Galatea investerar 10 miljoner kronor i S:t Eriks och Sigtuna

, , 1 kommentar
S:t Eriks huvudbryggare Jessica Heidrich på hembryggar-SM 2012
Galatea skriver i ett pressmeddelande på lördagsmorgonen att de ska investera 10 nya miljoner i S:t Eriks Bryggeris och Sigtuna Brygghus gemensamma anläggning, för att över en treårsperiod fyrdubbla produktionskapaciteten.

Bland de svenska småbryggerierna har deras gemensamma anläggning redan den högsta produktionen med 1,2 miljoner liter brygd öl under 2013. De nya investeringarna från Galatea, som äger S:t Eriks och är huvudägare i Sigtuna, ska ta produktionskapaciteten upp till fem miljoner liter per år över flera steg den kommande treårsperioden.

Som en starkt bidragande anledning till utbyggnadsbeslutet anges den växande exportmarknaden. Allt fler internationella marknader efterfrågar deras öl och med etablerad export till Finland och Kanada har de nu fått lov att lägga locket på för fler exportmarknader tills de utökat produktionen. I dagsläget hinner de nämligen inte med att brygga till efterfrågan på den svenska marknaden. Till våren planeras export till USA så det förmodas att de första kapacitetsökningarna kommer på plats tidigt under 2014.

Tidigare har det funnits en väldigt tydlig gräns mellan mikrobryggerier och storbryggerierna. Redan när Galatea köpte in sig i Sigtuna Brygghus för tre år sedan började den gränsen bli mer otydlig. När de nu ska expandera till fem miljoner liter årligen minskar de gapet upp till de minsta storbryggerierna. Sedan är det förstås skillnad på att ha kapacitet för en viss mängd och att brygga den mängden. Det framgår inte av pressmeddelandet om det är tänkt som en kostym att växa i för många år framöver eller om de räknar med att fylla kapaciteten tidigt.

Det är förstås inget fult i att expandera, det är snarare ett gott tecken på hur livskraftig den svenska ölscenen är när sådana summor kan investeras i små bryggerier. Inte heller är de ensamma, Oppigårds planerade tidigare i höstas en ansökan om att utöka sitt produktionstillstånd till 2,5 miljoner liter per år, även om det är uttalat att de tagit i för att kunna växa i flera år utan att söka ny tillstånd.

Den här expansionen visar också att även små bryggerier kan bli väldigt stora och även om många bryggeriägare säkert inte är sugna på att sälja delar av sitt bryggeri till större företag kan det tjäna som ett bevis på att man med rätt satsningar kan bli väldigt stora. Om det nu är det man drömmer om alltså.

1 kommentar:

  1. Finns en stor skillnad på de ovan nämnda bryggerierna och det är resultatet.
    http://www.allabolag.se/5566900816/Brygghuset_i_Sigtuna_AB
    http://www.allabolag.se/5565654927/Oppigards_Bryggeri_AB

    SvaraRadera