Örebro Öl & Whisky Festival är i full gång med massor av utställare som vill ge just dig en härlig dryckesupplevelse. Eftersom man varken har tid eller alkoholtolerans för att prova allt man skulle vilja delar jag med mig av mina guldkorn från gårdagens besök på festivalen.

Det är en ganska tydlig uppdelning på festivalen i år med bara whisky i längan längst till vänster sett från ingången, medan resten är huvudsakligen öl. Det gör att den som bara är intresserad av öl har lite mindre yta att täcka av när man spatserar runt på festivalgolvet.

Bryggare från Närke och Beerbliotek i samspråk

Alldeles till vänster när man kommer in finns AST Wines som verkar ha vänt kappan rätt och lämnat Brewmeisters produkter hemma. Trots allt Armageddondebakel är AST värda en andra chans, det finns nämligen mycket gott i deras monter. Särskilt värt att prova är Hadouken IPA från walesiska Tiny Rebel och stouten Meesterstuk 2012 från nederländska Jopen. Mittemot kan man förresten passa på att köpa prenumerationer och lösnummer av c/o Hops om ni ännu inte gjort det.

Nynäshamn har med sig sin Jul-IPA? som är en riktig session-IPA på 4,8 %. Den kommer bara säljas på Akkurat, Oliver Twist, The Rover och Ölrepubliken men finns alltså också att prova i Örebro. Passa på nu om du inte kommer ha vägarna förbi Stockholm eller Göteborg innan jul. Vill man ha mer julöls-IPA kan man studsa över till Eskilstuna Ölkultur som har sin Belgisk IPA på kran, en lite kraftigare kreation på 7 % med mycket estrar. Testa också deras utmärkta julmust!

De tre göteborgsbryggerierna Dugges, Beerbliotek och All In trängs i en egen liten monter, där man definitivt bör göra ett stopp. Många goda öl värda att prova, jag rekommenderar främst Beerbliotek Woopdidoo, Dugges Avenyn Brut och All In Imperial Porter. Om man någonstans bland alla öl blir sugen på något annat kan man bege sig till Mjödhamnen för lite mjöd eller till Great Brands som förutom en massa bra öl också har några hyggliga cider från brittiska Cornish Orchards, varav Heritage Cider är bäst. När vi ändå pratar brittiska läckerheter kan jag verkligen rekommendera de cheddarostar som säljs runt hörnet från Great Brands. Jag råkade köpa på mig 800 gram cheddar hem, men så är det också riktigt goda ostar.


Flera olika pubar i kedjan Bishops Arms har fått egna fatöl gjorda till sina barer och flera av dessa finns att testa hos Bishops Arms egen monter, som därutöver huserar massor av öl från Brill. Bredvid Bishops huserar Cask Sweden där man kan prova Hello My Name Is Sonja, en samarbets-DIPA mellan Brewdog och Evil Twin brygd med blåbär och enbart humlad med mosaic. Blåbären är inte jättetydliga men bidrar med en liten fruktighet och som DIPA sett tycker jag den är bättre än både Mette-Marit och Ingrid. Missade man Epic Hop Zombie på SBWF ger Galatea en ny chans i Örebro. Ta den!

Just det ja, jag höll nästan på att glömma. Närke har två montrar i år. I den ena har med sig sin öl som bryggts med bävergäll. Serveras ur en urinoar.

Örebro Ölcafé ställer ut med mat och folköl brygd hos Närke


Dags att fylla på det fasta sortimentet igen och in på hyllorna kommer det amerikansk DIPA, svensk barley wine, baltisk porter, ofiltrerad tjeckisk pilsner, brittisk mild ale och ett nytt mixpack, för att bara nämna några av alla godsaker. Här är snabbrecensioner av alla decembernyheter i det fasta sortimentet.

[Namn]
[Ursprungsland, volym, pris, alkoholhalt]
[Mina noteringar]
[Datummärkning]

Staropramen Unfiltered
Tjeckien, 33 cl, 15,90 kr, 5 %
Mycket brödig, nästan lite degig och grötig smak (på ett bra sätt) med härlig rondör och många små nyanser. Behaglig medelstark beska som rullar mjukt över tungan och ligger sedan kvar ett tag. Inte alls pjåkigt.
Bäst före: 2014-04-14

Falcon Koppar
Sverige, 33 cl (burk), 11,90 kr*, 5 %
Fruktpastill i både doft och smak, med undertoner av bröd. Något torr med en liten beska. Men den där fruktpastillen alltså, var kom den ifrån? Helt oväntat. Bra? Jag vet inte.
Bäst före: 2014-05-07

S:t Eriks Rauchbier
Sverige, 33 cl, 23,90 kr, 5,5 %
Rejäl torvrökighet som går igenom hela ölet och hänger kvar efteråt. Karamell och vörtbröd kämpar ikapp och tar sig igenom i slutet för att runda av. Rökigheten är snyggt inarbetad i ölet men det ska verkligen till att man gillar torvrökighet.
Bäst före: 2014-08-13

Brewdog Dead Pony Club
Storbritannien, 33 cl (burk), 17,90 kr*, 3,8 %
Mycket tydlig fruktig humlighet i doften tillsammans med vissa klorofylltoner. Smaken är mycket humledominerad men med mer klorofyll och mindre fruktighet jämfört med i doften och dessutom ganska tydligt obalanserad mot kroppen. Hade behöver mer kropp eller mindre humle men hopheads därute lär bli glada och jag kommer nog dricka en eller två även om jag inte tyckte den var perfekt.
Bäst före: 2014-09-02

Sigtuna Organic Ale
Sverige, 33 cl, 14,90 kr, 4,5 %
Fullständig recension här.
Bäst före: 2014-07-30

Lagunitas Maximus IPA
USA, 35,5 cl, 23,90 kr, 8,2 %
Tungt humlig men något lite trött, fruktiga toner med ganska mycket gräsiga inslag och en pepprig ton. Söt kropp med smak av kakor och en massa frukt på det. I smaken kommer humlen fram med mer frukt och mindre gräs och peppar än i doften. Mycket bra, om man klarar av DIPA med sötma!
Bäst före: -


Brewdog Mix
Storbritannien, 132 cl, 99,60 kr
-Dead Pony Club, 3,8 %
En månad färskare än burkvarianten som släpps för sig (se ovan). Ännu fruktigare humle, samma obalans, mer drag i beskan. Funkar bättre överlag balansbristen blir ett mindre problem. Känslig för ålder alltså.
Bäst före: 2014-10-16

-Jack Hammer, 7,4 %
Fruktig med drag av citrus och lite gräs. Lätta kakor i smaken. Halvtorr med redig beska. Provade du den när den kom på Systembolaget tidigare lär du känna igen den nu.
Bäst före: 

-Libertine Black Ale, 7,2 %
Härlig blandning av fruktig humle, choklad och nougat i både doft och smak. Mycket mild sötma som kontras med rostade toner och en ganska hög beska. Mycket trevlig svart-IPA!
Bäst före: 

-Cocoa Psycho, 10 %
Otroligt intensiv doft med massor av kallt kaffe och en del choklad under. Kaffet dominerar också i smaken och det är först efter någon klunk, när kaffechocken lagt sig, som chokladen börjar tränga fram mer och då blir det också en trevligare öl. Men cocoa psycho? Snarare Coffee Psycho.
Bäst före: 

Mohawk American Barley Wine
Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 11,9 %
Mjuk koladoft som nästan blir lite laktisk. Humlen kommer galopperande i smaken med massor av frukt som spelar mot kolatonerna på ett snyggt sätt. Något enkel maltprofil för en barley wine kanske, men det är att vänta av en ung flaska. Nu får istället humlen ta ordentligt med plats. Jag gillar!
Bäst före: 2015-11-01

Koff Sinebrychoff Porter
Finland, 33 cl, 19,90 kr, 7,2 %
Knäckebrödig och något chokladig smak med lätt brända inslag. Minimal syra som höjer komplexiteten i ölen utan att störa. Ganska mild men ändå med mycket smak. En klassiker som fortfarande funkar!
Bäst före: 2015-11-04

Celt Dark Age
Storbritannien, 50 cl, 23,90 kr, 4 %
Nougat, nötter och rostade toner i den ganska fylliga doften. Även smaken är relativt fyllig med tydliga rostade toner, drag av nougat, nötter, jord och kola. Ganska kraftig, rostad beska som ligger kvar länge. Stor fyllighet för bara 4 %. Trevlig rackare!
Bäst före: 2014-11-16

Little Valley Stoodley Stout
Storbritannien, 33 cl, 16,90 kr, 4,8 %
Knäckebrödig arom med inslag av choklad. Smaken är rostad och något syrlig med mer av knäckebrödet och betydligt starkare chokladsmak än i doften. Syran är lite väl stark för att jag ska tycka att det blir riktigt gott.
Bäst före: 2015-11


*Exkl. pant
Stockholmskrogen Oliver Twist är känd som en av landets bästa ölbarer. Letar man sig förbi baren och in till den lilla restauranghörnan hittar man också en meny full av vällagad mat. Gott krubb med en uppsjö av god öl att välja på till alltså.

Har man svårt att bestämma sig för vilken öl man vill ha till maten kan man lita på de rekommendationer som ges i menyn. Det är solida val, om än inget extravagant eller särskilt nyskapande, men ibland måste det få handla om god öl till god mat utan extra krusiduller.

I en meny full av hösträtter blev jag väldigt sugen på confiterad grissida men föll till slut istället för lågtempat fläskrack med potatis- och jordärtskockspuré med lite lagom mycket klumpar i, serverat med en hälsosam laddning kantareller. Härligt höstigt och mycket välsmakande. En typisk rätt där varje del för sig smakar bra men som tillsammans höjer varandra några snäpp till.


Fläskracken mättade ordentligt men som bekant finns det alltid lite extra plats i efterrättsmagen. Det är förresten inte bara något man säger, när man ser saker man associerar med socker vidgar sig magsäcken lite för att det ska gå ner. En kvarleva från en tid då man i rent överlevnadssyfte gjorde bäst i att passa på att äta så mycket man kunde när det fanns tillgängligt.

Nog för att man (numera) överlever utan en efterrätt, men hoppar man över Oliver Twists irish coffee mousse missar man något. Portionen är dock så generös att man gott kan dela den på två. En härlig chokladmousse med inslag av kaffe och len whisky med lite härliga bär att bryta av med. En trevlig belöning efter en hård dag, eller bara för att man kan.

Det är förstås ingen slump att så många bra ölställen också har bra mat. Bra mat hittar man även på Akkurat, Ölrepubliken, O'Connors med flera, som i min värld är ställen man primärt går till för deras trevliga ölutbud. Men glöm inte bort att de serverar bra mat också, det passar ju så fint till en god öl.



Efter lite etikettkontroverser tidigare i år kunde Iron Maidens öl The Trooper, bryggt på brittiska Robinsons, lanseras i Systembolagets beställningssortiment i somras. Gensvaret har varit enormt och efter extremt god försäljning i beställningssortimentet har den nu kvalat in till ordinarie sortiment. Inte bara det, den hamnar direkt på hyllan i alla Systembolagets butiker.

Visserligen har den redan funnits på hyllorna i många butiker tack vare det stora intresset och Systembolagets upplättade regler kring vad enskilda butiker får sätta i sina hyllor. Att gå direkt från beställningssortiment till hyllplats i alla landets butiker lär ändå vara rekord.

Svenskarna hör till några av Iron Maidens lojalaste och starkaste fans, något som intygas av det stora gensvaret mot lanseringen av deras eget öl. Ölet är namngett efter en av bandets största hits, The Trooper, från skivan Piece of Mind som kom ut 1983. Det bryggs på det anrika brittiska bryggeriet Robinsons och bandets sångare och frontfigur Bruce Dickinsson var med vid utvecklingen av ölet.
 -Jag har varit ett fan av traditionell engelsk ale så länge jag kan minnas och jag trodde att jag dött och kommit till himlen när jag blev tillfrågad att utveckla vår egen öl, säger Dickinsson i ett pressmeddelande.

Ölet är menat att vara en traditionell brittisk pubale på måttliga 4,7 % och är bryggt med humlesorterna Bobec, Cascade och Golding. Det kan säkert tilltala den bredare massan, även om man skulle ta bort bandassociationerna, men jag blev inte övertygad om dess storhet när jag provade det i somras och gav det måttliga 3,2/5 i betyg.

Kommersen kring alkoholdrycker och band har växt sig stor i Sverige de senaste åren, men än så länge är de flesta produkter etiketter på separata producenters öl, vin och sprit. Frågan är när vi får se en rockstjärna köpa sig ett eget (mikro)bryggeri?
Tyskland, USA, Belgien, Storbritannien, Österrike, Sverige och Danmark - därifrån kommer ölen i detta vintriga ölsläpp som hamnar på hyllorna på måndag (2/12). Bland annat finns några eftersläntrande julöl för den som inte fått nog av dem än. Mörkt, starkt och ofta ganska sött är ledord för många öl i släppet. Här är snabbrecensionerna!

[Namn]
[Ursprungsland, volym, pris, alkoholhalt, modul, - beställt antal]
[Mina noteringar]
[Datummärkning]

Dupont Avec Les Bons Voeux
Belgien, 37,5 cl, 50 kr, 9,5 %, T6 - 3060 st
Frisk och fruktigt estrig doft med jästiga toner och drag av bröd och kryddor. Smaken är något söt och mycket fruktig, med tonvikt "ljusare" fruktsmaker som päron och melon. Något jästig i smaken också, men på en trevlig nivå. Spritsig och välsmakande. Ohotat nyårsbubbel!
Bäst före: 2017-07

La Rulles Cuvée Meilleurs Voeux
Belgien, 75 cl, 65 kr, 7,3 %, T6 - 1980 st
Dov, fruktig doft med toner av plommon och vörtbröd. Något söt smak där estrarna växer fram allt eftersom. Avslutar något kryddigt och med en försiktig beska.
Bäst före: 2015-02

Mikkeller Ris a la M'ale
Danmark/Belgien, 37,5 cl, 57,90 kr, 8 %, T6 - 4000 st
Ganska anonym doft med körsbärstoner som nästan verkar fly undan näsan. Något bättre drag i smakerna där körsbären kommer fram tydligare tillsammans med en viss nötighet. Svagt syrlig men också bärsöt. Lite smått gräddig munkänsla.
Bäst före: 2016-09-12

Monarchy Methusalem Monarchy of Musselland
Tyskland, 50 cl, 64,40 kr, 10 %, T7 - 800 st
Mörkt, tungt fruktig doft med drag av mandelmassa och nougat. Djup smak med bra tryck, fyllig sötma som backar upp mörka frukter och svag mandelmassa. Någon liten lätt syrlighet ligger i bakgrunden men tillåts knappt komma fram. Riktigt trevlig öl, påminner mycket om en lite tyngre dubbelbock.
Bäst före: -

Schloss Eggenberger Samichlaus Bier 2013
Österrike, 33 cl, 39,70 kr, 14 %, T5 - 3600 st
Tung doft som nästan drar åt likörhållet med tydlig sötma och alkohol, dock utan att det blir spritigt. Smaken är fyllig och mycket söt. En nyans drar nästan lite åt cognacshållet, medan andra drar åt mandelmassa, plommon i madeira och andra söttunga toner. Söt snarare än spritig smak. Mycket bra årgång och den blir bara bättre med åren!
Bäst före: 2018-07

Innis & Gunn Karlsson's Choice
Storbritannien, 33 cl, 26,90 kr, 7,4 %, T5 - 50000 st
Medelkraftiga toner av fruktig skotsk whisky och den säregna sötma, smörighet och vaniljsliskighet som många andra öl från Innis & Gunn har är rejält tillbakatryckt. En mycket snäll rökig ton smyger sig framemot slutet och lika snabbt som man känt är den borta. Efter ett par klunkar börjar smörigheten kännas lite mer men den trycks fortfarande bort en del av whiskytonerna. Annorlunda från det mesta annat de gjort och bättre dessutom, men det finns lite för lite för whiskytonerna att samspela med för att det ska bli bra.
Bäst före: -

Anchor Big MapleLeaf Red Ale
USA, 35,5 cl, 24,90 kr, 6 %, T5 - 20000 st
Fruktkakesöt doft med inslag av toffee och smörkola. Något kvalmig smak med lägre sötma och en märklig beska som närmast skär sig med resten av ölen. Nästan helt utan humletoner i övrigt. Ganska märkligt öl
Bäst före: -

Left Hand Warrior Fresh Hop IPA
USA, 65 cl, 84,30 kr, 9 %, T6 - 3180 st
Förvisso humlig men inte med samma kraft som man förväntar sig av en amerikansk (D)IPA på 9 %. Mer gräsig, blommig och örtig än fruktig humle, dock med vissa citrusinslag. Ganska intetsägande kropp dessutom. Nja, jag är inte imponerad, särskilt inte efter en titt på prislappen.
Bäst före: 2014-01-24

Smuttynose Big A IPA
USA, 65 cl, 78,90 kr, 9,7 %, T6 - 3480 st
Fruktigt humlig med något udda beska som skär sig något och ligger väldigt skarpt på tungan. Trevliga humletoner som dock känns något trötta. Den udda beskan stör mig lite för mycket.
Bäst före: -

St Bernardus Christmas Ale
Belgien, 75 cl, 69 kr, 10 %, T5 - 3360 st
Mycket estrigt fruktig med en viss sötma och en liten, liten kryddighet. På något sätt håller sig estrarna på rätt sida gränsen mot för mycket. Ganska söt men det passar gott in. Härligt öl i vintermörkret!
Bäst före: -

Corsendonk Christmas Ale
Belgien, 25 cl, 21,90 kr, 8,1 %, T5 - 15000 st
Kolasöt med en medcinalton i doften, som även slår igenom i smaken. Får flashbacks till när man blev itvingad äckliga mediciner som liten och det är inte riktigt en känsla jag vill få när jag dricker öl. Högst tveksamt inställd till denna öl även om den hade trevliga smaker bredivid medicinen.  
Bäst före: -

Fuller's Past Masters
Storbritannien, 50 cl, 34,60 kr, 7,3 %, T5 - 15000 st
Anonym doft med svaga inslag av kola och höstlöv. Även ganska anonym i smaken med milda drag av kola och toffee och dämpade toner av stampat jordgolv.
Bäst före: 2016-12-31

Great Divide Yeti Oatmeal Imperial Stout 2013
USA, 65 cl, 96,40 kr, 9,5 %, T5 - 3180 st
Gamla goda Yeti med sin sedvanliga charm men nu också med en mjukare sida som gör att den ligger lite lenare mot gommen. Inget revolutionerande, men gott är det.
Bäst före: 2014-12

Harviestoun Ola Dubh 30 Special Reserve
Storbritannien, 33 cl, 93,70 kr, 8 %. T7 - 1200 st
Något rökig doft med mycket whiskykaraktär och en del salta inslag som för tankarna till havet. Bakom finns drag av chokladmousse. Smaken har snyggt balanserad drag av mjukig rök whisky, sälta och choklad. Riktigt snygg fatlagring. Den kostar förstås en del men vill man unna sig något lite särskilt och tämligen unikt är den ett bra val.
Bäst före: 2016-07

Nils Oscar Vinter Edition 2013
Sverige, 50 cl, 49 kr, 8,6 %, T5 - 15000 st
Lite degig doft med lite svagt drag åt likör. Något söt smak med smak av kakor, torkade fikon och dadlar samt lite knäckebröd. Knappt någon efterbeska. En winter warmer av den gamla skolan.
Bäst före: -

Nynäshamn Valsviken Vinterporter 2013
Sverige, 25 cl, 42,30 kr, 9,1 %, T5 - 7200 st
Soja, choklad, lite lakrits och pumpernickel i doften och med mer vikt på choklad och pumpernickel i smaken, där också en del russin dyker upp. Bättre än vad jag minns den från tidigare år och vill du ha något starkt och mörkt ur det här min rekommendation.
Bäst före: -

Left Hand Fade To Black Volume V
USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 7,8 %, T5 - 7824 st
Något uddlös och nästan lite fadd smak med drag av rågbröd, mörk sirap och knäckebröd. Den skulle behövt antingen lite mer tryck och liv i smaken eller lite friska humletoner som bryter av.
Bäst före: 2014-05

Sierra Nevada Narwhal
USA, 35,5 cl, 38,90 kr, 10,2 %, T5 - 17280 st
Se min fullständiga recension från mars här. Har återprovat den och håller fast vid min gamla analys och just det egna sätt de får fram chokladsmaken står sig.
Bäst före: -

Stronzo Honey Badger
Danmark, 33 cl, 89,90 kr, 17,5 %, T6 - 1500 st
Sött. Mycket sött! En aning spritigt också. Sen börjar man känna lite drag av choklad, honung och torkad frukt som dränkts i sprit. Men framförallt är det sött. Sa jag att det var sött förresten?
Bäst före: 2018-11

Stronzo Coffee Badger
Danmark, 33 cl, 94,90 kr, 17,5 %, T6 - 1500 st
Om man doftade på den här med ögonbindel skulle man garanterat säga att man doftade i en nyöppnad förpackning med bryggkaffe. Kaffegranulat är nämligen det enda som går att finna i doften, och inte så lite av det heller. Jag ska erkänna att jag inte dricker kaffe, däremot brukar jag gilla öl med kaffe i. Men det här, det smakar som kaffe med socker, inte som öl med kaffe i. Däremot får jag erkänna att den döljer alkoholen väldigt väl.
Bäst före: 2018-11

Brewdog Abstrakt 14
Storbritannien, 37,5 cl, 129 kr, 10,2 %, T7 - 1500 st
Smakar lite som nyponsoppa med några extra sockerbitar i. Den är nämligen väldigt söt. Därtill lite banangodis och kryddtoner. Jag kan ibland gilla även väldigt söta öl men det passar inte med smakerna i den här, och ännu mindre med priset.
Bäst före: -          

(Alla öl i släppet var med på provningen.)

Det snackas inte alltför sällan om att julölen bör lagras till året efter för att bli ännu bättre. Vissa julöl kan man minsann lagra längre än så sägs det och för att testa den teorin gick jag till Akkurat i Stockholm och beställde in en N'Ice Chouffe som de suttit och tryckt på i 15 år. Hade den blivit bättre med alla de åren på nacken?

255 kr kändes inte så dumt för 75 cl av en 15 år gammal öl som när den är ny kostar 56,90 kr på Systembolaget. Chouffeglas till, ölen serverad ur flaskkorg och delad med två nyfunna vänner för kvällen. Klart och betalt, nu kör vi.

Doften är markerat åldrad med mycket toner av torkad frukt, vått läder, portvin och lite vägdamm, men det finns också en ton av kola och en mycket mild men närvarande kryddighet. Det är en angenäm arom, mycket annorlunda mot den färska Nice Chouffe. Samtidigt börjar jag misstänka att den kanske har blivit lite väl gammal.

Smaken påvisar också stora tecken på långt gången åldring med drag av gamla böcker, väldigt torkad frukt, läder och andra spännande nyanser. Återigen, nog är det lite väl långt gånget, balansen har slagit över lite för mycket mot de åldrade smakerna. Det finns också toner av karamell, apelsinmarmelad och en antydan till choklad.

Som alltid trevligt att dricka gammal öl men ska man lagra N'ice Chouffe hemma kan man nog dricka den några år tidigare om man vill ta den på toppen.

Sigtuna Organic Ale finns sedan en liten tid tillbaka i bistron på SJ:s tåg och kommer dessutom att släppas i Systembolagets fasta sortiment i december. Det är en amerikansk pale ale där allt malt och humle har odlats ekologiskt men efter att ha provat den både på tåget och hemma är jag inte särskilt imponerad.

Första intrycket är något trist. Det känns att maltbasen är anpassad för att låta humlen komma fram. Vilket i sig inte är något problem, men när humlen (NZ Cascade och tysk Perle) då inte kommer fram särskilt mycket blir det, ja, trist. Båda flaskorna som provades var visserligen bäst-före-daterade till 2014-07-30 vilket bör indikera att de är drygt tre månader gamla men även vid en sådan ålder bör det finnas mer humle kvar i en bra american pale ale.

Smaken har drag av rostat bröd och en lätt viff av stampat jordgolv samt en lättsamt gräsig och örtig humlighet. Ingen större fruktighet att tala om egentligen. Smakerna är för lätta och smaken för tunn och vattnig. Humligheten bärs därmed inte upp särskilt bra. Eftersmaken är lätt rostad och med lite humle som dröjer sig kvar för en gräsig beska.

Bryggarens intention är enligt deras pressmeddelande att brygga en öl där malten och humlen stöttar varandra men här känns det som de spelar i två olika lag. Den är också brygd för att tilltala en större grupp öldrickare. Jag är inte en del av den gruppen.

När den kommer på Systembolaget får den artikelnummer 1547 och kommer att kosta 14,90 kr för 33 cl.



Obs. Den ena av de två flaskorna som provades var ett varuprov.
Julölsbaren var välbesökt

Idag och imorgon pågår Julens Gästabud på Nackastrandsmässan i Stockholm. De som ligger bakom är samma folk som ligger bakom Stockholm Beer & Whisky Festival, men låt dig inte luras att tro att detta är en ölfestival. Det är nämligen en julmarknad, som skiljer sig från mängden genom att det finns några barer för julöl, vin och whisky.

Som julmarknad sett är det trevligt och det är både skönt och lite konstigt att kunna gå runt i värmen inomhus och kolla på rökt kött, ostar, korvar, kransar, lussebullar och allt annat som hör julen till, istället för att huttra runt utomhus bland motsvarande försäljare.

Medan julölsbaren var en av de klart mest besöka montrarna på denna julmarknad så var det också mer eller mindre bara där som det serverades öl. Där fanns i stort sett bara öl som antingen redan släppts bland Systembolagets julöl eller som kommer i decembersläppet om en vecka. Inget nytt i ölväg alltså.

I ren ölmening finns det alltså ingen större mening att åka till Julens Gästabud om nu någon hade tänkte sig det. Däremot är det en trevlig julmarknad, med bonusen att man kan få ta sig ett gott glas julöl medan man går runt och kikar.

Även om det rör sig om handplockade utställare som för det mesta håller högre kvalitet än genomsnittet är det lite märkligt att behöva betala för att komma in på en julmarknad. Det finns många utställare som är värda att stanna till vid. Samtidigt är det ett flertal som man känner igen från Stockholm Beer & Whisky Festival, även om de passar väl in på en julmarknad.

Imorgon (söndag) har Julens Gästabud öppet från kl 12 till 18 och platsen är Nackastrandsmässan, samma plats som Stockholm Beer & Whisky Festival. Från T-centralen i Stocholm är det enklast att ta sig dit genom att ta tunnelbana till Slussen och där byta till buss 443 mot Jarlaberg och kliva av vid Nacka Strand.

Inne i flasktappningen
För ett drygt år sen besökte jag Midftyns Bryghus i Brobyverk utanför Odense i Danmark. Då låg man i startgroparna för att flytta till ett nytt, större bryggeri. När jag nu besökte dem igen började de bli varma i kläderna på det nya bryggeriet i Årslev och det gav en god inblick i vilka utmaningar och möjligheter man ställs inför som växande bryggeri och företag.

Det nya bryggverket
Det nya bryggeriet ligger betydligt bättre till, i utkanten av byn Årslev precis vid en avfart vid motorvägen som på några minuter tar en in till Fyns största stad Odense. Kör man inte bil kan man istället ta tåget till Årslev från Odense på en kvart och med ytterligare en kvarts promenad är man framme hos Midtfyns. När bryggeriet låg i Brobyverk tog det nästan en timme med buss från Odense.

Överblivet drav efter avslutad mäskning
Den rymliga lokalen byggdes så sent som 2009 och användes tidigare som snickeri och verkstad. Den är förstås betydligt bättre lämpad för ett bryggeri än det förra stället som var ett gammalt slakteri. Totalt har strax över 4 miljoner danska kroner investerats i flytt och ny utrustning, varav en miljon finansierats genom försäljning av den gamla utrustningen samt EU-bidrag som de kan få tack vare att det ligger på landsbygden.

Stjärnanis som används i den Sverigeaktuella Jule Stout
Det nya bryggverket på 3000 liter är nytillverkat i Danmark och har alla funktioner en mikrobryggare rimligen kan önska sig. Den riktiga pärlan är dock den nya italienska buteljeringsmaskinen som är ett riktigt lyft för alla som jobbar på bryggeriet. Tidigare handbuteljerade man nämligen allt, hundratusentals flaskor per år. Numera sköts det automatiskt, även om de fortfarande måste packa av flaskorna för hand. Bryggarna kan lägga sin tid på bättre saker och sparar samtidigt på kropp och leder.

Rullande kok i vörtpannan
När man flyttade ut från det gamla bryggeriet bryggdes fyra stycken flyttöl, som dessutom blev batch 997, 998, 999 respektive 1000. Dessa var alla imperial stouts med olika variationer (separat inlägg om dessa kommer). Som första öl på det nya bryggeriet bryggdes istället en american pale ale som singelhumlats med simcoe och tanken är att ta fram en serie APA med i olika singelhumlade varianter.

Just nu håller man dessutom på med ett litet fatlagringsprojekt. Fyra gamla romfat från fyra olika rommakare är fyllda med deras Imperial Stout och ligger och gottar till sig. Huruvida de kommer blandas eller släppas som fyra olika variationer är ännu inte bestämt. Därefter är tanken att de ska göra en romfatlagring av sin Barley Wine.

Romfat med Imperial Stout
Än så länge finns bara en dryg handfull kombitankar för dem att jäsa och lagra sin öl på men det finns gott om plats att ställa in fler på. Efter flytten är det tomt i kassakistan så först behöver de tjäna in lite mer pengar. Om det en vacker dag tar slut på golvyta är det så pass högt i tak att man utan problem kan byta ut de nuvarande tankarna mot större om man behöver utöka kapaciteten. En rymlig kostym att växa i med andra ord.

På gården utanför bryggeriet planeras det för en rymlig uteplats med grill där man kan hålla provningar på sommaren, hyra in kockar för öl-och-mat-events samt hyra ut till grupper.

Eddie och hans team har fått ett rejält lyft med det nya bryggeriet. Förhoppningsvis lyfter det också deras redan bra öl till en ny nivå.

Kan kineserna göra bra öl? Det finns ett gäng lovande mikrobryggerier i Kina vars öl har letat sig till Europa, kanske mest känd av dem är Boxing Cat. Men de, som så många andra, drivs av amerikaner. Master Gao däremot är ett kinesiskt mikrobryggeri som också drivs av en kines. En vän som varit i Kina nyligen tog med sig deras Baby IPA hem till mig för att testa.

Det mesta av informationen på etiketten är på kinesiska men det verkar röra sig om ett bryggeri från Nanjing, en mångmiljonstad som ligger väster om Shanghai och som tidigare varit Kinas huvudstad. Bryggeriet heter Master Gao, ölet heter Baby IPA och det är på 6,0 %. Mycket mer än så går inte att utläsa av etiketten utan att kunna kinesiska.

Om man lämnar etiketten därhän och låter ölet tala finns det inget som säger mig att det skulle vara en IPA. Det smakar eller doftar överhuvudtaget inte av humle. Inte ens trött humle. Däremot finns en stark och djup koladoft som gör att man närmast tänker på en brittisk strong ale eller svagare barley wine.

Ölet är något sött och närmast befriat från beska. Det finns flera nyanser av kola i smaken och som öl betraktat är det inte helt tokigt. Man skulle däremot aldrig placera det som en IPA i ett blindtest och om man ska bedöma den efter någon slags riktlinjer för IPA missar den målet och rullar ut över sidlinjen istället.

Ett spännande öl att prova och jag passar på att tacka Peter som gav mig flaskan! Den dag kineserna får upp ögonen för bra öl på allvar kan det bli bra. Eller jobbigt.
Jordärtskockan är i säsong och dessa knöliga klumpar är fulla av mustig smak som passar höstmörkret alldeles utmärkt. Min pappa odlar egna jordärtskockor i trädgården, något som är (för) lätt och ger stor skörd. Jag fick med mig en rejäl påse hem och svängde ihop en soppa.

Faktum är att jordärtskockor är så lätta att odla att de är svåra att bli av med och nästan kan bli ett ogräs. Men det är väldigt tacksamt med tanke på alla de goda maträtter man kan göra av den och dessutom får den fina, höga blommor som liknar dess släkting solrosen. Det är gott att blanda ner lite skivade jordärtskockor i potatisgratängen för att göra den mustigare. Man kan också göra en god puré på dem eller glasera dem, båda passar utmärkt med svamp. Eller så gör man helt enkelt en soppa på den.

Till 4 portioner varmrätt eller 6-8 portioner förrätt behöver du:
500 g jordärtskockor
2 potatisar
2 stora scharlottenlökar
3 klyftor vitlök
2-3 msk smör
2,5 dl vitt vin, torr cider eller mörk belgisk öl
5 dl vatten
2 buljongtärningar (grönsaks eller höns)
1-2 tsk hackade färska örter, t ex timjan eller rosmarin
3 dl grädde
1-2 msk balsamicovinäger
salt och peppar

Skala jordärtskockorna och potatisen och tärna i centimeterstora bitar. Lägg i en skål med vatten och lite citronsaft så länge om du vill skydda dem från missfärgning. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta och smält smöret. Fräs lök och vitlök någon minut utan att låta det ta för mycket färg. Lägg i tärnade kockor och potatis och låt fräsa några minuter till. Häll på vin/cider/öl och låt koka in några minuter. Häll sedan i vatten och smula ner buljongtärningar och låt alltsammans puttra i en kvart så att kockor och potatis blir mjuka. Häll i de hackade färska örterna och kör sedan soppan ordentligt slät med stavmixer. Häll i grädden och värm på. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.

Servera gärna soppan med något salt, t ex en bit halstrad torsk eller som på bilden ovan, med parmachips som görs enkelt genom att lägga ut lufttorkad skinka på en plåt och kör i ugnen på 150 grader i 7-8 minuter. Låt de sedan torka på hushållspapper.

Den dryck du har haft i soppan passar förstås utmärkt till soppan. En torr och fyllig chardonnay, en torr cider från Frankrike eller varför inte den spanska sidran Mayador som letat sig in på Systembolagets hyllor till ett behagligt pris eller såklart en belgisk dubbel eller en något lite sötsyrlig öl som t ex Liefmans Goudenband. Vill du eller någon av dina gäster ha alkoholfritt kan du med fördel passa på att ta en Mikkeller Drink'in the Snow som just nu finns i Systembolagets alkoholfria jul- och vintersortiment.

Till december har ett gäng öl kvalat in till Systembolagets ordinarie sortiment via god försäljning i beställningssortimentet. Några är mer väntade än andra och några återvänder till ordinarie sortiment efter att ha ramlat ur tidigare. De som kvalat in har såklart testats igenom.

Hur många Systembolag de kommer att finnas på är något oklart men en skillnad blir att de bör finnas på varudepå och ska gå att beställa styckvis till alla Systembolagets butiker med kort leveranstid (2-3 dagar).

[Namn]
[Ursprungsland, storlek, pris, alkoholstyrka]
[Snabbrecension] 

Carlsberg Export
Danmark, 33 cl (burk), 11,90 kr*, 5 %
Smakar som Carlsberg Export brukar göra, det vill säga inte så mycket alls. Småsött, lätta smaker av bröd och inte så mycket mer.

Primator Premium Lager
Tjeckien, 33 cl, 9,90 kr, 5 %
Mycket brödig med lite smöriga inslag och ganska påtaglig ädelhumlighet. Bra till det priset!

Söder Undressed
Sverige, 33 cl, 19,90 kr, 5 %
Humlig doft med någon liten ton av gröna blad. Något lite för tunn kropp för att kunna bära upp humlen men det är marginellt. En av de bättre ölen som Södra Maltfabriken har klämt ur sig.

Crazy Mountain Mountain Livin' Pale Ale
USA, 35,5 cl (burk), 24,90 kr*, 5,7 %
Ganska anonym smak med inslag av DMS. Inte särskilt rolig. Undrar om det var en dålig burk på provningen eller om den helt enkelt sålt bra för det är pale ale på burk?

Robinson Iron Maiden Trooper  
Storbritannien, 50 cl, 27,90 kr, 4,7 %
Se fullständig recension här.

Gotlands Sitting Bulldog IPA
Sverige, 33 cl, 20,90 kr, 6,4 %
Humlig, något försiktigt fruktig doft. Smak av kakor och frukt med en ganska enkel humlighet. Mild beska. Något som IPA-nörden lär fnysa mot men som passar den bredare massan lite bättre kanske.

Sierra Nevada Porter
USA, 35,5 cl, 30,30 kr, 5,6 %
Sött knäckebröd, nötter och viss choklad i både doft och smak. Kort eftersmak. Behaglig men ganska simpel porter.

Porterhouse Plain Porter
Irland, 33 cl, 25 kr, 5 %
Toffee, smörkola, nougat, knäckebröd och nötter samsas om utrymmet. Lätt syrlighet och en mycket mild sötma. Ganska lång rostad efterbeska.

Dugges Kals Stout
Sverige, 50 cl, 24,90 kr, 5 %
Rostad, något syrlig smak med inslag av mjuk choklad. Mild och fin stout utan några större pang för smaklökarna.

Samuel Smith's Organic Chocolate Stout
Storbritannien, 55 cl, 42,80 kr, 5 %       
Något udda doft av te, blomster och choklad som också slår igenom i smaken. Udda men ändå ganska gott, blir väldigt godisaktigt dock. Lätt sötma och väldigt mild beska.

Min hemstad Falun har äntligen fått ett eget bryggeri igen. Det är makarna Jonny och Ida Ryentorp som står bakom och bryggeriet heter lämpligt nog Ryentorps Bryggeri. De två första ölen har visat sig väldigt lovande.

Hittills har en APA och en IPA lanserats. Inte till Systembolaget ännu men väl till krogen och de kan bland annat smakas på Bishops Arms i Falun. Som så många andra mikrobryggerier har de länge varit passionerade hembryggare och har nu tagit klivet till att producera kommersiellt.

Den grafiska formgivningen står Maria Stenvall för och när man tittar på flaskorna är det lätt att tro att de har tryck direkt på glaset, något som vore väldigt ambitiöst för ett helt nytt bryggeri. Sedan upptäcker man att det i själva verket är tryckt på en genomskinlig plastfilm som är klistrad på flaskan. Snyggt och enkelt!

Ölen i sig är moderna men relativt enkla i form av en APA och en IPA på 5,0 respektive 5,9 %. APAn har en lätt, lite flyktig grönsakston som är borta när man börjar fundera på om den är där. Den är relativt humlig men långt ifrån så pass som många andra varianter i stilen. Det ger en något diffus fruktighet och den har dessutom toner av karamell och kakor. Smaken är lätt och avslutas med en ganska svag beska. Helt okej öl men som de kan slipa mer på.

IPAn är betydligt bättre med en exotiskt fruktig smak med tydliga drag av passionsfrukt tillsammans med mango och citrus. Bakom finns en smak av sockerkaka som stödjer upp fruktsmakerna. Beskan är medelkraftig och rätt stram, lite som beskan i citrusskal vilket inte är något som jag tycker är helt behagligt, men det stör inte heller jättemycket. En god IPA som jag skulle kunna köpa igen och som jag skulle kunna köpa ofta om de fick till beskan bättre.

Trots några småfel är det en bra start för Ryentorps. Få andra i den senaste vågen av nya svenska bryggerier lyckades så bra med sina allra första öl. Två tummar upp och som (utflyttad) Faluson är jag glad att vi inte bara har ett bryggeri i stan utan också ett bra bryggeri.

Så här års finns mycket vilt att få tag på, även viltfågel. Det är ett enkelt sätt att göra måltiden lite festligare och behöver inte kosta mycket mer än kött från uppfödda djur. Här är ett recept på helstekt fasan som blir utmärkt med höstens mörkare ölsorter.

Jag och min flickvän råkade hitta fasan hos en fiskhandlare när vi var ute på en helgmarknad och slog till. Jag provade sedan en Poppels Extra Special Bitter till som passade utmärkt till de lätta viltsmakerna i fågeln. Prova gärna den eller någon annan medelmörk ale utan allt för mycket amerikansk humle i till det här receptet.

Till 2 personer behöver du:
1 fasan
2 gula lökar
2 äpplen
1 paket bacon
några rosmarinkvistar
rivet skal från en citron
salt och peppar

Lägg fram fasanen i god tid innan tillagningen och salta och peppra den ordentligt. Den ska hinna värmas upp till rumstemperatur innan det är dags att stoppa in den i ugnen. Värm ugnen till 180 grader.

Skär äpplena i centimeterstora tärningar, hacka hälften av rosmarinen fint och hacka löken grovt. Fyll fasanen med lök, rosmarin och äpple och lägg det som inte får plats i botten av en ugnsfast form. Lägga gärna i en kvist rosmarin eller två i formen också.

Gnid in citronrivet på fasanen och lägg sedan baconskivorna över fasanens bröst. Skär några djupa snitt i låren, annars kommer de ta längre tid att bli klara än bröstet. Bind ihop låren med tråd eller varför inte en baconskiva? Placera i formen med bröstsidan upp häll lite vatten i formen. 

Sätt in i ugnen i 40-50 minuter. Innertemperaturen ska bli 67 grader. Ös fasanen med vätskan i formen ungefär var tionde minut och vänd den varje gång. Linda in fågeln i folie när den är klar och låt vila minst 20 minuter. Skär sedan ut bröst och lår och servera.

Under tiden fågeln vilar kan man t ex göra en rödvinsås. Vispa ur formen med rödvin och häll över allt i en stekpanna. Tillsätt lite mer rödvin och låt reducera. Avsluta med en stor klick smör och smaka av med salt och peppar.

Det blir mycket gott att servera tillsammans med potatis som man förkokat i 7-8 minuter, stekt hel i mycket olja tills den fått ordentlig färg och sedan kör 20-30 minuter i ugn så att den blir riktigt mjuk och mosig innuti.

Det finns mer kött på fågeln än bara bröstet och låren. Mitt tips är att efter avslutad måltid skrapa rent skrovet från kött med hjälp av fingrar och vass kniv och använda till en sallad eller lunchmacka nästa dag. Passa på att kolla efter kvarblivet hagel också.

För att fira att The Kernel nu börjat exportera till Sverige plockade jag fram min sista flaska från sommarens resa i Storbritannien. Det råkade vara just en öl från The Kernel, nämligen en fatlagrad variant av Imperial Brown Stout som legat tre månader på whiskyfat från Glen Garioch.

Medan vi blir halvt överösta (nåja) av imperial stouts som lagrats på bourbonfat är det något ovanligare, på den svenska marknaden i alla fall, med öl som lagrats på andra typer av whiskyfat. The Kernel har lagt sin Imperial Brown Stout på fat från ett av Skottlands äldsta destillerier av single malt whisky, Glen Garioch.

Glen Garioch ligger i de skotska högländerna och gör elegant och något fruktig whisky helt utan röktoner. Det slår igenom mycket fint i ölen och ger den fruktiga drag med vanilj, ek, honung och mycket lätta whiskytoner. Välbalanserad fatlagring alltså som accentuerar ölet snarare än dominerar det.

Därtill bjuder ölet på drag av mjuk choklad, melass, milt rostade smaker, fudge och en liten mineralton. Mycket mjuk och behaglig, nästan lite gräddig munkänsla. Med en mycket väldold alkohol blir den farligt lättdrucken. Samtidigt har den stora smaker som definitivt berättigar alkoholhalten. Mycket bra stout!


Utöver de 50 julöl som släpptes på Systembolagsbutiker landet över idag kommer det också några julöl från de mindre bryggerierna som bara säljs på hylla lokalt. Ett gäng av dessa går att beställa styckvis över hela landet. Här är hela listan!


Borås Snön Faller, 20,90 kr, 33 cl
Byaregårdens Jul, 18,30 kr, 33 cl
Det Lille Bryggeri Julebryg, 51,90 kr, 50 cl
Det Lille Bryggeri Juleporter, 51,90 kr, 50 cl
Folkared 15 Deer Beer Christmas Ale, 29,90 kr, 50 cl
Jädraöl Julmys, 22,80 kr, 33 cl
Kallholmen Levande Julöl, 25,40 kr, 33 cl
Klackabacken Julöl, 24,90 kr, 33 cl
Onsala Gathenhielm Julbrygd, 33,00 kr, 50 cl
Stronzo Bitter Bloody Christmas, 36,90 kr, 33 cl

Självklart är också dessa inlagda i den stora listan över de lokala och beställningsbara ölen.

Dessutom har några julöl legat kvar i beställningssortimentet som tillfälligt slut sedan förra julen, men finns nu återigen. De jag känner till av dessa är:
Amager Secret Santa, 64,90 kr, 50 cl
Ängö Kalla Tiders Ängöl, 29,90 kr, 50 cl

Extra allt är inte allt som gör en öl extra bra. Medan Bålsta har släppt en Extra IPA har Poppels gett sig på en Extra Special Bitter. En varsin extraöl alltså, men den enda lyckades mycket bättre än den andra.

Med Extra Special Bitter har Poppels gett sig på den starkare varianten av Englands mest älskade ölstil, bittern. Understilen extra special bitter introducerades omkring decennieskiftet mellan 60- och 70-tal och 40 år senare har stilen hittat till Mölnlycke.

Poppels tolkning är riktigt bra med en höstig, mustig känsla med karamelltoner, rostat bröd, milda fruktiga inslag och drag av röda bär. Tillsammans med en fyllig munkänsla sitter den som ett smäck såhär på hösten och med de lite kraftigare maträtter som man gärna äter nu. Det är ju säsong för mycket vilt nu och det här är en riktigt bra öl till alla möjliga rätter baserade på vilt.

Bålsta lyckades inte riktigt lika bra med sin öl, Eklöws Extra, en IPA med lite extra humle. Det påminner om en en inte helt lyckad hembrygd på många sätt. Maltbasen är söt och något honungsaktig på ett sätt som inte tilltalar mig alls. Därpå ligger en kraftig smak av citrus och grapefrukt, vilket är ölens styrka. Däremot ligger beskan alldeles för högt och gör den väldigt obalanserad och faktiskt obehagligt besk. Lite för mycket extra i bitterhumlen alltså. Väldigt olik de andra ölen jag provat från Bålsta, som alla haft bättre balans.

Poppels Extra Special Bitter var ett varuprov.
Bland årets julöl på Systembolaget finns inte mindre än 16 nykomlingar, varav de allra flesta kommer från svenska mikrobryggerier. I andra och avslutande delen av snabbrecensionerna över årets julöl är det dags att kika på just dessa.

Dugges Jullager
Sverige, 33 cl, 19,80 kr, 6 %
Lätt söt med rostad smak, inslag av nougat och nötter. Välnyanserad och trevlig mörk lager, möjligen att alkoholen slår igenom något lite för mycket.

Brutal Brewing Hale To Winter
Sverige, 50 cl, 20,80 kr*, 6,8 %
Rostade och fruktiga toner med lätt smak av högre alkoholer. Tydligt nötig smak med en mild sötma. Kort eftersmak.

Bild för fri användning

Har du någonsin druckit en öl som smakade som kokta grönsaker, såsom kokt kål eller kokt majs? Då vet du vilken smak som dimetylsulfid (DMS) i stora mängder ger till öl. DMS är en av de vanligaste felsmakerna i öl så låt oss se närmare på vad det kommer ifrån.

Sett till den kemiska strukturen är det en mycket enkel molekyl med två metylgrupper bundet till en svavelatom, därav namnet dimetylsulfid. Det har ett mycket lågt tröskelvärde, mellan 10 och 150 ppb (miljarddelar) beroende på öltyp, och är därför viktigt för bryggaren att minimera. Det är mer eller mindre alltid ansett som en felsmak men låga halter kan vara acceptabla i vissa ölsorter eftersom det kan vara svårt att komma under tröskelvärdena.

DMS bildas från aminosyran S-metylmetionin (SMM), ett ämne som i sin tur bildas i kornet när det groddas i början av mältningsprocessen. Sexradigt korn bildar betydligt mer SMM än tvåradigt korn, vilket är en av flera anledningar till varför det tvåradiga kornet är att föredra. När SMM utsätts för värme bryts det ner och en av nedbrytningsprodukterna är DMS. Redan under mäskningen och vidare under koket kommer alltså SMM att omvandlas till DMS.

Under vörtkoket kommer däremot DMS att koka bort och försvinna ur ölet. Man bör alltså inte lägga locket på grytan om man vill undvika DMS. Med ett täckt vörtkok kommer den DMS som kokar bort helt enkelt att kondensera på insidan av locket och rinna tillbaka ner i vörten.

SMM bryts ner till DMS även vid temperaturer under vörtens kokpunkt och det sägs därför att det är viktigt med att snabbt komma igång med vörtkylningen för att sluta bilda DMS. Jag är något osäker på detta påstående eftersom DMS har en låg kokpunkt och borde fortsätta vaporisera så länge vörten är varm. Många bryggares praktiska erfarenheter pekar dock på att det hjälper.

Jäsningen påverkar också DMS-halten i öl, då koldioxiden som bildas "skrubbar loss" DMS och tar det med sig ut ur ölen. Denna process är effektivare vid en snabb jäsning varför en snabb överjäsning tar bort mer DMS i vörten än en långsam underjäsning. Dessutom finns en DMS-oxid som under jäsningen reduceras till DMS och lagerjäst tenderar att göra detta i högre grad än alejäst.

DMS kan också bildas av t ex enterobakter och höga halter av DMS, särskilt i samband med höga halter av diacetyl, kan därför tyda på att ölet blivit infekterat.
Allt blir bättre med bacon, men hur gör man bacon bättre? Jag prövade att lägga till en skvätt julöl till mitt bacon för att ge det ännu mer smak.

Stek baconet som vanligt tills det är nästan klart. Häll sedan i en skvätt julöl (eller annan halvmörk öl utan för mycket beska) i pannan, bara så det precis täcker hela botten. Låt det koka ner någon enstaka minut så att vätskan dunstar. Rör om under tiden Kvar får du en julölsglasering kring ditt bacon som ger en smakförhöjande kolatouch. Mycket gott!

Gör du äggröra till? Ett till tips: Ha inte julöl i äggsmeten.
Oxkind på Ölrepubliken

Förutom några ölfestivaler då och då kan Göteborg stoltsera med ett gäng bra ölkrogar att hänga på före, mellan och efter ölfestivalerna. Här är fyra krogar du inte bör missa. Gôtt mos!

Min ölvandring började på Ölrepubliken, ett rätt stort ölhak som utöver biran också har en meny fylld med bra mat. Jag och min Göteborgsguide Tobias slog oss ner med en varsin pint IPA och ögnade igenom menyn för att till slut båda fastna för den rödvinsbräserade oxkinden. En varsin sådan senare satt vi mätta och mycket belåtna över den goda maten. Med blandad svamp, rödvinssås och rotfrukter till var det en riktigt bra måltid. Just när vi var där hade Mikkeller och To Öl en taptakeover så att i stort sett alla fatöl kom från dem. Det verkar inte vara särskilt ovanligt med ölevents här, vi såg även skyltar om kommande Brewdogprovningar.

Urval av fatöl på Tullen

Vidare till Göteborgsbargata numero uno, Andra Lång, där man finner Ölstugan Tullen och The Rover mittemot varandra. Tullen är sjyst för den som vill hålla sig till svensk öl. Här serveras nämligen inget annat. Fullpackat och varmt en fredagkväll men behagligt lugnt på en tidig lördageftermiddag. Och med bra priser! Här finns flera bryggerier representerade som man kanske inte ser så ofta annars, bland annat från U&Me Beer. Väl värt ett besök!

Om inte annat är det lätt att smita över från ett besök på The Rover som ligger tvärs över korsningen. Med många fat och bara bra fatöl kan man spendera ett par kvällar i rad här utan att tröttna. Det är förstås välbesökt så man får räkna med att trängas med en till ölnörd eller två men det är det värt. Sägs ha en legendariskt bra burgare, som jag aldrig fick tillfälle att prova. Nästa gång, Göteborg. Nästa gång.

Öl på Haket

Uppe på Första Lång, en bit längre upp på gatan hittar man Haket - Bar å Sånt (uttalas på bred göteborgska). Vi svängde förbi en lördag afton och fann det rätt avslappnat och lugnt, vilket var en skön omväxling mot Andra Lång. Liten men intressant fatuppställning och med uppsjö av goda öl på flaska, till riktigt bra priser. Lätt att missa men värt ett besök.

Och så glömmer ni inte Feskekôrka, Gourmetkôrv och gôtt mos hos Lasse på Heden!

De flesta av de 50 olika julölen som släpps på Systembolaget i år släpptes även förra året. Inte så konstigt då de som säljer tillräckligt bra under minst två år i rad är mer eller mindre garanterade en plats. Låt oss börja med att kolla på de 33 av årets julöl som även släpptes förra året.

[Namn]
[Ursprungsland, volym, pris, alkoholhalt]
[Mina noteringar]

Sofiero Julöl
Sverige, 50 cl, 13,90 kr*, 5,2 %
Smak av "rå" malt, enkel karamell och ja, det var nog allt. Totalt menlös öl.

Pripps Blå Julöl
Sverige, 50 cl, 15,90 kr*, 5 %
Söt med smak av bränt socker och malt. En till menlös en.

Falcon Julöl
Sverige, 33/50 cl, 12,00/16,80 kr*, 5,2 %
Söt med något lite karaktär av rostad malt, men med en märklig eftersmak.

Spendrups Julbrygd
Sverige, 50 cl, 15,90 kr*, 5,3 %
Lättrostad och något söt med lätta fruktiga toner. Någorlunda ren och ganska lätt.

Three Hearts Julöl
Sverige, 50 cl, 15,90 kr*, 5,3 %
Vattnig, något söt smak med lätta inslag av karamell.

Brutal Brewing Pistonhead Christmas Carol
Sverige, 50 cl, 16,80 kr*, 5,6 %
Rostad, något chokladig smak med en hel del toffee och inslag av knäckebröd och råglimpa. Inte alls dumt!

Eriksberg Julöl
Sverige, 50 cl, 17,30 kr*, 5,6 %
Milda inslag av humle med en svagt söt karamellig smak. Friskare smak än flera andra av makrojulölen med en frisk om än mild efterbeska.

Mariestads Julebrygd
Sverige, 50 cl (burk och flaska), 17,90 kr*, 5,8 %
Fylligare än de andra storbryggerijulölen med en lätt rostad, något söt smak och en lätt, frisk humleton.

Gotlands Wisby Julbrygd
Sverige, 33 cl, 18,90 kr, 6 %
Friskt humlig doft med inslag av rostad bröd, nougat och nötter. Något rostad smak med tydliga humleinslag. Ren och trevlig men ganska enkel smak.

Nils Oscar Kalasjulöl
Sverige, 33 cl, 19,50 kr, 5,2 %
Ädelhumlig doft och smak med drag av torr karamell och rostat bröd. Lång, lätt rostad eftersmak med en mild beska. 

Samuel Adams Winter Lager
USA, 35,5 cl, 17,50 kr, 5,5 %
Rostat bröd dominerar den här ganska lätta lagern. Inte så dumt när man är sugen på något lättare.

Grebbestad Julöl
Sverige, 50 cl, 21,80 kr*, 5,2 %
Lätt men med bra smaker hela vägen igenom. Vissa rostade toner, bröd och karamell. Mycket mild humleton i slutet.

Oppigårds Winter Ale
Sverige, 50 cl, 26,90 kr, 5,3 %
Frisk humlighet som balanseras väl av smaker av kakor, bröd och knäck. Modern framtoning som fungerar mycket bra. Som vanligt en av de snyggaste julölen.

Jämtlands Julöl
Sverige, 50 cl, 27,70 kr*, 6,5 %
Ganska fyllig smak med rostade toner och drag av smörkola. Nästan utan efterbeska. Inte alls lika bra som den brukar.

Slottskällan Nisse Julöl
Sverige, 50 cl, 28,80 kr*, 5,3 % 
Mild smak med rostat bröd, smörkola och karamell. Helt utan gamla tiders kryddighet. Ganska trist.

Nynäshamn Mysingen Midvinterbrygd
Sverige, 50 cl, 31,40 kr, 6 %
Mycket kryddig doft som nästan känns fenolisk. Smaken är något mer balanserad men fortfarande mycket kryddig. Halvtorra drag av grovt bröd och toffee under kryddorna. Mycket mild beska. För kryddig för min smak, men det har den förstås alltid varit.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale
Danmark, 75 cl, 59 kr, 7,5 %
Mycket fruktig doft som slår igen även i smaken. Toffee i bakgrunden men blir något lite för estrigt fruktig för min smak. Saknar också helt beska.


N'ice Chouffe
Belgien, 75 cl, 56,90 kr, 10 %
Balanserat fruktig och kolaaktig smak med drag av plommon i madeira. Mycket väldold alkohol! En klassiker som aldrig gör bort sig.

Ayinger Winter-Bock
Tyskland, 50 cl, 29,90 kr, 6,7 %
Djupt maltig smak med inslag av torkad frukt, mandelmassa och kakor. Relativt stor sötma gör den till en härlig vintervärmare. Toppbock!

Gotlands Sleepy Bulldog Winter Ale
Sverige, 33 cl, 19,90 kr, 6,2 %
Något humlig doft med lätta toner av nötter. Smaken känns kanske något tunn men har en trevlig lätt humlig smak med drag av rostat grovbröd och nötter.

Shepheard Neame Christmas Ale
Storbritannien, 50 cl, 28,90 kr, 7 %
Rostat bröd med marmelad, torkad frukt och en del torr karamell. Något håglös för sin alkoholhalt, som dock är väl dold.

Fuller's Old Winter Ale
Storbritannien, 50 cl, 22,90 kr, 5,3 %
Smörkola mixas med stampat jordgolv och marmelad. Brödig grundsmak, mild brittisk humlighet i avlsutningen.

St Peter's Winter Ale
Storbritannien, 50 cl, 26,90 kr, 6,5 %
Fyllig smak med inslag av torkad frukt, kavring och knäck. Viss sötma.

Flying Dog K-9 Cruiser Winter Ale
USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 7,4 %
Fyllig knäckig smak med vissa inslag av amerikansk humle. Något fruktig men domineras av knäck och kola ändå. Söt med medelstark beska.


Great Divide Hibernation Ale
USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 8,7 %
Tung doft med mycket humle och torkad frukt. Smaken är också den tung och söt med knäck, kola, torkad frukt och en generös dos humle. Riktigt bra öl att avsluta vinterkvällen med.

Mikkeller Via Til Fra
Danmark/Belgien, 33 cl, 29,70 kr, 8 %
Något kryddig doft med choklad och lakrits. Smaken är torr med choklad, kryddor, te och lakrits. Faller mig inte riktig i smaken.

Mikkeller Santa's Little Helper
Danmark/Belgien, 33 cl, 29,70 kr, 9,1 %
Fruktig och något spritig smak med inslag av nötter och knäck. Medelstor sötma och knappt någon beska gör den något obalanserad.

Ölvisholt Jólabjór
Island, 33 lc, 27,90 kr, 6,5 %
Smakar och doftar rökt kött tillsammans med en del knäck och bröd. Lätt sötma och mycket mild beska, som låter den underbara rökigheten komma fram. Perfekt till julbordets olika kötträtter!

Mohawk Blizzard
Sverige/Belgien, 33 cl, 29,50 kr, 9,7 %
Mycket humlig med underliggande toner av choklad och nötter. Smaken är även den mycket humlig med toner av citrus och hö som samsas med choklad, nötter, lakrits och rostade smaker. Mycket trevligt om man gillar kombinationen mörk malt och humle. Något söt avslutning och en lång men förvånansvärt lätt efterbeska.

Sigtuna Midvinterblot
Sverige, 33 cl, 22,90 kr, 8 %
Söt smak med mycket kola, nötter och en del frukt. Välbalanserad trots låg beska. Riktigt bra!

Midtfyns Jule Stout
Danmark, 50 cl, 39,80 kr, 7,6 % 
Lätt kryddig med mycket choklad och lakrits. Lätt sötma bär upp men gör det också lite jolmigt. Passar bra till fruktkakan.

Liefmans Glühkriek
Belgien, 75 cl, 57 kr, 6 %
Sötkryddig smak med mycket körsbär och mandelmassa. Ja, det är sött och ja, det blir kanske något artificiellt, men det är ändå riktigt, riktigt gott tycker jag. Kombinationen av körsbär, mandel och kryddor fungerar otroligt bra.

Falcons Julmumma
Sverige, 50 cl, 17,80 kr*, 5,2 %
Kardemummachock! Mycket söt smak med överväldigande kardemummatoner. Bakom det finns smak av knäck och kakor, men sötma och kardemumma är det man tar med sig från en klunk.

*Exkl. pant
Öl för Game of Thrones, Garrett Oliver till Sverige igen och stoppade öletiketter på Systembolaget är bara några av nyheterna i senaste laddningen.

Undrar ni vad som hände med Camden Vs Italy som skulle ha släppts i fredags? Den blev uppskjuten till december.



I helgen som gick var det Restauranggalan och vinnare i kategorin Årets Ölutvecklare blev Henok Fentie, mannen bakom Omnipollo. Övriga nominerade var Darren Packman (BeerSweden, BeerStudio), Systembolaget och Det Lilla Köksbryggeriet.



Nästa vecka kommer Garrett Oliver till Sverige igen. Dels kommer han besök Porterfestivalen i Göteborg den 16/11 där han kommer prata om mörka brygder på Brooklyn och Nya Carnegiebryggeriet. Dels kommer han till Oliver Twist i Stockholm den 17/11 och kör en Ghostprovning, dvs en provning med öl ur deras väldigt limiterade serier. Sådant som Black Ops, Kriek, Wild 1, Crochet Rouge Rose, La Boite och Black Chocolate Stout -08 kommer finnas på plats. 270 kr per person.



Pressklubben har fått in en ny laddning vintageöl. Nu på torsdag (7/11) kommer det börja serveras öl från den nya laddningen. Vissa storflaskor kommer man kunna köpa smakprov av istället för hela flaskor.



November är här och därmed också Movember. Som jag skrev tidigare har bland andra Örebro Öl & Whisky Festival och Coisbo hakat på Movember-rörelsen men de är knappast ensamma i ölvärlden. Greg Koch, grundaren av Stone Brewing, har offrat sitt enorma skägg till förmån för kampen mot cancer efter att ha fått in välgörenhetsbidrag på över 25 000 dollar.



Smuttynose Big A IPA har stoppas från att lanseras på Systembolaget på grund av boxaren på etiketten, vilket ger en för stark koppling till sport. Alkohol får nämligen inte associeras med sport, vilket bland annat Nynäshamn och Ocean fått känna av tidigare. Nynäshamn fick ta bort surfaren på etiketten till Stenstrand Sommarale och Ocean fick skriva "kamraterna" med inledande gemen (istället för "Kamraterna") på Glenn no 5 för att inte kopplas till IFK Göteborg (K står där för just Kamraterna).



I helgen är det Mitt Kök-mässan i Stockholm och medan det primärt inte handlar om öl finns det några ölutställare på plats, bland andra Great Brands och Beer Enthusiast/AMKA. Ska du dit och känner dig törstig vet du vad du ska leta efter!



Den populära TV-serien Game of Thrones, baserad på George RR Martins bokserie A Song of Ice and Fire, har också sin egna ölserie som bryggs på Ommegang. De första två ölen i serien var Iron Throne och Take the Black. Det tredje ölet kommer att släppas omkring starten av säsong 4 av TV-serien under våren 2014 och kommer att heta Fire and Blood. Det är en koppling till karaktären Daenarys Targaryen och hennes drakar, med en red ale som kryddats med chili. Man ska dessutom använda råg och spelt för att koppla till det fiktiva folkslaget dothrakis (som Daenarys leder) nomadiska levnadsstil. Ölet lär inte exporteras till Sverige.

Under helgen såg en ny svensk ölfestival dagens ljus då grabbarna bakom All In Brewing drog ihop sin egen ölfestival, All In Beer Fest, på Hotell 11 i Göteborg. Nya festivaler lider ibland av barnsjukdomar men All In lyckades väldigt, väldigt bra redan från början och arrangerade en supertrevlig festival.

Med 300 biljetter per dag var det en liten och intim festival där man inte behövde trängas. Lokalerna i Hotell 11 var riktigt bra för ändamålet och gav gott om plats. Ingen musik, ingen sprit, inga störande moment. Behagligt sorl och full fokus på bra öl.

Utställarlistan bestod av ett gäng väl valda bryggerier, med fokus på de som är baserade i Göteborgstrakten men även med internationella inslag från till exempel Toccalmatto, The Kernel och Lervig. Just The Kernel har enligt dem själva aldrig funnits att köpa i Sverige förut och de var med på festivalen i viss mån för att känna av den svenska marknaden. De verkade nöjda och har börjat fundera på vilken importör de skulle kunna jobba med om de vill ta sig hit.

Bryggare var det gott om, här från Toccalmatto, The Kernel och Lervig

Med bryggare på plats från i stort sett alla utställande bryggerier och bara 300 besökare per pass fanns det goda möjligheter att prata med bryggarna. Med låg ljudnivå var det heller inga problem att föra en konversation med någon. En väldigt stor andel av ölen på plats var mer eller mindre nya eller som i t ex Kernels fall sådant som annars inte finns i Sverige. Särskilt för mig som inte bor i Göteborgstrakten fanns det därför mycket nytt att prova trots att öllistan egentligen inte var särskilt omfattande och på ett pass hade man precis lagom med tid för att prova sig igenom det mesta.

Visst fanns det småsaker som kan bli bättre till nästa gång, för en nästa gång verkar det bli, men inget som egentligen är värt att anmärka på. Matutbudet var något klent, med bara lasagne och en vegetarisk rätt. Möbleringen kunde ändras något så att det kunde ha blivit mer plats vid barerna, t ex genom att ställa borden längre från barerna och sprida ut utställarna mer längs ena långsidan som hade väldigt mycket plats till övers. Som sagt, detta var egentligen inte något som skapade problem utan bara sådant som kan göras ännu lite bättre till nästa gång.

Visst kostade det lite mer i inträde än andra festivaler men det tyckte jag att det var värt på alla sätt och vis. Arrangörerna gick all in - och vann.
Brekeriet och Saccharolicious samarbetsöl på svenskodlad brett
Glada miner i Malmös monter
Vildjästa öl hos Malmö
Bryggare från Toccalmatto, The Kernel och Lervig i samspråk
Mohawks nya barley wine visade sig vara riktigt bra
Sjukt snygga ölpolletter
Stronzo fiskade fram en mörk suring
Även Dugge har börjat med lite brett
Croocked-Moon-Sören
Sad Robot hade flera riktigt bra öl
Stigberget hade en riktigt bra IPA på plats
Helsingborgs Hembryggargille PRAOade lite i Malmös monter
Ocean hade inga öl med men däremot en riktigt bra cider
Mr Mohawk blev Mr Nohawk och nu Mr Lowhawk
Star-Wars-referenser är alltid välkommet
Bakom stora baren var det trångt mellan engångsfaten