsalternativet gulasch som Onyx kock Tamás Széll lagade vid sin mycket respektabla 10:e plats i senaste Bocuse d'Or. En modern variant med nackkött i en bit ravioli med soppan serverad som en sky runtomkring. Varmrätten bestod av spädgris med tomat och kål medan efterrätten var en variant av müsli med vaniljkräm, yoghurtglass och torkade bär.

Till detta valde jag att ta en titt på ölmenyn som innehöll en ungersk zwickl och mörk lager, några tyska veteöl samt en trio belgare. Liten men väl vald ölmeny för att passa till mat må jag ändå säga och jag gick på Fóti Zwickl som passade särskilt bra till spädgrisen.


Medan lunchen var otroligt god var det middagen dagen efter som var den stora höjdpunkten. Vi valde då deras sexrätters "Evolution menu" med deras vinpaket med utvalda ungerska viner till (man kan ju inte alltid dricka öl väl?). Låt mig återkomma till maten för att först säga att atmosfären och framförallt servicen var minst en lika stor del av upplevelsen. Otroligt uppmärksam och precis service som gjorde att man aldrig kände sig bortglömd men heller inte övervakad. Simultan servering och avdukning, ingående beskrivning av mat och vin, en liten pall till min flickväns handväska och många andra små detaljer gjorde det hela till en upplevelse utöver det vanliga för mig som inte direkt frekventerar den här typen av restauranger.

Sex rätter blev några fler då det kom en amuse-bouche, fyra förrätter, huvudrätt, fördessert, dessert och praliner. Förutom råbiffen på vattenbuffel, oxsvans och ostron där ostronen gjorde det lite märkligt var allting outstanding. Alldeles extra god var huvudrätten med hjortfilé, blodpuddingtoast (!) och kål med valnötter. Köttet bara smälte i munnen och med tillbehören var det en fulländad rätt. Liksom alla andra rätter var det också mycket vackert upplagt på tallriken, ofta med en finurlig blandning av simpelhet och finess i uppläggningen.

Jag saknar egentligen ord för att beskriva upplevelsen i sin helhet och är man bara någorlunda matintresserad med vägarna förbi Budapest kan jag verkligen rekommendera ett besök. Väl värt varenda krona!
De moderna trenderna för hantverksöl har också börjat blomma ut i Ungern och särskilt dess huvudstad Budapest där man numera kan hitta riktigt bra öl från engagerade småproducenter. Om du ska besöka Budapest, glöm den vanliga Dreher och leta dig istället till ett av de vattenhål där man kan dricka gott på plats eller köpa med sig hem.

Hopfanatic är ett ev bryggerierna som leder den nya vågen av ungerskt öl med framförallt amerikanskt inspirerad bryggning. Själva bryggeriet ligger i södra Ungern men de har också en pub i Budapest dedikerad till deras öl. I en källarlokal vid det lilla torget Hunyadi Tér strax norr om Budapests centrum har de hyst in en tvårummig pub där man kan smaka deras egna öl på både fat och flaska. På sin höjd får man betala uppåt 25 kr för en pint av någon av deras starkare kreationer men alla fatöl går också att få på mindre glas då de lättare ölen kan kosta lite som fyra kronor. Med trevlig stämning och framförallt väldigt bra öl är det väl värt att ta sig hit. Prova särskilt deras belgo-IPA Bitterfly och deras imperial stout Angry Beast, som är som en mix mellan Gonzo och Yeti.


Budapest ruinpubar är gamla övergivna och ofta rivningsfärdiga lokaler som tagits över av entreprenörsmässiga krögare och garnerats med allt möjligt ihopplock som ger dem en helt unik känsla. Det finns en uppsjö av dessa ruinpubar, men den som serverar bäst öl lär vara Élesztő i närheten av metrohållplatsen Corvin-negyed. Utöver en gammal innergård som förvandlats till utomhusområde, som lär vara mer lockande framåt sommaren än en fredagskväll i februari, finns fyra olika rum i olika stilar för en riktigt originell upplevelse. Omkring femton ungerska mikrobrygder på fat men här är lokalen och stämningen en lika stor upplevelse som ölet i sig. Även andra ruinpubar kan servera någon enstaka bättre öl, som den mest kända, Szimpla Kert som har den välhumlade lagern Keserű Méz på fast kran.

Vill du istället köpa med dig ölen hem kan du besöka Csak a Jó Sör, en kombinerad pub och ölbutik som bara ligger några kvarter från Hopfanatics pub. Namnet betyder "bara bra öl" och stället drivs av samma person som ligger bakom fantombryggeriet Grabanc, som gör några av Ungerns bäst ansedda öl. Dessa verkar dessutom närmast bara gå att köpa här. Tyvärr var stället stängt för semester vid mitt Budapestbesök men det finns fler ställen att vända sig till. Kézműves Csemege är inte mycket mer än ett hål i väggen men samlar flera av de mest intressanta ungerska ölen och ägaren hjälper dig gärna att navigera bland ölen. Bara några stenkast bort från den stora saluhallen och shoppinggatan Vaci Utca är läget mycket centralt och kan lätt kombineras med annan shopping.

Som bubblare bör också Monyo Cafe nämnas, som ligger mellan Kézműves Csemege och den stora saluhallen. Utbudet är inte det största eller bästa men de har något som de andra inte har. Gungor som barstolar. Bara det är värt åtminstone ett kort besök.

Den 1 mars gör Slottskällan sitt första släpp till fasta sortimentet på 2,5 år. Passande nog, eftersom de har en belgisk bryggare, är det Saison som släpps. Det är en ljus saison av klassiskt snitt där man inte blandar in amerikansk humle, mörka maltsorter eller annat som får traditionalister att rynka på näsan.

Gyllene halmgul med en påtaglig disighet och vitt skum. Ja, den ser ut som en saison, så mycket är säkert. Det är kul att se att Slottskällans belgiska bryggare Maarten Vanwildemeersch äntligen har fått brygga lite belgiskt på kommersiell skala igen.

Doften är jästig med tydlig fruktighet och en viss kryddighet. Svaga drag av gräsig humle. Stiltypiskt men kanske något enkelt. I smaken är fruktigheten och kryddigheten något mer betonade medan jästigheten är något mer återhållsam. Humlen är en bakgrundsspelare men är ändå viktig för helhetsintrycket och bidrar dessutom med en mild beska som gör mycket för ölet.

Munkänslan är möjligen en smula tunn när den provas på en mörk vinterkväll men framåt vårkanten med lite sol på balkongen kanske det passar bättre. Smakmässigt prickar den mina grundkrav på en saison utan en enda miss, men det lyfter heller inte till några riktigt höga höjder.

Slottskällan Saison släpps i Systembolagets fasta sortiment den 1 mars och kommer då att kosta 24,30 kr för 33 cl. Artikelnummer blir 1201 och alkoholhalten ligger på 6,5 %.




Den recenserade flaskan var ett varuprov
Till decembers påfyllning av fasta sortimentet kommer vi tydligen få se ytterligare en ofiltrerad tjeckisk pilsner, mer amerikanskt på burk och kanske mest spännande av allt, både barley wine och fatlagrad öl. Låt oss titta närmare på vad som efterfrågas.

Öltyp & förpackning – alkoholhaltsbegränsning & ev. priskrav – ursprung – kommentar – antal butiker* - halvårsvolym*

Lager flaska - max 17 kr om 35,5 cl eller mindre, max 20 kr om större, max 5,9 % - Tjeckien - Ofiltrerad lager - 404 - 100 000 l

Lager flaska - max 17 kr om 35,5 cl eller mindre, max 20 kr om större, max 5,9 % - Tjeckien - Ekologisk - 4259 -  60 000 l

Ale flaska - max 5,9 % - Frankrike, Italien - Kastanjeöl - 103 - 20 000 l

Ale burk - max 5,9 % - USA - Craft ale - 421 - 50 000 l

Ale - min 6 % - inget ursprungskrav - Barley wine - 214 - 30 000 l

Ale - min 6 % - inget ursprungskrav - Fatlagrad ale - 66 - 5 000 l

Ale - min 6 % - Belgien - Bottle share - 85 - 7 500 l

Porter/stout - min 6 % - Sverige - Småskaligt/lokalt - 130 - 5 000 l

Veteöl - ospec. - Belgien, Storbritannien - Veteöl 33 cl - 161 - 35 000 l

Övrig öl - ospec. - Sverige - Mixpack - 119 - 10 000 l

*Uppskattat antal butiker och volym.

Med reservation för ändringar

Jag måste erkänna att jag är något skeptisk mot att lansera en kastanjeöl i fasta sortimentet. De få exempel jag har smakat har varit besvikelser. Samtidigt vet jag hur mycket annat gott som italienska och franska bryggerier kan klämma ur sig. I övrigt ser det dock väldigt spännande ut.

En till barley wine blir inte alls dumt och förhoppningsvis blir det någon låghumlad variant den här gången, så man har båda varianterna att välja på (förutsatt att Mohawk Barley Wine lever kvar i sortimentet så länge).

En fatlagrad ale låter också trevligt, så länge det inte blir en till Innis & Gunn. Med tanke på att den uppskattade halvårsvolymen bara är 5000 liter lär de dock efterfråga något lite mer avancerat. Urvalet av fatlagrade öl med tillräckligt stor produktion är rätt slimmat men jag hoppas de kan skaka fram något riktigt bra.

Svenskt mixpack blir det visst också. Ska vi gissa på att det blir något från S:t Eriks?
Igår kväll lade Mikkeller upp starkt Stockholmsanknytna bilder på sin officiella Facebooksida, en tydlig hint om att det är en Mikkeller Bar på gång i Stockholm, något det också ryktats lite om tidigare.

Som profilbild har de valt en variant av Stockholms stadsvapen med svenska skyddshelgonet Erik Den Helige (Sankt Erik) och som omslagsbild ligger en flygbild över Riddarholmen. Igår låg det också uppe en bild som såg ut att vara från Stockholm (och definitivt från Sverige då det syntes bilar med svenska registreringsskyltar) men den togs bort och ersattes med de två bilderna som nämns ovan. En stark indikation på att de ska öppna en bar i Stockholm tycker jag. Om jag inte minns fel lade de upp en bild på Golden Gate-bron innan de offentliggjorde att de skulle öppna en bar i San Francisco, men kanske minns jag fel.

Hursomhelst, Mikkellers barkedja har en tydlig satsning på nya barer med det senaste tillskottet i Bangkok. Sverige har en stark krogmarknad för Mikkellers produkter och de har en lång och god relation med sin svenska importör Brill. Egentligen är det väl närmast förvånande att de inte öppnat en bar i Stockholm tidigare. Succén med Brewdog Bar i Stockholm har också visat att konceptet med bryggerinischade barer funkar även i Sverige.

Någon rimligare förklaring på varför de skulle lägga upp sådana bilder finner jag inte heller. Vad tror du de försöker säga?