Den 1 januari höjdes alkoholskatten för öl med 7 %, från 1,66 kr till 1,78 kr per centiliter ren alkohol och i samma veva höjdes också skatterna på vin och sprit. Häromdagen rapporterade Dagens Industri att finansminister Anders Borg kan tänka sig att höja alkoholskatten igen, något som ytterligare skulle missgynna de små hantverksbryggerierna. Jag anser att man istället bör införa en progressiv ölskatt som istället gynnar de mindre aktörerna.
En ökad alkoholskatt på öl betyder att gränshandeln skulle öka ännu mer. För storbryggerierna är det troligen bara en fråga om en del av deras försäljning flyttas från Systembolaget till bordershoppen i Tyskland. Priset för ett flak starköl blev omkring 10 kr högre med skattehöjningen som trädde i kraft vid årsskiftet. Därmed flyttades gränsen för var det blir lönsamt att åka till Tyskland på shoppingrunda ännu ett gäng mil norrut. Med fler skatteökningar kommer den gränsen flyttas ännu längre norrut. Fler långa transporter, mer belastning på miljön, mer slöseri av jordens resurser.
Det här debattinlägget ska dock handla om de små bryggerierna snarare än de stora. För de små bryggerierna innebär skattehöjningar att deras öl blir ännu dyrare. Som liten producent är det redan tufft nog som det är att hålla nere priserna på sina produkter. De billigaste ölen på Systembolaget kostar bara någon krona i inköp för Systembolaget. För ett litet bryggeri kan själva förpackningen, dvs flaska, kapsyl, etikett och kartong, kosta mer än så. Därtill ska de förstås betala råvaror, lön, el, lokalhyra, utrustning, transport, ränta på eventuellt banklån och diverse andra kostnader. Att hålla ner priset till kund på rimliga nivåer blir inte lätt. Som konsument blir det kostsamt att stödja det lokalt producerade.
Inom EU tillåts medlemsländerna att införa en skatterabatt för mindre bryggerier, en så kallad progressiv ölskatt. För bryggerier som producerar upp till 20 miljoner liter per år kan alkoholskatten sänkas med upp till 50 %. Det är bara ramarna att röra sig inom. Hur mycket skatten ska sänkas för vilka produktionsstorlekar bestämmer länderna förstås själva och man kan införa mängder av steg. Ett drygt dussin länder inom EU använder detta system på olika vis, men inte Sverige.
För varje procent skatterabatt man ger småbryggerierna blir slutpriset till kunden på Systembolaget 4 öre lägre för en normalstark öl på 33 cl. Med full rabatt blir en sådan öl omkring två kronor billigare för konsumenten. Svenska småbryggerier producerar uppskattningsvis omkring 15 miljoner liter öl om året tillsammans. Det rör sig alltså om uteblivna skatteintäkter på i storleksordningen 100 miljoner kronor om man inför en fullstor skatterabatt för alla småbryggerier. Det är inga små summor förstås. Den senaste skattehöjningen kommer dock dra in nästan dubbelt så mycket, bara från försäljningen på Systembolaget. En skattesänkning för småbryggerierna leder dessutom till att fler köper deras öl istället för storbryggeriernas och det ger då en ökad momsintäkt från öl eftersom mikrobrygda öl fortfarande kommer att kosta mer.
Det finns även vinster som inte är lika enkla att räkna på. Den mest uppenbara är att det gynnar småföretagandet. Generellt gynnar det också producenter som säljer på en lokal marknad och därmed kan det också leda till minskade transporter (dock svårt att avgöra eftersom storföretagen har effektivare transporter). Med fler konsumenter som köper lokalt producerat öl kommer det också bli fler konsumenter som tänker på kvalitet före kvantitet, vilket rimligtvis bör leda till en alkoholkonsumtion med mindre skadliga effekter.
Jag förespråkar inte nödvändigtvis 50 % skatterabatt för alla småbryggerier. Det finns många sätt att utforma det på. T ex att de allra minsta bryggerierna, som har det som tuffast och ofta kämpar för att etablera sig, får den största rabatten och att man minskar den i några få steg ju större bryggerierna blir upp till en lämplig nivå. T ex vid 100 000 och 1 000 000 liter. Det jag vill föra fram är dock inte några detaljförslag, utan den övergripande idén att införa progressiv ölskatt. För att gynna småföretagandet vi ser i bryggeribranschen Sverige runt.
Kommentera gärna förslaget, här i kommentarerna eller på Facebook.
Julkalender 2024 lucka 21 – Corsendonk Chrismas Ale
9 timmar sedan
Starta gärna eget företag, men helst inte i Sverige (ironi)
SvaraRadera