|
Inne i flasktappningen |
För ett drygt år sen besökte jag Midftyns Bryghus i Brobyverk utanför Odense i Danmark. Då låg man i startgroparna för att flytta till ett nytt, större bryggeri. När jag nu besökte dem igen började de bli varma i kläderna på det nya bryggeriet i Årslev och det gav en god inblick i vilka utmaningar och möjligheter man ställs inför som växande bryggeri och företag.
|
Det nya bryggverket |
Det nya bryggeriet ligger betydligt bättre till, i utkanten av byn Årslev precis vid en avfart vid motorvägen som på några minuter tar en in till Fyns största stad Odense. Kör man inte bil kan man istället ta tåget till Årslev från Odense på en kvart och med ytterligare en kvarts promenad är man framme hos Midtfyns. När bryggeriet låg i Brobyverk tog det nästan en timme med buss från Odense.
|
Överblivet drav efter avslutad mäskning |
Den rymliga lokalen byggdes så sent som 2009 och användes tidigare som snickeri och verkstad. Den är förstås betydligt bättre lämpad för ett bryggeri än det förra stället som var ett gammalt slakteri. Totalt har strax över 4 miljoner danska kroner investerats i flytt och ny utrustning, varav en miljon finansierats genom försäljning av den gamla utrustningen samt EU-bidrag som de kan få tack vare att det ligger på landsbygden.
|
Stjärnanis som används i den Sverigeaktuella Jule Stout |
Det nya bryggverket på 3000 liter är nytillverkat i Danmark och har alla funktioner en mikrobryggare rimligen kan önska sig. Den riktiga pärlan är dock den nya italienska buteljeringsmaskinen som är ett riktigt lyft för alla som jobbar på bryggeriet. Tidigare handbuteljerade man nämligen allt, hundratusentals flaskor per år. Numera sköts det automatiskt, även om de fortfarande måste packa av flaskorna för hand. Bryggarna kan lägga sin tid på bättre saker och sparar samtidigt på kropp och leder.
|
Rullande kok i vörtpannan |
När man flyttade ut från det gamla bryggeriet bryggdes fyra stycken flyttöl, som dessutom blev batch 997, 998, 999 respektive 1000. Dessa var alla imperial stouts med olika variationer (separat inlägg om dessa kommer). Som första öl på det nya bryggeriet bryggdes istället en american pale ale som singelhumlats med simcoe och tanken är att ta fram en serie APA med i olika singelhumlade varianter.
Just nu håller man dessutom på med ett litet fatlagringsprojekt. Fyra gamla romfat från fyra olika rommakare är fyllda med deras Imperial Stout och ligger och gottar till sig. Huruvida de kommer blandas eller släppas som fyra olika variationer är ännu inte bestämt. Därefter är tanken att de ska göra en romfatlagring av sin Barley Wine.
|
Romfat med Imperial Stout |
Än så länge finns bara en dryg handfull kombitankar för dem att jäsa och lagra sin öl på men det finns gott om plats att ställa in fler på. Efter flytten är det tomt i kassakistan så först behöver de tjäna in lite mer pengar. Om det en vacker dag tar slut på golvyta är det så pass högt i tak att man utan problem kan byta ut de nuvarande tankarna mot större om man behöver utöka kapaciteten. En rymlig kostym att växa i med andra ord.
På gården utanför bryggeriet planeras det för en rymlig uteplats med grill där man kan hålla provningar på sommaren, hyra in kockar för öl-och-mat-events samt hyra ut till grupper.
Eddie och hans team har fått ett rejält lyft med det nya bryggeriet. Förhoppningsvis lyfter det också deras redan bra öl till en ny nivå.
Kul att det går bra för Midtfyns! De gör stabil och trevlig öl. Hoppas de fatlagrade ölen trillar in till Sverige sedan också!
SvaraRadera