Bild från den förra labbtestningen |
Skotska Brewmeister påstår att deras öl Armageddon är 65 % starkt och därmed världens starkaste öl. Många som smakat ölet ställer sig starkt tvivlande. I våras gjorde vi ett labbtest som placerade alkoholhalten långt under 65 % och med anledning av att ölet släpptes i beställningssortimentet på Systembolaget igår, till det väl tilltagna priset 799 kr, har jag nu genomfört ytterligare ett test som bekräftar att den inte är i närheten av att vara världens starkaste öl.
Det nya testet är gjort hos Sveriges Bryggerier med ett instrument, Infratec 1256 Beer Analyzer, som är framtaget särskilt för att snabbt och enkelt mäta alkoholhalten i öl. Den använder sig av så kallad near infrared teknologi (NIR) som går ut på att man skickar en handfull ljusstrålar med våglängder nära infrarött genom provet och med hjälp av spektrofotometri kan den sedan beräkna alkoholhalten i provet. För öl i ett spann omkring 0,3 - 8,5 % har den en noggrannhet på hundradelen men kan även mäta på högre alkoholhalter. För säkerhets skull hade vi därför, med högprecisionspipetter, gjort en spädning på 1:10 för att alkoholhalten med all säkerhet skulle hamna inom maskinens noggrannaste område.
Vi körde två mätningar på samma lösning och resultaten blev 1,09 % respektive 1,08 %, vilket alltså motsvarar 10,9 % och 10,8 % i den outspädda ölen. Väldigt, väldigt långt ifrån 65 %. Det stämmer också överens med den mätning jag tidigare fått gjort som med en helt annan metod placerade ölet under 25 %.
Den svenska importören AST Wines, som alltså säljer denna öl i beställningssortimentet för 799 kr stycket, påstår att bryggeriet har tillsatt någon sorts olja (utan att närmare definiera vad) som tar bort alkoholsmaken, hindrar det från att börja brinna och gör att alkoholmätningar inte fungerar som de ska. Det här är förstås totalt bullshit. När alkohol brinner handlar det om att alkoholen förångas av värme (det är därför det är svårare att tända eld på t ex kall t-röd än varm t-röd) och det sedan är ångorna som antänds. Det som skulle kunna hindra det är något som kapslar in alkoholen och förhindrar den att förångas, men så fungerar inte oljor. Det skulle heller inte påverka det enzymtest som vi utförde vid det första testet, då de enzymatiska reaktionerna som användes då inte skulle påverkas av en olja.
Eftersom den bara säljs i beställningssortimentet kommer inte Systembolaget göra något tester, inte ens om folk köper den och reklamerar. Om jag får möjlighet utför jag gärna fler tester, till exempel en GC-analys, på Armageddon men framförallt tycker jag att importören borde ta med pressen och gå till ett oberoende labb och göra en mätning.
Den smakar olja med malt och känns i mina smaklökar som en 7-9%:are. Kort sagt, Brewmeister borde skämmas.
SvaraRaderaOtroligt intressant läsning. Tackar!
SvaraRaderaBorde inte detta innebära att ölen är felaktigt prissatt, eftersom (antar jag) alkoholskatten är beräknad på 65 volymprocent?
SvaraRaderaUtmärkt grävande, Johan! Det är sådant här som gör det så intressant att följa din blogg! :D
SvaraRaderaSpännande följetong det här! Keep it up! :)
SvaraRaderaI detta fallet borde det ju räcka att dricka en flaska för att vara säker, om skillnaden är så stor. 33cl 10.9% blir man väl lite småglad av kanske, medans 33cl 65% iallafall förstör min kväll ganska rejält.
SvaraRaderaI sådana fall bör man ge det till någon blint för att undvika placeboeffekt. Finns dokumenterat att folk som tror att de dricker något med alkohol i men i själva verket dricker alkoholfritt upplever sig och beter sig som fulla. Alternativt kan man förstås ta blåstest/blodprov för att kolla hur berusad man blivit. Går nog inte att räkna ut en exakt alkoholhalt från det, men med ett väl utfört test bör det ju vara tillräckligt för att styrka om den är så stark som de påstår eller inte.
RaderaCool!
SvaraRaderaABV endnu lavere end jeg regnede med.
Shame on Brewmeister!
När jag besökte dem i lördags hävdade de att alkoholhalten uppnås genom frysning av vattnet.. När jag berättade vad jag ansåg om "ölet", ville de bjuda på 70%-ig vodka (som jämförelse). De hävdar att den är mycket ren. En vodka som luktar taskigt hemkört är inte ren!
SvaraRaderaHaha, den där vodkan fick jag också prova som någon sorts jämförelse för att de ville visa att sprit inte heller behöver smaka starkt. Problemet var ju bara att den smakade, just det, starkt...
RaderaEnligt Systembolaget hävdar leverantören att Guiness rekordbok gjort labbtester som bekräftar styrkan och den ska således hamna i boken som världens starkaste öl. Återstår att se om det stämmer.
SvaraRadera