Jordärtskockan är i säsong och dessa knöliga klumpar är fulla av mustig smak som passar höstmörkret alldeles utmärkt. Min pappa odlar egna jordärtskockor i trädgården, något som är (för) lätt och ger stor skörd. Jag fick med mig en rejäl påse hem och svängde ihop en soppa.
Faktum är att jordärtskockor är så lätta att odla att de är svåra att bli av med och nästan kan bli ett ogräs. Men det är väldigt tacksamt med tanke på alla de goda maträtter man kan göra av den och dessutom får den fina, höga blommor som liknar dess släkting solrosen. Det är gott att blanda ner lite skivade jordärtskockor i potatisgratängen för att göra den mustigare. Man kan också göra en god puré på dem eller glasera dem, båda passar utmärkt med svamp. Eller så gör man helt enkelt en soppa på den.
Till 4 portioner varmrätt eller 6-8 portioner förrätt behöver du:
500 g jordärtskockor
2 potatisar
2 stora scharlottenlökar
3 klyftor vitlök
2-3 msk smör
2,5 dl vitt vin, torr cider eller mörk belgisk öl
5 dl vatten
2 buljongtärningar (grönsaks eller höns)
1-2 tsk hackade färska örter, t ex timjan eller rosmarin
3 dl grädde
1-2 msk balsamicovinäger
salt och peppar
Skala jordärtskockorna och potatisen och tärna i centimeterstora bitar. Lägg i en skål med vatten och lite citronsaft så länge om du vill skydda dem från missfärgning. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta och smält smöret. Fräs lök och vitlök någon minut utan att låta det ta för mycket färg. Lägg i tärnade kockor och potatis och låt fräsa några minuter till. Häll på vin/cider/öl och låt koka in några minuter. Häll sedan i vatten och smula ner buljongtärningar och låt alltsammans puttra i en kvart så att kockor och potatis blir mjuka. Häll i de hackade färska örterna och kör sedan soppan ordentligt slät med stavmixer. Häll i grädden och värm på. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.
Servera gärna soppan med något salt, t ex en bit halstrad torsk eller som på bilden ovan, med parmachips som görs enkelt genom att lägga ut lufttorkad skinka på en plåt och kör i ugnen på 150 grader i 7-8 minuter. Låt de sedan torka på hushållspapper.
Den dryck du har haft i soppan passar förstås utmärkt till soppan. En torr och fyllig chardonnay, en torr cider från Frankrike eller varför inte den spanska sidran Mayador som letat sig in på Systembolagets hyllor till ett behagligt pris eller såklart en belgisk dubbel eller en något lite sötsyrlig öl som t ex Liefmans Goudenband. Vill du eller någon av dina gäster ha alkoholfritt kan du med fördel passa på att ta en Mikkeller Drink'in the Snow som just nu finns i Systembolagets alkoholfria jul- och vintersortiment.
Julkalender 2024 lucka 21 – Corsendonk Chrismas Ale
10 timmar sedan
0 kommentarer:
Skicka en kommentar